Concursul de Poezie ”Astenie de primăvară - Hermeneia 2010”

imaginea utilizatorului Virgil
7 aprilie - 2 mai 2010

Iată că după o vreme destul de îndelungată a venit și momentul primei competiții literare găzduite de Hermeneia.com. Cu siguranță ideea de „concurs literar” sau „concurs de poezie” are atît susținători cît și oponenți. Poezia și literatura în general nu pot fi cuantificate sau evaluate cu ușurință. Fiecare text are unicitatea și valoarea lui care cu foarte mare greutate poate fi comparată. Sîntem conștienți de pericolul și riscul unei astfel de competiții. Și nu vrem să trivializăm actul creator. Vrem însă să privim acest concurs ca pe un loc și un timp în care fiecare din noi este nevoit să se autodepășească. Fie ca textul cel mai bun să cîștige.

Regulamentul de desfășurare a concursului este următorul:


1. PARTICIPARE:

Concursul este deschis oricărui membru Hermeneia înscris pînă la data de 06 Aprilie 2010 ora 23:59 – ora României, indiferent de categoria la care este încadrat și indiferent de numărul textelor postate pe Hermeneia.


2. TEXTELE:

Fiecare participant va putea înscrie pînă la DOUĂ poezii în limba română, pe ORICE TEMĂ, nepublicate anterior pe niciun fel de suport (electronic sau tipărit) și care îi aparțin în întregime. Textele nu vor avea subtitlu și nu vor fi permise decît caracterele latine normale. Nu este permisă folosirea italicelor sau a caracterelor bold și niciun fel de configurare sau modificare HTML. Textul poeziei va fi scris cu diacritice respectînd normele ortografice ale limbii române. Nu se admit texte cu conținut vulgar, rasist, atac la persoană sau instigare la violență. Din acest motiv, oricare din membrii juriului are dreptul să descalifice textul (textele) respectiv(e). Orice abatere de la aceste condiții va duce la excluderea textului respectiv din concurs. Juriul concursului poate exclude din concurs orice text despre care consideră că sugerează într-un fel sau altul identitatea autorului. ATENŢIE: Textele odată introduse nu vor mai putea fi editate, șterse sau înlocuite.


3. INTRODUCEREA TEXTELOR:

Textele vor fi introduse on-line pe Hermeneia și vor fi încadrate la secțiunea Concurs Literar Hermeneia, subsecțiunea Astenie de primăvară - Hermeneia 2010. Perioada de trimitere a textelor va fi între 7 aprilie 2010 ora 00:00 ora României și 27 aprilie 2010 ora 23:59 ora României. În toată această perioadă textele vor fi vizibile pe Hermeneia fără însă a se cunoaște autorul lor. În scopul evitării oricărei posibilități de identificare a autorului pe perioada concursului se va întrerupe listarea membrilor Hermeneia care sînt online la un moment dat.


4. JURIZAREA:

Jurizarea textelor va avea loc între zilele de 28 și 30 aprilie 2010. Juriul va nota ambele texte ale unui autor și se va face o medie pentru fiecare text. Deoarece fiecare participant poate introduce în concurs două texte se va lua în considerare numai textul care va obține cea mai mare medie dintre cele două texte introduse. Așadar un concurent poate câștiga doar unul dintre premiile I, II, sau III ale juriului (A), dar poate cumula mai multe premii (de ex. A+B+D, vezi secțiunea PREMII).


5. JURIUL:

Componența juriului:
1. Tudor Cristea (critic literar)
2. Ioana Geacăr (critic literar)
3. Virgil Titarenco (director Hermeneia)
4. Adriana Lisandru (editor Hermeneia)
5. Alina Manole (coordonatoare a Cenaclului Virtualia -Mihai Leoveanu- Iași)
6. Andu Moldovan (autor Hermeneia)
Anunțarea câștigătorilor fiecărui premiu va fi făcută în data de 2 mai 2010. La sfârșitul concursului vor fi făcute publice notele fiecărui membru al juriului pentru fiecare poezie înscrisă în concurs.


