60 de ani de Surealism

imaginea utilizatorului nepotul lui rameau
Scurta istorie

Mișcarea surealistă începută acum 90 de ani ne polarizează și azi gândurile. Nu multe curente în artă au influențat atât de radical evoluția scrisului, a artei și a esteticii moderne. Suntem martorii unei neostoite activități de cercetare și promovare a surealismului în ciuda vocilor care declară că "surealismul este mort și așa trebuie lăsat ". Incerc o cronologie a curentului (*) pentru uzul celor interesați de istoria acestei mult controversate mișcări.

1916
Andre Breton se întâlnește cu Apollinaire la spitalul militar din Nantes. Mișcarea Dada este fondată la cabaretul Voltaire la Zurich (de romanul Tzara si alții). Revista "La Voce" care apare la Florența publică
poezii metafizice scrise de Alberto Savinio fratele lui Giorgio de Chirico.

1917
Se pune în scenă piesa lui Appollinaire " les Mamelles de Tiresias" dramă supranaturalistă după cum zice manuscrisul, modificat în ultimul moment în "dramă surealistă" , cuvânt care prinde și începe să circule imediat.

1918
Breton și Aragon fac cunoștiința cu "Les Chants de Maladoror" scris de Lautreamont. Miró expune primele sale desene abstracte la Barcelona.


Desen de Miro

In revista "Nord-Sud" Pierre Reverdy definește imaginea poetică. Moare Apollinaire .

1919
Paul Valery sfătuit de Aragon si Breton fondează revista " Littérature" și publică "Poésies d'Isidore Ducasse" , copie facută de Aragon după unicul exemplar gasit la Biblioteca Națională. Giorgio de Chirico finisează cartea sa "Pictura Metafizică".


Apollinaire de Giorgio de Chirico

Pictorul și poetul Carlo Carrà adaugă câteva versuri :

" Să facem miere din florile vechi
Ca să ne pictăm ideeile, sa împrumutăm culori de la ele
Să ne aprindem faclele la focul poeziei
Cu gânduri noi să scriem versuri antice.."

Tristan Tzara sosește la Paris. Carrà expune tabloul "Natură moartă metafizică" . Duchamp, la NY, adaugă o mustată și barbișon Giocondei. Breton și Soupault descoperă "scrisul automat" și în colaborare scriu
"Les Champs Magnetiques".

1920
Revista "Littérature" primește călduros pe Tzara publicându-i 23 manifeste Dada.


Tzara & Man Ray

1921
Dezbateri aprige care denunță surealismul postulând : "se fac crime contra certitudinei spirituale" . Apar clare divergențele intre Dadaism și Surealism.

1922
Tentativa lui Beton de a întruni un "Congres pentru definirea spiritului modern" eșueaza datorita împotrivirii lui Tzara. Ruptura între cei doi devine public vădită . Robert Desnos inventează jocuri de cuvinte inspirate de somn și vise. Oniricul este studiat de Marcel Duchamp la New York. Max Ernst sose ște la Paris.
Man Ray imortalizează în fotografie grupul Dada din 1922: Tzara, Soupault, Serge Chadourne, Paul Eluard, Jacques Rigaut, Paul Chadourne.

1923
Ceartă între surealisti și dadaiști la premiera piesei în trei acte - scrisă de Tzara: "Coeur à gaz ".


Tanguy-ziua de maine

1924
Breton publică primul Manifest Surealist, și ulterior o colecție de poezii automate: "Poisson Soluble".
Se fondează revista " La Révolution Surréaliste " ( Pierre Naville, Benjamin Péret ) :


" Grace au rêve, la mort n'a plus de sens obscur et sens de la vie devient indifférent.. Le surréalisme
est le carrefour des enchantements du sommeil, de l'alcool, du tabac, de l'éther, de l'opium de la cocaine, de la morphine, mais il est aussi le briseur de chaînes , nous ne dormons pas, nous ne fumons pas, nous ne bouvons pas, et nous rêvons.."

Max Ernst finisează celebrul său tablou "Doi copii amenințați de o privighetoare".


Max Ernst

1925
Antonin Artaud conduce centrul de cercetari numit " Centrale surréaliste " . Participau: Aragon, Desnos, Soupault, Eluard, Vitrac, Chirico,Breton, Naville, Queneau, Baron. Are loc prima expoziție de pictură surealistă la galeria Pierre. Revista "Revoluția Surealistă" organizează o anchetă pe tema sinuciderii. Paul Claudel insultat de surealiști cere (în mod ridicol) deportarea lor din Franța. La randul lor surealiștii lansează o "scrisoare deschisă" (scrisă pe hartie cu sânge de bou) la banchetul literar dat în cinstea lui Saint-Pol Roux (1861-1940) pe care surealiștii îl admirau profund. Banchetul degringoleaza în ceartă și bătaie. Se auzeau chemări : Trăiască Germania! ( și în bașcalie ) : Trăiască China! Se fac arestări. Surealistii sunt luați la "mișto" de membrii societății oamenilor de litere . In urma scandalului Breton se instalează la direcția "Revoluției surealiste".

