Voi nici măcar nu aveţi habar cît iubesc eu România. Iubire din aia pe stomacul gol. Gol de foame de aeroport sau autogară. Gol cu miros de benzină proastă şi mai ales cu miros de Mărăşeşti. Ţigările sau oraşul. Că tot una e. Iubirea pe stomacul gol e iubire adevărată. Probabil pentru că îmbuibarea ucide testosteronul. Şi testosteronul este singurul suport material al patriotismului. Pentru că din cauza lui te îmbăţoşezi, te lupţi, muşti şi din ţărînă, te răzbuni şi pînă la al nouălea neam. Stai drept. Erect. Aperi, procreezi, răzbuni, însămînţezi, zideşti, laşi o urmă. Fie ea şi de sînge. Fie ea şi de scrum. În carne sau în trup de femeie. Dar laşi ceva. România. Ce ştiu ei, veneticii, trădătorii, risipitorii, plecaţii odată cu berzele... Banii, traiul bun, scofîlcirea în a nu mai fi nimic. Visurile năclăite, iluzia unui alt trup şi a unui alt nume. Dar asta nu există. Iubirea e ca o roată mare care îţi zdrobeşte oasele cînd te naşti. Nu mai poate să facă nimeni om din tine. Rămîi ceea ce eşti. Ca într-un vîrtej de apă neagră pe Mureş. Înţepeneşti acolo. Acolo unde te-a lăsat Dumnezeu. Şi să nu mă porniţi cu Dumnezeu că se hurducăie tot cerul şi pădurea. Tot colbul ăla nenorocit al Dobrogei o să vă intre în ochi. Cu pulberea oaselor de păgîni şi sarmaţi. Aşa că să îl lăsăm pe Dumnezeu astăzi. Pînă şi eu îl las să mai aibă şi alte popoare. Deşi nu îl merită. Nu ca noi. Cu mirosurile noastre adevărate. De balegă adevărată şi de baltă şi de grindă uscată ca o arcă a lui Noe. Undeva în Maramureş unde s-o fi oprit cu corabia lui cu tot. Că de aia totul e nemişcat acolo. Pînă şi vîntul în ram. Şi sărutul în pridvor. Nimişcat pînă la durere. Şi unde e durere e şi iubire, nu? Chiar dacă unii au case din fier beton sau de tablă. Şi cîntă cîntecele păgîne ale... dar să tac. Am să tac. Dar am să gem. Aşa cum gem românii adevăraţi cînd nu mai au ce pune pe masă. Sau cînd ţara e departe. Ce ştiţi voi...
Virgil -
ce ştiţi voi...
Proză:
Comentarii
ups...
Sancho Panza -
parerea mea de doi lei:
Nu.
Rooo-mâ-niii-a!
Călin Sămărghiţan -
”România lui virgil t”, chiar dacă între timp bobadil și-a schimbat subtitlul, tinde să devină brand cu licență hermenetică, despre o dispută/ polemică/ duel de note între doi autori care-și scrâșnesc dinții de la distanță unul la altul. Începe să devină savuros atât pentru cei de la fileu, cât și pentru băieții de mingi. Serviciile sunt rapide, mingile tăiate din scurt și rachetele de firmă.
Ambii jucători spun că reprezintă România.
În pauzele dintre ghemuri, tribunele fac valuri.
Îmi pare rău Adriana, dar trebuie
Younger Sister -
Dacă nu eu, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când?
Zâmbeam amar gândind că ceea ce pentru unii reprezintă nobilul testosteron pentru alţii se reduce la cea mai crudă dintre realităţi: supravieţuirea. Supravieţuirea în ceea ce a devenit un alt fel de lagăr de experimentare şi implicit extertminare în masă.
Introducerea primelor experimente de tip Codex Alimentarius într-o ţară decimată de malnutriţie, reducerea celor mai elementare surse de venit care să asigure nu strictul necesar ci ceea ce mai exact înseamnă un minim subliminal de hrana şi medicamente, de haine nu mai vorbim, pentru categoriile cele mai defavorizate: femei, copii, bătrâni.
Loviturile direcţionate sistematic împotriva a tot ceea ce înseamnă educaţie, sănătate, împotriva tuturor instituţiilor care încă mai funcţionau, împotriva celor care mai reprezentau ţara, care făceau să bată cu mândrie inimile de român, oamenii de ştiinţă, artiştii, sportivii campioni mondiali târâţi în mizerie şi ruşine, în mizerie, să muşte din ţărână, tot ceea ce înseamnă demnitate şi mândrie naţională.
Drumurile, capcane ale morţii, ţara, o junglă în care răzbeşte nu cel mai tare ci cel mai ticălos şi mai infam şi mai fără de scrupule.
Cele enumerate sunt doar câteva vagi exemple.
La noi, pe platourile cele mai inaccesibile ale Tibetului, sunt încă alcătuiri tribale. Nu avem drumuri asfaltate, dar avem demnitate şi avem morală. Morala este simplă, constă în respectul pentru bătrâni. Şi Occidentul, cel spre care a alergat România ca spre un vis de aur, îi ajută pe bătrânii, prea mulţi la număr, să moară, visând frumos. Pentru eutanasie se găsesc mijloace destul de civilizate, am putea spune. În România nu. Dar ce mai contează, urmaşi ai nemuritorilor daci, românii nu vor mai îmbătrâni niciodată; rând pe rând, încetul cu încetul, devin şi ei nemuritori.
Lea
Sancho Panza -
al meu NU se referea doar la stil sau la "grosimea tuselor"... care, pe ici pe colo, mi s-a parut exagerata.
ca fiecare are Romania lui, asta-i alta poveste.
...
Younger Sister -
şi eu care mă gândeam la modul în care este prezentată ţara despre care se vorbeşte şi cât de mult le pasă unora de ea!
Hmm
vladimir -
Mie mi-a placut stilul in care e scris textul. Sunt si cateva formulari memorabile... ma intreb insa daca "gem" ul acela era de prune.
cu mămăligă
Virgil -
era gem de prune cu mămăligă