Ceva ne apropie continuu de Dumnezeu: convingerea că ajutând zilnic un amărât vom fi răsplătiți pe măsură. Ideea ca mergând la biserică constant, nelipsind la nici o slujbă, spovedindu-ne și împărtășindu-ne după ce am ținut fiecare post, rostindu-ne rugăciunile după canon, la fiecare masă, dimineața și seara – ne face să credem că avem perspectiva Porților Cerului deschise. Aceste practici ne dăruiesc clipe, minute, ore, zile, ani, viață în plus.
Ne simțim liberi și stăpâni asupra sufletului și sinelui nostru, situați în societate la și în locul pe care îl merităm și, mai ales, unde știm să ne desfășurăm existența cel mai bine. Dacă uneori ni se întâmplă să ne îndoim de tot ceea ce facem și de rezultatul faptelor noastre, o facem „vrăjiți de bogățiile, diamantele, aurul” promis de Lumea de Apoi.
Luptând cu fiecare clipă a zilei care trece peste noi, ne adaptăm felului de a completa socialul, trivialul, cotidianul cu modul de a fi, cu viața. Înțelegem că totul depinde de fiecare dintre noi și că, dacă ne dăruim unui ideal, este posibil chiar noi să îl împlinim.
Astfel timpul, care în mentalitatea noastră are început și sfârșit, devine nedefinit. Acest punct de vedere ne creează posibilitatea de a observa viața ca o santinelă. Stând nemișcați, mereu atenți, respectând reguli demult acceptate, fără a judeca pe celălalt, fără a acuza pe ceilalți.
Aceste constatări pot reprezenta un punct de vedere personal atâta timp cât cititorii nu vor încerca să afle în ele tainice dezvăluiri. Ele sunt mărturia unui om care trăiește în lume sau în afara ei – totuna.
lucian -
Revistă literară:
Comentarii
stefan doru dancus -
Frate Mircea, E trivial faptul ca te aud aici. Un Lucian ce vine in intampinarea a ceea ce scriu. Mai mult, scrie el ceva despre mine in scrierile lui. Oare tu de unde ma stii? Sunt foarte batran, frate Mircea, mai bine hai sa vorbim despre poezie; despre a ta: nu mai scrie asa, nu te recepteaza nimeni, infara unor "oameni vechi", precum eu. Toata lumea asteapta rima la finalul unor versuri ca ale tale - or tu nu dai aceasta satisfactie. De vrei sa ajungi mare poet (si se poate) segmenteza versurile dupa ritmul "versului alb", vei fi mult mai castigat. Desi te deplang, versurile tale au mers la inima mea (unde e a altora?) Despre mine: sunt pe ultima suta de metri, numai Dumnezeu ma poate salva - inima mea nu mai poate. Poate mor inainte de-a ne cunoaste: poemele tale sunt BUNE, in sensul ca au incarcatura bunatatii. Continua asa - oamenii n/au nevoie de neologismele anilor 80 ci de viata lor. Vei fi citit de toata strada daca vei sti ce sa spui strazii. Nu te uita la critica literara, la revistele de cultura consacrate, la "cum sa fac sa fiu celebru". Nu/ti spun rau, frate Mircea. Desigur, poti sa nu ma asculi - dar pana la urma tot acolo vei ajunge. Ca mine. Sa ai pace, Dancus
stefan doru dancus -
P.S., frate Mircea: stiai ca eu am facut din TIMP o simpla problema de constiinta? Ca am invatat (cu greu) ce inseamna VREMEA vietilor noastre?
lucian -
este atata esenta si atata neputinta la un loc in ceea ce mi/ati scris, incat ma simt coplesit de sfaturile si bunele intentii ce mi le transmiteti. esenta, in sensul ca simt in fiecare cuvant experinta vietii; si neputinta, in sensul ca ati fost invins in lupta cu viata. mai mult, simt in ceea ce mi/ati scris, ca viata triseaza. as fi onorat sa va intalnesc, sa va cunosc! a lega timpul de constiinta... imi aminteste de "usa interzisa" a lui G. Liiceanu. iertata sa îmi fie trivialitatea! primiți, vă rog în schimb mulțumirile mele pentru frumoasele si alesele ganduri ce mi le/ati oferit! cu stima, Mircea Nincu
stefan doru dancus -
Revin si spun: am nevoie de o adresa. Despre cum sa ne vedem - locuiesc in Targoviste. Poate se va intampla candva si intalnirea. Sa ai pace, Dancus