reporter în războiul din absurdistan

imaginea utilizatorului emiemi
europa, trezește-ne

Campania electorală a început, orașul e invadat de banere, concerte și difuzoare prin care candidații își fac cunoscute intențiile politice.
Cum părăsești orașul, agitația electorală scade direct proporțional cu distanța.
Dacă pînă la Sagna se poate circula în condiții relativ bune, spre Bîra cratele din șosea te fac să te întrebi pe ce suprafață a lunii ai asenelizat.
Cîmpurile patriei sunt aproape pustii. Ici colo mai vezi un tractor sau un plug tras de cai. Singurele semne ale agitației electorale sunt posterele de pe stîlpii de iluminat din care îți zîmbesc, mai oficial sau mai cum i-a pus fotograful, candidații locali.

Frăția inelului

La primăria Bîra e liniște. În birou primarul Adrian Știrbu se uită la televizor. Oftează, bilanțul cutremurului din China crește de la o oră la alta. După cum mărturisește mai are și un alt motiv să ofteze, și anume că la ultima rectificare au primit bani numai primăriile de la PNL și PSD.
Planurile sunt simple. Dacă va ieși primar, iar șanse pentru asta sunt destul de mari, va continua proiectele începute. Adică apă și canalizare în comună, drum comunal betonat spre Rediu și un proiect de mediu pentru sortarea deșeurilor menajere, în acest sens fiind construită și o fabrică, la marginea satului.
În rest campania electorală decurge fără probleme deosebite, fiecare candidat își vede de treaba lui. Spre deosebire de oraș unde posterele de pe ziduri ale unui partid sunt acoperite peste noapte de posterele altui partid, la țară domnește o frăție aproape înduioșătoare. Fiecare candidat are stîlpul lui, iar pe graduri își au loc toți candidații, unul lîngă altul, că doar gardul e lung.

“Da’ ce domnu’, îmi lucrează primarul pămîntu’?”

Pe cîmp prea puțini oameni și prea puțin interesați de politică. Nea Vasile stă sprijinit în sapă, pentru el toți îs o apă și-un pămînt, adică toți promit cîte ceva apoi uită. “Stai să vezi-zice, acuma c-au început iar campania, iar o să promită că asfaltează drumul județean. Care-o fi, care-o ieși numai să asfalteze drumu ista că ne-am săturat de gropi. Mai vine fiu-miu din Italia și-și strică mașina. Da’ nu numa asta. Nu vine nici dracu să facă vreo afacere daca n-ai drumuri bune”, spune, obidit, nea Vasile.
Ceea ce te izbește, însă, la sat, e că mulți habar n-au de partidele politice care se bat pentru voturile lor. De exemplu, în comuna Bîra, sătenii știu că la primărie candidează actualul primar, un băiat care s-a pensionat din armată, vicele și bărbatul fostei primărițe. “Da nici nu știu dacă mă duc la vot. Am animale, am pămînt și pămîntul nu mi-l lucrează domnu primar”, mai completează nea Vasile.

Sat european, trai din Evul Mediu

Din loc în loc printre copaci mai răsare cîte-o parabolică.
Aproape de ieșirea din Bîra spre Boghicea, famila Stafie locuiește într-o casă de chirpici care stă să se dărîme.
Constantin are 65 de ani iar soția lui, Maria, 74. Au lucrat amîndoi la C.A.P și, în urmă cu mai mulți ani Constantin și-a pierdut labele de la ambele picioare. “Am fost prin spitale și doctorii au zis că n-au ce să facă. I se discălcilează oasele și au vrut să-l opereze, că-i ieșeau oasele prin talpa piciorului, da’ el n-a vrut”, spune Maria. Acum bărbatul de-abia se mai mișcă, iar dacă se mișcă merge în fund. Are o pensie care trece puțin de un milion de lei vechi și sunt săraci lipiți, atît de săraci încît în viața lor nu au avut un televizor. “Nici măcar ceas n-am avut să știm și noi cît e ora. Ne trezeam amîndoi pe ghicite. Acuma pînă și găleata cu nevoi a soțului tre s-o duc eu afară. Cei de la primărie ne-au ajutat cum au putut și ne-au dat și nouă, pe lîngă altele, un televizor”, mai spune Maria.