6. ALTE NOTĂRI:

- Pe data de 1 mai va fi oferită fiecărui membru Hermeneia posibilitatea de a vota acordarea Premiului de popularitate pentru poezia preferată. Modalitatea de votare va fi anunțată la momentul respectiv printr-un comentariu la acest text.
- Totodată orice membru Hermeneia va putea juca la Bursa de pariuri, votînd textele despre care crede că vor cîștiga Premiile I, II și III ale Juriului (A). Pariurile se vor introduce secret numai pe data de 28 aprilie 2010. Modalitatea de introducere a pariurilor va fi anunțată la momentul respectiv printr-un comentariu la acest text. Nu vor putea participa membrii Juriului. Cîștigarea pariului va fi în felul următor:
- identificarea corectă a textelor care vor cîștiga premiul I, II și III
- în cazul în care nimeni nu reușește identificarea de mai sus se va lua în considerare identificarea corectă a textelor care vor cîștiga premiile I și II
- în cazul în care nimeni nu reușește nici una din identificările de mai sus se va lua în considerare identificarea corectă a textelor care vor cîștiga premiile II și III
- în cazul a doi sau mai mulți cîștigători se va considera învingător cel care la data respectivă are cele mai multe comentarii vizibile introduse pe Hermeneia.


7. PREMIILE:

A. Premiile juriului:
Locul I: Titlul "Hermeneia Prier 2010"
+ premiu virtual la profilul de utilizator
+ nominalizare „din oficiu” pentru titlul „Maestru Hermeneia 2010” (titlu care se va acorda în decursul acestui an dintre mai mulți nominalizați)
+ 150 lei din partea Consiliului editorial Hermeneia (câștigătorul va trebui să comunice un nume și o adresă valide)
Locul II: Premiu virtual „Hermeneia Prier II 2010” (la profilul de utilizator)
Locul III: Premiu virtual „Hermeneia Prier III 2010” (la profilul de utilizator)

8. ALTE PREMII:

B. Premiul Special Reflexos – acordat de juriul Cenaclului literar ”Reflexos” din Madrid.
- cîștigătorul va fi tradus în limba spaniolă (un grupaj de poezii) și publicat pe site-ul Reflexos (http://circulopoeticoreflexos.espacioniram.com) și în Revistele ”Niram Art” și ”Madrid en Marco”. Poeziile sale vor fi prezentate în cadrul cenaclului literar Reflexos.

C. Premiul Special al revistei ”Cenaclul de la Păltiniș” Sibiu, acordat de către juriul acestei reviste.
- publicare în revistă a unui grupaj de poezii + 10 exemplare din numărul respectiv

D. Premiul de popularitate Concursul de Poezie ”Astenie de primăvară - Hermeneia 2010”: Cîștigătorul în urma votului membrilor Hermeneia – mențiunea va fi înscrisă în profilul membrului respectiv.

E. ”Bursa de pariuri”: Câștigătorul ”bursei” va fi inclus din oficiu în juriul viitorului concurs Hermeneia.9. OBSERVAŢII:

Mențiune: Oricare dintre juriile de mai sus își rezervă dreptul de a nu acorda un anumit premiu, dacă crede de cuviință acest lucru.

[!--

În cîteva ore vom declanșa pe Hermeneia Concursul de Poezie ”Astenie de primăvară - Hermeneia 2010” .
Călin Sămărghițan a anunțat deja elementele principale ale desfășurării acestei competiții. Le voi reitera din nou cu cîteva adăugiri sau modificări.--]

