Preferința ontică pentru unul din termenii binarității face parte din codificarea noastră genetică. Optând pentru 1 și nu pentru 0 (ori invers), învestim termenul ales cu valențe dezirabile: acesta va reprezenta pentru om binele, frumosul, adevărul, maximul, indiferent de forma logică în care sunt turnate substantivele structurale ale binarității. Astfel, însăși opțiunea unui termen este făcută prin metodologia binară, fără de care subiectul nu ar avea ce și petru ce să aleagă.
Postmodernismul –lipsa curajului epistemologic. Cultura marginalilor și a marginalității. Evitarea oricărui epicentru devine axiomatică, dat fiind că Istoria/Stiința (două metanarațiuni lichefiate și defundamentate ce încă mai bântuie sporadic discursul contemporan) au dovedit Epicentrul a fi criminal, fals, inexistent. De unde ideea că el nici nu este, deși suntem formatați pe baza raportării binare la un centru și o periferie.
Eroarea fundamentală a gândirii europene (din toate epocile) este aceea a opțiunii absolute pentru unul din termenii binarității ei ontice. Nicicând nu a acceptat simultaneitatea lor primordială – un dat ce se manifestă concret prin coprezența lor: tranziența inaugurează alternanța termenilor. A rezultat o înaintare în zig-zag. Ori Dumnezeu ori mamona.
Dar este posibilă o gândire non-binară? Sau orice încercare de ieșire din binaritate sfârșește în eșecul anti-binarului (de fapt, o binaritate de grad secund dintre binar și non-binar)? Metafizica Orientului se încumetă la un răspuns, izvorât concomitent și dinspre piscurile misticii creștine. Din această perspectivă, se pare că întreaga istorie a spiritului uman poate fi rezumată la încercarea de transcendere, de penetrare și depășire a condiției binare, ce caracterizează natura noastră dar și receptarea și interacțiunile cu Realitatea.
Dincolo de bine și de rău – iată condiția umană a „ultimului om” postulat de Nietzsche, nu orice tip de om ci însuși Supraomul. Dezamăgirea post-nietzscheeană constă în faptul că extazul (puterii) are limite și binaritatea se lasă păcălită dar nu și evacuată de către el. Omul recent, creionat în linii tari de filosoful morții lui Dumnezeu și retușat de gânditorii postbelici nu atinge defel sublimul decât în jos, în criză, în dizolvare. Și în timp ce la Nietzsche acest proces este unul violent (dar creator de valori), în epoca noastră criza, demult generalizată și acceptată ca „normalitate”, devine difuză, păstoasă și entropică. Omul prezentului nu e creator de valori, deși l-a ucis pe Dumnezeu pentru aceasta (odată cu o întreagă dimensiune a spiritului uman, un continent dispărut numit Metafizică), ci își însușește docil valorile promovate comercial și mediatic. Un consumator masificat de branduri –iată caricatura postmodernă a Ubermensch-ului!
Nihilismul nu poate depăși binaritatea de tip moral (bine, rău) decât în jos, și de fapt nici nu o depășește, ci prin scufundare asimilează binele și răul într-o nouă paradigmă ideologică a tipului nostru: Postmodernitatea.
ovYus -
Comentarii
i envy you for the idea
survivivore -
text bine scris, concentrat, desi se preteaza la amplitudini. Po-mo s-a declarat deja invins, asta a fost preconizat de la inceput. codul binar a fost un curs natural al lucrurilor, oricum ADN-ul are un dublu lant. oricum putem lesne supravietui ca rasa si cu binaritatea (barbat/femeie - numai asa se poate da nastere unui copil). in ce priveste binaritatea epistemologica/fenomenologica demascata aici, epicentrul poate foarte bine sa cedeze locul sau. oarecum acolo e capul rautatilor, nu la periferie. ideea de aici e ca ar trebui sa intrezarim locul unde se poate incadra in ADn un al treilea lant, chiar daca el nu va exista niciodata, insa poate macar sa sape un nou canal de tensiune de sens intre cele 2. tensiunea poate izvori din negare, ceea ce nu e rau atata timp cat negarea e doar instrument, nu si sistem.de aceea chiar si negativa ea poate duce la remanieri/ nivelari pozitive. sfarsitul e parca incomplet. as fi vrut sa gasesc o decodificare ca un purgatoriu. (mergea bine marsat pe problematica buddhista. (deci sfarsitul l-as putea banui ca sufera de sindrom po-mo) tocmai pt ca nu aduce nimic in plus fata de o clasificare binara, la randul ei. rog revenire pe final.
