jurnal de nesomn V

imaginea utilizatorului Virgil
șase luni

Hermeneia a împlinit șase luni. Este oare ce mi-am dorit? Nu știu, dar a fost o experiență interesantă. Mă uit în urmă. Mă uit la oameni. Întotdeauna m-au fascinat. Oare așa sînt și eu? A scrie e un lucru special. Luăm litere și cuvinte și ne învîrtim în ele ca într-o beție a tangoului. Visăm dar sîntem treji totuși. Vrem să le dăm sensuri dar încă le căutăm în noi și în jurul nostru. Dar oare cît valorează cuvintele noastre? Dar cuvîntul nostru... Le scriem astăzi și mîine ne speriem de unduirea lor, de mușchii lor încordați, de colții lor și vrem să le ștergem. Le ștergem, dar oare chiar le ștergem? Oare poate o pasăre să își aducă înapoi cîntecul sau o pădure foșnetele? Îi putem noi smulge lui Dumnezeu din palme cuvintele noastre, din urechi vorbele noastre?! De ce ne este oare frică să fim ceea ce sîntem? De ce ne este frică să dansăm goi în piața orașului sau în fața chivotului? De ce ne ștergem zilele din calendar? De ce mototolim floarea la loc în cochilia bobocului?
Uneori obosesc și mă opresc. În urechi, în minte încă mai sună cuvinte, sunete, scrîșnetul roții de moară și al gheții sub sanie. Alteori îmi sună un fel de plîns și copilul acela pe care nu îl cunoașteți pleacă pe marginea rîului și își caută un loc pentru pescuit sau poate pentru a scăpa de mine pentru o vreme. Liniștea e ca o misiune spaniolă sub soarele arid din Alta California. Apoi se face din nou trecere și timpul se scutură ca o arătare pribeagă și o ia din loc. Nu mă așteaptă, îl strig și trebuie să îl ajung din urmă. Miroase a seară printre cactuși iar pe scoarțele copacilor licuricii au început să scrie poezii minuscule ca niște embrioni ai luminii. E semnul că va mai fi și mîine o zi. Chiar dacă un poet nu știe niciodată dacă va mai scrie vreodată sau dacă aceasta este ultima sa poezie.

Proză: 

Comentarii

Sau poate acolo, pe marginea râului, își caută un loc în care să alunece sub apă... mai caută doar bolovani pe care să și-i îndese în buzunare. Nu-mi vine să cred că au trecut șase luni.

un jurnal de nesomn in care ti-ai adunat jur-imprejur luminile prieteniilor, neasteptate, deja harazite, in truda aceasta a ta de noapte de a ne veghea zilele...si chiar daca numai licuricii in starea lor embrionara poetica, lumineaza aceasta lume a nesomnului, noi sintem aici, linga tine...pentru ca uneori zilele se revarsa peste noi implacabil in lentoarea lor si pe rind, fiecare isi percepe universul in maniera lui..."Alteori îmi sună un fel de plîns și copilul acela pe care nu îl cunoașteți pleacă pe marginea rîului și își caută un loc pentru pescuit"....nu esti singur pe malul riului.

California e un loc minunat sub soare. Scrisul e o fascinatie. Eu ma gandesc ca un mesaj trimis sau primit modifica cumva destine. Bunica mea nu deschidea scrisori ca sa nu aibe confruntarea cu o veste ireversibila. Virgil tu scri pentru ca existi. Cititorii tai exista pentru atractia magnetica a vorbelor. Cuvintele au putere. .Iti doresc putere pentru inca 6 luni sau ani.. Cu totii stim ca nu ai scapare si vei mai scrie. It's your nature ...

am uitat : felicitari pentru Hermeneia si membrii sai la 6 luni de existenta . In curand va iesi primul dintisor..

Cred că hermeneia se dovedește pentru mulți dintre membrii ei mai mult decât o simplă "experiență". Am impresia că e ceva special ce sesizez aici, și poate să fie acea conștiință specială a cuvântului care rămâne și se comportă oarecum indepedent de noi, după ce l-am modelat și dat drumul în lume. Și mai cred că hermeneia nu este numai dorința sau proiecția dorințelor unui om sau a unor oameni acum, la șase luni, ci sunt aceste cuvinte ale noastre, luminând, poate, ca niște licurici. Iar nesiguranța aceea... cred ca Virgil vorbește despre noi toți, și mai cred că așa și trebuie să fie fiecare poezie scrisă: ca și cum ar fi ultima. Desigur că pescuitul adevărat nu-i decât solitar... chiar dacă suntem cu toții pe malul aceluiași râu.

Mulțumesc, cu simplitate, Hermeneia, pentru "beția tangoului" de cuvinte-lumină. Din al lor centrum răsărind spiritul și în el întorcându-se, ca o renaștere prin alte cuvinte. E timpul născător de oameni și oamenii creatori de timp.

Cailean, nici mie nu imi vine sa cred. Dar nu spun nici ce imi vine sa cred despre mine. Asta apropos de bolovani in buzunare. Multumesc ca scrii pe Hermeneia Aranca, nu stiu, chiar nu stiu daca mi-au fost harazite. tare ma tem ca mi-am facut-o cu mina mea. Adrian, iata ca ai reusit sa ma cam lasi fara replica. Iar un barbat nu are voie sa se emotioneze, nu-i asa? Ma simt onorat de prezenta ta aici. Sapphire, vom vedea, vom vedea ce se dovedeste hermeneia pina la urma. Deocamdata inca nu a ajuns la un nivel prea mare de interes. Dar poate este si vina mea. Multumesc ca esti moderator pe Hermeneia. Ela, multumesc si eu ca scrii aici

Am citit al cincilea nesomn acum câteva zile și am revenit. După ce am citit încă o dată ceea ce m-a făcut să revin ("Oare poate o pasăre să își aducă înapoi cîntecul sau o pădure foșnetele?"), mi-am amintit că, într-o după-amiază, trecând prin centru la o oră mai liniștită, un rotocol de păsări cântătoare mi-a atras atenția pe deasupra copacilor și-mi păru rău că nu știam ce nume poartă.