Născut în 1903 la Piatra Neamț. La 18 ani se înscrie la școala de Arte Plastice din București unde picteză peisaje stil Cézanne, în spiritul epocii.
Dezvoltă în paralel un stil expresionist cu care apare la expoziții minore. Prima sa lansare importantă este la Galeria Mozart în anul 1924. Participă, co-fondator, la fundația revistei dadaiste 75H.P în București. Acolo lansează împreună cu Ilarie Voronca manifestul "picto-poeziei": picturi în ulei peste care se plasau texte sau cuvinte din vocabularul futurist-dadaist pe atunci în plină dezvoltare.
Simultan este invitat să participe la o expozitie internațională alături de P. Klee, H. Arp, H. Richter, C. Brancuși. Dupa o scurtă escapadă la Paris ( în 1925-face cunostiintă cu De Chirico și încercarile sale surealiste) se asociază cu alți dadaisti și surealiști romani la editarea revistei UNU.
In această perioadă picteză deja nefigurativ folosind siluete singuratice, pline de o atmosferă neobișnuită, neliniștită. Ulterior dezvoltă tehnici denumite "construcții" - litografii alb-negru publicate în revistele 75H.P, Punct și Integral.
Spre finele lui 1925 formele inițial simple, geometrice devin capete, ochi, intestine ale unor personaje mecanice făcute cu umor, ca de plidă " Boxerii" sau "Un domn burghez".
1930- Brauner se instalează la Paris, acolo cunoaste pe Brâncuși (îi datoreaza inițierea în arta fotografiei) și pe Yves Tanguy care îl familiarizează cu conceptele surealiste. Andre Breton comentează entuziast prima apariție a lui Brauner la galeria Pierre în 1934: " Brauner are puterea de a declanșa în mine
schimbări de energie cinetică" .Artistul este subjugat de ochi, de privire, dupa cum vedem în "Puterea de concentrare a domnului K". "Straniul caz al domnului K" este un portret grotesc-caricatura burgheziei snoabe. Decorații de general, săbii și prostituate , mitraliere și însuși K în diverse haine de ceremonie, într-o secvență degenerativ-vizuală, de fapt metamorfoza personajului terminată într-un total vacuum negru .
In 1935 pictorul reia unul din peisajele sale mai vechi, în maniera Cézanne, adăugând acum case cu uși deschise și băi negre pline cu lichid negru. Titlul acestei pânze: "Triumf metafizic". Dar publicul parizian nu apreciază noul curent artistic și în 1935 Brauner se reî ntoarce la București unde rămane până în 1938 .
La insistențele lui Y. Tanguy revine din nou la Paris - sunt ani de zbucium -
picturile ne aduc figuri distorsionate cu ochi mutilați. Este o sumbră profeție, în 1938 Brauner pierde un ochi într-o bătaie la o petrecere. Războiul II mondial, îl gasește în Elveția în imposibilitatea de a obține uleiurile necesare picturii - improvizează tehnica sgraffito în ceară de lumânări și experimentează diverse colaje.
Brauner se întoarce la Paris în 1945 ca să participe la Expozitia internațională a surealismului, la Galeria Maeght in 1947. (Acolo prezinta "Loup-table", ultimul său tablou surealist important) .
E acum preocupat de ocult, picturile sale post belice se fixează pe forme și simboluri luate din cărți Tarot, hyeroglife, desene vechi mexicane. Calatorește intens în Normandia și Italia .
Apare la Bienala de la Veneția 1954 și 1966 . Moare la Paris, la 12 Martie 1966.
Pe mormântul din Montmartre citim, cioplit în piatră, o frază din carnetul sau de notițe: "Peindre c'est la vie, la vraie vie, ma vie". Carnetele lui V. Brauner s-au păstrat. Iata "cheia" creației: " Fiecare tablou pe care-l fac este proiectat din cele mai adânci izvoare ale neliniștei mele..."
Brauner este un pictor mental, picturile sale sunt miraje care ascund o fabulă. Manifestul artistului e găsit în seria de picturi și obiecte "Mitologie". Omul este infățișat cu tandrețe și pesimism totodată, cumva străin de lumea modernă. " Lumea este uneori înspăimântătoare, realitatea este un lucru teribil de vătămător" spune Victor Brauner, dar viața o face acceptabilă. Dacă la De Chirico viitorul este un spațiu mecanic, geometric, plin de coșuri poluante dominând piețe pustii, Brauner are viziuni pline de umor și fantezie.