Text
Sixtus -
amorf, continand o multime de inadverdente plecate din tendinta de exploatarea mistificatoare a "tertului inclus". A se vedea, printre altele si "Transdisciplinaritatea" lui Basarab Nicolescu (mult umflata si discutata pe la noi) cazuta in desuetudine prin alte parti. Care nu face nimic altceva decat sa propuna o reintoarecere la un fel de "modernism religios".
survivore...
ovYus -
survivore, dreptate ai: finalul e incomplet. si asta pt ca intreg textul e doar un crampei dintr-o scriere mai mare, un fel de subcapitol. remarcile tale pertinente, la obiect denota o fire de bun cunoscator al fenomenului. merci de trecere. daca ai apetenta pt "problematica buddhista", fara de care, ai intuit bine, textul pare ne-inca-rotund, iti recomand alte doua scrieri de-ale mele: http://ovidiunacu.wordpress.com/2008/10/31/cunoasterea-sferica/ si http://ovidiunacu.wordpress.com/2008/11/06/in-apoi/ rog feed-back.
draga bunule domn sixtus
ovYus -
observ ca tot ce cuprinde brandul PoMo, oricum ar fi el scris si rostit si orice ar insemna, va atrage atentia...si comentariul (neavizat). mai putin amatorism nu ar strica nimanui, nu-i asa, draga bunule domn sixtus? pana atunci insa, in acest vremuri, vai, atat de pomo, va las in compania "novicei" survivore, poate va edifica un pic cum e cu tertul inclus al savantului Nicolescu sau cu metafizica lui Buddha. s-apoi discutam mai cu multa placere. ca sa ne intelegem, nu de alta. respectele mele adanci.
draga bunule domnule ovyus
Sixtus -
semidoctismul ma scoate din sarite. Inclusiv cand e vorba de mine. In nici un caz nu e vorba de domnia ta. In apararea semidoctului se poate argumenta ca are o privire proaspata, neviciata de ochelarii de cal ai specialistului. Contra argumentul: prea le stie pe toate si nu intelege nimic. Ca de obicei adevarul este, pe undeva, pe la mijloc (pentru ca tot veni vorba de binarism). Sa auzim de bine.
P.S.
Sixtus -
Cat il priveste buddhismul, ei, cu el este cu totul altceva; ca si iubirea (si altele asemenea) buddhismul e un lucru foarte mare! Inclusiv cu presupusele conexiuni dintre binarism si zisul buddhism. Si asta pentru ca unul de-i zice Nagarajuna (care impreuna cu Dignaga, Dharmakirti si Dharmamotara au pus bazele "Logicii Buddhiste" - vezi, printre altele, "A short treatise of Logik (Nyaya-bindu) by Dharmakirti with its commentary (Nyaya-bindu-tika) by Dharmamottara" din Bibliotheka Buddhica) se apuca de zice: "Totul este adevarat, neadevarat, Adevarat si neadevarat, Nici adevarat nici neadevarat; Aceasta este invatatura Iluminatului". Ca sa vezi cum le sucesc astia pe toate de nu se mai intelege om cu persoana si inventeaza "Tetralema" cu urmatoarele valori de adevar: 1. Adevarat 2. Fals 3. Adevarat si fals (care ar cam fi un fel de "tert inclus" dar altfel decat il intelegem noi, occidentalii, si in nici un caz cum zice B. Nicolescu) 4. Nici adevara si nici fals (asta este prea de tot). In fine, faptul ca indienii (aia din India si nu din America) au inventat pe zero (si noi nu am fost in stare, dar l-am preluat cu frenezie) nu cred ca ne da dreptul sa speculam aiurea pe marginea tertului inclus (al Logicii buddhiste) cand ne gandim si la unu (in nici un caz la UNU platonician; sau, poate, mai stii?) In concluzie, amice, "nu-ti fa glasul sa rasune/ cand mananci ce nu se spune". Nu de alta, dar, cum bine zici: "ca sa ne intelegem, nu de alta". Sper ca cele de mai sus sa nu fie considerate un "atac la persoana" ci, pur si simplu, doar o mica (poate nereusita) "pamfletareala" prilejuita de faptul ca azi sunt bine dispus si chiar recunosc ca nici eu nu prea am habar de buddhism si pana la a-l intelege mai va...(poate in alta viata). Respectele mele adanci. G.M.
