cartierul de nord

imaginea utilizatorului aalizeei
din ciclul povestiri din cartierul de nord

bulibășeală/mangleală/nevroze/stenoze/hamalîc/giugiuc/sugiuc/market/target(nu se știe către ce) /manele/belele/mandravele/molan/ciolan/cafea/stafide/curmale/țoale/băieți scule pe bascule/șansonete/fete (hai tu fată!)/madame (de pică?)/parascovenii/vedenii/mișto/harașo/ cîini/capra vecinului (ba pe-a ta că e mai grasă și curge untura pe masă)/ pariuri sportive/dive/playboy(ioi!)/canalizare/refulare/ etnobotanice/ plafar/tichii de mărgăritar/fasole boabe/rinichi de vînzare/corolare/fashion/glamour/carrefour/ don't worry be happy!

îmi place cartierul meu. este o lume venită cu roata de caşcaval pe linia gardului. dar cel mai mult îmi place „la colonelu” adică barul de la parterul blocului. cu ani în urmă aici era un serviciu de pompe funebre. poate de asta cei mai mulți beau pentru morții lor puțini pentru morții altora și toți înjură de morții mă-sii. șoferi/șomeri/strungari/faianțari/cocalari/, toți! uneori mai intră o madamă pusă pe scandal. bărbatul meu e pe aici? îl întreabă pe colonel. domnul colonel e dat dracu. se uită din foișorul imaginar peste teatru de operațiuni împinge carele blindate în evantai și scutură din cap-nu! atunci dă-mi repede o sută de votcă zice madama.
noi - adică eu, Mișu, Marcel, profesorul, Caramfil – avem alte preocupări. nu ne pierdem vremea cu discuții despre șaibe/piulițe/lichid de frînă/prețul la kilogramul de fier vechi/table/angarale/ pronosticuri -1 x 2. nu pomenim un cuvînt nici despre rata inflației /pîine/locuri de muncă. ar fi un atentat la serenitatea noastră o abordare vulgară a conceptului despre lume și viață, încercăm să redefinim matricea stilistică. da, bine! odată am vorbit totuși despre cozonac cu stafide nucă și rahat. dar a fost doar o testare a capacităţii noastre de a înţelege pluralitatea interpretărilor filozofice asupra artei și influența gastronomiei în evoluția fonetică și semantică a cuvîntului rahat. sau poate am fost mai prozaici de dragul lui Vică. închipuiți-vă o ceapă și un tort regal. Vică este ceapa noi sîntem tortul. dar îl iubim pe Vică, are un loc asigurat la masă. de cînd a rămas pe drumuri cară în fiecare zi prin cartier două găleți din tablă zincată pline cu apă. unde tot duci apa aia l-a întrebat profesorul? să umplu golul dintre mine și Dumnezeu nea profesore! de atunci îi dăm ba un leu ba o bere. ia Vică, poate duci și pentru noi o găleată da’ vezi să nu arunci apa la gura de canal.

sînt zile în care avem și scăpări nu totul merge uns precum pistoanele locomotivelor Thompson. de pildă ieri. profesorul tocmai ne vorbise despre poezia „mistrețul cu colți de argint”. autorul a dezvăluit cinci niveluri de interpretare –zicea - și recunosc, cît sînt eu de profesor la clasă mai mult de două hai trei nu intuiam. Mișu care era la a patra votcă a dat mărunt din pleoape. avea ochii roșii de parcă lucrase la cărămidă toată ziua. fără nicio legătură s-a lansat în frecții de genul fonologie segmentală fonologie lexicologică sociolingvistică traductologie și catedra de limbi anglo- saxone. Marcel a zis scurt - Mișule iar ești bou! ţi-am mai zis şi ieri inginerule. apoi a continuat într-o manieră elitistă-păi bine mă intelectualul sulii mele poate vrei să spui catedra de limbi germanice. profesorul e o fire delicată. dragilor uite ce frumos ninge afară a schimbat el discuția. da, ninge frumos am convenit și am ieșit cu paharele în mînă pe trotuar să ne bucurăm. ne-am uitat pe bulevard în jos spre lac. Dumnezeu făcea floricele de porumb și le arunca peste oraș.

era un tablou pointilist cu tramvaie roșii/audi și fițe/pipițe/fețe lungi/pungi(goale)/ giuvaericale/zaharicale/ace/brice/carice/rate babane/primul pod cu hobane/zaiafet/net/facturi/figuri/latino/rosalinda/per tu amor/ieșiri în decor/betoane/cotloane/hip-hop/stai pe loc/după bloc.
în colț la florărie un panou publicitar clipocea multicolor – nou! pisoar fără apă ulei combustibil. nu-i așa că te simți mai ușurat?

Proză: 

Comentarii

Imi place.

Imi place. ai un stil reconfortant si natural, care m-a destins inca de la prima lectura...te citesc cu interes!