Duminică seara, în curtea Annei Surduc se petrecea mai ceva ca la nuntă. Bătrânul lăutar Ionci trăgea cu arcușul pe strunele viorii ba câte o polcă, ba câte un ceardaș iar studenții dansau cu fetele din vecini care fuseseră invitate la petrecere.
Bătrânul Magas golea pahar după pahar ciocnind ba cu profesorul Lupu, ba cu profesorul Stănescu.
– Bine l-ați mai jucat pe Klontz, crucea cui l-a închinat de nemernic! sincer se bucura Magas. Dar nu înțeleg de unde ați aflat de planul pe care la țesut ca un păianjen otrăvitor?
– De la Dumitru! răspunse profesorul Stănescu. A venit ieri noapte, ne-a trezit și ne-a povestit cum bătrânul Klontz l-a plătit să-l omoare pe Maxim. Eu i-am propus să mergem la postul de jandarmerie, unde Dumitru i-a povestit și căpitanului Țiller planul lui Klontz, iar acesta a hotărât să dejucăm planul lui Klontz, lăsându-l să creadă că Maxim e mort. Astfel, când hăitașii au ajuns la mlaștinile de la Kotovo Dumitru în loc să tragă în Maxim după planul lui Klontz, a tras un foc în aer după planul căpitanului, apoi s-au ascuns împreună, așteptând venirea jandarmilor. Klontz fiind sigur că Maxim e mort a căzut foarte ușor în capcana întinsă de căpitanul Țiller.
– Bată-l Dumnezeu să-l bată! trânti cu pumnul în masă Magas, după care strigă la lăutar:
– Ia bagă domnule Ionci una de-a noastră!
Ionci începu o învârtită, iar Magas chiuind ca un fecior o trase pe Anna în joc.
După miezul nopţii cei din sat au început să se împrăştie pe la casele lor, musafirii se culcaseră care pe unde a apucat, numai Andrei şi Dumitru, la lumina palidă a lunii cu câte o ulcică de vin în faţă, discutau ba de una ba de alta presimţind fiecare din ei că de acum încolo vor fi prieteni nedespărţiţi.
– Ştii Andrei... întotdeauna când fraţii mei făceau câte o faptă rea, mama îmi spunea: «Tu să nu faci rău nimănui! Tu nu eşti ca ei copile!...» Mama avea dreptate, eu nu aş putea ucide un om nici pentru toţi banii din lume.
– Tu eşti un om cu frica de Dumnezeu Dumitre! O să-ţi fiu recunoscător toată viaţa mea pentru ce ai făcut pentru noi... îl bătu pe umăr Andrei.
* * *
Petru Klontz a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Nu puteau să-l scape nici banii, nici averea, nici cunoştinţele suspuse. «Nu pot face nimic domnule Klontz, strânse din umeri căpitanul Ţiller. Dacă era vorba de altcineva din sat – trecă meargă te scăpam, dar cu îştia de la Cluj nu mă joc!»
Când Klontz, peste trei ani şi două luni a fost graţiat, Dumitru Iufurko, însurat cu Mărioara Surduc şi aşezat la casa lui, era unul dintre cei mai mari gospodari din sat şi comerciant de cereale.
Klontz l-a dat în judecată pe Dumitru, precum că acesta i-a luat pe nedrept două hectare de pământ.
– Domnule Klontz pe acest act de donaţie stă iscălitura dumitale şi iscăliturile a doi martori, profesori universitari din Cluj. Dar dacă susţii că nu e iscălitura dumitale, putem trimite documentul la expertiză, îi spuse judecătorul.
– Dă-o dracu’ de expertiză!... spuse nervos Klontz şi de atunci îl lăsă în pace pe Dumitru Iufurko, care «se dăduse de partea Surducilor»
Sfârşit
Comentarii
părere
Crin -
câteva virgule ici-colo, pe la vocative mai ales. (ești un om cu frică de Dumnezeu, Dumitre!)
un treacă-meargă de corectat puțin, lipsește un a.
Înțeleg că avem doi profesori universitari în poveste, dar restul sunt oameni de la sat, aș regionaliza un pic dialogurile.
de exemplu, - Bată-l Dumnezeu să-l bată! - parcă-i prea literar Dumnezeul ăsta pentru un om de la țară.
În povestire, utilizați ca și narator un discurs literar, apoi integrați "ulcică". Poate s-ar acorda mai bine un narator din viața satului sau utilizarea unui "pahar" sau "cană" în loc.
Oricum, dincolo de aceste observații care pot fi subiective, textul are același iz pe care il au toate cele scrise de dumneavoatră. Sunt subiecte pe care eu nu le agreez în mod special pentru că mi se par învechite, scrise și răscrise, cum e viața la sat, dar scriitura dumneavoastră m-a făcut să le citesc cu plăcere. :)
Vă urez succes în continuare!