Comentarii

un prim incident

Deja am observat un prim incident în acest concurs.
Deşi cred ca ne-am străduit să oferim un regulament de concurs clar şi simplu. Şi deşi m-am străduit să oferim o soluţie tehnică transparentă, simplă şi uşor (în opinia mea) de urmat, totuşi se pare că sînt unii pentru care indiferent cît de clar şi simplu faci un lucru ei tot se vor împiedica. Îmi pare rău dar fiecare va trebui să convieţuim cu consecinţele gafelor proprii. Despre ce este vorba. Am observat că cineva, şi sînt convins (deşi nu verific, aşa cum nu voi verifica pînă la încheierea concursului, din motive etice lesne de inteles) că cele doua texte au fost introduse de una şi aceeaşi persoană (sau altfel spus, de către acelaşi cont Hermeneia). Deşi introducerea primului text A FOST VIZIBILĂ de la bun început. Problema este că în acest moment autorul celor doua introduceri nu mai are dreptul şi nici nu mai poate, tehnic vorbind, să mai introducă înca un text. În mod normal noi am oferit fiecaruia posibilitatea de a introduce doua texte (distincte) tocmai pentru a spori sansele de a cistiga. In acest moment autorul respectiv si le-a injumatatit in raport cu ceilalti participanti.
As vrea sa mai adaug ceva. Va rog insistent sa nu mai trimiteti pe adresa site-ului nici texte si nici email-uri de genul "am postat un text pentru concurs. a ajuns??" Desi poate pentru majoritatea dintre voi aceste lucruri pot parea ridicole si stupide va asigur ca ne-a fost dat sa primim si asa ceva prin email. Va recomad sa cititi regulamentul concursului cu atentie (eventual de doua ori) si abia APOI sa introduceti texte sau sa participati in conscurs sub o anumita forma. Multumesc in numele Consiliului Hermeneia si a Juriului concursului "Astenie de primăvară - Hermeneia 2010"

google

şi mai este ceva de observat. postatorul poeziei "funk şi brânză de capră" parcă ar vrea să se identifice, şi deşi nu-şi dă numele, foloseşte google-ul prin care cică noi, cititorii, dar mai ales juriul să-l caute pe undeva prin regiunea vasluiului.
parcă noi am fi fraieri şi nu ştim cine e din vaslui!

nicodem aberează din nou

ca şi cum nu aş avea deja suficiente lucruri de făcut m-am apucat să dau atenţie alarmei false a lui nicodem. am citit şi eu textul cu pricina şi nu am identificat nici o problema în el. încă o învăţătură de minte pentru mine ca atunci cînd scrie ceva nicholas dinu să ignor şi să trec mai departe. cred că îţi trebuie talent ca să devii atît de penibil.

ultima întrebare

ultima întrebare, cea fără titlu, chiar este o întrebare serioasă sau este o glumă și nu m-am prins eu?

da şi eu ştiu

da şi eu ştiu cine a scris epopeea lui ghilgameş, dar mă prefac că habar nu am. chiar nu pricep ce rol au glumele astea.

eu nu stiu

Ei vezi, Virgil, eu nu stiu care dintre sumerieni a scris epopeea lui Ghilgames ... a fost prea de demult.

Pe de alta parte daca juriul cunoaste catindatii :) ce rost mai au pupaturile din piata mare ?

catre:

Gabi: Dupa ani de zile de cand ii citesc pe unii, le recunosc stilul, asta e toata enigma. Dar acest lucru fii sigura ca nu ma va influenta in notare.

Virgil: Nu e nicio gluma, din contra, textele deja postate m-au intristat.

Catre participantii la concurs: va doresc inspiratie si rabdare pe texte. Mai e timp, nu va grabiti sa postati balarii.

Stilul

Stilul este omul însuşi. Autorii a căror identitate nu este recunoscută doar prin scris cred eu că ar trebui să se întristeze. Şcolăreşte vorbind, profesorii îşi recunosc elevii care s-au remarcat fie în bine, fie în rău, chiar dacă lucrarea are colţul îndoit. Dar competiţia este frumoasă, ca viaţa, merită trăită, chiar şi numai de dragul ei. Mie chiar mi-au plăcut câteva texte. Site-ul s-a animat, se simte vântul de primăvară...
Vânt din pupa tuturor!

eu zic sa

incercam sa ne bucuram de poezie...
sincer, eu asta am de gand sa fac, las dezlegarea ghicitorilor pe mai tarziu. :)

succes participantilor!

