Dumnezeu o va apăra

imaginea utilizatorului solomon

lui i se întinde fruntea
întinerește crește în afară
ca un bărbat întors în tihna peșterii
iar mi-ai născut fată îi spune
cine ne va apăra
eu cresc înăuntru ca o rădăcină în stepă
voi afla acest nume peste mii de ani
iar ți-am născut fată îi spune
Dumnezeu ne va apăra

vom sta în fața focului îl vom hrăni cu piele
straturi de piele vom arunca peste el
broaștele vor orăcai undeva lângă havuz
nu vom ști să le numim muzică nu va fi
semne mișcatoare tu îl vei păzi peste noapte
nici viitor nici prezent nu ne vom întreba
ea va gânguri ca si noi mai subțire
luna va crește umbrele se vor lungi
noi ne vom lungi lângă ele încet
lungi printre flăcări vom mai arde o piele

el va crește înauntru
ea va crește în afară
de data asta Îi va naște om

Comentarii

M-a derutat „lui” de la început și „îl” din primul vers al strofei a doua. În cheie creștină, dacă „lui” poate fi un Adam, atunci „îl” se referă la un fiu, un nou Adam. Cuvântul „havuz” îmi arată că există însă și alte sfere decât cea creștină și atunci de ce „broaște”? Dacă or fi niște prinți blestemați? Dar să nu mă mai întrebăm atâta, ci să trăim „nici viitor nici prezent”. :-) Sfârșitul e frumos, dar dacă: el va crește în afară ea va crește înăuntru nu i-ar mai naște om? Ce atunci? Fată? Are „om” aici sensul popular de bărbat?... „ea” poate să fie și poezia.

ma bucura ca ai rabdare si dorinta de a patrunde printre itele textelor (nu neaparat aici, la acesta). poemul asta are mai multe paliere, dupa cum ai vazut. iar finalul... daca te gandesti bine, vei vedea ca acele cresteri sunt exact asa cum sunt scrise. :) iar "omul" nu este "barbatul", dar greseala a fost la mine ca nu am scris "Ii va naste om", deci nu am respectat conventia capitalelor. voi modifica si va fi mult mai clar, dar si mai cumplicat...

un punct poetic de vedere asupra evolutiei spirituale umane, cu anumite conotatii filosofice. evident ca vor fi nu numai o generatie, ci mii. mi-a adus aminte, nu stiu de ce, de inceputul unui film ("Odiseea spatiala 2001" dupa Arthur C.Clarke) "eu cresc înăuntru ca o rădăcină în stepă voi afla acest nume peste mii de ani iar ți-am născut fată îi spune Dumnezeu ne va apăra"... nu trebuie modificat. nu e cazul. poemul are forta lui asa.

acum am citit comentariul tau, aranca. oricum, imi este foarte greu sa modific un text. cum ma paraseste starea de gratie, cum nimic din ce as modifica nu se mai potriveste. ma bucur ca ma citesti.