În dimineaţa aceea geroasă, sticloasă, de cincisprezece decembrie, ai ieşit din apartament cu gândurile bine împachetate, bine aranjate în sertarele minţii. Ai încuiat cu atenţie uşa, sus şi jos, ai verificat-o, protocolar, de două ori, să te asiguri că e bine închisă, după care ai sigilat cheia, ca-ntr-un seif, în buzunarul interior, la câteva obiecte vestimentare distanţă de inimă. Scările, flancate de pereţi prost văruiţi, tatuaţi cu înjurături desenate tremurat cu fumul de la o lumânare (probabil din noaptea de Înviere), te-au primit încheindu-ţi tacticos nasturii de la palton şi trăgându-ţi adânc fesul peste urechi.
Cutia de scrisori, goală aşa cum numai o femeie ar trebui să fie lângă tine, n-a avut, în ciuda comparaţiei anterioare, nimic interesant de arătat. Nici întreţinerea pe luna curentă nu era afişată la panou, aşa că te-ai îndreptat spre uşa de la intrarea în scara blocului cu gânduri mari şi poftă de viaţă.
Tu ai ieşit optimist, neştiutor, îndreptându-te cu paşi repezi spre parcare. Dar în secunda în care ai împins mânerul uşii blocului, lăsând-o apoi să se izbească sec de toc ei, metal pe metal, s-au întâmplat, fără să ştii, toate lucrurile importante din acea zi.
În primul rând n-ai observat că, din spatele scării blocului, prinsă într-un colţ de semi-întuneric, ce-i drept, vecina de la parter, madam Curpis, te privea atentă cum deschizi uşa. Atunci când ai deschis uşa, prin mintea bietei bătrâne s-au perindat următoarele gânduri, care ortodoxe, care nu întru tocmai:
„Eii, ce ţi-i şi cu vecinu’ ăsta al nostru, de câte ori nu i-am zis şi nu mai aduce străini pe casa scării. Şi aşa s-au vorbit madam Palcă şi madam Râmniceanu, da’, blestemele mele, eu nu-s făcută pentru nebunii dintr-astea de-ale lor, să furi srisorile din cutia poştală a omului. Când le-am auzit, mi-am făcut de trei ori cruce cu limba pe cerul gurii, să nu vadă scorpiile. Că i le înapoiem după câteva zile... Da’ o fi având băiatul ceva urgent, important, în cutia poştală. Au stat ele pe capul meu pân’ ce le-am zis: ştiţi ce, eu vă spun tot ce vreţi şi n-aveţi decât să-i goliţi voi cutia poştală, că eu una dintr-astea nu fac! Fata de la poştă vine pe la douăşpe, băiatul se-ntoarce de la muncă pe la patru, n-aveţi decât să faceţi borş, eu mă spăl pe mâini de toată tărăşania asta. Ia’n să urc eu pân’ la madam Râmniceanu, să-i mai spun înc-o dată că n-au decât să facă ce vor, păcatele lor, pe mine să nu mă amestece, că eu îl cunosc pe băiat de când trăia bunică-sa; şi ce femeie extraordinară era, pâinea lui Dumnezeu, nu alta!”
În al doilea rând n-ai observat un individ cu aliură suspectă, cu mers şmecheresc şi glugă pe cap, care şi-a-ntors privirile către tine, atras de zgomotul făcut de uşa blocului. Nu l-ai remarcat deoarece depăşise cu doi paşi intrarea blocului, îndreptându-se în direcţie contrară celei pe care-ai apucat-o mai apoi. Însă el te-a privit atent timp de câteva secunde, întorcându-şi puţin capul sub gluga rămasă fixă. În acest răstimp, prin mintea lui simplă au trecut următoarele gânduri în ritmuri de muzică de cartier:
„Bă, ce mă mai ia ăsta cu miştouri pe mine. Ce mă, om fi de-aceeaşi mamă? Tupeu, tată, nu alta! Îi zic acum două zile, politicos:
Comentarii
Multumesc pentru atentie! Il
avelea -
Multumesc pentru atentie! Il pastrez si ma mai gandesc la el, poate imi vine o alta idee intre timp.