Unde-s pumnalele, unde-s pistoalele…

Comuna Boghicea se pregătește de primele alegeri de la înființarea ei. Clădirea impunătoare a primăriei e aproape pustie. Oamenii par mai interesați de cu totul alte treburi decît febra electorală. Nea Tudor e trecut de 65 de ani și se îndreaptă spre Slobozia. Întrebat de candidații la funcția de primar, el spune că cei mai mulți nu prea fac propagandă și sunt mai liniștiți ca altă dată. “Eu vă spui sincer. Să votez iar bețivanii? Io o să votez cu dom’ director de la școală că e om cinsitit. Cînd s-o făcut comuna au promis o grămadă și n-au făcut nimic. Ce dacă au pus oleacă de piatră pe drum, doar n-au pus-o de la ei. Le-a dat bani să facă șapte fîntîni. Unde-s fîntînile?”, spune nea Tudor, apoi dispare în praful stîrnit de un jeep.

Codru-i frate cu românu’ și partidul cu nebunul

După Slobozia, de treci codrii de aramă, cum ar spune poetul, de departe vezi prăbușindu-se casele de chirpici din Nistria. Drumul e din ce în ce mai prost, iar lumea tot mai puțin interesată de alegeri. Ca în mai toate satele de pe stîlpi te îmbie la vot rîvnitorii fotoliului de primar.
Și aici lumea nu prea are habar de partide. Ei știu doar de actualul primar, directorul de școală de la Boghicea, unul cu privatizare și vilă și unul de-a lu’ Vadim.
Aproape de intrarea în sat, lîngă un pîlc de copaci, un sătean cu pălărie albă merge clătinîndu-se. Cînd vine vorba de alegeri limba i se dezleagă brusc. “Să știți domnu că io mă am cu toți, îi știu pe toți că ne cunoaștem între noi că așa-i aicișa la sat. Îs ca frații mei și aștia de la pedesere și aștia de la pelede sau cum i-o zice acuma lu partidu lu Băsescu. Normal că mă duc la vot că nu vreau să iasă unul de-aicea din sat că primește bani de la Becali. Daca-r primi n-ar fi bai numa să ne dea și nouă nu să-și facă casă. Auziți da de-un rom mic n-aveți?”
În sat puzderie de copii se revarsă pe ulițe. Cîteva femei stau de vorbă. Cînd aud de alegeri dau a lehamite din mînă.
După vreo sută de metri stîlpii de iluminat se termină. Se termină și candidații. O căruță și niște cai pasc în liniște lîngă o chestie de metal pe care scrie “Drum bun”.

***

E puțin trecut de zece dimineața și pe drum deja au apărut cîțiva săteni mai chercheliți. Ajungem în satul Stejar ținem tot înainte pe strada Speranței. După ultima casă, speranța se termină, urmează drumul spre Valea Ursului. Șoseaua se încolăcește prin pădure de fapt nu e șosea e mai mult o tranșee. Doar urmele de asfalt îți aduc aminte că te afli pe un drum județean. După o vreme ieșim la lumină. Nu e țipenie de om. Pînă și copacii cresc piperniciți de parcă planul urbanistic al comunei ar specifica să nu crească mai înalți decît oamenii.

Despre cum încap oamenii într-o statistică

În centrul comunei Valea Ursului zarvă mare. Care adunați în fața poștei care atenți la muncitorii care montează un baner electoral pe stîlpi. Toate acestea sub privirile primarului Viorel Smerea.
Stăm de vorbă puțin în fața primăriei. O primărie nouă cu sistem video de supraveghere.
Statistica e simplă. Cele cinci sate ale comunei numără în total aproape 4200 de suflete, din care aproximativ 1000 sunt plecate în străinătate, majoritatea în Italia sau Spania.
Media de vîrstă a locuitorilor e undeva între 45 și 50 de ani. Cel mai bătrîn sat e Muncelul de Jos, iar în satul Bucium 90% din locuitori sunt rromi.
Afaceri nu prea sînt, doar mici magazine mixte ori baruri. "Toată lumea se bazează pe agricultură. Avem doi investitori mai importanți, Adrian Porumboiu-care are vreo 300 de hectare, și un austriac decis să investească tot în agricultură. Acuma cel mai important program pe care-l avem e canalizare și alimentare cu apă în toate comuna, în valoare de 84 de miliarde" spune primarul Vasile Smerea.
Privirea ne e atrasă de o veveriță. "Ai văzut-o? Le-am făcut cuști în copacii din fața primăriei. Le mai aduc nuci", mărturisește primarul.
Eu nu prea știu unde să mă uit, la cuștile verzi ori la camera de supraveghere.

