Virtualia XI. Dragoste cu stele verzi.

imaginea utilizatorului skylander
poze comentate de la party

Virtualia devine subiect fierbinte în fiecare început de iarnă și ne pune pe drumuri ca la un fel de Mecca a poeților virtualiști și ne...într-un pelerinaj la finele căruia poezia are doar de cîștigat. devine nu invizibilă ci invincible to everyone. mă bucur întrucît Alina Manole ține sus spiritul acestei instituții ieșene și cu un farmec inconfundabil măiastru duce sărbătoarea mereu la bun sfîrșit. anul acesta evenimentul s-a desfășurat într-un anticariat pentru că rimează cu poezia nouă...:) D-l Grumăzescu e o gazdă minunată, un bonom hîtru și pus pe glume. lume multă și totuși lipsesc destui din obișnuiții evenimentului. atmosfera e cozy, caldă și plăcută, prăjiturile, sucul și șampania la locul lor. spre deosebire de anii trecuți parcă mai sobră și mai altfel. în esență o spectaculoasă prezentare de carte, intrecalată cu muzică folk și-n partea a doua lecturi din Antologia Virtualia Nr.8, nou apărută la editura Pim din Iași. per total un banchet literar oleacă mai serios, terminat apoteotic cu recitări de epigrame haioase și poeme real-patriotice ale poeților basarabeni.dar să lăsăm imaginile să vorbească:

Locul cu pricina de pe strada Lăpușneanu.

Dorin Cozan și reprezentanta Editurii Humanitas: lansare la „Apocalipsa după Vaslui”, Humanitas, 2009.

Leonard Ancuța: lansare romanul „Control”- Editura Tritonic, 2009.

Folk autohton și străin, cu emoție: Anamaria Bordean

Florin Caragiu autor și Șerban Axinte critic, lansarea volumului de poeme „Scentic” – Editura Vinea, 2009.

Costin Tănăsescu autor și Alina Manole întrebătoare, lansarea volumului de versuri „Romanul în care mor” – Editura BrumaR, 2009.

George Asztalos autor și Alina Manole prezentatoare entuziastă și întrebătoare: lansarea volumului de poeme „Zoon Poetikon” – Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2009.

Tot George Asztalos, vorbind despre Zoon și Poetikon.

Maria Prochipiuc și Carmelia Leonte prezentînd cartea lui
Adrian Erbiceanu „La fontaine de ce siecle” – versuri în traducerea lui Constantin Frosin. Editura ASLRQ, 2009.

Șerban Axinte, de data asta cu folk, mezzo și forte haiducesc.

Alina Manole prezintă noua Antologie Virtualia, Nr.8, apărută recent la editura Pim din Iași.

Adrian Diniș citește propriile versuri din Antologie.

Laurențiu Belizan citind din Antologie propriile creații.

Recital Daniel Bratu.

Roxana Sonea. Recital din propria proză, din Antologie.

Recital Magda Chiosac, propria proză din Antologie.

Paul Gorban prezentînd ultimul număr al revistei Feed-Back
și recitînd creații proprii din Antologie.

Șerban Georgescu în recital.

Ion Diviza ot Basarabia. Recital să mori de rîs de epigrame...

Încă un epigramist haios, în recital.

Și încă...

spre final recital actoricesc de poeme patriotice din Grigore Vieru și Alexandru Dabija.

Cuvînt de încheiere de la inițiatoarea Virtualiei, Alina Manole.

La plecare, doi porumbei îndrăgostiți și...

Tot ce-i frumos a fost ieri, Virtualia. dar noi știm că tu ești Mecca noastră, dragostea și stelele verzi. care vor reveni chiar de mîine...

Revistă literară: 

Comentarii

Vă mulțumim!

Vă mulțumim pentru participarea voastră atât de frumoasă la această ediție a cenaclului Virtualia, la Iași. Mulțumesc lui George pentru cronică și fotografii. Personal, cred că a fost una din cele mai reușite ediții, a fost deosebită. Vă așteptăm să reveniți la Iași, în Virtualia XII !

am fost si eu la virtualia si....

si mi-a placut mult. pacat ca nu am putut ramane pana la sfarsit. si dupa sfarsit. ideea e ca mi a placut sa pipai oameni pe care ii stiam doar prin click uri. si sa vad ca exista si sunt toti frumosi. apropo de asta. stiu ca in ac poza arat asa, ca un mafiot, dar daca ne uitam atent ..foarte atent...cu cine seman?? aud?! deci... multumesc si alinei, bineinteles!

