Un mapamond interactiv
o populație într-o migrare din ce în ce mai accelerată/ dezorientată
Era diasporei
din ce în ce mai multe întrebări despre
religie/cultură/ identitatea personală/ „ ce suntem noi?” / „ ce sunt eu ?” / „Încotro mergem/merg ?”….
Fragmentare
rizomatică/ hibridă/ colaj/ relativism/ joc/ parodie/ pastișe/ discurs ironic anti-ideologic /
„Celălalt”
ceea ce putem asimila/ aglutina/ poseda din altul/ restul nu are drept la existență!
Comunități paradoxal închis-deschise
religioase/ culturale/ economice/ politice/ transnaționale/ transgeografice/ transpersonale/ fiecare cu „universaliile” lor/ transagresivitate (mai mult sau mai puțin mascată)!
Mondializarea
tehnologiei/ pieței/ turismului/ informației
Universalitatea
valorilor/ drepturilor omului/ libertăților/ culturii/ democrației - pe cale de dispariție / devenită specifică fiecărui grup paradigmatic (chiar și un singur individ poate forma un astfel de „grup”, nu-i așa?)/ exportabilă doar ca ceva exotic de fiecare astfel de „Eu” / pentru „resturi” care au mai rămas (totuși, volens nolens) din „ceilalți” / atrase doar de misterul magiei / curat i-rațional/ i-logic!
Logică
paraconsistentă/ paranormală/ paradigmatică/ joc/ jocuri de limbaj/ schimbare de reguli în timpul jocului/ teoria ține loc de concluzie/ premisele devin demonstrație/ demonstrația pregătește următoarea serie de premise/ suntem așa cum suntem pentru că/ suntem așa cum suntem - ciclare/ învârtire în jurul NIMICULUI/ „De ce (nu) există NIMIC mai curând decât ceva?”
Text
„hipertext și hiperlume/ ce nu-ncape-n minți de ghips/ el doar s-a salvat din spume/ din iluzie , eclips”/ hipotext/ transtext/ textualizare/ contextualizare/ experimentalism / postmodernism/ PoMo/ postmodern/ indeterminare/ imanență/ „indetermanență”/ rețea/ high-tech/ consum/ societate manipulată/ media/ videologie….
Deconstrucție
distrucție/ dinamitare interioară a limbajului/ prin limbaj!
Simulacru
faze - o reflexie a unei realități de bază (aparență benefică - sacrament)/ pervertire a realității de bază (aparență malefică)/ mascarea absenței unei realități de bază (vrăjitorie)/ nici o relație cu nici o realitate de nici un fel (propriul pur simulacru) – auto-distrugător…Sau, totuși „In the Deserts [of today reality], tattered Fragments of the [simulacred] Map are still to be found” - tot mai rămâne ceva/ din Simulacru!
Univers
multivers/ cosmos ce conține multi-versuri/ stringuri/ superstringuri/ bucle/ brane/ fabrică de cuante „spațiu-timp”/ din „vidul plin”/ ori ce mulțime/ conține/ mulțimea vidă/ generatoare….
Explozia comunicațiilor
tv/ mobil phones/ multimedia/ timp real/ dimensiune temporală fără spațiu/ rudiment de timp/ instantaneitate/ viitor absorbit în timpul real/ trecut fără timp să mai fi avut loc / prezentul - a cincea dimensiune/ a virtualului/ realizare absolută a realului….
Istoria
sensul/ progresul/ nu mai reușesc să-și găsească viteza de eliberare/ evenimentul nu mai circulă prin memorii umane/ ci prin memorii de ordinatoare/ istoria nu mai reușește să se depășească pe sine/ implodează în actualitate/ corolar -o dată cu instantaneitatea informației, nu mai există timp pentru istorie!
„Realitatea - o târfă”
„Noi trebuie să prindem în capcană realitatea/ trebuie să mergem mai repede decât ea/ Ideea de a merge mai repede decât propria noastră umbră/ cuvintele merg mai iute decât semnificația/ noi suntem orfani de o realitate care sosește prea târziu/ și care este numai/ ca și adevărul/ un raport oficial decalat in timp”
Calendar Maya
2012/ Mel Gibson/ sfârșitul timpului/ trecerea într-o altă dimensiune/ criză/ căldură/ îngheț/ imense monșericule!
A-PO-CA-LIP-SA
care nu duce lipsă de fotografi/ regizori/ cameramani/ pe un fundal iradiant/ al parodiei/ kitsch-ului/ distrugerii totale….
