o să te mușc de umeri până îți va da soarele

imaginea utilizatorului Lentib

pe masă au rămas câteva discuri de pâine
și două petale de crizantemă căzute din ochiul lui shiva
dacă le-aș pune pe gramofonul bunicii
ți-ar ademeni glasul pe geam
iar vocalele tale prelungi i-ar șterge praful lăsat de umbre

o să caut prin pod paleta veche și culorile
ca să înmoi cu ulei pe o pânză ostiile nărăvașe ale toamnei
ne vom ține de mână pășind prin mireasma lor
ca niște matadori ce le înfig curcubeul în greabăn

în cana de lemn o să pui lingurele
în vârful lor cercurile de grâu ca niște aureole de sfinți
vor arde la rădăcina speranței

între noi se ridică un abur complice și proaspăt de cafea citadină
boabele ei sunt pârjolite de arșita betonului
snopul de linguri bate darabana în ulceaua de lut din bucătărie
dincolo de fereastră orașul își întinde oasele adulmecând răsăritul
în ceașca asta tu ai putea fi clavicula umărului meu stâng
lumea este un zaț într-o ceașcă mai mare în care uneori tu apari
aidoma unei dâre albe care se întinde
scară invizibilă pe meterezele-i de porțelan

trasăm împreună o linie care desparte prezentul
între vara cu piept de fată mare
cu o vioară în spate ca o tolbă plină de săgeți verzi
și ziua aceasta ce-și scoate floarea-soarelui la mezat
am putea să o răscumpărăm
apoi țintuind-o în colbul lunii
să o frângem ca pe o franzelă cu patru armăsari
răstignind frumusețea ce ar sătura gurile flămânde ale roților

te simt deasupra mea învârtind osiile unei constelații
sunt un trup incomplet fără tine draga mea!
să ne ascundem sub fân într-o căruță ce râvnește asfaltul citadelei!
iar petalele de crizantemă ascunse în sân
de privirile funcționarilor grăbiți
la întâlnirea cu prima chenzină
vor șterge suav ultimul vinil
al patefonului din memoria mansardelor

Comentarii

cred ca ar trebui sa faci cel putin trei miscari de optimizare a textului. avand in vedere ca este o poezie de dragoste cu tendinte elegiace, ca sa nu devina siropoasa, ar trebui sa eviti - adica sa scoti sau sa inlocuiesti - cuvinte care in context pot deveni clisee: umbre, miresme, speranta, etc.. apoi, ar mai trebui sa iti stabilesti un univers (poetic) limitat, pentru un mesaj coerent si direct (adica sa nu amesteci atat de multe tipuri de sintagme si figuri de stil care spun fix acelasi lucru, de ex. flori, patefoane, cai, roti, linguri, culori, sentimente, senzatii, etc.) altfel, te alegi cu un mesaj diluat, fracturat, incomplet, dat tocmai de confuzia mesajelor colaterale. poemul trebuie sa aiba o unitate intrinseca cel putin intr-o directie. in final, ori segmentezi poemul in mai multe si le lucrezi in parte, ca texte separate (chiar daca, grafic, le asezi impreuna) ori te opresti cand consideri ca ai reusit sa spui nu mai mult decat aveai de spus. poezia e ca si pictura. o linie in plus poate strica tot. cititorul este un "animal comod si vanitos". daca ii dai prea usor sau repeti acelasi lucru se plictiseste, daca e prea mult nu are rabdare iar daca e pe prea putin vrea mai mult. fragmentul de cod lipsa trebuie sa fie bine dozat pentru ca dorinta si bucuria cautarii pentru "completare" sa se manifeste plenar. ...

Ioana Barac Grigore, îți mulțumesc pentru comentariul elaborat, amplu și făcut cu profesionalism.În el ți-ai făcut cunoscute propriile exigențe poetice făcând o radiografie a ceea ce ar trebui să fie un poem reușit în accepțiunea ta. Sunt de acord cu multe observații făcute, mai puțin cea legată de limitarea universului poetic. Onorat de trecere

Laurențiu, știi ce spusesem despre text...însă, uite, recitindu-l, nu pot să nu remarc imaginea zilei trase pe roată. excelentă. sau,mă rog, asta am văzut eu aici: "apoi țintuind-o în colbul lunii să o frângem ca pe o franzelă cu patru armăsari răstignind frumusețea ce ar sătura gurile flamânde ale roților" P.S.: ai o căciuliță lipsă la "flamânde".

las un semn pentru titlul foarte inspirat (musc din el ca dintr-o franzela aburinda si nu ma mai satur :)) crede-ma am citit poemul de cateva ori doar de dragul titrlului asta mustos; ce sa zic e de "belea" (daca mi se permite exprimarea). din pacate textului nu-i gasesc nicio legatura cu inspiratul titlu, poate doar aceea ca e vorba despre "o ea". e prea incarcat, o multime de cuvinte si expresii fara forta lirica; nu ma apuc sa le insir ca deja le-a notat solomon, dar nu ma pot abtine sa nu zic jos "lingurelele" , jos "petale de crizantemă căzute din ochiul lui shiva" etc. eu cred ca o periere ar fi bine venita, dar nu numai: poemul mai are nevoie si de ceva senzualitate (ziceam si eu).

Laurentiu, completezi cateva date la profil, cand ai timp? poate si o fotografie?

Adriana, am încercat să încarc o fotografie, dar nu am reușit.Mai incerc zilele următoare.Voi completa și celelalte rubrici așa cum mi-ai cerut.

Nicoleta Grădinaru, mulțumesc pentru sugestii. Te mai aștept

un poem greu de citit, care se rupe de titlu, zic eu. insa imi plac cateva metafore si comparatii... si tu, sunt convins ca stii, deoarece pe ele te/ai bizuit cand ai postat aici aceasta scriere.