Când greierii tac....antologie română de haiku
La Editura Societăţii Scriitorilor Români a apărut antologia română de haiku intitulată „Când greierii tac...” Antologia este realizată de poetul Valentin Nicoliţov, în prezent preşedintele Societăţii Române de Haiku, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de haiku în România.
Motto-ul cărţii:
"Tot ce este obişnuit e simplu, dar tot ce e simplu nu e obişnuit. Simplitatea este una din principalele însuşiri ale frumuseţii: ea este esenţială sublimului. (Denis Diderot)"
În prefaţa cărţii, intitulată „După 20 de ani", autorul se referă la modul în care au pătruns speciile literare japoneze în literatura română, precizează care sunt poeţii care au scris haiku în decursul timpului şi insistă pe lămurirea noţiunii de haiku şi modul în care a fost înţeles acest poem în activitatea poeţilor români.
Sunt prezentate pe scurt activitatea Societăţii Române de Haiku, aflată la 20 de ani, de la înfiinţarea datorată lui Florin Vasiliu, revista de interferenţe culturale româno-japoneze HAIKU şi sunt amintite antologiile de haiku apărute în decursul celor 20 de ani de când fiinţează societatea.
Cea mai mare parte este rezervată poemelor haiku scrise de poeţi români, începând de la mijlocul secolului al XIX-lea şi până în prezent.
Valentin Nicoliţov lucrează în prezent la o altă antologie de haiku, de data aceasta, bilingvă, româno-franceză, care ar putea să apară în acest an.
Coperta : Florin Maximiuc.
Sunt antologaţi 147 de poeţi, dintre care:Nichita Stănescu, Florin Vasiliu, Vasile Moldovan, Valentin Nicoliţov, Şerban Codrin, Eduard Ţara, Magdalena Dale, Djamal Mahmoud, Florentina Loredana Dănilă, Ioan Marinescu, Dan Norea, Maria Tirenescu, constantin Stroe, Vasile Smărăndescu, Manuela Miga, Ion Codrescu, Dan Doman, Jules Cohn Botea, Laura Văceanu.
Comentarii
sincer
bobadil -
nu prea înțeleg în ce fel a aterizat Nichita Stănescu în capul acestei liste, poetul care a trecut în neființă acum 27 de ani daca socotesc eu bine și nu 20 de ani despre care e vorba aici. Apoi următoarele nume sunt ilustre necunoscute inclusiv Djamal Mahmoud, mie personal mi-ar fi rusine sa fac asa ceva. In rest nu stiu, cartea o fi ceva. Dar Nichita ar trebui scos de acolo macar din respect, desi stiu cat e de greu pentru unii oameni care n-au nimic sfânt sa exercite acest sentiment.
bobadil
Djamal -
societate de haiku a fost infiintata acum 20 de ani, dar haiku-ul s-a scris in romaneste cu destui ani inaintea infiintarii sale, dintre cei care au scris poeme in stil haiku era si marele poet Nichita Stanescu, aceasta antologie se vrea o carte de istorie a haiku-ului in romania, normal cu cei mai reprezentativi poeti de acest gen si cele mai bune haik-uri, lista de care spui tu include si poti sa verfici acest lucru informandu-te, poeti in viata si unii care nu mai sunt printre noi dar care sunt dintre cei mai buni chiar pe plan mondial, unul dintre ei, este Eduard tara care a luat recent, locul intai la un concurs mondial din Japonia.
PS: selectia a fost facuta de presidentele societatii romane de haiku, poetul Valentin Nicolitov, ca informatie in plus pt tine, din soacietate romana de haiku, a facut parte si poetul Marin Sorescu.