parerea mea

cred ca foarte putini dintre membrii site-ului ar putea face presupuneri viabile asupra autorilor textelor, cu tot respectul. nu se citeste destula poezie de pe site, nu stiu cita lume urmareste constant un autor...

eu unul nu pot fi sigur pe nici o presupunere si in cele mai multe cazuri nici nu pot face vreuna, si e foarte ok asa. nu va distrageti atentia de la texte, ca oricum nu o sa va puteti confirma ce si cum, pina la final

pe de alta parte, cred ca sint in medie un pic mai bune decit media textelor de la un anumit moment dat de pe site, se simte aerul competitiei

Alma, parerea mea, baba Omida și Heliade Rădulescu

Părerea mea, Alma, este să ne vedem fiecare de treabă și să încercăm (pe cît se poate) să gîndim înainte de a vorbi. Ceea ce nu prea observ la tine. Poate ești îndrăgostită sau o fi primăvara asta astenică de vină. Habar nu am. Și nici nu mă interesează. Dar cred că aici este vorba doar de un concurs și nu de sfîrșitul lumii. Ai fost invitată să participi în juriu și nu să fii Baba Omida. Și nici Heliade Rădulescu. Nu cred că literatura română contemporană se învîrte în jurul tău după cum nu cred că se învîrte în jurul nici unui poet sau critic contemporan român oricît s-ar îmbățoșa el sau ea. Oare cînd vor învăța românii să se relaxeze și să priceapă că toată această dramă a eului care nu le dă pace este o prostie fundamentală și că semnificația personală nu ți-o găsești călcînd peste alții ci învățînd să conviețuiești în mod creativ cu ei?!

Virgil, parerea mea fara alte personaje

Draga Virgil,
Nu vreau sa ii iau apararea Almei in niciun fel dar as dori sa subliniez doua aspecte, pentru a ramane in cadrul unor dezbateri constructive la acest concurs interesant:
1/ Alma a fost invitata sa participe in juriu pe un temei... scrie acolo in dreptul ei. La tine scrie Director Hermeneia, adica dom' director trebe invitat, nu? Nici eu nu stiu de ce am fost invitat, dar am considerat-o ca pe o onoare si atat, sincer.
2/ De intrebat ingaduie-mi sa te intreb si eu pe tine cand o sa termini cu tampenia asta a ta cu "romanii" asa si pe dincolo? E depasita si cel putin in gura ta e si aiurea... zau.
Asta ca sa, repet, ramanem in cadrul unor dezbateri intelectuale in cadrul carora fiecare suntem doar atata de destepti incat nu devenim brusc si fara de veste, prosti.
Andu

bine ai venit, primavara

da, ati avut o idee grozava, Virgil, felicitari!
chiar se simte o atmosfera mai vioaie pe site cu concursul asta.
dar zici ca "Oare cînd vor învăța românii să se relaxeze și să priceapă că toată această dramă a eului care nu le dă pace este o prostie fundamentală și că semnificația personală nu ți-o găsești călcînd peste alții ci învățînd să conviețuiești în mod creativ cu ei?!"
hm, cred ca e boala mondiala, sunt atatea orgolii tutindeni, nu numai pe aici :)
felicitari, inca o data!

well... bobadil...