1926
Apare " cadavrul ales " .. texte scrise la 4-5 maini.. Se practicau în rue de Château unde Breton se întâlnea cu Péret, Tanguy, Prévert, Masson. etc .. iata un exemplu, publicat în 1927:

"L'amour ornera le peuple.
Les femmes blessées faussent la guillotine aux cheveux blonds.
La colombe des branches contamine la pierre lamartinienne.
L'hippogriffe frisé poursuit la biche noire.
La grève des étoiles corrige la maison sans sucre.
Le mille-pattes amoureux et frêle rivalise de méchanceté avec le cortège languissant.
La vapeur ailée séduit l'oiseau fermé à clé."

Surealismul trece granițele.. se înființează un grup în Belgia. Rene Magritte picteaza "Inger migrator, Trecere dificilă, Ultimile Stiri " .. toate în stil surealist.

1927
Artaud polemizează cu Aragon , Breton, Eluard și Péret care publica "Au grand jour " articol plin de simpatie pentru Partidul Comunist Francez. Permettez! text-protest surealist contra sărbătoririi lui Rimbaud ca poet - patriot.

1928
Apare " La Révolution Surréaliste no. 2 ", având în focus sexualitatea liberală a epocii. Breton publica "Nadja". In România apare revista de avangardă Unu(**).

1929
Dali, Bunel ,Char aderă la surealism. La Bruxelles revista Variété dedic ă un articol special numit "Le surréalisme en 1929". Mișcarea este condamnată de anumiți psihoanali ști. Scrie dr. Abély în analele medico-psihologice, în Noe 1929:

"Un bolnav, maniaco-revendicativ și deosebit de periculos îmi propune lectura unei cărți care circulă printre alienați: este Nadja lui A. Breton. Surealismul înflorește cu o planificată incoerență, scopul fiind zăpăcirea cititorului.. Nu găsim incitare la moarte mai bine caracterizată.."

1930
Breton publică al doilea Manifest Surealist. Este un an prolific mișcarii. Dali lansează genul de pictură paranoic-critică. Bunuel și Dali produc "L'Age d'or" - film surealist prezentat la studioul 28. Filmul provoacă interpelări în parlament și agresiunea unor fasciști care distrug tablourile din holul sălii strigând : Jos evreii, jos bolșevicii!
Poliția interzice proiecția filmului. Aragon (forțat vădit) blamează surealismul la congresul scriitorilor sovietici din Harkov.

1931
Se dezvoltă mediul mixt - obiectul cu funcție simbolică. ( Dali, Giacometti, Breton) . Man Ray - face o nouă fotografie celor 8 promotori ai mișcarii : Hans Arp,Tanguy, Breton, Tzara, Dali, Eluard, Max Ernest, René Crevel. Are loc prima expoziție de pictură surealista în Hartford-USA .

1932
Aragon este inculpat pentru poemul său Front Rouge. Breton cere în discursul "Misère de la poésie" încetarea persecuțiilor inițiate de PC.

1933
Surealiștii colaborează intens la revista Minotaure. Breton este exclus din Asociația scriitorilor și artiștilor revoluționari inițiată de Paul Vaillant-Couturier. Expoziție de grup la Salonul pictorilor Supraindependenți.


Interior metafizic- Giorgio de Chirico

1934
Congres al scriitorilor "pentru apărarea culturii", la Paris. Breton îl pălmuiește pe Ehrenburg care insultase surealismul, fapt pentru care i se interzice participarea la congres. Crevel încearcă fără succes să-l readucă la tribună. Discursul lui Breton este citit de Eluard târziu în noapte, după primirea veștii sinuciderii tragice a lui Crevel.

1936
Obiectul surealist este subiectul unui număr special în "Cahiers d'Art". Artaud și Breton declară pace, vechile disensiuni sunt uitate.

1937
Naziștii organizează o expoziție a "artelor degenerate " criticând pe surealiști ca fiind promotori ai haosului artistic. Are loc premiera piesei lui Alfred Jarry "Ubu înlănțuit".

1938
Expoziție internațională surealistă la galeria des Beaux-Arts . Primită cu injurii din partea ziarelor locale, reacționare. Breton și Eluard sunt responsabili pentru "Dicționarul prescurtat al surealismului" care devine catalogul expoziției. Breton călătorește în Mexic pentru a-l întâlni pe Trotsky.


Breton & wife, Diego Rivera, Trotsky

La întoarcere descoperă că Paul Eluard a apărut cu poeme în revista stalinistă "Comuna". Se despart definitiv.

