Sixtus -
În amintirea calmă, minerală
când fulgeră simetric de cinci ori
de-i auzi ecou de catedrală
din creştet până-n tălpi să te-nfiori
Căci flori de gheaţă straniu tatuate
pulsând în cicatrici ai să le simţi
cum caste-păcătoase-n miez de noapte
tresar căzute-n rugile fierbinţi
Poezie:
Comentarii
textul este destul de reusit.
Virgil -
textul este destul de reusit. insa ultima parte suna putin fortat.
De exemplu: "cum
Sixtus -
De exemplu: "cum caste-păcătoase-n miez de noapte" nu-mi place nici mie; e si oarece cacofonie. Dar...n-am gasit altceva pana acum.
nu m-am referit neaparat
Virgil -
nu m-am referit neaparat numai la sonoritate. dumneavoastra sinteti un estet. si va place sa faceti bijuterii. inclusiv conceptional vorbind. din acest punct de vedere prima strofa este superba. a doua este oarecum intortocheata. este adevarat, forma versificata va constringe la ritm si rima. dar, nu-i asa, tocamai aici sta masochsimul bijutierului...
Eu una recunosc nu sunt
margas -
Eu una recunosc nu sunt adepta acestui gen de 'poem-ghicitoare', gen pe care l-am asimilat zic eu acceptabil în anii de liceu studiind destul de asiduu la un moment dat pe maestrul Barbilian. Însă domnia sa avea un farmec aparte al versului care parcă te îndemna să pui mâna pe plaivaz și să descifrezi tot acel labirint de sensuri ascunse unele într-altele... 'din ceas dedus, adâncul acestei calme creste...'
Aici însă nu descopăr din păcate decât erudiția incontestabilă a Domnului Manolescu Gorun (un eseist pe care îl citesc cu fervoare) încercând să 'intre' în cămașa unor versuri... încercare, în opinia mea, cam nereușită. Versurile sună cam 'din coadă' vorba poetului nostru național, apoi oricine care se îndeletnicește cât de cât cu treburile poetice ar fi bine să știe că un vers de incipit de strofă nu se începe cu un 'căci' decât dacă arde tare tare de tot.
Oricum, eu vă mulțumesc pentru idee, Domnule Gorun, splendidă! Mi-ar plăcea să o văd reluată într-o formă mai elaborată și desigur mult mai puțin aproximativă. Pentru că, să recunoaștem împreună Domnule Gorun, maeștrii aproximației sunt doar poeții, nebunii și filozofii. Și cine mai are nevoie de ei în zilele noastre?
Cu drag,
Margas
Multumesc, Marga, pt. citirea
Sixtus -
Multumesc, Marga, pt. citirea textului.
1. Pe vremuri, Moisil, raspunzand unui coleg care il intreba de ce mai tine un curs (facultativ) la care nu prea veneau studentii, a zis: "Voi continua sa tin cursul ala pana cand nu va mai veni decat o singura persoana pentru ca, altfel, apare femeia de servici sa faca curat, ma gaseste vorbind singur si spune ca am innebunit".