well, bobadil, ai cuvîntul meu de onoare (dacă asta ar avea cumva vreo valoare pentru tine) că sînt în toane bune și că n-am avut și nici nu am chef să mă cert cu cineva. Nu eu sînt cel care a început să își dea aere cum că știu și pot și blah blah blah. Așa cum am spus, și cum tu se pare că te faci că nu vezi, Alma, din motive despre care prefer să nu mai speculez acum, s-a apucat să vorbească la modul inoportun. Am văzut că insistă. Cineva trebuie să o ajute să își revină, nu? Nu știu dacă este cazul să faci caz acum de chestia cu directorul de vreme ce eu nu fac caz de ea. Și da, toți membrii juriului au fost invitați. De Călin Sămărghițan care a inițiat și organizat concursul. Nu înțeleg ce anume este dificil să înțelegi despre asta. Dar faptul că Alma a fost invitată (din indiferent ce motive) nu îi dă dreptul să scrie ce scrie.
Chestia a doua. - Știi ce mă amuză cel mai tare pe mine? Faptul că unii (români sau americani) mă acuză că îi critic pe americani și înfierez toate stupizeniile și metehnele lor mai mult sau mai puțin generalizate. Iar alți români (precum tu - și te asigur că nu ești singurul) se ofuschează cînd pun degetul pe bubele românilor și le arăt metehnele și aberațiile mai mult sau mai puțin naționale sau generaționale. E un adevărat deliciu să îi vezi cum se dau de ceasul morții. Pentru că de cînd e lumea apa rece nu doare decît dinții stricați. Aș vrea ca lucrurile astea să fie „depășite”, așa cum spui tu. Mi-aș dori din toată inima. Dar nu sînt. Iar comportamentul Alinei o arată din nou. Aș putea să spun mai multe dar mă opresc aici.
Și eu sînt de acord să „ramanem in cadrul unor dezbateri intelectuale in cadrul carora fiecare suntem doar atata de destepti incat nu devenim brusc si fara de veste, prosti”. Întrebarea mea este dacă intervenția Alinei s-a încadrat în acest „cadru” sau dacă nu cumva a luat-o prin păpușoi.

Fain

Mi-a plăcut întotdeauna să stau în preajma adevăraților scriitori și creatori. Și știți de ce? Pentru că pe foaie și pe text sunt paralei. Și așa și trebuie să fie. Dacă nu ai un anumit tip de orgoliu, nu poți fi creator și basta. Trebuie să fii convins de ceea ce faci și să ai o anumită conștiință - rafinată- a propriei valori. Nu excesiv ”lățită”, desigur. Există un echilibru în toate, dacă poți să-ți menții elevația. Dar mai știu foarte bine, din proprie experiență, iar aici va trebui să mă credeți pe cuvânt, și că la un ceai cu un coniac bun, printre aburii unei pipe aromate și poate între câțiva greieri de câmp încă neadormiți, spiritele înalte ale acelorași paralei sunt și niște prezențe umane fascinante. Se discern și se descoperă. Totul e să știi să le privești în ansamblu și să le surprinzi felul de-a fi. Să accepți cu seninătate sau chiar cu încrâncenare, solemn, dar fără resentimente contondente.

În plus, spectacolul oricărei competiții ține exact de confruntarea unor personalități distincte, pe care este interesant să le vezi în acțiune. Mă bucur că membrii juriului sunt spirite eterogene. Nu trebuie alungate, ci să încerci să le ții la un loc. De aici ies lucrurile frumoase și cred că se câștigă în credibilitate. Dacă știi să le faci să lucreze, ai de câștigat. Dacă nu, tot rămâne ”spectacolul” la fel de interesant a ceea ce înseamnă ”peisajul scriitoricesc”. Îmi place să cred că suntem cu toții scriitori cu metehnele noastre comune de scriitori.

calin

Nu pot fi in consonanta cu urmatoarea afirmatie, foarte hotarata de altfel :
"Dacă nu ai un anumit tip de orgoliu, nu poți fi creator și basta"
Poate ca nu ai succesul unuia care stie sa se puna in scena sau sa isi managerieze opera... dar ca orgoliul ar fi literalmente necesar actului de creatie... hmm... ar fi destule exemple care povestesc contrariul.

Din cuvintele : "spectacolul oricărei competiții ține exact de confruntarea unor personalități distincte, pe care este interesant să le vezi în acțiune. Mă bucur că membrii juriului sunt spirite eterogene." - nu prea stiu ce sa inteleg.
Concursul priveste juriul sau candidatii ? Eu as fi zis ca febra confruntarii ii loveste pe cei ce vor premiile, si nu pe cei ce le impart :)

Alba

Alba, despre concurenți, doar atunci când îi vom cunoaște. Deocamdată lăsăm creațiile lor să vorbească. Multe dintre ele îmi plac, unele chiar mult. Dar mă voi pronunța doar după finalizare. Sper că pe larg.

