dragostea noastră a început bine. a trecut prin trahee ca un urlet s-a așezat în plămîni.
a prins rădăcini a început să-mi sugă aerul.
orice dimineață începe în pămînt și se termină în carne. sub crusta de gheață oamenii împart bule de oxigen înoată printre pietre ca niște somoni pricepuți se îndreaptă spre locul de muncă apoi mor. le vezi burțile lucind la suprafață e semn că au făcut ceea ce le-a stat în putință. se moare atunci cînd ai făcut tot.
*
avem nevoie de locuri comune îți spuneam. de gesturi de nopți de străzi mai puțin de oameni. oamenii nu au ce să dea dacă închizi ochii ei nu există ei nu ne leagă ei nu ne fac să ne aducem aminte.
lucruri care seamănă dar care nu sunt ale noastre:
o zi în care se moare în taxi atunci aerul miroase a fiere.
o noapte în care facem dragoste atunci oamenii miros a mesteacăn.
o zi în care facem dragoste atunci lumina nu mai are vreo importanță.
o noapte în care stăm zgribuliți și spunem tot ce ne trece prin cap atunci oamenii nu mai au importanță.
o zi în care tu pleci atunci aerul miroase a fiere.
lucruri necunoscute care sunt ale noastre:
părul roșu al mamei mele părul roșu al mamei tale țipătul lor de acvilă gușa lor plină cu mici rozătoare sau boabe care ne țin viață.
rînjetul tatălui meu rînjetul tatălui tău mîinile lor de bărbați care pleacă și nu se întorc niciodată.
permisul meu de conducere de parcă aș avea nevoie să știu cine are prioritate întotdeauna plec singur niciodată nu mă întorc la fel.
*
cutia poștală e goală.
scara blocului e goală.
pămîntul acesta e gol.
femeia aceasta e goală.
orașul e gol.
pereții sunt goi.
oh atîtea lucruri de umplut azi și a rămas atît de puțin în mine.
*
dragostea noastră a început bine îți spuneam.
a trecut prin esofag ca o îmbucătură lacomă s-a așezat în stern. i-au crescut ochi mîini și picioare
uneori întinde mîinile iese prin stern să vadă iarna oamenii rîd ei spun că nu se poate într-un om nu încape alt om. părul tău iese prin coaste îmi desfac pieptul te las să te joci cu venele mele cu oasele mele în formă de conuri de brad.
și nu mă doare nu mă doare deloc.
ce știu ei oamenii. înoată sub crusta de gheață împart bule de oxigen le vezi burțile plutind la suprafață burțile lor lucitoare pentru ei nu respiră nimeni.
*
cum se face ziuă oamenii care nu mai sunt oamenii care ar putea fi oamenii care au plecat și se întorc acum spășiți se adună la porțile mele ca niște soldați așteptînd prînzul cu gamelele goale.
dacă-i primesc nu mai rămîne nimic pentru tine.
ți-am spus că mie îmi trebuie foarte puțin.
mi-e de-ajuns un om să mă învîrt în jurul lui ca o planetă în jurul unui soare de-o zi.
trag obloanele închid ochii.
de azi nu mai primesc niciun om în afară de tine.
Comentarii
mladitza -
Remarc "se moare atunci cînd ai făcut tot" (metafora a destinului implinit) si mi se pare de mare sensibiltate versul "o noapte în care facem dragoste atunci oamenii miros a mesteacăn". Plecarea iubitei echivaleaza cu o moarte... iarasi frumos si trist. Adanci mi se par si versurile despre parinti: "părul roșu al mamei mele părul roșu al mamei tale țipătul lor de acvilă/ gușa lor plină cu mici rozătoare sau boabe care ne țin viață./ rînjetul tatălui meu rînjetul tatălui tău mîinile lor de bărbați care pleacă/ și nu se întorc niciodată."
emiemi -
Violeta, multumesc de lectura.
hialin -
Recunosc ca in cazul textelor tale mi-e foarte greu sa-mi dau seama daca sunt scrise ca si poezii sau in proza. Ai pasaje cu fior poetic, dar parca ai avea nevoie de ceva mai mult. In general ideile sunt bune, depinde si de modul in care acestea se muleaza pe un anume paragraf. Am remarcat ecourile unei nostalgii bizare, un ton pe care nu-l pot defini prea facil. Apoi... numeroase elemente de anatomie, ai putea sa le reduci. Mi s-a parut fortata o idee, chiar ilara: " țipătul lor de acvilă gușa lor plină cu mici rozătoare sau boabe care ne țin viață." Partea cu permisul de conducere duce intr-o idee buna, dar plecarea propriuzisa de la el nu o pot numi chiar potrivita in context. Strofa(?) "golului" ... golul poate fi si sugerat. Iar ultimul vers(?) din ea... mi se pare slab. "ce știu ei oamenii. înoată sub crusta de gheață împart bule de oxigen le vezi burțile plutind la suprafață burțile lor lucitoare pentru ei nu respiră nimeni." ... "burtile" apare de doua ori intr-un interval scurt, am avut ceva dificultati la citire. E drept, in cazul asta nici punctuatia nu ma ajuta. Ai putea sa-l pui intr-o forma in care sa dai un enter pe-acolo, sau mai potrivit... sa eviti repetitia. E bine ca desi oscilezi intre idei si te "imbraci" intr-un patetism personal, cotidian (posibil sa ma repet) ramai lucid... cum era ideea aceea stereotipica de "hipelucid". Cred ca ai putea sa mai concentrezi ideile si sa mai scoti din "balast". Spor in continuare ! Ialin
emiemi -
Emil foarte placut impresionat de analiza. Nu pot decit sa-ti multumesc pentru timpul pe care l-ai acordat acestui text. Din punctul meu de vedere e unul din cele mai pertinente si argumentate comentarii de care am beneficiat in ultima vreme. 90% din obiectiile tale sunt indreptatite. Pornesc mai intii de la faptul ca si mie mi-e greu sa-mi incadrez textele intr-o anume categorie: prea stufoase ca sa fie poezie prea poetice sa fie proza. Balastul exista pentru ca de regula nu sunt genul de om care isi lucreaza textele. Daca as scoate un volum pe hirtie atunci as deveni mai constient si le-as taia la singe. Dar pentru ca eu nu vad prea mare viitor in textele mele nu dau importanta. E drept exista fior exista emotie, dar acestea vin instinctiv nu dintr-o anume stiinta ceea ce poate fi inselator in ceea ce priveste talentul unui autor. Sinceritatea nu se confunda cu talentul. Eu mai am drum lung pina acolo, uneori nici nu stiu si nici nu vreau sa-l parcurg. Oricum, analiza ta e mai buna decit textul si pentru asta iti multumesc.