Afacerea "Afișul"

Cum ajungem la Giurgeni?", întreb un copil pe bicicletă. "Păi o luați la vale tot înainte", îmi spune. Are tricou cu Dică. "Ești stelist?" îl trag de limbă. "Nu, l-am primit de la ajutoare", îmi răspunde apoi dispare într-un nor de praf.
Drumul e cum nu se poate mai prost. Un amestec ciudat de pietriș, asfalt și pămînt. Același amestec de-o parte și de alta a străzii. Din loc în loc case cochete întrerupte brusc de case de chirpici într-o rînă.
Miroase puternic a bălegar și usturoi.
Străzile pustii. În mintea mea bat pariu că voi vedea mai puțini oameni decît degetele mele de la mîini și picioare. Pînă la mănăstirea Giurgeni am întîlnit opt oameni, din care trei pe terasa unei crîșme. "Domnu', dacă vreți vă lipesc eu afișele. Dai și mata cît crezi", îmi strigă unul după ce a supt din sticla de bere.
Puținii oameni pe care îi întîlnesc merg pe mijlocul străzii. Se dau cu greu la o parte de parcă ne-ar face un favor. Aia e lumea lor, strada lor, caii lor, dărîmăturile lor.

Măruntaiele lui Dumnezeu

Spre Muncelul de Jos drumul încetează să mai fie drum. E un fel de fîșie ca pelincile murdare ale unui nou născut.
Acum înțeleg de ce i se spune Muncelul de Jos. O bornă kilometrică pe care nu scrie nimic, o troiță într-o pustietate asurzitoare, apoi coborîm undeva, parcă în măruntaiele pămîntului. Totul e încremenit în sat, pînă și femeia care scoate apă pare că nu se mișcă.
Nu știm încotro ne îndreptăm, pînă și afișele de pe stîlpi cu candidații la primărie au dispărut. Acum înțeleg și rolul afișelor. Cu cît sînt mai multe cu atît îți dai seama că ești mai aproape de centrul satului. Dar Muncelul pare să n-aibă centru.
Aceeași încremenire pînă ajung la o biserică prăbușită. Dintr-o curte se ițesc doi copii. Îi întreb ce e cu biserica. "A, s-a prăbușit cînd a fost cutremurul ăla mare în '77 și s-a mai prăbușit o dată acu' un an sau doi, cînd a fost un alt cutremur la noi. Acuma e locul nostru de joacă" spun, mîndri nevoie mare, puștanii.
Îi întreb cînd a fost construită biserica. Băieții ridică din umeri, întreabă la rîndul lor pe mama. în curte, lîngă un morman de moloz stă priponit un porc negru. Acoperișul a cedat iar în interior au crescut niște nuci pînă aproape de căpriori, unde se mai văd fețele șterse ale unor sfinți.
"Da' ce, vreți s-o reparați?", întreabă un puștan. "A venit și cineva de la Episcopie și s-a uitat. A, sînteți de la teveu? Dacă ne cățărăm în turn ne filmați și pe noi? Mai la vale e o biserică de lemn veche de o sută de ani", spune, secretos, unul dintre băieți.
Mai la vale, o bisericuță de lemn și un cimitir. Puține cruci, dar oricum mai multe decît oamenii pe care i-am întîlnit prin sat.
"Nenea, ne dați și nouă de-o înghețată?", îmi fac semn cu mîna două fete care se întorc de la școală.

Seara pe deal, Bucium-ul sună cu jale

După un kilometru, asfaltul se termină brusc și urmează iar să coborîm pe un drum pietruit. Satul Bucium e la fel de pipernicit. Îmi vine iar în cap planul urbanistic al comunei care pare că îi obligă pe săteni să aibă case numai din chirpici și vălătuci.
De după fiecare gard apar săteni curioși. O casă aproape dărîmată plină cu afișe electorale. Miroase a grajd. Mă apropii de un bărbat zdrențăros și-l întreb dacă i-a ajutat cu ceva vreun candidat. De după casă, de după lemne, apar încă vreo zece oameni, femei copii. "Nu ne-a ajutat nimeni cu nimic, domnu'. Nu vedeți cum stăm? Da cînd e alegerile?". Un tînăr îmbrăcat mai de Doamne-ajută le face semn să nu stea de vorbă.
Două trei case mai răsărite, în rest bordeie. De termopane nici nu poate fi vorba. Doar nelipsitele "parabolice".
În soarele arzător o bătrînă molfăie niște grisine de la privatizare. E amiază, un cîine se autoservește dintr-un coș de gunoi.
"Da' ce vreți de la mine? Io îs bătrînă și nu-s mearsă la școală" spune bătrîna.
În brațe strînge un bidon de Cola.
Pe toate gardurile fețele zîmbitoare ale candidaților. Zîmbete europene pentru alegători din chirpici.