Aici au discutat câțiva dintre membrii juriului și la ei am făcut referire.

În privința actului creator, susțin în continuare ceea ce am spus și nu e o părere de moment. Am zis ”un anumit tip de orgoliu”. Nuanțele sunt foarte importante. Apoi, orice creator are conștiința valorii operei sale, altfel n-ar mai crea, nu? Ar sta indiferent și s-ar face macaragiu. Problema e cum își afirmă această conștiință. Ca un creator autentic sau ca un macaragiu. De aici abia, începe povestea.

Inclusiv

Încă: Un creator autentic își poate afirma, desigur, valoarea inclusiv prin tăcere. Prin smerenie, prin sacrificiu ș.a.m.d. E tot o manifestare a ”conștiinței valorii sale”. Așadar, nuanțele. Hristos a înviat! Sper că m-ai înțeles.

Ok

Ce intelegi tu prin "constiinta valorii sale" ? Sau printr-un "anumit tip de orgoliu". Ambele imi sunt prea vagi.
Exista foarte multi oameni care scriu sau picteaza sau muzicesc. Crezi ca este macar unul care sa creada despre el ca nu are valoare ? sau ma rog, ca nu are valoare prea mare. Daca o spune, asteapta cu infrigurare sa fie contrazis.
Putem spune ca daca ai scris 5 nuvele esti prozator, 10 poezii esti poet ? Mie mi se pare ca nu exista constiinta valorii. Fie si din simplul motiv ca nu are instrument de masurat.
Uite-te in jur ce se intampla. Explozia internetului a dat peste cap toate canoanele estetice.
Nu mai exista un guru al valorii. Critica nu mai are nicio "valoare" :), de fapt este inexistenta.
Ne aflam intr-o febra a scrisului, a fotografiatului, a pictatului, si a postarii creatiilor pe internet.
S-a incheiat faza unei arte dirijate de critici si galeristi. Nu stim inca incotro. Este o democratizare, ca sa-i spun asa, fara precedent. O imprastiere care invioreaza kitsch-ul. Cum se va alege graul de neghina ? Prin constiinta valorii ?

răspuns necesar?

Da Virgil, Alma a luat-o cum zici tu 'prin păpuși' așa face ea uneori.
Dar apoi la fel ai făcut și tu și asta nu e ok părerea mea.
Ieșim odată din cercul acesta vicios sau nu?
Și normal, cineva trebuie să dea apoi tonul muzicii...
Cineva cu capul pe umeri și degetele pe clapele pianului.

may I ask...

may I ask unde am facut si eu „la fel”? asta ca să nu vorbim fără acoperire...

textul Epitaf va fi retras din concurs

pentru ca el a fost, deja, publicat pe alt site, in data de 09.04.2010! (daca e nevoie de dovezi, am salvat pagina respectiva, pentru eventualitatea in care autorul il va sterge de acolo.)

imi pare rau, dar regulamentul este extrem de clar:"Fiecare participant va putea înscrie pînă la DOUĂ poezii în limba română, pe ORICE TEMĂ, nepublicate anterior pe niciun fel de suport (electronic sau tipărit) și care îi aparțin în întregime."

suport electronic = site.

speram ca participantii vor da dovada de intelegere si buna credinta... din pacate, iata ca apar si exceptii.
asa ca autorul sau si-a injumatatit sansele de participare.

orgolii

Din comentariile tale de mai sus ["nu vreau sa speculez", "o fi indragostita" sua astenica, o fi de la "comportament", "sa o ajute cineva sa isi revina"], ma intreb oare ce imagine isi face despre mine un nou venit pe acest site.

