legendă cu oameni de rând

imaginea utilizatorului anna

acum oamenii nu se mai sinucid
din dragoste
aleg variante mai sofisticate
cum ar fi libertatea
de a muri de foame

dimineaţa așează lumina pe scaune
apoi i se inchină
totul e zaharisit în mintea lor

fac coadă la crucea roșie
pentru fiecare anotimp
se cere tot o altă inimă
care să le pompeze sângele
măcinat precum un bob de grâu
sub pietrele de moară

pot duce pe limbă o apocalipsă
în care toate zilele încep la fel
cu acele cuie legendare
bătute în propria talpă
apoi vaietul

masca le acoperă tot mai rău rănile
viaţa le intră intreagă
în buzunarul de la piept

Comentarii

și acest poem m-a prins,

și acest poem m-a prins, probabil pentru apocalipsă și martiraj.

la "dar se va lumina de ziuă în mijlocul unei nopţii" cred ca "unei" trebuie eliminat, sau un "i" de la nopții. recitește fraza.

martiraj si apocalipsa... da

martiraj si apocalipsa... da Nicholas, sunt doua cuvinte pe care le duc pe umeri sau pe limba, oamenii de azi...
mi-ai inteles mesajul de solidaritate cu cei care inca mai spera, ca va veni o zi in care vor putea arde pe rug
"cerul" potrivnic.
multumesc de vigilenta si de semn!

cred ca nu merit atatea superlative

cred ca nu merit atatea superlative Raluca, e cam mult si excelent si desavarsit si nemaipomenit.
ai tot dreptul sa-ti spui parerea si eu bineinteles sa-mi asum huiduielile, dar daca e o ironie da-mi voie sa te invit
sa faci referire doar la text, aprecierea asta cum ca sunt "buna" pentru ca poemul are "de toate"
si referirea la gustul "rafinat" a lui Nicodem mi se par putin cam deplasate...
oricum ar fi, multumesc de semn!

da Raluca,

da Raluca, mai exista oameni care scriu despre aceste lucruri fara sa se simta prost, ajunge un Cartarescu care a scris tot ce se putea scrie despre realitatea ca poezie, eu nici nu ma scuz si nici nu ma apar, doar am sa te rog sa te joci de-a fetita rasfatata, in alta parte.

Raluca,

Raluca, am să te rog să-ţi struneşti niţel limbajul. Şi nu mă refer doar la cazul de faţă. Între ironie şi miştocăreală există totuşi o diferenţă care nu poate fi compensată prin faptul că te referi la text.

Ok,

Ok, textul nu e strălucit; pe alocuri, e patetic, facil, poetizat, clişeic, dar nu-i chiar de şantier. Trebuie păstrat un echilibru vizavi de problema asta. Dpmdv, un text se judecă şi funcţie de gradul valoric general al textelor unui autor, iar Anna, de obice, scrie ok. Şi dacă bag acest text la şantier, probabil că voi fi nevoit să mai tai şi altele de pe prima pagină. Ochiul brut nu face casă bună cu critica ori pseudocritica. Oricum, nu despre asta e/ era vorba, ci despre faptul că un text poate fi făcut varză şi fără mişto.

Cred că nu este unul din textele

Cred că nu este unul din textele tale reprezentative, Nuța! Te citesc cu drag, însă! Toți avem momente mai bune sau mai puțin bune. Sensibilitatea ta este remarcabilă! Gând bun!

stiu ca nu este un text

stiu ca nu este un text extraordinar, l-am scris gandindu-ma la ceea ce se intampla in tara acum ... in fine, nu o sa explic mai mult, deocamdata atat am reusit, o sa incerc sa revin pe text si sa ma eliberez de unele clisee atunci cand o sa-l pot privi detasat.
oricum textul nu e cu sinucigasi Raluca, unii oameni nu aleg sa se sinucida in nicio circumstanta, nici macar daca nu sunt capabili de a scrie capodopere, iar cu poezia nici eu nu ma joc, doar ca nu toti putem fi genii, unii suntem doar "oameni care scriu"... cat despre "malefic", ai grija ca el are efect de bumerang!
multumesc Paul pentru gandul bun si tie Adrian pentru interventie.
s-auzim numai de bine!

da e trist,

da e trist, nu am gasit cheia "potrivita"... nu era la locul ei sub presul de la intrare.