foto: Emil Pal

Proză: 

Comentarii

da, excelent finalul. "Zîmbete europene pentru alegători din chirpici." E un fel de absurdistan Romania. Intotdeauna a avut mai ales in "regat" o prapastie enorma intre urban si rural. Si se pare ca exista ceva aproape malefic (pe linga explicatiile socio-istorice) care face sa se pastreze aceasta prapastie oribila. In esenta o mare parte din Romania nu este nici macar in Asia ci mai degraba in Africa. In ciuda dificultatilor pe care le are Turcia sa intre in EU, parerea mea este ca spatiul rural turcesc merita mai mult sa fie inclus in Europa decit cel romanesc. Aici Emil a facut un reportaj de prin locurile pe unde trece drumul judetean. Nu incerc sa imi testez imaginatia ca sa vizualizez cum arata satele sau catunele pe unde nici macar acest "drum" nu trece. Un alt aspect pe care l-am observat in text si pe care mi l-am amintit despre zona rurala este disponibilitatea dezinvolta pentru cersit. E aproape ceva african in obiceiul asta. Fie barbat, fie femeie, fie tinar, fie batrin, fie copil, nu se sfiesc sa "ceara". Ii acuzam pe țigani ca ne fac de rusine si cersesc in inima Europei dar aici sint oameni, romani obisnuiti, romani de la tara, care iti cer guma, bomboane, bautura sau bani cu o usurinta cu care nu iti poti imagina ca ar fi in stare sa o faca nici beduinii din Sinai si nici copii din India. Ceva e absolut dezgustator in asta si e ca o ciroza a fiintei romanesti. Asteptarea dupa pomana. Stau uneori si ma intreb ce cauze social-istorice o fi avind aceasta self-acceptare a "onorabilitatii" cersitului. Orice popor are rezerva lui intima de mindrie, iar noi romanii ne dam de ceasul mortii cind e sa ne laudam sau sa ne credem parintii pelasgi ai Europei. Si totusi asta nu ne impiedica sa cersim, poate, poate pica ceva. Indiferent daca cel din fata noastra e un simplu turist sau in investitor strain. Un reportaj pe care il evidentiez atit pentru munca pe care a presupus-o cit si pentru efortul "emotional" de a simti acest absurdistan kafkian.

Reportajul e destul de cursiv insa denota cateva carente de exprimare. Mesajul este oarecum diluat intr-o serie de repetitii inutile, drumurile proaste, mirosurile, etc, iar concluziile sunt aproape evidente, cititorului nemairamanadu-i mare lucru de facut decat sa dea asa, din cap, aprobator... Ceva cam in stilul lui Virgil care, plecat din Romania de o caruta de ani, creeaza impresia unui mare cunoscator al realitatilor de aici. Eu mai multi homeless-i si mai urati decat in San Francisco cu pleduri jegoase aruncate pe jos una langa alta in plin centru si gara aia (din San Francisco, da?) de-ti era frica sa treci pe acolo dupa apusul soarelui, zau n-am vazut... nici macar in Romania. Iar mexicani mai urati decat pe Silicon Valley in cocioabe infernale care stateau pe prispa si scrutau strada de-ti era frica si sa ii privesti in ochi, tot asa, n-am vazut nici in tiganie in Ferentari. Pe Emil cu a lui sensibilitate daca il chemi prin locurile alea de care vorbesc o sa-ti scrie, pun pariu, ceva mai ceva decat acest absurdistan, iar fotografiile vor fi mult mai graitoare. Desigur, subtitlul ar trebui schimbat in ceva de genul, america, noapte buna. Andu P.S. Mai e blocul ala in San Francisco decorat pe exterior cu paturi rupte lipite de zid si cu saltele ponosite? Poza aia regret pana azi ca n-am facut-o..

