yester -
Ars Poetica... sau chiar e iubire:).
urcăm pe un masiv plăpând ca o statuie
e alpinism la rece așa sper ne sprijinesc
prea mult vorbe de fier
bocancii însă nu vor să mai suie
te car în spate ca pe un rucsac de
parcă ai avea ce-mi trebuiește căldură
hrană și nu se oprește aici această listă
tu ai trac impresia că ne vom prăbuși
rea nu e ai leșinat și ai dormit o zi
mă zbat în gând ca sunetul în fluier.
Poezie:
Comentarii
alma -
Versul de final este reușit, dar în rest nu am înțeles unde este poezia. Aștept o variantă îmbunătățită a expresiei poetice.
yester -
alma, să înțeleg că nu îți place ingambamentul? să înțeleg că nu știi ce e o Ars Poetica? să înțeleg că nu te-ai gândit de ce masivul e plăpând ca o statuie? de ce se urcă în doi pe el? că nu pricepi tropul "vorbe de fier"? că nu știi ce reprezintă bocancii? că e o înșiruire de simboluri? că frământarea e reală? că rucsacul, impresia de prăbușire etc. semnifică ceva? îți dau un indiciu... poezia e în spatele meu:) e povara nelipsită alpinistului, dar nu am de gând să îmi interpretez poemul. lămurește-mă detaliat:) sunt mai greu de cap, deși urc "masivul plăpând ca o statuie" cu plăcere:) eh, semantica asta:) cu sympatheia, yester p.s. dacă ți-a plăcut, de ce nu te "zbați în gând ca sunetul în fluier"?:)
alma -
Dacă poezia e în spatele tău, sfatul meu e să deschizi rucsacul și să o lași să zboare, atât, nu e nevoie de detalii, un ochi experimentat o vede și de la mare înălțime. :) Verbul "a trebui" este impersonal, deci nu se conjugă: "ce-mi trebuie căldură".
yester -
alma, fii sigură, te privim din vârf, amândoi:))) cât despre cunoștințele tale gramaticale citez DOOM-ul 2005: "trebui (a) vb. ind. prez 3 sg. trebuie, imperf. 3 sg. trebuia, 3 pl. trebuiau, viit. 3 pl. vor trebui..." ție ce-ți sugerează asta?:)) mie că îmi pierd timpul.:)) p.s. scuză-mă, nu am pus accentele în citat:)))))lol! Și dă-ți jos ochelarii ăia de soare, sau de ce-or fi. Dacă vrei "nod în papură" necesarmente... trebuie să o memorezi:))) cu sympatheia, yester (n.b.) poezia reprezintă aici prin comparația "ca un rucsac" ceva neapărat trebuincios. cel puțin pt. mine. și... m-ai amuzat copios. Mulțumesc!
alma -
N-ai înțeles că am fost amabilă și nu ți-am spus direct că textul e slab. Verbul "a trebui" e impersonal dintotdeauna și va rămâne așa, indiferent de ediția DOOM din 2005 sau din 2225. Dacă tu crezi că îți pierzi timpul, sunt alte locuri unde nu contează nici calitatea, nici comentariile critice și unde găsești "drag și pupici" ediția 2006. Te rog să ții cont de respectul pe care îl ofer comentând un text (nu mai spun de timp) și care sper să fie reciproc (fără fraze de genul "Și dă-ți jos ochelarii ăia de soare, sau de ce-or fi.").
yester -
alma, am înțeles , dar pe aici am auzit că se argumentază, sau tu ești excepția care întărește regula? p.s. ești superioară normelor ortografice? Tu știi ce înseamnă "a conjuga" ??????
alma -
Versurile: "urcăm pe un masiv plăpând ca o statuie e alpinism la rece așa sper ne sprijinesc prea mult vorbe de fier bocancii însă nu vor să mai suie te car în spate ca pe un rucsac de parcă ai avea ce-mi trebuiește căldură hrană și nu se oprește aici această listă tu ai trac impresia că ne vom prăbuși rea nu e ai leșinat și ai dormit o zi" conțin elemente stilistice imature și perimate. De la "masiv plăpând" până la "căldură / hrană". Nimic nou. Compunere de gimnaziu. Mai mult ar fi într-adevăr pierdere de vreme să argumentez. Verbul "a trebui", deși e de conjugarea a IV-a, nu primește sufixul -esc / -ește. La acest lucru mă refeream. În rest, e logic.