of,

of, of, dar să nu exagerăm! simt o oarecare tensiune aici, să fie iarna care s-a întors de pe coclaurii unde s-a ascuns? sesiunea? nimeni nu știe!? zic să mai aruncăm un ochi pe text și apoi să încercăm să ne revenim, că nu-i oaia chiar așa de creață!
prima strofă „unii oameni nu aleg să se sinucidă/când ninge/pe umeri le cresc/cercuri polare/dar nu se plâng” poate reformulată ar ieși ceva mai vrednic de transmis. Poezia începe cu un truism și anume: unii oameni sunt slabi de caracter și renunță, în timp ce alții nu, deh, viața-i grea pentru toți, dar nu toți disperă. Corect? Corect!
Mai departe, vedem cum Nuti face un portret al oamenilor ăstora care aleg să trăiască. Mai exact o portretizare a felului cum reușesc ei să facă față. Se mulează pe subiect, sunt darwinieini și nietzieni, mai pe scurt- the survival of the fittest. Agreed, ideea nu-i rea, însă reformulat ar suna mai brav. În formula asta mi se pare că duce cam tare spre patetism. Uite, de exemplu, eu strofa a doua aș fi scris-o ceva de genul ăsta „fac coadă la crucea roșie/pentru fiecare anotimp/se cere tot o altă inimă/ care să le pompeze sângele/ măcinat precum un bob de grâu/ sub pietrele de moară”- doar o sugestie, desigur.
nu înțeleg versul ăsta „când le e frig printre oameni
sărută pereţii singurătăţii lor”, mai exact nu înțeleg rostul lui „printre”. Sinapsele mele leagă mai bine informațiile pe care le tot leg de o săptămână pentru cele ce urmează în următoarea, deci poate e vina mea. Oricum, eu zic ca dacă faci o comparație sau metaforă sau etc. trebuie să aibe sens, ori uneori mi se pare că te joci de-a v-ați ascunsa cu clișeul. Pe alocuri ești la limită, pe altele parcă prea originală.
Repet, ideea textului nu este rea. S-ar putea scrie poezii chiar bune pe tema asta, dar, ridic întrebarea azizei încă odată- vei mai lucra sau nu la el? eh, bănuiesc că nu depinde de nimeni decât de tine.

multumesc Madalina pentru tot ce ai

multumesc Madalina pentru tot ce ai lasat aici, cuvinte impaciuitoare si pareri pertinente... bineinteles ca voiam sa revin la text, initial am avut impresia ca am scris o capodopera, l-am scris usor si repede dar dimineata cand l-am recitit, mi-am dat seama ca nu e chiar asa :)
apoi au venit comentariile si nu l-am mai sters... si nici nu eram in stare pe moment sa lucrez la el, am incercat acum sa-i dau o alta infatisare dar o sa-l revad maine cu un ochi mai limpede si o sa incerc sa fac mai mult.
ma bucur de bunele tale intentii, m-ai ajutat mult, ganduri de bine!

sunt multe comentarii aici (un

sunt multe comentarii aici (un lucru bun!), și o să mă întorc pe urmă la ele...
dar, după lectura poeziei, pot spune că nu-i găsesc locul acestei parafraze din Nietzche (bănuiesc că asta ai intenționat).
pentru că, oricum, sora lui și contemporanii acesteia, apoi bună parte din urmașii acestora, au întors pe dos ceea ce a vrut Nietzche să ne facă să pricepe.
cel puțin, eu așa cred.

Sancho când ziceam de Nietche mă

Sancho când ziceam de Nietche mă refeream strict la ideea că cel mai puternic supraviețuiește. Știu că s-au scris multe aberații avându-l drept baza, dar sper că aici nu-i cazul.
Nuți, mă bucur că am putut fi cât de cât de folos.:)

abia acum am văzut că ai modificat

abia acum am văzut că ai modificat textul. da, ce să zic, îmi place mai mult, dar mult mai mult. e o formă mai evoluată a primului. ideile, profunzimea e alta acum. mi-a plăcut cum ai încheiat- prin atâta disperare tacită lumina a reușit să iasă la suprafață.
Felicitări!

ei,

ei, așa grăit-a zarathustra: Nietzsche:)

sunt absolut incredibilă,

sunt absolut incredibilă, cer iertare juriului, dar pe bune că nu mi-am dat seama. trebuie să-mi pun un încetinitor la degete, că tot scriu și ochii-mi tot fug. de acuma erata la erata la erata:)) Nietzsche! HA! uite că a ieșit:p

Mădălina,

Mădălina, te rog să revezi ce spune regulamentul Hermeneia despre folosirea privilegiului comentariilor și să renunți la transformarea lui în chat. Te rog să te consideri avertizată.

la el mă refeream,

la el mă refeream, Mădălina. Doar că în acel comentariu mă adresam Nuței Crăciun. am crezut că se subînțelege.

Adriana cu scuze pentru

Adriana cu scuze pentru intarziere... finalul l-am scris nu parafrazandu-l, ci contrazicandu-l pe Nietszche.