unu
ești liber sunt liber suntem
liberi iberi eheeeeee
eeeeeeeeei
eeeeeei
eeei
eei
ei
(urmează linkul cu nufărul din deltă între timp specialiști în moonologie ștampilează păsări cu gâtul lung și ; noi căutăm lostrițe de plastilină în iarba scăzută din diagonala semnelor: aici doar se merge. asfaltul închegat al nopții e de formă)
doi
sunt pregătit am cu mine
două buzunare de viață
dacă scot mâinile
rămân cu ele în aer
viața
în aer
(urmezi tu - așteaptă - până la ape sunt - praguri - oameni - mâini - chestii din acelea pe care le ronțăi în românia din pungi cu timbru - clipești și câștigi)
trei
mâna mea
prelungește
un copy&paste de viață
abțibild peste gondolierul tăcut
al iluziilor
(ajungi acasă descalți ziua scoți haina de peste viață rămâi în pielea ta alții își lasă peștera poemele artrozice nurofenul & gary jules în imagini & nici un mâine)
patru
și tot ce dispare
e ireal tot
ce rămâne
este
(în numele tatălui și al viului)
Comentarii
Ela -
Poem de excepție. Fiindcă are în el filosofii despre existența de dincoace de limite. Și este original. E luciditate fără tăgadă. Imagini rare, eterice. Da, e greu să las comentarii pe registrul omenesc. Și înclin o singură sferă spre tine, cea din care ai apărut. Chiar dacă este cumva închisă în sine, miracolul viului există. Este uneori necesar caldul. Atât. Uneori. Îmi place cum urmează linkul cu nufărul, indiferent din ce Deltă. Și cum îi văd petalele - nu sunt patru, e un multiplu de patru. A șaptea reîntoarcere. Interesant. Acum, nu închid ochii, doar cuvântul. "și tot ce dispare e ireal tot ce rămâne este (în numele tatălui și al viului)"
Virgil -
eu as fi incadrat-o la experiment, cred ca acolo se potriveste mai bine parerea mea oricum ma bucur sa vad ca se scrie si se cauta forme noi de exprimare
alma -
Mulțumesc, Ela, miracolul vieții există (până și în pietre). E nevoie de "rece" pentru luciditate? E nevoie de lumină. Oricând. Îți voi lăsa linkul cu nufărul din Deltă, cu D mare, așa cum ai remarcat. Consider că fiecare text ar trebui privit ca un experiment. (Altfel, s-ar plictisi cititorul.) Puteam să îl încadrez la "cutia cu nisip", așa cum am și avut intenția ieri.
Ela -
Da. Un anumit rece, altfel nu ar fi luciditate. Tu știi că știu ce spun. Și mă bucură să îmi trimiți Delta. Oriunde încadrezi acest poem, amintește-ți: nu la cutia cu nisip. :)
Virgil -
sa inteleg din raspunsul tau ca e superflua sectiunea de experiment, sau ca oricine ar putea posta oriunde? interesant punct de vedere, mai ales venind de la tine
alma -
Ela, iată aici nufărul promis: http://www.caraorman.ro/aventura/sept04/suez/nufar.jpg Cutia cu nisip - de ce nu? Nisip - scoică - perlă - cuarț - cristal - diamant. Și cine știe unde mai pot duce alte și alte șlefuiri... Virgil, acest text nu este nici vizual, nici colaj poetic, de acord? Logic, rămâne a treia variantă: "cutia cu nisip". Ideea inițială a fost de a scrie un text pentru "cutia cu nisip", însă nu jonglez cu HCODE și nu ar fi ieșit așa cum aș fi vrut. Nu am spus că este superfluă secțiunea de experiment și nici că oricine poate posta oriunde (recitește ce am scris și, vorba știi tu a cui, nu îmi răstălmăci cuvintele). Am spus doar că orice scriem este, de fapt, un experiment, dar nu în sensul literal al secțiunii de pe Hermeneia. Mă bucur că ai considerat interesant punctul meu de vedere și că ai ținut cont de părerile mele. ;)
Ela -
Alma, Virgil, despre cum văd eu... cutia cu nisip. (Alma, mulțumesc, e frumos, cum îmi închipuiam. :) ) Doream să clarific ceva: ideea - așa cum am văzut-o eu, așa cum o înțeleg eu - "cutiei cu nisip" mă duce cu gândul la "joc", la spațiul acela de libertate de expresie, libertate personală, interioară și exterioară, în care poți modela orice, poți folosi tehnici diverse, lăsându-te în voia inspirației, a asocierilor libere; există, pentru copii, dar pornind de la actul creator al maturului, o tehnică terapeutică: "jocul cu nisip", care are ca fundament libertatea creației, a trecerii de la informul nisipului la anumite forme cu sens, ce dau contur și substanță lumii interioare; e o facilitare a sublimării și o deschidere a imaginarului. Eu așa privesc "cutia cu nisip", de aceea am spus că nu poate fi încadrată poezia ta acolo, fiindcă este în alt registru, cu totul altul. Virgil, te rog să îmi spui dacă această percepție a mea asupra "cutiei cu nisip" este cât de cât superpozabilă peste concepția de aici. Mulțam fain, mie îmi place ideea "improvizării", poate și fiindcă am făcut în urmă cu ceva ani și dans improvizat și, în plus, sunt zilnic în lumea jocului și a creației. De aceea mi-a părut foarte bine ales acel spațiu în cadrul "experimentului". Orice creator are nevoie și de astfel de "joc".