yester -
alma, e o opinie! permite-mi să nu o bag în seamă! cât despre sufixele amintite, îmi imaginez că ai auzit de licențe ortografice! apoi, te citez: "Verbul "a trebui" este impersonal, deci nu se conjugă: "ce-mi trebuie căldură"". și iar o fac: "Verbul "a trebui", deși e de conjugarea a IV-a..." nu ți se pare că te contrazici?:))))! ești haioasă! De aceea îți las ultimul cuvânt. alma, serios îți spun... nu mă impresionezi! ingambamentul e structura ce susține epitetul "masiv plăpând" ce se continuă cu o comparație "ca o statuie" deci alcătuiesc un alt trop ce dă prospețime imaginii, dar tu știi de mult că sunt munți plăpânzi ca o statuie și ai înțeles ce înseamnă o statuie plăpândă. Deci nu mă impresionezi cu lecturile tale:)))! Asta la "perimate"! Spui imature: explică-mi versul care ți-a plăcut. Dacă poți, bineînțeles!
Virgil -
yester, permite-mi sa intervin, dar tu chiar nu percepi diferenta dintre "a fi de o anumita conjugare" si "a se conjuga" deasemeni, chiar nu intelegi logica lui "desi e" - adica "in ciuda faptului ca", "in pofida", etc...?
alma -
Yester, pe Hermeneia.com nu se permit expresii de genul "ești haioasă" sau cel puțin așa știam eu când m-am înscris pe acest site. Și nici atacuri de genul "nu mă impresionezi cu lecturile tale". Te rog să păstrezi un minim respect măcar pentru cititorii acestui site, dacă nu pentru mine ca persoană. Mulțumesc pentru înțelegere. Sfatul meu este să întrebi profesorul de gramatică de la Facultatea de Litere din București despre verbul "a trebui". Aștept un comentariu la acest text despre cum este corect și ce fel de "licențe ortografice" se acceptă.
yester -
Virgil, geneza a fost expresia "de parcă ai avea ce-mi trebuiește". Am explicat că este o licență ortografică. Nu sună românește? Nu sună clar? Crede-mă pe cuvânt că percep diferența respectivă și înțeleg logica lui "deși e".E un handicap să fii un student bun la Litere și să stâlcești limba română prin găselnițe. Și e o greșeală să polemizezi cu un discipol ce își exprimă clar și argumentat pe text din prima ce îi place și ce nu! Intervenția ta chiar o așteptam. Atât mi-a trebuit!:)) Sincer, credeam că o să te referi la textul postat și nu la o polemică banală. Dar probabil că ți-a plăcut mai mult comentariul meu decât textul. p.s. ce mai fac Dinu Flămând, Alexandru Lungu, Ilie Constantin? Mi-e dor de ei și se zvonește prin burg că le ești apropiat. Te întreb amical! Te rog nu mă subestima, după cum nici eu nu o fac cu tine! Toți avem de învățat, rămâne să alegem de la cine. Eu am ales site-ul pentru că sunt comentarii pe text. Asta mă ajută pe mine, probabil! Dacă vrei putem deschide un subiect despre gramatica structurală.:)) (trebuia să glumesc la sfârșit)!
yester -
Alma, eu sunt obiectiv. Cât despre "Sfatul" tău, se zvonește că o să predau acolo din toamnă! Nu vii mai bine la un curs? Ți-ar fi mult mai ușor! Mulțumesc pentru înțelegere. Acum trebuie să-l traduc pe Shakespeare pentru licență și nu am timp să te lămuresc. Sonetele! Ilinca Bernea a tradus superb. Mai vorbim. cu sympatheia, yester p.s. mi-am permis să glumesc puțin cu tine. e drept, poate erai într-o pasă proastă!
alma -
Yester, te rog pentru ultima dată să îți revizuiești vocabularul pe acest site. Aștept scuzele tale în public pentru atacul la persoană și jignirile pe care mi le-ai adus în comentariile tale anterioare. Dacă nu îți amintești care sunt, recitește atent.
