Ultrasonografie

imaginea utilizatorului Bott

Și dacă vezicula biliară e nelocuită,
de ce stăpânul ei, ca un bezmetic,
rătăcește noaptea pe străzi,
pe străzi pavate cu vise ce urcă,
treaptă cu treaptă, spre ceruri
o scară de câteva sute de nuanțe de gri? -

se-ntrebă la un moment dat
insomniacul trecut prin sita unor trăiri
matinale profund neomogene.

Așa se-ntâmplă atunci când îți permiți
luxul de a răci în mijlocul verii:

ajungi să trăiești la temperaturi foarte joase,
aidoma celor care te înconjoară;

37 de grade-năuntru,
37 de grade afară ...

Abrutizat în ultimul hal,
ieși să-ți încălzești sângele la soare.
Umbra ta sub razele lui
strălucește
în toată splendoarea ei neagră,
asemeni ficatului mut de beat
sub o ploaie de ultrasunete
ultimul răcnet.

Pentru că
așa se-ntâmplă atunci când îți permiți
luxul de a răci în mijlocul vieții,
în mijlocul verii, în mijlocul lunii iulie ...

Te-ntuneci la chip, ți-e greață, transpiri
și-asemeni ficatului îmbibat în grăsimi,
strălucești în negreață,
pe când tot alte și alte perechi vesele de rinichi
încropesc șezători pe la terase,
ciocnesc halbe cu zgomot, închină libații
și se pișă pe cele câteva sute de nuanțe de gri
care alcătuiesc o viață.

Comentarii

povestea bilei negre,

povestea bilei negre, melancholia, akedia, si arsita. straniu sa te racesti pe arsita asta, nu?!:). frumos acest text filosofico-medical. primul vers este necesar, fireste, dar nu e deloc... sexy. poate il asezi intr-o pozitie mai incitanta. pe mine inca ma mai supara ea (si brusc devine stapana mea, recunosc), de aceea am trecut de vers, dar sunt atati sanatosi pe lume...:) mai deranjeaza putin si "se pișă" din penultimul, probabil pentru ca nu se potriveste langa anamneza.

Ioana, bila, sediul tuturor

Ioana, bila, sediul tuturor stărilor noastre furibunde, e tărcată. Adică tot neagră e, dar conține în sine și buline albe(adunăm pietre, nisip, ca să-ncropim o casă, să nu mai fim nevoiți să rătăcim ca bezmeticii noaptea pe străzi pavate cu vise gri). Adică, din orice chestie nașpa care ți se întâmplă, extragi și ceva bun ...și acel bun trebuie să aibă o duritate și să dureze în timp. Cu versul „sexy” și „poziția incitantă” - m-ai lăsat fără cuvinte(sper că nu faci confuzie între vezicula biliară și vezica urinară, altfel nu-mi explic asocierile pe care le faci). Oricum, orice sugestie e binevenită ... Cuvântul te deranjează nu este decât rezultatul discordanței dintre ficatul meu și perechile de rinichi care, în mod evident, m-a deranjat teribil de mult ... dar, acum sunt pe calea cea bună, cea a convalescenței ...
Mulțumesc de trecere și pentru cuvinte,
Noapte bună sau bună dimineața,
(ia-o cum îți convine mai bine)
Eugen

imi placuse poemul tau si

imi placuse poemul tau si asta am si vrut sa se inteleaga din comentariu, dar cred ca s-a inteles pe dos, dupa cat de iritat pari in raspuns. sau e doar o colica? pe scurt, cam ce am vrut sa zic, avand in vedere ca m-a interesat subiectul foarte mult, am si destule texte despre simptomele tristetii, fie ca sunt date de bila, hipotalamus sau alte mecanisme umorale:

Melancholia (from Greek μελαγχολία - melancholia, "sadness", literally black bile (wikipedia)
vers sexy - vers atractiv, incitant, care sa cheme in explorarea de dincolo de aparente
akedia - vezi arsita, efectele asupra hipotalamusului

ce am mai scris...

"a se pisa" nu mi se parea ca se potriveste dpdv al limbajului initial al textului care, dincolo de intelesurile sertarelor, este cel al unui profesionist.

sa ne fie de bine

durere si ludic in acest

durere si ludic in acest text. ingrediente bune pentru a transmite o stare. poemul incepe in forta, dur, si se sfarseste douamiist. as vrea urineaza in loc de pisa. tu alegi. cunosc suferintele acestea, am scris despre ele, rezonez mereu. recomand scrisul si spirulina. fara nervi dar poezie cu nerv!

Ioana, aparențele sunt

Ioana, aparențele sunt înșelatoare(zici că par iritat) și se pare că n-ai citit atentă textul(presupui că am colică), din moment ce chiar din primul vers spun că VB-ul e nelocuit. Pe urmă zici de melancolie, akedie și multe altele ... să mă ferească dumnezeu - unde ai văzut așa ceva în textul de mai sus? arată-mi cu gedetul ? Uite asta eu spun că se numește „să privești atât de departe și în adâncime și mai nu știu cum, că ajungi să nu mai vezi copacii de pădure”... În felul ăsta, în scurt timp, există riscul să ajungi să ai halucinații vizuale/auditive, adică să vezi lucruri acolo unde ele nu există și să nu observi ceva ce se află chiar în preajma ta. Nu, Ioana, nu e vorba de melancolie și nici de akedie, ci de o răceală banală în mijlocul verii ... un text construit doar pe senzații și nervi, mi-ar place să-i spun „organic”, deși sunt conștient că nu e astfel decât în proporție de 57%.
În ceea ce privește versuri „sexy”, nu prea te-am văzut să folosești în comurile tale la textele altor autori asemenea „critici literare”; ceea mă face să mă gândesc că anumite cuvinte din comu-ul tă de mai sus sunt spuse la mișto ...

Și încă ceva, Ioana: nici mie nu mi se pare potrivit să stau să aștept zi de zi în stație mașina câte 30-45 de min., dar, asta e... ce să-i faci ... va trebui să mă înarmez cu răbdare și să aștept ... asta, bineînțeles, până în momentul în care, voi avea bani suficienți ca să-mi cumpăr și eu un autobuz și să circul cu autobuzul meu personal cu nr. 104 de-acasă până la servici și de la servici până acasă.

același convalescent aflat în stare de trezie
de aprox. 15 ore și 34 de minute ...
Eugen.

Ionuț, mulțumesc de citire,

Ionuț, mulțumesc de citire, aprecieri, sugestii și pentru recomandări medicale. Da, spirulina e la ordinea zilei ...

Același incurabil convalescent aflat
în stare de trezie de cca 15 ore și 40 de minute, te salută ...
Eugen.