prea cruzi pentru rouă

imaginea utilizatorului Sancho Panza

primește-ne, Luz…

ne e sângele crud pentru rouă
și unghia vremii ne intră în carne.

O, Luz,

un vânt clocotit cerne azi ciocârlii cu limbile smulse
și aripile nod,
ne tremură brațul pe arcul întins
spre adâncuri,
fulgerele doar pieziș ne ating și nu mai e ploaie să treacă
prin teaca seminței,
focul de mult nu mai spală uitarea
nici mirosul
de fier ruginit.

asurzitoare
o, Luz,
toaca secundei mistuindu-ne măduva seacă
și fructul albastru,
o, Luz,
nu pârguiește-n lumina răsfrântă de lama cuțitului,
degeaba
temple cioplite trufaș în smalțul de literă,
nu mai e pod să închidă-n rotund
coaja spartă a lumii…

o, Luz,
liliecii și fluturii negri țes astăzi cămășile soarelui,
orbul de mână cu orbul
pe crestele clipei călcând.

învelește-ne,
Luz...

Comentarii

mi-a plăcut

mi-a plăcut textul mai puțin în două locuri: „focul de mult nu mai spală uitarea” și „pe crestele clipei călcând” care nu sînt neaparat proaste dar par cam bătătorite în contast cu prospețimea celorlalte versuri

Virgil

tinand cont de faptul ca cheia textului e una biblica, originalitatea imaginilor este ultimul lucru la care m-am gandit, scriindu-l. asa ca e foarte posibil sa ai dreptate in ceea ce spui. si, oricum, m-ai facut sa pierd un pariu cu mine insami; anume, ca textul asta va trece fara nici un comm. :)

...

eu obiectez și la "cămășile soarelui" - nu înțeleg imaginea asta. altfel, e plin de trăire și are un ton aparte - un plus aici.

Adina

toate imaginile au o semnificație și o încărcătură ...hai să folosesc un cuvânt riscant și îndrăzneț : hermeneutică - în pofida aparenței surrealiste de pe alocuri. ( mă așteptam chiar să mi se reproșeze asta, cu obișnuită formulă: "clișeu !" ) însă aș face praf tot textul dacă aș recurge, eu, la o traducere a lor. așa că îmi asum riscul de a fi mai puțin înțeles. mulțumesc, și mă bucur că ai găsit, totuși, ceva bun în el.

decat titlul

Mie nu mi-a placut decat titlu. In rest, are 5 din 29 versuri (17,2%) formate din "o" si "Luz". Inclusiv un vers "degeaba". Interesant e ca la... vecini, acest text are 3 stele galbene si una rosie.

Alma

e clar...i-am cumparat! de vecini vorbesc. toate bune.

pai

Pai eu ma gandeam la altceva. Ca o penita pe H face mai mult decat 3 stele galbene + 1 rosie de pe ago. De unde cumperi tu.

Alma

sincer, nu pricep ce vrei. nu-ti place. e ok. nu trebuie sa placa tuturor. dar ce relevanta are faptul ca in alta parte textul a adunat trei stele? din cate stiu, ai cont si la vecini, puteai lasa acolo contestatiile.

Titlul mi-a atras atenția

și nu m-am oprit din citit. Cu și fără exclamațiile "O, Luz" îmi place la fel de mult. Încărcătura metaforică, amalgamarea de haiku-uri, densitatea și simbolismul, fac poemul mai puțin accesibil. Cu greu extrag câteva versuri ca fiind cele ce m-au sensibilizat cel mai mult, altfel aș cita toată poezia. Iată - "unghia vremii ne intră în carne" întotdeauna prematur, de aceea "e sângele crud pentru rouă" - tulburătoare imaginea "ciocârlii cu limbile smulse/ și aripile nod," - inovația foc + spală din "focul de mult nu mai spală uitarea/ nici mirosul/ de fier ruginit."; nu vreau să îmi pară clișeistic și nu mai cred de mult că e cazul să ne cramponăm de astfel de chestii, un pic de miere în bucate nu strică la fel de mult ca aceeași cantitate de sare - "temple cioplite în smalțul de literă" uau! - "iliecii și fluturii negri țes astăzi cămășile soarelui," uau! Hai să nu ne luăm la întrecere cine aruncă cu mai multe stele sau pietre, noroi sau penițe, și să recunoaștem că suntem în prezența unei poezii remarcabile.

s-a intors Oriana!!

nici nu mai conteaza ca ti-a placut sau nu textul...ma bucur tare mult ca te-ai intors! :) multumesc pentru timpul alocat lecturii si comentariului, Luminita.