Virgil, multumesc de apreciere. Bobadil, repetiile vin din faptul ca sunt doua reportaje intr-unul singur. Cit despre uritenie si alte realitati, fiecare tara cu realitatile ei. Eu le-am spus pe ale mele. Asta e un lucru rau? Si ce ma deranjeaza cel mai mult, ca tot veni vorba de comparatia ta, bun, poate ne batem in cersetori, dar Romania nu va fi niciodata capabila de o campanie electorala adevarata. Intotdeauna candadiatii se vor bate cu pumnul in piept, dar niciodata intr-o platforma electorala coerenta si concreta. Asta era aspectul pe care am vrut sa-l subliniez si asta e cauza saraciei din zona noastra. Impotenta in a lua o decizie si de a sta cu mina intinsa.

Boabadile, regulamentul si cutuma pe Hermeneia spune ca de obicei un comentariu trebuie sa nu se refere la un alt comentariu sau comentator. Sînt convins ca tu nu ai nici un habar despre cît știu sau nu știu eu despre România. Mă amuză la culme aluziile tale despre ignoranța mea cu privire la nenorocirea majorității spațiului rural din România. De fapt reacția ta îmi și oferă una din explicațiile pentru care nu se schimbă nimic: în adîncul inimii lui românul trăiește o stare de negație perpetuă. Pentru sensibilitatea lui națională aceste realități pur și simplu nu există. Ei bine dragul meu, prima condiție ca să începi cu adevărat să faci curățenie cu adevărat în casă este să accepți cu toată ființa ta că spațiul în care trăiești este copleșit de mizerie. Și că e o mai mare rușine și pagubă să negi asta decît să o recunoști. Și chiar dacă să presupunem prin absurd că toate acestea ar fi neadevăruri crase sînt convins că nimeni nu a distrus nimic făcînd curățenie de două ori. În ce privește San Francisco, am să îți povestesc eu fiindcă plec săptămîna asta într-o vacanță acolo. Evident nu neg că nu există unele zone mai mizerabile pe acolo (așa cum găsești de altfel și în Viena sau Londra) dar dacă o fi așa de împuțit San Francisco tot nu înțeleg de ce are prețurile la hotel cele mai mari din US. Gurile rele zic ca ar fi probabil cea mai mare atracție turistică a Americii. "Dar ce știu eu... I'm just the 600 pounds gorilla in the room." Am să încerc să trag poze. Dacă îmi spui în ce zonă e curiozitatea cu pricina poate îți trimit o poză. Să nu zici tu că sînt eu părtinitor cu America. p.s. Bobadile, văd ca n-ai zis nimic de observația mea cu cerșitul. By the way, acum un an și ceva am întîlnit o țigancă din România cerșind în orășelul-stațiune în care locuim. Am crezut că fac apoplexie. Dar pentru americani era ca o curiozitate turistică. E imposibil să găsești așa ceva aici. Mai ales cu poale lungi. take care.

Emile, deacord... Romania nu este "deocamdata" capabila de o campanie electorala "adevarata" cum zici tu (nu inteleg pe deplin notiunea de adevar in acest context, dar ma rog... poate imi explici eventual intr-un alt jurnal in care vei relata despre o asemenea campanie adevarata)... dar nu as folosi termeni ca "niciodata", eu sunt un optimist :-) Virgile, adevarat ce zici tu, mea culpa dar comentariul tau este mult prea agresiv la adresa romanilor ca natiune ca sa pot ramane indiferent. Comentariul tau este aproape xenofob, daca il analizezi mai in detaliu, right? Poate ca intai ar trebui sa aplici regulamentul asupra urmatoarelor afirmatii: "In esenta o mare parte din Romania nu este nici macar in Asia ci mai degraba in Africa." "Ceva e absolut dezgustator in asta si e ca o ciroza a fiintei romanesti" "romani de la tara, care iti cer guma, bomboane, bautura sau bani cu o usurinta cu care nu iti poti imagina ca ar fi in stare sa o faca nici beduinii din Sinai si nici copii din India" afirmatii care fac referiri jignitoare nu doar asupra noastra ca ramani ci si asupra unor alte popoare, right? (mai tii minte suspendarea mea legata de textul cu arabii man?) Deci eu zic ca un Regulament avem, un Regulament sa respectam. Textul ramane mediocru, anyway. Si nu efortul justifica neaparat o anumita calitate. Ca reportaj este slab. Ca povestire este mediocru. Ca tehnici si nuante literare este bunicel. Media este deci, mediocra. Parerea mea, Andu P.S. N-am mai spus de cersetori pentruca nu stiu daca acei incredibili de urati homeless-i cerseau sau nu ca n-am avut timp sa ii studiez indeajuns. Dar dupa cum aratau nu cred ca munceau pe undeva. Si daca nu cerseau, atunci sigur furau. Probabil ca americanii asa-i, nu cersesc, ei dau direct in cap.

