Draperii roșii

imaginea utilizatorului vladimir

într-o zi voi sugruma toate păsările
pe care le-am hrănit împreună
am să adun urmele pașilor
care m-au dus către tine
voi arde scrisorile
rostindu-le-n șoaptă sfârșitul
până mirosul de scrum
va răscula îngerii

părăsește-mă ca pe un măr viermănos
îngăduie să blestem depărtarea
și toate drumurile pe care-ai sa pleci
ori vino să locuim împreună
partea nedesfăcută a patului
cât mai putem încă pretinde
că simțim chipul hâd al tăcerii
cum ne pune sechestru pe suflet

șterge-mă de praf mai bine
uită-mă într-o beție cu formol

Comentarii

intr-o zi pasarile pe care le-a hranit impreuna vor murii de la ele insile si-ntr-o zi toate cuvintele de dragoste se vor fi spus, intr-o zi toate scrisorile vor fi arse de batrinetea sentimentelor sau vor fi putrezit in mocirla obisnuintei, intr-o zi vom blestema potecile pe care-am calcat cind ne-a trezit doi si-apoi unul si-ntr-o zi vom fi asa de sinugri impreuna ca vom voi sa fi sugrumat toate pasarile sa fi ars totul si sa nu ne fi stiut.Intr-o zi ingerii se vor indura de noi dindu-ne uitarea sau cine stie, poate " doctorul" ne va duce intr-o lume mai buna. Intr-o zi...

Atatea imagini frumoase intr-o singura poezie rar mai gasesti. Fiecare vers isi are rostul sau, poezia are cursivitate, ritm, versurile sunt bine gandite. Versul "intr-o zi voi sugruma toate pasarile" exprima revolta, neliniste si zbucium interior.Interesant exprimata ideea drumurilor batatorite impreuna si a amintirilor:"am sa adun urmele pasilor". Suspansul atinge cote inalte in momentul in care scrumul va rascula ingerii. Aici realizam cat de intens este poemul. A doua strofa m-a lasat fara cuvinte, e de o intensitate si de o frumusete extraordinara. Iarta-ma, te stiu de pe poezie.ro, dar nu m-am gandit ca scrii atat de frumos. Nici un vers nu este in plus, toate exprima ceva, toate dau cititorul peste cap si creeaza o multime de imagini.Felicitari!

draga Vladimir, mie mi-ai atras atentia cu prima parte, pina la "ori vino". Cind am vazut insa ca ii mai dai o sansa si o lasi mai moale si apoi o scalzi cu formol si cu chestii cu "partea nedesfacuta a patului" m-ai pierdut de client. Poate am eu un "mood" modernist astazi si as fi vrut sa te opresti acolo sau sa continui pe aceeasi nota pina numai ramine nici praful de ea. Dar tu ai vrut altfel. Cred ca pina la lurma pe chestia asta a mizat si ea...

Intr-o simbolistica a mortii, 'betia cu formol' e o formulare ce da fiori reci. Intreaga poezie da senzatia de sfarsire, de sfasiere si de compromis intr-o iubire ce s-a stins de mult. Versurile se leaga in mod armonios chiar daca nu intotdeauna cuvintele vibreaza in mod placut in inima cititorului.

In ce priveste formolul inclin sa-i dau dreptate profetului. Substanta este menita a prelungi aparenta trupului neavind nici o simbolica sufleteasca ci dimpotriva o dragoste moarta-murita conservata-n formol o reduce ( pe dragoste) la material la carnal la ceea ce o dragoste nu este sau n-ar trebui sa fie. Formolul conserva,temporar ceva mort pina ce acel ceva fi-va definitiv ingropat.

Hanny... e cumva acolo o reducere la trup... e ciudat dar se intampla ca toate amintirile sa decada in senzorial... poate de aceea... sau nevoia de a te opri si de a lasa balta totul. Cristina... e o bucurie sa stiu ca cineva a rezonat atat de bine cu versul meu... asta inseamna ca poezia mea comunica, nu este doar un simplu jurnal. Virgile... de fapt ceea ce ii ofer ca si alta varianta e tot pustiul... un alt fel de singuratate mai subtila... m-am temut pentru o clipa ca ei ii va fi mila si nu va putea pleca asa ca am ales sa accentuez. Lizuca... asa este... poate ca nu e tocmai comod ceea ce scriu insa as vrea ca elementele neplacute sa fie intelese contextual... nu pun niciodata zahar in cafea :) Multumiri pentru opiniile exprimate si scuze de raspunzul intarziat.