Rezidențe de creație la Institutul Cultural Român din Paris

imaginea utilizatorului Aranca
...


Louvre, Paris © Marina Nicolaev

Un anunț deosebit de important a fost transmis tuturor celor care accesează site-ul Hermeneia, din partea doamnei Magda Cârneci directoarea Institutului Cultural Român din Paris.

Profesioniștii români din diferite domenii umaniste pot beneficia de până la două luni de rezidență de creație la Institutul Cultural Român din Paris, în cadrul unui program realizat de ICR Paris cu sprijinul Ambasadei României în Franța.

Programul se adresează cetățenilor români cu domiciliul permanent în România, cu vârsta maximă de 45 de ani, cunoscători ai limbii franceze și/sau engleze. Solicitanții vor prezenta un pre-proiect. Acesta trebuie să se înscrie în unul sau mai multe dintre următoarele domenii: arte plastice (pictură, sculptură, grafică, design, fotografie, instalații); arhitectură ; literatură ; critică literară și critică de artă ; jurnalism ; film ; teatru ; muzică ; dans contemporan ; management cultural ; muzeologie ; patrimoniu.

Câștigătorii concursului vor beneficia de un bilet de avion dus-întors București-Paris, o bursă de rezidență în valoare de 1.000 Euro/lună, cazare pe o perioadă de 1-2 luni într-o garsonieră în incinta Palatului de Béhague, precum și de logistica și rețeaua profesională a ICR Paris.

Programul oferă bursierilor posibilitatea de a se consacra, pe perioada rezidenței, exclusiv unei activități de concepție/creație și producție, de a crea legături și a colabora cu actori din mediile profesionale franceze specifice, precum și de a contribui la crearea unui fond de proiecte promovat de ICR Paris. Durata rezidenței va fi stabilită în funcție de natura proiectului prezentat.

Bursierii au obligația de a finaliza, la sfârșitul perioadei de rezidență, un proiect care va fi remis ICR Paris. Creațiile produse în cursul rezidenței vor purta, în orice acțiune publică, mențiunea « Realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris » și logoul institutului.

Concursul se va organiza de două ori pe an după cum urmează :
- în luna mai, pentru perioada iulie – decembrie
- în luna noiembrie, pentru perioada ianuarie – iunie. În acest an, în mod excepțional, termenul limită de depunere a dosarelor este data de
1 august, pentru perioada de rezidență cuprinsă în intervalul 1 octombrie – 31 decembrie 2007.

Dosarul de înscriere la concurs este disponibil la adresa http://www.icr.ro/filiale/index.php?cod_filiala=10. Formularul se completează în limba franceză sau engleză, și se trimite :
- fie prin poștă la adresa :
ICR Paris
- Concurs rezidențe de creație -
1, rue de l’Exposition
75007 Paris

- fie prin e-mail la adresa :
institut @ institut-roumain.org

Dosarul poate fi însoțit de materiale documentare atașate (maxim 10 Mb prin e-mail) sau pe CD, trimis prin poștă.

Doritorii se pot adresa direct Institutului Cultural Român din Paris. Succes!

Comentarii

frumoasa initiativa centrului cultural roman din paris, multi studenti si absolventi de la universitatea de arte iasi au fost acolo cu proiecte. bravo pentru promptitudinea cu care prezinti informatii utile, nu pot decat sa ma bucur pentru cei care vor beneficia de aceste burse de creatie, mi se pare ca pentru muzica se numeste bursa ,,Enescu'' iar pentru arte plastice ,,Brancusi''. prin ce faci simt pulsul viu al europei culturale in care si noi avem ceva de spus... cu admiratie, Katya

si noi "astia din diaspora" cu ce ne alegem?

Katya, acum a început perioada întocmirii dosarelor pentru burse peste tot. E important să găsești o bursa funcție de capacitățile tale profesionale, pregătire etc. Totul este să fii bine pregătit și consecvent. Este o cheie a succesului. Românii au pregătirea necesară pentru a candida și reuși. Un site al burselor în Europa este http://www.europeana.ro/burse/Burse.htm. Spre exemplu, la Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne se poate accesa site-ul http://www.univ-paris1.fr/etudiants/inscriptions/rubrique32.html. Fiecare instituție are condițiile ei de participare referitoare la studii, rezultate și uneori cu limita de vârstă. De citit, studiat, analizat obiectiv fiecare ofertă universitară. Personal, am încurajat pe toți cei care merită să candideze. Sansa este pentru toți românii indiferent unde se află în țară sau străinătate. Referitor la rezidențele de creație propuse de Institutul Cultural Român din Paris, acestea reprezintă un program de promovare a valorilor românești, o variantă de a avea o bursă numai pentru 2 luni, pentru un anume segment de specialiști. Alte burse ale Institutului Cultural Român așa cum remarcai și tu Katya, adică - Bursele "Constantin Brâncuși" și "George Enescu" - Burse pentru traducători străini - Burse pentru jurnalisti culturali din străinătate - Burse de cercetare si documentare - Burse pentru tinerii români care studiază în străinătate se pot accesa pe http://www.icr.ro/pagini.php?cod=21&subpagina=1. Acum, despre românii din afara granițelor: au șanse egale cu cei din țară. Au toate capacitățile de a promova în toate universitățile din lume. Există câteodată un curent ușor tendențios de a-i segrega (pe cei din țară și pe cei din diaspora), dar este o falsă problemă emisă de persoane neavizate. Demult, un prieten îmi spunea că în viață trebuie să știi să riști la momentul respectiv. Poate că momentul prielnic este cel al tinereții dar nici asta nu e o regulă. Riscați! Inteligența e capacitatea de a forța norocul!

Marina, Felicitări pentru acest text informativ, ar trebui afișat pe prima pagină! Și în comentariu ai adus detalii utile și mult optimism! Prezența ta ne bucură!

Ioana, iți multumesc foarte mult pentru comentariu! Convinsă fiind că există tineri români (atât în România cât și în întreaga lume, nu are importanță) extrem de bine pregătiți care merită toate șansele, voi continua și eu să ofer aceste mici informații utile (și mulțumesc lui Virgil pentru înțelegerea și sprijinul de care dă dovadă), de multe ori neîndeajuns de mediatizate... In viață, important este să perseverezi! Talentul și inteligența vor fi răsplătite oriunde în lume!

Queen Margot, eu așteptam să mă anunți că ai candidat pentru una din bursele de la ICR....:(