Lângă fereastra veche

imaginea utilizatorului lucian

Privesc fereastra care altădată, ca pe redută încercam s-o cuceresc.
Peretele i s-a decolorat. Verdele-i viu este plin de pecingine.

Vopseaua i se desface în unghii întoarse. Ici, colo scot fluturii
Aripa la aer. A rămas doar sticla plesnită în colțuri și o perdea
Cu melci de ceară acoperind noaptea adâncă a memoriei
Care reînvie liniștea serilor cu stele îmbumbind.

În colțul stâng o lampă de sticlă albă fără gaz cu bol de geam
Stinsă îi stă, fără rost, în numele ideii de lumină purtând
Zâne stafidii care altădată mă înălțau în imaginație.

Căutând poeticul acelor vremuri încerc din cuvinte să smulg
Zile ce nu mai sunt cu ritmul lor de piruetă în scară minoră.

Plin de dor, plin de patimi, plin cu început de poveste tabloul
Vechii ferestre în culori vii joacă, ca o zeiță rupestră.

Comentarii

Lucian, hai sa ne uitam putin prin fereastra asta: "Privesc fereastra care altădată, ca pe redută încercam s-o cuceresc." vad aici: privesc fereastra pe care altadata/ incercam sa o cuceresc, ca pe o reduta "Peretele i s-a decolorat. Verdele-i viu este plin de pecingine" Ultima propozitie mi se pare contradictorie...poate verdele candva viu este ros de pecingine ...desi "pecingine" te duce cu gandul mai intai la bolile de piele si abia pe urma la mucegai, poate ca gasesti altceva aici... "Vopseaua i se desface în unghii întoarse. Ici, colo scot fluturii Aripa la aer. A rămas doar sticla plesnită în colțuri și o perdea Cu melci de ceară acoperind noaptea adâncă a memoriei Care reînvie liniștea serilor cu stele îmbumbind. " Prea lunga ultima fraza..cititorul se pierde in ea. Poti fragmenta, zic eu, sau poti renunta la ultimul vers (" a imbumbi" mi se pare o inventie nu tocmai fericita) "În colțul stâng o lampă de sticlă albă fără gaz cu bol de geam" gasesc exagerat de detailata descrierea lampii. finalul e bunicel, mi-au placut "pirueta". trag perdeaua si ma duc. Sancho

Sancho, in primul rand multumesc pentru gandurile ce mi le/ai adresat vis/a/vis de poem. in al doilea rand, comentariul tau imi pare mai mult o chestie de gust si aprecieri personale. mi/ar fi placut sa fii mai ales constructiv.

Lucian, cat de constructiv ai vrea sa fie? Am punctat ce mi s-a parut ca trebuie regandit/reformulat. Fireste ca este vorba de opinii personale - mai mult e atat, nu pretind ca sunt o autoritate in materie ori ca parerile mele sunt de necontestat. In concluzie, le poti lua in consideratie...sau nu. Iti poti sustine textul cu argumente...sau nu.

te rog sa imi ierti pretentiile, sancho! nu am intentionat sa fiu nepoliticos, doar ca, cea ce ai considerat tu a fi de indreptat, in opinia mea nu este atat de daunator poemului. spre exemplu: inversiunea din primele versuri nu schimba cu nimic sensul mesajului poetic. daca le/as fi scris cum imi sugerezi tu, crezi ca poemul ar fi mai "bine scris", chiar daca mesajul este același? prin culoarea verde a peretului am incercat sa redau ideea de coaja, de invelis, de piele - a unei constructii in cazul acesta - iar prin faptul ca fac trimitere la boala pecinginei, marturisesc ca astfel am incercat sa induc ideea de vechi, de neingrijire, de necuratenie datorata timpului care imbatraneste, imbolnaveste tot ce atinge. despre urmatoarea strofa, ce sa mai zic? ai desfintat/o scurt, remarcand doar pitueta din penultima strofa, iar eu am inteles ca poemul - din care a ramas doar pirueta - ar trebui rescris, reformulat, regandit intru totul. totusi, port convingerea ca situatia acestui poem nu este atat de grava, de aceea am spus ca este o chestie de gust.

Lucian, ma faci sa zambesc... intentia mea NU a fost aceea de a-ti desfiinta textul! ar fi, dealtfel, extrem de dificil, nu am astfel de puteri si nici nu mi le-as dori! "cea ce ai considerat tu a fi de indreptat, in opinia mea nu este atat de daunator poemului."[I/] iti respect opinia, autorul este Dumnezeu printre cuvintele sale, noi - niste bieti ingeri carcotasi. "despre urmatoarea strofa, ce sa mai zic?ai desfintat/o scurt, remarcand doar pitueta din penultima strofa, iar eu am inteles ca poemul - din care a ramas doar pirueta - ar trebui rescris, reformulat, regandit intru totul." NU. faptul ca nu am poposit mai mult asupra acelei strofe nu insemna ca e nula valoric, ci ca acolo nu am avut nimic de obiectat. Te rog mult, nu cauta nespuse in spusele mele, altfel nu ajungem nicaieri. Ok...admit ca eu nu m-am exprimat indeajuns de limpede, ca am subliniat mai apasat fragmentele care, in opinia mea de cititor, putea fi tratate altfel...admit pana si faptul ca tu ai fost obosit, poate, si mai putin dispus sa primesti un feedback de acest fel. Toti avem astfel de zile. amical, Sancho

multumesc pentru intelegere, sancho! ce pot sa mai zic?... a! te mai astept.