alma -
Eu am "văzut" altfel "cutia cu nisip". Însă timpul nu mi-a permis să realizez ce am vrut, așa că pe parcurs am renunțat, poate cândva voi reveni. Fiecare percepe în mod propriu și e normal. Nu dau idei despre ce ar merge în cutia cu nisip, cred că însăși ideea de "cutie cu nisip" permite fiecăruia, liber, să își imagineze. Ela, despre crearea de forme, de acord, dar cred că orice text, de la poezie, proză, visual poetry se rezumă exact la ce ai spus tu mai înainte.
francisc -
chei de lectură 1. (“mă suport” Cioran) precizări: textul merită atenția predecesorilor mei, comentariile nu. acesta este o critică; o critică moșește textul. comentariu: strofa 1: de la “unu…” până la “...de formă.”: conștientizarea libertății intr-un univers formal, descris sub forma unui nor, cu rădăcinile înfipte în pământ: ești liber/să te simți/să gândești/să fii pentru că, deja, eu sunt liber și sunt pentru că (și) tu ești, deci, împreună ….numai astfel se construiește libertatea și se aplică; conștientizarea limitei, până la urmă, într-un univers în care totul e permis, dacă vrem să vedem. (dar să punem totul în paranteză , ca și cum ar fi, ca și cum jocul e totul: să căutăm lostrița/peștele-cel-mare/sensul/calea dar să fim …serioși (!) toate sunt de plastilină/de mucava/șabloane re-produse și preajucate. Semnul s-a pus de-a curmezișul, ajută, dar și întrerupe codul/mesajul/accesul la ..dincolo. mai mult, să luăm în calcul încă o ipoteză: totul e un décor - vezi “asfaltul închegat al nopții e de formă”- o viziune fenomenologică care caută să sesizeze, dincolo de aparențe, esența, fluxul viu al trăitului ) strofa 2: de la “doi” până la “clipești și câștigi” : recunoscând cele de sus, intri în cele de jos, aplici teoria și vezi: ești în miezul lucrurilor în “buzunarele” ființei/în intimitatea/familiaritatea/singularitatea asemănătorilor. totul e plin/viață aerul e la baza lumii (Anaximene) totul pare să se justifice prin sine mascând aproape total fragilitatea oricărui existent. Dez-văluirea acestui adevăr se face prin “praguri” trecând dincolo de semne, de concepte, de toate “chestiile” care te fac să clipești și să câștigi...iluzia....cine câștigă viața o va pierde, oricum; aici, în românia, cu timbru/cu tot ce trebuie.... strofa 3: si totusi, trebuie să mergi (vezi strofa 1 : “aici doar se merge”) trebuie să prelungești să te întinzi, să lași semn peste, copii, sa (te) lipesti de ceva/cineva/gondolierul care iti va legana desteptarea, inca un timp....; initierea sugerata in strofa 2 e sustinuta aici pentru a face posibila lepadarea pielii/mastilor/iluziilor....iesirea din starea de neascundere inceputa in strofa 1, de fapt, inceputa mai inainte.... rezultă simplu: “nici un mâine”/nici o asteptare/nici o speranta naiva in starea-de-bine-naturala-a-lucrurilor strofa 4: concluzia, in stil eleat: totul este, pentru că ceea ce nu este, dispare. rămâne esența: o posibilă re-facere, re-nastere a universului de toate felurile. e o păstrare, nu revoltă, nu optimism, nu trădare. o recunoastere a ceea ce suntem, adica vii. finalul: totul se face, -ar trebui-, în numele a ceva, care are un nume: viață. Astfel e mecanismul; astfel putem roti cheița ptr a o lua de la capăt. Poemul e un fel de popas, un moment de recunoastere a propriei fiinte ca apartinand sau nu universului care nu stie de tine, iar daca stie, tu nu vei avea niciodata aceasta re-cunoastere – o vei pre-simti doar. stăm prost. si e bine al dvs, francisc, dezlipitorul