Tabloul "La fin et le debut" are un mesaj transcedental : "Când viața pictorului s-a sfârșit, opera lui începe sa trăiască ..." Este visul oricarui artist conștient de rolul sau de mentor și moralizator al generațiilor ce vor urma.
Comentarii
Aranca -
incearca sa editezi inca o data fotografia. multumesc.
Aranca -
Interesant eseul despre Victor Brauner, un prieten apropiat al lui Alberto Giacometti, Gherasim Luca, Gellu Naum si Yves Tanguy. De adaugat, pentru ceilalti, date despre Fondul Victor Brauner care exista la Centre de documentation et de recherche du Musée national d'art moderne. Victor Brauner P.S. imaginile prezentate sint domeniu public? de unde sint reproduse? Poti adauga titlul, anul, tehnica?
Aranca -
Remediez link-ul cit mai repede posibil. Cu totul altul era, de la Centrul Pompidou.
nepotul lui rameau -
Aranca multumesc de apreciere. Tablourile lui Brauner apar pe net intr-o multitudine de siteuri. Desigur se pot reproduce in scopuri necomerciale. Un site excelent pe care il recomand este acesta: http://www.artcyclopedia.com/artists/brauner_victor.html Cat despre atractia mea spre surealism, ea dateaza din 1975 cand mi-am procurat cartea lui Breton despre pictura metafizica. Pe vremea aceea incercam sa pictez si copiam pe cei mari. O copie a tabloului Double Lion se gaseste si acum in salonul nostru. Anexez o fotografie facuta acum cateva minute. Celor ce iubesc arta si surealismul in general recomand prestigiosul " Dictionnaire general du Surrealisme " -Presses Universitaires de France - 1982. Adrian
Virgil -
de ce nu este incadrat textul acesta la arte vizuale. va rog frumos sa procedati cu mai multa atentie la incadrari
Ioana Dana Nicolae -
Azi tot mai mulți se-ntorc spre trecut, spre avangarda, ca spre un loc regenerator, încă se mai desprind cercuri de acolo concentrice, cred că viitorul poeziei caută un centru chiar in acest loc artistic viguros. Mulțumiri și pentru datele complementare din comentariu, Adrian!
Ioana Dana Nicolae -
am uitat un semn de prețuire.
Aranca -
revin cu link-ul anterior referitor la ce am scris inainte Fondul Victor Brauner de la Centre Pompidou.
hialin -
Un eseu interesant, foarte bine conturat si care nu are un exces de amanunte din care nu esti capabil sa retii multe lucruri. Personal eu nu am auzit de el pana acum, de aceea as vrea sa revin cu intrebarea din titlu "Ce s-a întâmplat cu Victor Brauner?" (am citit cand a murit, dar ce s-a intamplat cu el de zace intr-o oarecare uitare, sunt convins ca foarte multi oameni nu au auzit de el...) Ialin
nepotul lui rameau -
Raspuns pentru Emil. Victor Brauner ca si alti artisti romani talentati (poeti si pictori de ex : Perahim, Tzara, Gherasim Luca, Sasa Pana, Paul Paun, Trost etc ) au emigrat in Franta unde au aderat la efervescenta miscarilor dadaiste sau suprarealiste care polarizau arta europeeana. In mod firesc, departarea fizica de patrie cat si modul de tratare a realitatii, total neagreat de regimul comunism ( care declara aceste curente retrograde, nocive etc ) au dus la excluderea artistilor din spectrul celor agreati si acceptati in Romania postbelica. In cazul de fata, intrebarea ce s-a intamplat cu VB ? se refera la tragedia personala a pictorului care se portretizeaza fara un ochi, anticipand intuitiv pierderea vederii sale intr-o nefericita cearta degenerata in bataie.
Sancho Panza -
si iata ca Brauner nu a fost uitat. intr-un top al celor mai importanti artisti ai secolului XX, realizat de galeriile Saatchi, Marea Britanie, pe baza voturilor internautilor, el ocupa (deocamdata) pozitia 304. http://www.saatchi-gallery.co.uk/artvote/ dar cei care vor deschide linkul (poate si cu intentia de a vota) vor avea parte de o surpriza mult mai placuta! pe primul loc este un alt român...