suflete dezlegate

imaginea utilizatorului vladimir

mesagerul și-a rătăcit zapisul
printre mirosuri și oameni
tot căutând o ieșire
undeva ea adormită
cu tălpile dezgolite
visează același bărbat
peregrin spre fereastră

femeia aceea își zgârie pulpele
drumuri pe care și-a înstrăinat
plăcerea nomadă a nopților
el își lipește uneori palmele de pământ
de parcă i-ar săruta încă trupul

singurătatea și-a săpat mușuroi
cineva le pictează nordul în umbre
cel de pe urmă frig

Comentarii

atmosfera poemului e cat se poate de romantica. ultima parte e putin neclara pentru mine, dar probabil face parte dintr-un mister.

Starile a doua persoane prezentate in pararel, ea cu talpile dezgolite viseaza acelasi barbat, "el își lipește uneori palmele de pământ/ de parcă i-ar săruta încă trupul", versuri care dupa parerea mea exprima pasiunea, dorinta, sfasierea nebuna care iti cuprinde sufletul, frumoasa imagine, ca si "singuratatea si-a sapat musuroi". Cei doi sunt cuprinsi de revolta, de sfarseala provocata de lupta continua, stari exprimate prin versurile: "tot căutând o ieșire", "femeia aceea își zgârie pulpele " . Regretul pentru ceea ce a fost este exprimat in versurile: "plăcerea nomadă a nopților/ el își lipește uneori palmele de pământ". Mi-a placut.

parerea mea este: nu cred ca stii (in acest caz) ce inseamna cuvintul "zapis" imi place imaginea in tusa groasa a portretului celor doi nu imi place finalul, mi se pare confuz

O poezie in care detaliile fac jocul, povestea credibila. O poezie de o frumusete si, in acelasi timp, tristete - cel de pe urma frig, nordul in umbre - greu de privit (sau poate tocmai de aceea ne place atat, pentru tristete?!) Ma gandesc la zapisul acela... cred ca e un mesager care nu aduce niste vesti, nici scrisori. Am sau n-am dreptate, Vladimir?

Am revenit, ma iarta, Vladimir, de insistenta: cred ca de fapt sufletele nu sunt dezlegate, tocmai pentru ca "mesagerul si-a ratacit zapisul"... acolo era dezlegarea. in titlu. in zapis. ?

Lizuca... am respect pentru consideratiile tale si iti multumesc pentru feed-back. Cristina... e relativ corecta talmacirea ta asupra textului... sunt bucuros sa te vad aici. Virgil... tu chiar crezi ca utilizez cuvinte a caror semnificatie nu imi este cunoscuta? Buna parere vad ca mai ai despre mine... vezi ca Bianca iti da un hint, tine-te de el... e un inscris, o dovada scrisa zapisul asta... am trecut testul de limba romana ori ba? Finalul produce o ruptura de aceea cred ca l-ai perceput astfel. Bianca... ai inteles foarte bine si te-ai apropiat de intelesul initial cel mai mult in al doilea comentariu. Va multumesc pentru pareri.

Poemul se termină prea brusc, parcă mai lipsește ceva din tablou. E bună imaginea: "singurătatea și-a săpat mușuroi" (deși prea mulți de s/ș - se citește greoi). Sună școlărește "tot căutând" . Repeți demonstrativele "același ... aceea". Nu am înțeles cum adică "peregrin spre fereastră"? "spre" indică doar drumul, nu și pășește pe el - părerea mea e că e incorect semantic. Poate că ar mai fi ceva de lucrat la acest poem.

Ce bucurie sa vad de Dragobete ca domnita critic Alina imi da sfaturi pertinente... va foarte multumesc pentru aplecare si mai putin pentru elan :)