Virgil -
yester, nu stiu ce crezi tu despre mine si nici nu prea m-am prins cine e discipolul in discutia asta. Idea e insa ca: unu, pe hermeneia (daca tot ai ales "site-ul pentru că sunt comentarii pe text") atunci te rog sa te rezumi la comentarii pe text si sa te abtii de la remarci de genul "esti haioasa" sau "da-ti jos ochelarii". N-au nici o legatura cu textul. Regulamentul precizeaza , zic eu, destul de clar ca se doreste o limitare a folosirii acestui spatiu pentru discutii "informal" si tottodata nu se permit atacuri la persoana. Formularile din comentariile tale au fost undeva pe la frontiera cu astfel de atitudini si m-as bucura daca le-ai evita pe viitor. De felul meu nu imi place sa fac educatie nimanui si tocmai de aceea am scris Regulamentul, ca sa nu fie nevoie sa devin babysitter. doi, personal nu cred ca e o licenta ortografica ci a fost initial o eroare care ti-a scapat si dupa aceea ai cam cotit-o. Dar, of course, nu am dovezi, asa ca ramine in coada de peste. Dar nu uita ca pestele se impute daca il tinem prea mult. Asa ca.. trei, nu subestimez pe nimeni. incearca sa faci si tu asta cu toti membri hermeneia, inclusiv Alina Manole. patru, despre Dinu Flămând, Alexandru Lungu, Ilie Constantin, habar n-am cine sint, nu stiu la ce zvon si la ce burg te referi. Poate ma lamuresti tu. Daca vrei sa scrii ceva despre gramatica structurala sau despre orice alt subiect filologic hermeneia iti sta la dispozitie, sectiunea Proza, subsectiunea Articole. merci de intelegere
Virgil -
si inca ceva, yester, sper sa fie ultima data cind te rog sa renunti la comentariile astea "extra-textuale". Nu cred ca intereseaza pe nimeni unde ai sa predai tu la toamna si nici pe cine si ce traduci tu. Cred ca este o parerea generala ca astfel de precizari vanitoase nu pot fi percepute decit ca un gest de prost gust. Incearca sa pricepi asta. Pe aici sint tot felul de oameni. Unii mai modesti, asa ca mine, si nu prea simtim nevoia sa ne aminteasca cineva ca sintem handicapati filologic. Cred ca este o chestiune de bun simt.
Cristina -
am impresia ca textul acesta este orice numai ars poetica nu . cel mult il putem numi poezie. intamplator sau nu am urcat si eu pragurile facultatii de litere si cred ca stiu foarte bine ce inseamna.daca e sa o luam dupa tine ar insemna ca orice poezie care are cateva simboluri (asa-zise simboluri fiindca oricarui cuvant i se poate gasi o anumita semnificatie simbolica) si ceva metafora sau sensuri ascunse ar putea fi numita arta poetica.simplul fapt ca folosesti ca procedeu de versificatie ingambamentul nu inseamna ca poezia capata o mai mare valoare literara. textul acesta ar putea fi numita arta poetica numai in cazul in care persoana careia te adresezi ("te car in spate ca pe un rucsac") ar fi insasi poezia sau creatia poetica, dar, in acelasi timp am fi naivi sa credem asta tocmai fiindca tu vii cu chestii de genul:"tu ai trac impresia că ne vom prăbuși rea nu e ai leșinat și ai dormit o zi".daca ar fi sa incapatanam sa spunem ceva, am putea afirma ca e o interpretare moderna si ca poezia pare a fi si un soi de manifest, dar oricat ne-am dori asta si oricat de moderna, postmoderna sau douamiista, transmodernista cum vrei ar fi poezia niciodata nu va avea impresia ca se prabuseste. deci, nu se poate vorbi aici nici despre poet, nici despre creatie poetica, fiindca asta ar presupune o arta poetica,nu? asta am invatat si in liceu cand am studiat Noapte de decemvrie de Macedonschi, Testament de Tudor Arghezi sau Ars poetica de Nichita Stanescu, cat si in facultate cand am facut Ars poetica de Horatiu si care or mai fi si parca ultimul afirma ceva de genul:"cautati-va subiecte pe masura puterilor voastre, cumpanind indelung ce sunteti si ce nu sunteti in stare sa duceti. Celui ce a stiut sa-si aleaga bine materia nu-i va lipsi nici darul s-o expuna, nici un plan luminos..." Merita retinuta ideea. pe langa toate acestea as remarca cateva versuri care mi-au placut:"ne sprijinesc prea mult vorbe", "bocancii însă nu vor să mai suie" si "mă zbat în gând ca sunetul în fluier.". dar tot Horatiu spunea ca intr-o poezie nu pot sa-ti placa numai cateva lucruri, poezia e sau nu e, pentru a fi trebuie sa fie perfecta.