Bobadil, referitor strict la text: Doua zile am umblat pe toate coclaurile, si a fost un efort consistent pentru ca tot eu am fost si fotograful. Exista mai multe poze, insa cei de la redactie atit mi-au dat voie sa folosesc. Din nefericire nu sunt cele mai potrivite, pentru ca de exemplu, in satul Bucum, am vazut doar trei case cu pereti mai de doamne-ajuta. Restul de 900 de oameni traiesc in bordeie. Si ca tot veni vorba, e suor sa faci pe justitiarul ori sa iei apararea Romaniei din spatele unui birou. Intentia mea nu a fost sa denigrez Romania, fraza din final pentru mine spune tot. Apoi, nu ca mi-as apara textul, dar Andule, acesta e reportajul, conteaza mai putin valoarea literara. Citeste toate rubricile de reportaj din toate ziarele(cu exceptia iesitului din comun, a ineditului), toate merg pe acelasi tipar, pe aceeasi tehnica. Inca o meteahna a romanului cu care m-am confruntat extraordinar de des: toate lumea care a scris odata niste versuri, crede ca poate face presa. In cinci ani de zile cit am lucrat la ziar, am vazut destui tineri care credeau ca daca poti face un eseu, atunci ai o cariera in jurnalism. In momentul in care au fost pusi sa faca o stire s-au blocat. Iar tu Andule faci acelasi pacat. Reportajul nu va excela niciodata ca tehnica ori ca subiect decit rareori, dar reportajul va excela prin nuante. As fi putut sa fac un intreg roman despre biserica aia prabusita ori despre drumul ala prin padure pe unde se duc copii la scoala sapte kilometri pe jos pe timp de iarna. Reportajul are valoare literara in masura in care i se da valoare literara, ori eu nu am vrut acest lucru. Andule, eu nu stiu prea multe, dar daca e vreun domeniu unde ma pricep acela e presa. Si asta nu m-a invatat nicio facultate de jurnalism, pentru ca facultatea te invata tehnica, nu te invata talentul. Si prea usor si pe nedrept se desconsidera munca din spatele unui astfel de reportaj. Eu sper sa intelegi ca aici chiar nu e vorba de valoare literara, ci de un act de jurnalism. Au fost doua reportaje publicate de catre ziarul unde lucrez strict ca documentare ziaristica si nimic mai mult. Poate de aici mediocrul, poate si pentru faptul ca vizualul e totdeauan mai de impact decit scrisul. In alta ordine de idei, am sa-ti dau exemplu Americii in ceea ce priveste modul de a sustine o campanie electorala. Nu cu afise pe stilpi, nu cu batai, nu cu mici, nu cu promisiuni, nu cu manipularea tinerilor. Am scris un editorial despre tinerii masa de manevra. E acelasi stil comunist de indoctrinare numai ca acum amsa de manevra a capatat constiinta: se vinde mai scump. Nu am vazut pe niciun post de televiziune o confruntare civilizata pe proiecte si programe. Sau asta daca se intimpla se intimpla in capitala sau in orasele dezvoltate. E foarte simplu sa arati cu degetul de dupa birou, dintr-un sediu de firma, in loc sa simti pina la exasperare mirosul de balega si usturoi care parca domneste in toata comuna. Si e normal sa-l repeti asa cum se repeta posterele candidatilor la primarii din stilp in stilp. Si ca veni vorba de tineri, am comparat partidelel politice care cumpara tinerii cu 250 de mii ziua de lipit afise, ori cu excursii si gratare, am comparat cu militiile din Siera Leone care drogau copii si ii puneau sa lupte. Eu nu am blamat Romania si nici nu ma intereseaza cersetorii altora. Imi ajung ai mei pentru ca ai mei si-au facut din asta un stil de viata. Si textul e mediocru pentru ca in general socialul e mediocru.