Iti amintesc faptul ca e a treia oara cand imi faci observatie in public [prima data - cand am comentat-o "de rau" pe Madim, a doua oara - cand m-ai dat afara din echipa editoriala, prin 2006 parca]. Nu vad ce mare greseala catastrofala am facut ca am afirmat ceva despre textele postate pentru concurs. Orgoliile sunt prea mari, pentru mine, pe acest site, ca de altfel, pe toate site-urile de acest gen.

ok

ok, Alma, in primul rind cred ca ar fi foarte intelept daca nu mi-ai "extrage" vorbele din context pentru a face din ele un... pretext. Pur si simplu nu este corect. Eu sint dispus sa le discut sau sa le analizez pe fiecare in contextul in care au fost spuse dar nu voi accepta sa mi le rastalmacesti.
In al doilea rind, mi se pare absolut aiurea, neproductiv si cu absolut nici o relevanta sa reiteram situatii din trecut, situatii care fiecare au avut contextul si istoria lor si care nu au absolut nici o legatura cu situatia de fata. A face o ciulama din istorie nu este si nu poate fi un substitut pentru realitate. Asta in cazul in care vrem sa raminem in realitate si nu cumva intentionam sa zburdam pe cimpiile aprilice ale fabulatiei.
In al treilea rind, faptul ca tu nu vezi nici o greseala (catastrofala sau nu) in ceea ce ai afirmat despre textele trimise pentru concurs, mai ales datorita faptului ca esti membra a juriului, este pentru mine pur si simplu șocant. Cred ca ma auto-citez deja dar am senzatia ca viata s-a hotarit sa continue sa imi ofere surprize. Uite, am sa fac un efort si am sa fiu binevoitor si am sa te rog sa faci un pas in spate si sa te uiti asa calma, de la distanta la tot ce ai scris si la intregul context. Sa iesi din pielea ta, oricit de bine te-ai simti in ea, si sa intri in a mea sau a lui Calin sau Adriana, si sa iti imaginezi ca tu, Alina Manole, ai organizat, ai muncit si ai pregatit tot acest concurs cu scopul de a fi corect, transparent, promotor de calitate si competitie autentica. Si dupa ce faci acest minim efort empatic sa iti imaginezi ca vin eu si fac ce ai facut tu.
Apoi te rog sa imi spui daca ce as face eu este sau nu o greseala.
Vreau sa mai precizez ceva, Alina. Nu eu am fost primul care am reactionat fata de gestul tau. Altii mi-au atras atentia asupra lui. Asta ca sa intelegi ca nu este vorba de malitiozitate sau malevolenta din partea mea. Mai ales ca eu sint cel care te-am propus pentru a face parte din Juriu si tot eu te-am contactat personal si te-am rugat sa faci parte. Cred ca este cinstit sa mentionam asta daca tot te-ai pornit sa amintesti de acea falsa realitate cum ca eu te-as fi dat afara din Consiliul Hermeneia. Asta mi se pare si mai urit privita din perspectiva nenumaratelor ocazii cind te-am rugat sa revii ca editor Hermeneia. Prezentarea partiala a unui adevar este in orice instanta considerata a fi ruda buna cu neadevarul.

pentru "altii"

"Altii" sa aiba curajul si sa imi scrie aici ce au de comentat, nu sa umble cu para la sef, pardon, director.

pentru initiatori

Tocmai pentru ca ati muncit, am comentat despre texte ca sunt slabe, in speranta ca lumea se va stradui sa scrie mai bine.

Atat am avut de comentat. Va doresc succes!

iar o sa spuna Virgil ca ma dau importanta

la textul "astenie de primavara" inregistrat la concurs, finalul e asa:

"dacă n-aş ştii că e primăvară
aş crede că Dumnezeu m-a lepădat
ca pe-o greutate în plus"

daca n-as STII ????

nu, nu am sa spun asta

nu, nu am sa spun asta. ci am sa te rog sa iti pastrezi criticile si observatiile pentru atunci cind vei fi in fata textelor si va trebui sa le notezi. esti in juriu, nu? atunci cind vei nota textele va trebui sa tii cont de aceste lucruri.
pina atunci exista suficiente texte pe site postate in afara concursului pe care poti, si te invit, sa le critici si sa le comentezi. multumesc pentru intelegere.