palmele bătrînului

imaginea utilizatorului Virgil
tablouri

bătrînul își privea
pielea uscată a palmelor
parcă nu mai erau ale lui
parcă nu fuseseră niciodată
decît două poveri pămîntii
două cuiburi pustii
împletite noduros
în prelungirea mîinilor
două pretexte pentru
ofrande involuntare
pentru mai tîrziu

orice sîn ar fi secat
la atingerea lor
orice buză ar fi crăpat
s-ar fi pietrificat filele cărților
între ele
totuși le purta cu el
ca pe o amintire
despre căldura pîinii de duminică
despre asprimea sumanului negru
ca îngerul morții

nu era femeie
nu le putea ascunde în poală
printre cutele adînci
ale îmbrăcăminții
îi atîrnau rămășiță de viață
așteptîndu-și sfîrșitul
ca niște fructe zbîrcite
mirosind amărui a duhan
lut amestecat
cu balegă de cal și izmă
erau totuși ale lui
de la Dumnezeu

Comentarii

Virgil, poezia e perfecta.versurile curg ca lacrimile adevarului si citind vad in fata miinile batrinilor, daca ceva trezeste-n privitor o groaznica senzatie de mila si de spaima la ce va sa vina sint miinile batrinilor.Miinile lor ca niste gheare de pasare, muncite sau nemuncite miinile lor care poarta-n ele o dorinta de viata si-o inchid acolo de parca n-ar fi trait-o cu totul si vor s-o mai retina o clipa.un infinit.si miinile mele vor arata la fel ma intreb? gonesc gindul c-o zmucitura de cap, c-o fluturare de mina, cuiul realitatii mi se invirte-n creier. Da!

poate de aceea nici n-am avut senzația că scriu o poezie și poate de aceea și lipsește lirism. dar uneori am așa un chef să scriu despre ce nu pot să scriu, despre ce dacă aș scrie liric ar fi o dulcegărie. da, și eu am obsesia palmelor mele. obrazul a început să mă înșele cu vremea

am undeva un fel de proza cam pe aceeasi tema, ochii batrinilor care seamana cu ochii pasarilor. As fi vrut sa fie lirica si-a iesit deosebit de realista,apope dura.citindu-te si stiindca ca avem moduri de gindire atit de diferite imi dau acum seama ca in batrinetea este ceva care ne sperie ceva de care-am vrea sa fugim si poate tocmai de aceea vedem partile cele mai dureroase ale ei, decrepitudine fizica, lipsa de putere, neajutorarea vedem in fata un drum pe care mergem si n-avem cum s-o dam cotita. Poezia ta ramine superba chiar si impotriva ideii ca miinile acelea vor fi ale mele sau ale tale cindva.

Nu cred ca am citit o mai frumoasa caracterizare a mainilor unui batran sau a mainilor in general:"orice sîn ar fi secat/ la atingerea lor/ orice buză ar fi crăpat/ s-ar fi pietrificat filele cărților/ între ele". Ma bucur ca am nimerit pe acest site, gasesc multa poezie de calitate."printre cutele / adînci/ ale îmbrăcăminții/ îi atîrnau rămășiță de viață". O viata de om traita demn este descrisa amanuntit in doar cateva strofe. Imi place ca gasesc metafore originale, nemaintalnite si nemaibatatorite."Ramasitele vietii" alaturi de "filele cartilor pietrificate" alaturi de Dumnezeul batranilor alaturi de realizarea perfecta a portretului batranului. Eu il am in fata in toata splendoarea sa si a poeziei tale.

Virgil, impresionată de acest portret spiritual, pictezi în cuvinte o imagine dintr-un lăuntru, care apare treptat, dincolo de liniile chipului, de neputința cuprinsă în mâini, mâini ce: "îi atîrnau rămășiță de viață așteptîndu-și sfîrșitul ca niște fructe zbîrcite mirosind amărui a duhan lut amestecat cu balegă de cal și izmă" Știu, "erau totuși ale lui/de la Dumnezeu", însă întreg al tău poem m-a trimis la un tablou de Rembrandt, de la Luvru: "Portrait of an Old Man" (see this: Portrait of an Old Man 1665 (30 Kb); Oil on canvas; Uffizi, Florence; pe Rembrandt, pictures). În prima strofă sunt multe cuvinte care încep cu pă, pe, pi, pa... (privea, pielea, palmelor, parcă, parcă, poveri, pământii, pustii, prelungirea, pretexte, pentru) - asta ar fi singura disonanță din poezie. Tu alegi dacă păstrezi așa sau schimbi ici-colo. Mă bucură să găsesc aici un poem așa cum îl știu eu pe Virgil Titarenco a scrie.

Tabloul la care m-a trimis poemul tău este: Image hosted by Photobucket.com Ela

va multumesc pentru feedback sinteti darnice cu cuvintele de apreciere intr-o zi tot ajung eu la Florenta

Off topic. asa par eu darnica.Cind nu-mi place inseamna ca ceva suna nepoetic( la mine) .si s-a intimplat c-o poezie de-a ta.asta merita apreciere o primeste.si miinile batrinului tau imi amintesc de peticarul lui Aman.