corectura
Sixtus -
"Cat il priveste buddhismul" se va citi "Cat priveste buddhismul"; "Inclusiv cu presupusele conexiuni dintre binarism si zisul buddhism" se va citi: "Inclusiv presupusele conexiuni dintre binarism si zisul buddhism" "4. Nici adevara si nici fals (asta este prea de tot)." se va citi: "4. Nici adevarat si nici fals (asta este prea de tot)." Gata, or mai fi si altele, dar m-am plictisit. Scuzele de rigoare.
Revin
Sixtus -
Cat despre "Transdisciplinaritatea" lui B.N. (urmandu-l pe Lupasco) chiar este interesant de discutat. Pana atunci iti reamintesc (deoarece, sunt convins, ca lucrurile astea le-ai fumat de mult si nu e nevoie decat sa le re-improspetezi) ca, incepand cu Parmenide ce pare a fi primul care pune la baza gandirii sale un principiu logic, i.e. necontradictia, in locul unuia ontologic, continuand cu Russell care introduce ca principii de baza (tot logice) in Lumea Ideilor platoniciene pe cele ale logicii Stagiritului (identitate, necontradictie, tert exclus), mergand, pana in zilele noastre la Heidegger care-l urmeaza pe Parmenide, toti au esuat pana la urma (ca sa te convingi, citeste si matale, rogu-te, de exemplu, "Fiinta si Timp" si ai sa poti observa, referitor la H. cum isi decontruieste - el vorbeste de "distructie", "deconstructia" a venit mai tarziu de la Derrida citire - propriul proiect anulandu-l). Si toate astea nu le zic eu ci alaltii mai cevasilea decat mine. Concluzia: orice doctrina (filosofica si chiar teologica sau logico-teologica) care pleaca de la principii logice in locul unora ontologice se cam auto-anuleaza. Tot asa se intampla si cu B. Nicolescu care, plecand de la "Logica dinamica a contradictoriului" a lui Lupasco (chipurile, in viziunea lui B.N., cum ca asa zisa dialectica de sorginte hegeliana - "teza", 'antiteza", "sinteza" se rezolva prin "sinteza" in alt nivel al realitatii decat cel in care au aparut "teza" si "antiteza") o da si el in bara (scuzat fi-mi limbajul neacademic). Si asta ti-o pot explica, cu rabdare, de mai multe ori, pana o pricepi si reusesc si eu sa ma lamuresc, dar nu aici pt. m-am cam plictisit. Cu buddhismul este insa altceva. El pleaca de la principii ontologice (nu ma apuc acum sa-ti tin o prelegere ca tot n-ai intelege) si foloseste logica aia a lui (la fel de "logica" si formalizabila ca si sumpa noastra logica clasica) doar pentru a putea transmite, fara distorsiuni majore, ceea ce are de teransmis si nimic altceva. Inchei din nou cu respectele mele adanci, plin de admiratie fata de avantul dumitale junenilo-acneic.
...
Sancho Panza -
ah, domnule Gorun, ce frumos era daca lipsea, din comentariul dvs., acel adjectiv compus din final! am incredre, totusi, ca polemica de aici va continua fara derapaje.