Da.

Felicitări! Alina, ești o comoară pe lângă noi! Dorin? Cu Mircea Geoană?:)))

...

silvia, iti dau o bataita...

bataie cu penite

ati fost la Virtualia si acum va bateti cu penite! imi pare rau, dar cel mai remarcant si mai pedant participant la cenaclu mi se pare a fi Eminescu. cel putin din poze. apoi, degajand un aer profesoral, privindu-i pe toti de sus, e Cozan, care seamana cu pustiul meu. Alina merita o mentiune pentru "her dolly looks", Bratu parca a intrat intr-o manastire, iar pe Dinis de unde l-ati cules? putea si el sa vina mai ingrijit! ultima poza, cu Targul Frumos taiat pe diagonala, ar putea fi subiect de arte vizuale prelucrat de aalizei. A fost si ziua mea, ieri, pe 6 Decembrie, dar nimeni nu s-a gandit sa zica un bonom "La multi ani". Pe semne pe aici e fiecare cu ale lui si cu oala trasa pe focul lui. in fine, va las sa va bateti mai departe cu penite.

da

Nicodem, nu contează cum arăți, ci cum scrii. În rest, vă mulțumesc pentru prezența voastră, în costum sau în blugi, nu contează.

a treia e cu noroc!

nup, nicola! sau, esti gelos pe frumusetea mea nativa? La multi ani! ps: si u esti frumos, sa stii!

et in Virtualia ego

Alina ai dreptate: a fost o ediție super! Dorine îmi place narcisismul ăsta hîtru al tău iar aspectul de prof chiar "te prinde". eniuei, felicitări pentru Humanitas: e chiar o realizare...păcat că n-am apucat să facem schimb de cărți...:) Nicholas...aloo domnu' Dinu...pozele sunt ale mele nu ale lui alizeeu ! zău că mă neglijați flagrant la faza asta: chiar nu merit un cuvînt de apreciere? eniuei : la mulți ani, acolo în iue-sei...:) Silvia știu că ți-e ciudă că n-ai venit așa că ete na : sîc-sîc !

Dorin

Eu stiu Dorine ca vrei sa spui ca semeni cu Keanu Reeves dar probabil ca aduci aici mai degraba cu Al Pacino. Problema e insa sufletul. Si aia nu se vede in poza.

Virtualia - locul acestor nebuni frumosi care uita sa imbatrinea

Si eu felicit reusita Virtualiei XI, chiar in conditiile unei atmosfere de criza economica, dar cred ca criza economica e in Romania de cam 40 de ani, asa ca nu stiu daca putea fi altfel. Si apoi, se spune ca dificultatile economice sporesc talentul literar si artistic. Asa, ca ar trebui sa fie de bun augur. O felicit si pe Alina pentru efortul si pasiunea ei, si pentru sufletul autentic al Virtualiei. Intr-o lume atit de artificializata si abundenta in imitatii sa vezi pe cine va ca mai imbraca armura lui Don Quixote si inca mai infrunta mori de vint de dragul artei e aproape incredibil. Si atit de junimist, daca este sa ne gindim la manifestul de "arta pentru arta" al Junimii. Virtualia - locul acestor nebuni frumosi care uita sa imbatrineasca.

bun bun bun

George, foarte simpatica cronica. Si la obiect. Pozele sunt si ele simpatice tare, apreciem, apreciem! :) (si multumesc ca ai scris ca am citit din proza mea, dar cum era maraton de poezie, am citit o poezie de Liviu Nanu, din volumul Virtualiei). Dorin, stiu cu cine semeni. Badea. :))

seman cu eminescu! ca sa stiti!:P

george, si mie mi ar fi placut sa facem schimb de carti. dar, daca vrei, iti trimit cartea mea prin posta. contacteaza ma te rog pe email sau messenger.