yester -
interpretare pe text! -"urcăm pe un masiv plăpând ca o statuie" : tinderea spre a intra în Istoria Literaturii Române, aceasta fiind "masiv plăpând ca o statuie" deoarece există dar e încă plăpândă în contextul Literaturii Universale, statuia semnificând un obiect de artă valoros prin sine, însă doar o statuie, o reprezentare a trecutului și a prezentului material, obiectual. . "e alpinism la rece așa sper ..." : conotativ, alpinismul implică riscuri; "la rece" - detașarea voită de implicarea afectului în această ascensiune, pentru că este o realizare să exiști în Istoria Literaturii Române; "așa sper" nesiguranța reprimării sentimentelor dar și dorința de a reuși. - "... ne sprijinesc/ prea mult vorbe de fier/" : fierul reprezintă răceala, duritatea și este oxidabil. - "bocancii însă nu vor să mai suie" : încălțămintea poetului, ceea ce protejează în alpinism extrem, sugerează limbajul, lexicul. - " te car în spate ca pe un rucsac...": ceva neapărat trebuincios ascensiunii; "în spate": mai întâi există gândul, apoi exprimarea lui artistică. - "de/ parcă ai avea ce-mi trebuiește...": îndoiala, frământarea că scopul va fi atins prin intermediul poeziei pe care o scriu. - "...căldură/ hrană și nu se oprește aici această listă/": confort, lecturi și altele. - "tu ai trac...": personificare ce își propune să ivească latura vie de fapt a poeziei, a cuvintelor, puterea lor de a reprezenta autorul și a-i oglindi trăirile de fapt. - "... impresia că ne vom prăbuși/ rea nu e... " : dovada oglindiri perfecte a poetului în poezie, prin acceptarea efectului de trac. - "... ai leșinat și ai dormit o zi/ ": încetarea pentru acest timp al actului creației. - "mă zbat în gând ca sunetul în fluier": poetul devine anxios în forma incipientă a actului creator. una dintre umilele mele păreri despre poet, poezie și raportul dintre ei. - poezia este elementul vital, indispensabil, de oglindire, de persistență în timp a autorului ei. - poetul, este cel ce se luptă pentru a reuși prin intermediul ei să devină nemuritor. Acesta sunt eu, modest, cu idei simple, și mă simt obligat să vă mulțumesc pentru atenția acordată acestui poem. Vă mulțumesc pentru idei, sfaturi, opinii și pentru timpul imens acordat acestui text. Scuze alma, Profetul, Cristina pentru că am postat un text fără valoare. Eu doresc să am prieteni care să mă ajute cu tot ceea ce pot ei.În realitate sunt doar perseverent, cum am învățat de la Dorin Cozan să spun. Eu mă descrisesem ambițios. Timpul își va spune cuvântul. cu sympatheia, yester p.s. rețin Profetule. "nu văd unde este poezia" a declanșat dorința mea de a polemiza. Nu sunt decât sincer.Poți observa primul comentariu al almei, sinceră și ea.
yester -
erată "nu am înțeles unde este poezia"!
francisc -
errare humanum est, perseverare diabolicum
yester -
aquila non capit muscam
francisc -
nu mai da si tu din aripioare
yester -
mulțumesc pentru comentariul pe text! original! "și în colț petreci în tine" Glossă și... parcă nu se permiteau micterisme pe aici! cu sympatheia, yester
yester -
erată "tu în colț..."
vladimir -
Remarc aici un remarcabil potential dar care e utilizat intr-un mod defectuos... atata energie risipita doar pentru un conflict de orgolii... ce-ar fi sa revenim la idei si la sentimente... care le are sa ramana, cei mai nepregatiti sa le aduca de acasa... mai putem astepta :) Yester ai nimerit bine aici si sunt convins ca vei gasi parteneri credibili de dialog... insa lasa mai usor retorica si concentreaza-te asupra textelor nu pe directia persoanelor... nu e sfat ci doar o remarca personalizata;) Oki... te citesc... pana acum nu m-ai mirat... fa-ma praf cu ceva si ma iarta de plasticul asta din exprimare care incepe sa miroase a ars.
yester -
e ușor să faci praf, însă pentru asta trebuie să treci de la aspirator la mătură. ok. citește-mă. am udat mătura. aștept părerea ta. cu sympatheia, yester