1941
Breton și Mason se refugiază în USA, Péret în Mexic. In România se desfașoară activități surealiste de grup.

1942
Duchamp și Breton fondeaza la NY revista VVV. Se publică un important document : "First papers of Surrealism". Se deschide muzeul Guggenheim, apar în prefață : Arp, Breton și Mondrian.

1945
Maurice Nadeau publică la Paris o "Istorie a surealismului" care în ciuda defecțiunilor și inadvertențelor prezintă celor tineri mișcarea și multe texte antebelice prețioase dispărute, sunt aduse la vedere.

1946
Breton revine la Paris. Incepe un nou grup surealist la care aderă cu entuziasm mulți poeți tineri.

1947
O conferință ținută de Tzara la Sorbona ( pe tema surealismul post belic) e întreruptă violent de Breton.
Expoziție la galeria Meght cu picturi surealiste semnate de Victor Brauner.

1950
Număr special dedicat surealismului de revista La Nef : "Almanach du demi-siècle".

1952
Se fondeaza "Médium" - o publicație informativă a artelor surealiste.

1953
Médium se dezvoltă într-o revistă de anvergură analizând și publicând documente legate de mișcare.

1954
Max Ernst este exclus din mișcare. Sancțiunea este un act fără de proporție, ca o reacție la premierea lui Ernst la bienala de la Venetia.

1957
O nouă publicație, o noua revistă: "Le surréalisme, même" cu Breton, Duchamp si Schuster la timonă.
Din programul revistei:

"Ca să contracarăm eforturile de a reproduce artificial surealism. Ca să promovăm straniul pentru straniu, umorul pentru umor, și orice soluție care face arta pentru artă mai puțin aberantă."

1958
Surealismul ajunge în Japonia

1959

Paris - galeria Cordier. Expoziție surealista importantă axată pe arta erotică. A fost subiectul unor amenințari cu nuanță fascistă și intervenții oficiale care au dus la retragerea unei pânze de Clovis Trouille - Bateau ivre (azi aflat la muzeul de arta moderna).

1960
Expoziții surealiste la Milano și New York.

1964
Pseudo expoziție surealistă la galeria Charpentier, încercându-se prezentarea adevărului prin aspectele sale umoristice .

1966
Breton moare la vârsta de 70 de ani . Atelierul său ramâne intact , plin cu documente și amintiri prețioase.

"Ma Femme à la chevelure de feu de bois
Aux pensées d'eclairs de chaleur
A la taille de sablier
Ma femme à la taille de loutre entre les dents du tigre
Ma femme à la bouche de cocarde et de bouquet d'étoiles de dernière grandeur
Aux dents d'empreintes de souris blanche sur la terre blanche
A la langue d'ambre et de verre frottés
Ma femme à la langue d'hostie poignardée
A la langue de poupée qui ouvre et ferme les yeux
A la langue de pierre incroyable (...)"
(Breton-from 'Ma Femme à la Chevelure de Feu de Bois')

1969
In urma unor grave neînțelegeri între membrii grupului Schuster decide închiderea experienței surealiste. Polemici, diverse regrupări și încercări de revitalizare au culminat cu un text publicat în ziarul le Monde, la 4 octombrie 69 cu titlul " Le Quatrieme Chant" care declară: Surealismul istoric este încheiat.


Victor Brauner- Leul dublu

Martie 2007

Note :
(*) Bibliografie :
Magazine littéraire- 1974 Hubert Juin
Dicționarul general al surealismului
Cirico-Arta metafizică
Breton- Pictura surealistă
(**)Despre artiști surealiști români, poeți și pictori, într-un viitor articol.

Comentarii

ma bucura pasiunea ta pentru suprarealism si ideea de a prezenta in date istoria acestuia. acum este o problema referitor la termenul utilizat: ori folosesti varianta romaneasca a conceptului de suprarealism, ori termenul frantuzesc de surréalisme ori cel englez. in afara de asta, te rog sa mentionezi sursele de unde scanezi sau importi imaginile. e important. absolut intimplator, am mai gasit si eu ceva, poate ai cunostinta despre site mai mult ca mine, referitor la suprarealism. am vazut acolo si interviul tau cu Danu.

Sursele reproducerilor din text: Dicționarul general al suprarealismului, revista Magazine littéraire din 1974, Double Lion - colectia autorului. In legatura cu termenul surealism as prefera acest cuvant in loc de suprarealism care este prea lung si plin de consoane. Exista, ca model surmontabil. Multumesc de intelegere.

foarte bine alese evenimentele din cronologie. o privire de ansamblu; nimic in plus, nimic in minus pt o introducere in istoria acestu curent. va urmaresc cu interes articolele si ma bucura ca readuceti in discutie un curent artistic atat de deosebit, si in care si romanii au avut un cuvant serios de spus. poate pe viitor si un articol despre miscarile suprarealista si neosuprarealista din romania matei h