Rezon,
Sixtus -
Stimata Doamna. Si imi cer scuze. In primul rand fata de preopinent.
po-mo
survivivore -
eu nu ma apuc acum sa pretind ca am o pregatire/cunoastere exhaustiva, insa nici nu sufoc atmosfera din jurul acestui text. am urmarit foarte atenta toata argumentatia enciclopedista a dlui Sixtus. mi-a fost foarte folositoare insa nu am gasit acolo tocmai punctul lui de vedere. se pare ca nu mai incape nimic, recipientul e deja incarcat cu think-tankuri. nu-mi ramane decat sa mai adaug niste fire de nisip. fenomenologic vorbind, postmodernitatea actioneaza pe 2 linii mari de forta: una centrifuga (epicentrul fiind gloit de putere, aceasta va fi propagata spre periferie) respectiv centripeta ( dinspre consumismul marginal se imprima o forta inspre epicentru, acela ramanand prea mult static) dupa parerea mea, iesirea din ipostaza binara poate fi una singura: preluarea tensiunii /energiei de input respectiv de output polarizate in pattern-urile care asteapta sa fie umplute asta ca o contrapondere atitudinala la patternul buddhist de intelepciune si intelegere a lumii sigur, vorbesc absolutamente semidoct
survivivore
Sixtus -
Apreciez ironia dumitale subtila, de bun simt. Dar ma enerveaza infatuarea, inclusiv a mea (cand o scap de sub control). Cat despre iesirea din binarism si solutia propusa (pondere la patternul buddhist) sper sa mai discutam. In alta ordine de idei caracterizarea pe care o faci "postmodernitatea actioneaza pe 2 linii mari de forta: una centrifuga (epicentrul fiind gloit de putere, aceasta va fi propagata spre periferie) respectiv centripeta ( dinspre consumismul marginal se imprima o forta inspre epicentru, acela ramanand prea mult static)" se potriveste, dupa parerea mea, "postmodernismului" si nu postmodernitatii (in care am intrat si in care se pot decela si alte tendinte in afara "PoMo" care va fi, cred, curand depasita). Mi-ar face placere sa mai stam de vorba pe tema asta pe marginea unor texte ce vor mai apare pe aici si, de ce nu si postate de dumneata sau subsemnatul.
P.S.
Sixtus -
Citindu-ti textul "Scriitura-cihlimbar" observ ca si dumneata vizezi o alta tendinta care se contureaza din ce in ce mai bine in cadrul postmodernitatii si anume - ii zic eu - cea a Sacralitatii in lipsa unui termen mai potrivit care s-o diferentieze de o religiozitate dogmatica - "fiecare comunitate, mai mare sau mai mica, cu religia ei si dogma asociata". Sacralitate care ar putea fi o iesire "reala" din PoMo. O alta tendinta, ce mi se pare ca o pot identifica, este cea de natura unui NewAge. Si or mai fi si altele. Este "contraproductiv" (ca sa utilizez un termen al unui nou limbaj de lemn) sa zicem ca numitele tendinte se diferentiaza net. Ele se impletesc-despletindu-se (un fel de dans al lui Shiva?!) la ora actuala. Ceea ce duce, uneori, la o extensie (baroca - dar si ea extrem de atragatoare) a exprimarii. Castigul (estetic) net: imbogatirea mijloacelor de expresie. Cat despre binarism si depasirea lui, chipurile o depasire a dualitatii de la Descartes citire zic (poate gresesc) ca s-a batut pre multa moneda calpa pe seama unei asemenea depasiri. Inclusiv solutia pe care o propui de genul "(noi) pattern-urile care asteapta sa fie umplute" care seamana a "teza", "antiteza", "sinteza" (Hegel). Si care, bine zice cine zice (nu este acum locul sa dezvolt) constituie o iluzorie miscare a mintii in raport cu una "reala" (sa nu ma intrebi "Ce-i aia Realul?" ca nu mai terminam discutia)
re
survivivore -
Sixtus, sunt de acord cu amendamentul dvs la postmodernitate. in legatura cu revenirea nr 2, la sfarsit, ma abtin. folositi un sistem binar de instrumentare insa polarizat per se.