Fostei mele șótii

imaginea utilizatorului Bott

Acest text se află în Șantier

Eram prea diferiți,
iar lumea – aceeași

cățea zeflemistă:

scheuna
pe la colțuri de stradă
după șuturi în gură.

Suntem prea diferiți
eu și cu lumea,

tu, în schimb, – draga altuia -
dar aceeași ….. materialistă …

Comentarii

Aş ruga autorul să-mi indice,

Aş ruga autorul să-mi indice, dacă se poate, un element de lirism veritabil din acest text, pentru că, personal, îmi pare o scriere de un prozaism rar întâlnit, iar dacă fac un efort, sunt sigur că pot aduce sub ea corespondent din lumea manelistică.

Atrag atenţia că, dacă tot se pun virgule, ele trebuie să fie aşezate corect, iar punctele de suspensie sunt trei la număr, cu spaţiu după, nu înainte, nici şi înainte şi după.

Adriane, înainte de a-ți

Adriane, înainte de a-ți răspunde la comentariu, am să te rog frumos să-mi spui dacă textul de mai jos e poezie ori ba. Nu de alta dar o dilemă în legătură cu ... și pe cineva altcineva să întreb decât pe cel care știe ce este poezia și care scrie o poezie de foarte bună calitate.

„verificare tehnică

...cipul din venă:
nu stau într-un fotoliu.
nu mă uit la TV.
nu beau o cafea cu amica x.
nu urăsc să.
nu ador să.
nu vorbesc tare.

...cipul din venă:
nu am niciun interes imediat.
nu ştiu cine stă la etajul 2.
nu evaluez hainele altora.
nu iniţiez platforme- program.
nu citesc reviste mondene.
nu sunt în trend.

...cipul din venă:
nu trimit sms-uri de sărbători.
nu-mi place Coehlo.
n-am invitaţii la club.
nu suport florile pictate.

nu şterg cu buretele trecutul.
nu consimt ideii de eternitate.
n-am nimic de vânzare.

diagnostic:
sunt purtător invalidat.”

Acum, Adrian, am să te rog să-mi aduci un corespondent manelistic, asemănător cu textul de mai sus, nu simple fumigene, abstracții etc ... da texte manelistice adevărate . Aștept cu nerăbdare;

În altă ordine de idei punctuația e în regulă. Punctele care preced ultima vocabulă din text reflectă cuvântul lipsă ... deci, sunt puse cu bună știință acolo și e musai să fie cinci.

În altă ordine de idei, abia aștept să vii și tu cu ceva proaspăt și inedit. Sunt unul din fanii înrăiți ai poeziei pe care o concepi și scrii. Cu toate că, impresia mea e că erai cu mult mai hazos și interesant când scriai doar texte cu rimă. Dar, desigur, asta este strict numai opinia mea personală.

Noapte bună,
Eugen.

Eugen, ştiu că, de obicei,

Eugen, ştiu că, de obicei, primeşti rău critica ori pseudocritica, dar încearcă de data aceasta să fii niţel mai obiectiv şi mai puţin ironic, ca să nu ne fracturăm buricele deştelor, ok?

"Textul" sub care discutăm este o adunătură de cuvinte care, în afară de fragmentare, nu are absolut nicio legătură cu literatura, darămite cu poezia. Pus frumos la verticală, avem:

"Eram prea diferiți, iar lumea – aceeași cățea zeflemistă: scheuna pe la colțuri de stradă după șuturi în gură. Suntem prea diferiți eu și cu lumea, tu, în schimb, – draga altuia - dar aceeași ….. materialistă". Cu indulgenţă, o notă de jurnal a unui tip obişnuit cu protv magazin, cartea cu hărţi şi broşura de bucătărie.