Virgil -
francisc, nu iti prea inteleg atitudinea. in afara faptului ca e oarecum necivilizata. nu cred ca te-a intrebat nimeni ce parere ai despre comentarii. daca scrii doar ca sa stirnesti valuri cred ca ai gresit adresa. daca ai ceva de spus despre text, spune. daca nu ai, nu ai. atitudinea asta de superioritate (gratuita in opinia mea) nu isi are locul aici
francisc -
profetului: intotdeauna am incercat sa nu fiu necivilizat si sa nu par superior in fata celorlalti. ambele principii sunt dezirabile pentru fiecare dintre noi. desigur, nu scriu ca sa fac valva, indiferent de reactiile unora sau altora. daca textele mele plac sau nu (si, la fel, comentariile mele) multumesc tuturor pentru aprecieri si atentia acordata. acum, in privinta cheilor de lectura: dupa cum s-a observat, -sper,- scriu aceste posibile chei de intelegere a unor texte, in functie de timpul avut si, mai ales, in functie de calitatea textelor pe care eu le apreciez. acesta e dreptul meu, cred. daca persoanele in cauza nu apreciaza asa ceva, bineinteles, pot lua atitudine si, fireste, nu voi mai comenta in cazul lor, dupa dorinta exprimata. In plus, tin sa precizez faptul ca am pus astfel de chei acolo unde, nu numai ca textul merita asta, ci si acolo unde neintelegerile erau .....grosiere si discutiile in van. fiecare are dreptul sa comenteze cum crede de cuviinta, respectand regulamentul si, repet, bunul simt. pentru ca asa cum unele texte sunt mai bune si altele mai putin bune la fel sunt si comentariile; nu comentez cauzele, nici nu incerc sa ma scuz in mod public sau altceva. incerc sa vad, intai, barna din ochiul meu si, daca Nietzche nu are intotdeauna dreptate, sa intorc obrazul..... dvs ce credeti? multumesc.
francisc -
erata: Nietzsche
Virgil -
eu cred ca expresia "textul merită atenția predecesorilor mei, comentariile nu " este nelalocul ei, cu sublinierea ca este vorba de partea evidentiata si evident contrazice declaratia ta de intentie "intotdeauna am incercat sa nu fiu necivilizat si sa nu par superior in fata celorlalti". nu pricep de ce este asa greu de inteles ca a face comentarii despre comentarii (nici macar la comentarii) este o chestie nepotrivita si oarecum futila. cui foloseste sa scrii "comentariile nu merita atentia mea"? evident, nu iti trebuie mult proces de gindire ca sa intelegi ca un om care scrie asa ceva are poate o problema cu propria semnificatie sau simte nevoia sa striveasca, asa dintr-o placere obscura. da-mi tu un alt exemplu de motiv pentru o astfel de atitudine, daca ai. precizez ca nu urmaresc sa te jignesc sau si nici nu am o zi proasta dar expresia asta m-a deranjat si gindindu-ma ca unii membri nu vor mai avea chef sa comenteze nici macar cit o fac, stiind ca undeva cineva le va spune "ce scrii tu nu merita atentia mea" Este adevarat ca unele (poate multe) comentarii sint slabe sau nefolositoare dar una este sa spui asta si sa o explici, si alta este sa scrii ce ai scris tu. parerea mea
francisc -