2. Lasand gluma la o parte, am scris si scriu astfel de texte ca cel de mai sus atunci cand trec prin perioade grele. Si asta la sfatul unui extrem de bun prieten care ma cunostea mai bine decat as fi putut s-o fac ei insumi. Si anume, "ca atunci cand te scufunzi de tot si nu mai ai de ce te apuca, mai ai, asa cum te stiu eu, o sansa: sa te derefulezi in scris". Si mai zicea el ca "atunci cand esti speriat de-a binelea si nu stii de ce, e bine sa incerci sa-ti imbraci obsesia intr-o forma (estetica?!, frumoasa?!) - si tu popti s-o faci! - si astfel ea se desprinde de tine, capata "forma" si o poti privi apoi detasat. Ulterior, dupa un timp, poti sa te uiti la ce ai scris si sa "descifrezi" ca la psihanaliza" (nu numai a la Freud, asta a fost depasit de mult; vezi Jung, Assagioli, Adler, Maslow,Perls, Wilber, Lacan etc. si, mai ales, Grof cu psihologia transpersonala). De fapt, asta se intampla si acum (si se va mai intampla, cred, in continuare cu poezia). Numai ca, acum, pe la noi si prin alte parti, atunci cand e vorba de trairi autentice si nu de "noutate" (in exprimare) cu orice chip, apare doar "tipatul/strigatul" ca in celebra plastica a lui Munch (Strigatul) care "sperie" si mai rau! Revenind la oile noastre: dintre cei de azi, de pe la noi, nu agreez decat doua nume: Dorin Cozan si Adriana Lisandru. Ambii poeti merg impotriva curentului, fiecare in felul sau, dar "furia"/"tipatul" sunt bine temperate si modulate (estetic?!) inscriindu-se, totusi, in modul actual de "exprimare". E vorba, dupa umila mea parere, de adevarati poeti care, sper, vor ramane. Cat despre mine, recunosc, nu sunt "poet", ceea ce este cu totul altceva. Eu nu pot scrie, cand inerc sa ma iau in serios, decat texte ca cel de fata (nu-mi pun problema valorii acestora). In rest, alte incercari "poetice" ale subsemnatului sunt facute numai in joca. Sau "poezia" se joca cu mine si ma pune la punct pentru ca o tradez. Asta e! De unde nu e...nu e. Si voi continua sa postez "poezii" pana cand, vorba lui Moisil, se va gasi macar un singur client care sa le citeasca...
Răspunsul Dvs. domnule Gorun
margas -
Răspunsul Dvs. domnule Gorun este o poezie în sine.
Sunt deci confuză ;-)
Bine grăiți și mă bucur că aveți deja doi poeți contemporani 'favoriți'.
La mine alegerea este încă foarte grea, mai ales că trebuie să mă lupt cu o mulțime de idei pe care nu-mi place să le numesc preconcepute cum ar fi de exemplu că poezia modernă, în căutarea ei disperată de a fi 'modernă' a încetat de a mai fi 'poezie'. Dar asta este, nu-i așa? o cu totul altă discuție.
Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdarea Dvs... aproape de cea a unui adevărat dascăl.
Margas
Hai sa fim seriosi, Marga.
Sixtus -
Hai sa fim seriosi, Marga. Daca tot m-ai facut "dascal", atunci hai sa-ti dau un sfat, ca tot nu ma costa. Cand te-apuci sa scrii ceva trebuie sa te crezi genial, ca altfel de ce ai mai scrie? Problema e ca dupa ce ai scris, trebuie sa te trezesti, sa devii lucid, sa te compari cu altii si sa te pui la locul ce ti se cuvine. Dar: "Errare humanum est sed perseverare diabolicum" (zice unul Seneca). Totusi, cine stie?!, poate pana la urma iese ceva semnificativ. Daca nu pentru altii, macar pentru tine.
Cu gandurile cele mai bune,
Gorun
Da, și îmi place nespus
margas -
Da, și îmi place nespus această mică dezbatere unu-la-unu despre poezie cum o fi ea, modernă sau nu... pentru care vă mulțumesc mult, domnule Gorun. Cred că, la urma urmei, chiar și în acest spațiu virtual, ar fi foarte potrivită o dezbatere-polemică mai amplă pe această temă. Dacă editorii o consideră potrivită, poate că o vor iniția... Ce înseamnă cu adevărat poezia în sufletul cititorului anilor 2010? Cât de multă sau dimpotrivă, de puțină reformă a adus până acum contactul poetului cu lumea modernă a zilelor noastre, invadată de internet și cable tv? Și ce am mai putea aștepta de acum încolo?
Mărturisesc, eu una mă frământ căutând răspunsuri la aceste întrebări.
Margas