*
Iar Linda Hutcheon visează opti-mistic: „[Hipertext/ hipotext/ transtext/ textualizare/ contextualizare/ experimentalism / postmodernism/ PoMo/ postmodern/ indeterminare/ imanență/ „indetermanență”/ rețea/ high-tech/ consum/ societate manipulată/ media/ videologie…] - atât detractorii cât și promotorii [acestora] au găsit răspunsuri, întrucât paradoxurile [„revelate” și nu „relevate” ] îngăduie răspunsuri; întrebările care sunt puse vor face posibil orice proces de producere a răspunsurilor”
Concluzia subtextului: "omul e măsura tuturor lucrurilor"/ fetișizarea "creativității umane"/ mistică deviată/ deviantă - Nietzsche spre „supraom”/ chiar și, mai ales, prin paradox/ un neo-iluminism/ sau neo-materialism dialectic/ eșuat într-un „paroxism indiferent” (nu se mai rezolvă paradoxuri/ se inventează/ citește "se fabrică"/ la nesfârșit/ ciuruirea/ din toate părțile/ a unui/ cavaler medieval în armură/ din care/ gâlgâie sângele/ și când i se dă/ lovitura finală/ e doar/ o armură goală/ pe dinăuntru) – paradoxala Linda/ în toate sensurile/ în toate dirtcțiile/ în toate părțile/ că tot se ocupă de… la alții, devenind asemenea – este mai bine să nu fii fidel, decât să fii fidel fără să ți-o dorești.
BIBLIOGRAFIE (absolut selectivă)
Baudrillard
Borges
Deleuze
Derrida
Foucault
Fukuyama
Ihab Hassan
Hutcheon (și Linda – nu, că am citat-o deja în text)
Lyotard
Vattimo
Virillio
Și câți or mai fi….
Comentarii
alma -
Ce e cu "2012/ Mel Gibson/ sfȃrșitul timpului/ trecerea într-o altă dimensiune/ criză/ căldură/ îngheț/ imense monșericule!" ? Poate ca ar fi interesant de dezvoltat fiecare idee in parte, dintre cele de mai sus. Ca asa...
Sixtus -
Alma, Cauta pe google "anul 2012". Ci ca atunci, dupa calendarul maya, timpul nu va mai exista. se vor petrece tot soiul de fenomene aiurea cu pamantul (se vor inversa polii magnetici si alte alea). Mel Gipson toarna un film pe tema asta, numit Apocalipsa, care, se pare, va fi lansat in iunie a.c. - suntem in plin New Age. Care merge mana in mana cu PoMo. Cat despre dezvoltarea ideilor din prezentul text... o voi face in textul care va urma (candva): discutia (virtuala) cu D. Bohm si Krishnamurti (Ei chiar au avut discutii in legatura cu "sfarsitul timpului" care, insa, se referea la "timpul psiohologic", stranse intr-un volum "The ending of time", editat de Krishnamurti Foundation Trust Limited, England in 1985. Volum pe care l-am consultat mai demult.)
alma -
De ce spui ca postmodernismul merge mana in mana cu New Age? Interesanta, daca nu cumva, ciudata afirmatie. Astept lamuriri, sunt tare curioasa. Scrie un eseu despre.
Sixtus -
Tot incerc. Dar nu pot s-o fac dintr-o data. Am nevoie de mai multi "pasi". Pentru ca "eseistul [prost, bun – asta rămȃne la latitudinea cititorilor] urmează un itinerar nesigur, întortocheat și ne invită să-l urmăm [cum încearcă să] defrișeze, tăindu-și drumul prin desiș. Și dacă o astfel de cale se va dovedi că dă într-o fundătură, acesta e un risc frumos, asumat". Asta ca sa ma auto-citez. Multumesc pt. interesul pe care l-ai acordat acestui text (puzzle) pus cu furca.
alma -
In primul rand, are legatura postmodernismul cu New Age sau doar ca interval de timp? Apoi, daca raspunsul e afirmativ, in opinia ta, lasa-mi un indiciu, de la care sa incep firul logic.