Aşadar, ţi-ai face un favor daca nu ai mai divaga, aducându-mi teste subsoliere, despre ce este şi ce nu este, despre cum scriu eu şi cum scriam, despre cât de înrăit fan îmi eşti, că aici nu discutăm despre mine. Cât priveşte gramatica, scurt: punctele de suspensie sunt trei, doar trei, şi numai trei, cu spaţiu de tastare după. Faptul că tu pui cinci şi laşi pauză unde tună, nu înseamnă decât ceea ce spunea un nene mai înţelept decât noi: scriitorul slab se cunoaste (şi) după frecvenţa cu care foloseşte punctele de suspensie. În speţă, punctele din "dar aceeași ….. materialistă …" nu sunt decât o încercare ratată de-a căpăta sens superficial, adâncime falsă într-un "vers" manelistic. Oricum, se vede destul de bine că tu nu stăpâneşti regula acestor puncte. Priveşte: "fumigene, abstracții etc ... da/reflectă cuvântul lipsă ... deci/nu de alta dar o dilemă în legătură cu ... și". Explicaţia "Punctele care preced ultima vocabulă din text reflectă cuvântul lipsă ... deci, sunt puse cu bună știință acolo și e musai să fie cinci" este sublimă dar hilară. Adică, dacă erau 2 cuvinte lipsa, aveai şapte puncte, dacă erau 3, nouă, şi tot aşa. Fii serios, Eugene, că ne prinde radarul.

"cățea zeflemistă:

scheuna
pe la colțuri de stradă" - "căţeaua scheuna" este un truism prozaic, "colţuri de stradă", redundant, aproape tautologic, clişeic.

"Suntem prea diferiți
eu și cu lumea," - după "diferiţi" se cere musai virgulă, după "lumea" punct şi virgulă, pentru că se despart părţi relativ independente în aceeaşi frază, iar aici: "tu, în schimb, – draga altuia -
dar aceeași..." dacă prima cratima suplineşte predicatul, cea de-a doua trebuie înlocuită de virgulă; dacă ambele cratime izolează o explicaţie/acccentuare etc, "dar"-ul adversativ este total în plus. Oricum ar fi, formula aleasă de tine este total pe lângă.

Cam atât, deocamdată.

Adrian, regulamentul trebuie

Adrian, regulamentul trebuie să fie valabil pentru toți. N-ar trebui să existe discriminare. În fața lui toți au „drepturi” egale, indiferent de statutul membrului Hermeneii. Ceea ce realizez însă, cu dezamăgire, e faptul că devii părtinitor și lași să se plimbe „prostiile” cuiva pe prima pagina și te faci că nu le vezi. Pe când aici, te răfuiești „eroic” cu un text care nu are pretenția de a fi o „ars poetica”, dar nici la gunoi nu e de aruncat.
În altă ordine de idei, didacticismele tale mă amuză. Eu cred că te iai prea în serios, editore, pe bune ...

Spor la scris
și multă inspirație
Eugen.

Dacă nu mai ai nimic de spus

Dacă nu mai ai nimic de spus despre text e ok; reclamaţiile personale le aştept în privat, altfel mă văd nevoit să-ţi dau un avertisment. În rest şi-n încheiere, îmi pare rău că am luat mult prea în serios acest atentat scritoricesc.

Avertisment pentru ce? pentru

Avertisment pentru ce? pentru faptul că nu sunt de acord cu decizia pe care o iai? Să fim serioși... te-am rugat să-mi aduci în subsol o manea corespondentă cu textul de mai sus și n-ai făcut treaba asta. Deocamdată, în afară de faptul că ai pus lupa pe niște biete puncte și virgule, n-ai făcut nimic. Argumentele tale nu stau în picioare.
Am dat copy paste pe un alt text ca să-ți demonstrez că există și texte cu mult mai proaste decât al meu pe prima pagină și că nu-ți faci datoria de editor, decât selectiv, cu anumite persoane și treaba asta se vede de la o poștă. Eugen.

Eram prea diferiți, iar lumea

Eram prea diferiți,
iar lumea – aceeași:
cățea scheunând pe la colțuri de stradă.

Suntem prea diferiți, eu și lumea -
tu, în schimb, draga altuia,
ai rămas aceeași… ca lumea...