profetului: a arata cuiva caexista o problema si, mai mult chiar, a arata si modul in care poate fi depasita (ma refer strict aici la comentariile de slaba calitate de pe Hermeneia) constituie o dovada de buna purtare, de civilizatie si bune intentii. nu cred ca suntem aici exclusiv pentru dragalasenii si acuzatii subtile fundamentate pe ...."placeri obscure". critica mea viza tocmai astfel de comentarii pe care eu si dvs le facem acum: nu intelegerea si discutarea textului, ci simple vorbe care, sa fim sincer, dauneaza intru-un fel sau altul. cand am facut precizarea la final ma refeream, desigur, la astfel de comentarii - care discuta, de ex, incadrarea textului in loc forma si ideile lui. ma intreb ce am discuta daca textul cu pricina apare intre copertile unei carti. va refuza cititorul un anume text ptr ca nu e incadrat unde trebuie? sau nu apare la inceput sau la finalul volumului ptr ca asa crede el de cuviinta? in plus, cred ca am explicat, indirect, dar destul de evident, de ce un comentariu pare bun si altul nu, prin cheile mele de lectura. nu spun ca sunt extraordinare,-nici pe departe- ci o incercare de a depasi aprecierile generale, de a explica textul cu riscurile de rigoare si de a incita la lectura atenta si responsabila. si nu cred ca aceste explicatii erau, intr-adevar, necesare... bineinteles, nu am de gand sa ma supar si sa-mi retrag textele. iar daca unii membri se vor supara pe mine, cu siguranta vor comenta in continuare, ocolind, eventual, anumite zone ale site-ului. ceea ce nu-mi doresc, fireste. numai daca dvs nu aveti alta parere..... al dvs, francisc
alma -
Francisc, ai surprins cheile poemului într-un mod neașteptat de clar și sigur, mulțumesc. Poate pentru că recunoaștem doar ceea ce am mai aflat cândva, vedem doar ceea ce știm. Și așa e: "stăm prost și e bine". Iar atunci când te detașezi de tot, ești liber. Și detașarea e o iluzie.
Virgil -
francisc, am dubii mari ca expresia la care m-am referit incurajeaza aparitia comentariilor mai bune. totodata imi dau seama ca tu inca nu ai inteles ca aici nu este o carte ci un website si, intr-un fel, o comunitate, ce-i drept inca in formare. iar cind se voebeste despre o comunitate si un website literarar (sau cultural in general) interactiv vor exista intotdeauna probleme atit de natura estetica (sau pur literara) dar si de natura administrativ-editoriala. ma tem ca aceasta idee a artei "pure" intr-o existenta rupta de materie sau context este mai degraba o utopie. la urma urmei vorbim despre literatura aici sau despre o chestiune pur metafizica (? intrebare retorica) iata un subiect interesant care poate ar merita discutat ulterior cind vom inaugura sectiunea interactiva. in orice caz, am impresia ca tie nu iti e clar acest lucru si aluneci intr-o zona subliminala de purism utopic. nimeni nu a spus despre comentariile tale ca nu sint bune. oamenii insa apreciaza cit pot, cind pot si cum pot. de exemplu eu nu sint un bun critic. dar ceea ce cred eu este ca fiecare are o perspectiva valida, fiecare este un critic al realitatii prin simplul fapt ca gindeste, judeca. si mai cred ca orice opinie conteaza in masura in care reprezinta o minima judecata. cred ca aici oamenii ar trebui incurajati. evident, si arta sau stiinta judecarii se invata sau se cultiva dar niciodata nu se descurajeaza...
francisc -
profetului: aveti perfecta dreptate. sunt lucruri care inca nu-mi intra in cap (sau nu raman acolo). in consecinta, ma retrag de la această polemică cu spatele... al dvs, francisc, pajul
alma -
Virgil, tu spui că "ma tem ca aceasta idee a artei "pure" intr-o existenta rupta de materie sau context este mai degraba o utopie. la urma urmei vorbim despre literatura aici sau despre o chestiune pur metafizica". Să înțeleg că mai e de lucru la forma poetică a acestui text?
Virgil -
Alina, fraza mentionata de tine n-are nici o legatura cu textul tau. se referea la comentariul lui francisc. imi cer scuze pentru offtopic