Bobadil, pe bune, nu mai folosi cuvinte care incep cu x ca e greu. Mai ales daca nu stii ce inseamna. Cu ce anume sint eu xenofob? Sau "aproape xenofob" ca sa fiu mai exact? Pe cine urasc sau de cine ma tem eu ca popor strain de mine? As fi inteles sa iti fi umflat pieptul si sa ma numesti nepatriot sau tradator de tara. Dar... xenofob? Pentru ce? Pentru ca esti nevoit sa mergi prin destule zone rurale si gradul de "civita" este la nivel comparabil mai degraba cu saracia din ghetourile africane? Pentru ca am spus "o ciroza a fiintei romanesti."? Dragul meu, am vrut sa spun ca e ceva trist, cronic si aproape incurabil daca este sa privesti clasa sociala conducatoare (despre care se face vorbire in campania electorala) ca pe un fel de medic care ar trebui sa stavileasca boala si nimic, absolut nimic nu se schimba... in bine. Pe tine chiar nu te cuprinde jena patriotica sa vezi taranii in Moldova ca spun in reportaje inainte de admiterea in EU: "E bine ca intram in Europa ca poate ne mai da niste bani sau ne asfalteaza drumul comunei." ( si asta tot un fel de forma a cersitului). Nu vad ce legatura are ce am scris eu cu ce ai spus tu despre arabi. Eu zic sa mai citesti o data. A cersi nu inseamna a fura sau a ucide. Asta in primul rind. In al doilea rind e una sa spui arabii sau indienii si e alta sa spui beduinii din Sinai sau copii din India. Dar bineinteles ca ne putem bate in argumente si nuante insa personal nu cred ca rezista comparatia. Dupa cum expresia ta "Probabil ca americanii asa-i, nu cersesc, ei dau direct in cap." este evident daca nu xenofoba atunci cel putin anti-americana. In orice caz, de unde am pornit si unde am ajuns.... Nu uita Bobadil, sint aproape 19 ani din '89. A murit si Brucan. Si multi tarani (nu homlesi, Bobadil, TARANI ROMANI) traiesc in bordeie ca sa nu mai vorbim si de alte tragedii ale satelor romanesti si ale noilor orase fantoma ale Romaniei care ruginesc in soare. Si mai e ceva, ceva ce sint convins ca stii. Diferenta intre amaritii astia de aici care traiesc pe strada sau mai stiu eu pe unde i-ai vazut tu, si amaritii din satele alea darapanate este ca astia de aici ALEG sa traiasca asa. Intr-o tara in care rata somajului este de 4 la suta e amuzant sa vorbesti despre notiunea de homeless. Dar asta e alta poveste.

Virgile, asa-i, in argumente putem sa ne batem mai ceva ca Fat-Frumos cu zmeul, stii tu... in sabii sa ne taiem sau in ciorapi sa ne mirosim :-) Oricum, disputa mi-a placut dpdv intelectual (mai putin atunci cand tu dai impresia ca esti mai destept decat esti de fapt), nu vreau sa o prelungesc si in niciun caz sa am aici (Doamne fereste) ultimul cuvant decat acesta: doi barbati discuta si unul ii spune celuilat "eu la mine in casa am mereu ultimul cuvant", la care celalalt intreaba "da? care e ala?" "Ai dreptate, draga mea" Emile, dupa cum ti-am mai relatat cu alta ocazie, la mine in familie exista un frate mai mic dar destul de mare (are si el deja 40 de ani) care este de 17 ani in presa si mai nou o cumnata care este si ea de 10 ani tot pe acolo (ambii pe la ziare neinsemnate cum ar fi Adevarul, Jurnalul National sau Cronica Romana). Eu nu am scris nimic din genul reportaj and such asa-i, dar, prin natura lucrurilor, am citit si am fost invatat de catre mai sus-numitii cate ceva in ultimul deceniu si ceva. Crezi ori ba ce iti spun, treaba ta la urma urmei. Andu

Bobadil, exista doua probleme majore, una ai subliniat-o chiar tu. In primul rind e diferenta dintre consumatorul de presa si cel care lucreaza efectiv in presa. Nu ma indoiesc de faptul ca ai invatat cite ceva. Problema romanului e ca stam beton la teorie. Apoi a doua problema, diferenta enorma dintre presa nationala si cea de provincie.