Fain

Fain, trebuie să fi fost fain. Felicitări organizatoarei și participanților. Locație excelentă. Fotografii sugestive. Poate poate, la anu' la anu' și io. Mi-aș dori asta.

sufletul Virtualiei

asta contează Virgil "să se vadă în poză"...acești frumoși nebuni, cum spui chiar tu...:) Roxana...important e că ai citit...chiar și din poezia unui mare...absent ca nea Anton. readus între noi de tine dacă tot umbla pe afară...:) Dorine abia aștept să citesc cartea ta. pe de altă parte propun și o polemică: doamnelor și domnilor cu și anume cine seamănă Dorin Cozan? cam multe asemănări nu? ei și tu în loc să spui că ești unic și indivizibil!...:)

skylander

da, și probabil că lucrul pe care am uitat să îl menționez este faptul că George Asztalos a făcut acest gest frumos și fulger al fotografiilor. Ca unul care am mai stat și prin spatele aparatului de fotografiat uneori pot să admit că nu e întotdeauna o chestie confortabilă și chiar dacă de cele mai multe ori este luată "ca de apucat" totuși este un efort. E mult mai confortabil să vii, să ți se pregătească un cadru, să citești (cum s-ar zice să te "produci"), să ți se facă poze și apoi să pleci. E ceva mai nasol să tot faci poze și să te străduiești să nu pierzi pe nimeni, să nu faci gafe, să nu tai capete sau să nu prinzi reflexii în ochelari. De aceea eu apreciez gestul lui George în mod deosebit. nicodem, comentariul tău e bizar. Tocmai mi-a tăiat cheful de a-ți mai ura la mulți ani. păcat. probabil e un dar și ăsta de a da cu bîta în baltă. nu îl au mulți.

Virtualia

George, te felicit pentru ideea de a face acest montaj-foto însoțit de comentariul savuros. A fost, la această ediție a Virtualiei, o atmosferă plăcută, un prilej rar de a cunoaște oameni care simt la fel ca noi, de a vorbi cu zâmbetul pe buze, relaxați, despre literatură și artă în general. Îi salut deopotrivă, admirându-i pentru talentul și tenacitatea lor în susținerea românismului, pe invitații basarabeni, care au dat un spectacol mult gustat de audiență. Alinei Manole, îi doresc sa ducă mai departe acest plăcut martiriu care este Virtualia.

Felicitari

Felicitari protagonistilor pentru reusita de a mentine vie faclia unui vis, Almei, care nu lasa sa se piarda mostenirea de mare valoare si autorului acestui colaj pentru modul in care a reusit sa surprinda atmosfera momentului! Este remarcabila bresa creata in timp: obiectele spun povestea unor vremuri care din fericire nu s-au stins cu desavarsire si expresiile dezvaluite pe chipurile celor care citesc, canta sau asculta intaresc sentimentul profund ca poezia este chiar acolo, la ea acasa.

Lea Laurențiu și Virgil

Mulțumesc fain frumos în numele meu și al Virtualiei pentru felicitări. Călin poate venim la anul cu Virtualia la Cisnădioara...ce zici? Toate ca toate: la mulți ani Virtualiei și tuturor participanților!

Pentru rigoare

"Încă un epigramist haios, în recital" se numește Gheorghe Bâlici și e din Chișinău. Asta pentru rigoare. Reușite fotografiile poeților, cu Mișu (cum îi spunea Nichita Stănescu) în fundal. Doar că mă fac să mă întreb: Unde sunt poeții aceia costelivi, clorotici, de altădată? Ioan J

poetii costelivi

Sa ma alatur si eu corului de laudatori desi n-am ajuns nici anul acesta am fost totusi participant si altfel decat cu sufletul. Mi-a placut intotdeauna sa cred ca cine doreste cu adevarat ceva reuseste pana la urma cum ziceau beatles-ii with a little help from my friends, nu? Si ca sa imi permit si un raspuns consiterului Nelu Jorz care intreaba, desigur retoric, ou sont les poets costelifs et clorotiques d'antant (a se nota legatura mea total urechista cu limba franceza, legatura pe care ne-au legiferat-o intr-un fel doar al lor, insusi ei, francezii, cand ne-au oficializat tara francofona, mai degraba franco-afona as zice eu dar ma rog cine se mai uita si in gura mea?) deci as dori sa ii raspund domnului jorz tot retoric desigur simtindu-ma si eu, ca si domnia sa poate, atins de imbuibarea specifica unei societati aberante bazate pe consumul excesiv de calorii - dar de asztalos totusi ce parere aveti? Felicitarile mele Alma pentru event si George pentru reportaj. Bravo! Andu