Sixtus -
Succint: 1. Sunt două curente. Care, plecate dintr-o rădăcină comună, au ajuns să curgă în sensuri contrare. 2. „Rădăcina” este noua „realitate”. Dictată de explozia infrastructurilor în general: a transporturilor aeriene și terestre, dar, mai ales a „magistralelor telecomunicaționale ” (tv, telefonie mobilă, internet). Care au ajuns să formeze rețele „globale” (fizice – transporturile; virtuale – comunicațiile) în plină expansiune. Rezultatul: o interacțiune dementă , contradictorie, pe toate planurile (religie, filozofie, artă, societate, economie și ce-o mai fi). Ȋn „timp real” , adică într-un „timp” care se aproprie de „instantaneitate”. Instantaneitate Ȋn cadrul căreia viitorul este absorbit în acest timpul real; trecut nu mai are timp să mai fi avut loc ; prezentul a devenit un fel de prezent continuu care se „schimbă” mereu fulgerător . Interacțiune căreia nu i te poți sustrage prin „detașare”. Și în care o serie de „tabu-uri” ținute sub capac prin tot soiul de „cutume”, mai mult sau mai puțin să le zic, cu un termen generic, „morale”, ale diverselor comunități, de asemenea, mai mult sau mai puțin „închise” pȃnă acum, dau dintr-o dată în clocot și fac să sară în aer orice frȃnă, inclusiv anumite „supape de siguranță” specifice fiecărei comunități (condiționări ale tradiției ca și „cutumele”) prin care presiunile de orice natură se mai relaxau cȃt de cȃt. Astfel, mai există doar două posibilități: fie o dispariție în final gen sinucidere (conștientă sau nu) , fie luarea unor decizii la fel de fulgerătoare ca și schimbările „în timp real” ale zisei rețele, prin care să încerci să supraviețuiești. Dacă se poate la infinit într-un astfel de prezent continuu ….într-o veșnică schimbare (ceea ce, evident, este o contradicție în termeni). 3. Și acum, ce face postmodernismul? Devine, pur și simplu, o „ciclare” negativ ironică în jurul „golului” (citește „nimicului” sub care nu se mai ascunde chiar NIMIC - „De ce (nu) există NIMIC mai curȃnd decȃt ceva?”). Complet diferită de o „spiralare” ascensională. Ciclare în cadrul căreia orice pas infinitezimal, fără durată, este complet diferit de cel anterior. Deci fără păstrarea vreunei „identități”. O hăituială continuă – sinucidere în final. 4. Și ce face „New Age-ul”. Nu acceptă o astfel de supraviețuire prin supunere la ceea ce se poate numi „impredictibilitate”. Ci caută să o „stăpȃnească”. Iar un fel de contradicție în termeni – dar, pentru cei ce sunt atrași de tendința menționată, este (sau li se pare a fi) numai aparentă. Pentru că recurg la o astfel de „stăpȃnire” prin tot soiul ce metode și tehnici „magice”/ „șamanice”/ „esoteric- oculte” culese din tot soiul de contexte culturale la care acum, prin „deschiderea” lor, se are acces; metode și tehnici care în trecut rămȃneau mai mult sau mai puțin în background și izbucneau în unele perioade de criză (crize a căror intensitate nu se poate compara cu cea a celei actuale); urmȃnd ca imediat să fie jugulate cȃnd se restabilea „echilibrului”. Iar știința și tehnologia de azi nu este nici ea departe de a folosi astfel de mijloace, complet diferite însă de cele „clasice” atunci cȃnd recurge la tot soiul de „manipulări”: genetice, microelectronice, nanotehnologice etc. urmărind același obiectiv: nu numai supraviețuirea, ci o „viețuire” continuă, veșnică (dacă se poate); chiar și artificială dacă altfel nu merge… (se vorbește chiar de ceva gen „post-umanitate” și un „post-uman” mult mai al dracului decȃt supraomul lui Nietzsche). Ȋntr-un fel – și nimic nu e nou sub soare – Yoga, în adevăratul ei spirit și nu cel degradat de tot soiul de „guru” pȃrȃți, fachiri și alți exhibiționiști care au invadat bȃlciurile mapamondului (inclusiv web-bȃlciurile), atrage serios atenția. Căci, spune ea, atunci cȃnd se ajunge la un anumit nivel de inițiere apar tot soiul de „puteri paranormale”. Ȋnsă, cel mai periculos lucru este să te oprești la acest nivel și să folosești astfel de „puteri”. Este absolut necesar să treci mai departe. Unde, nu are relevanță în discuția de față. Relevant mi se pare că New Age-ul urmărește numai cantonarea într-un astfel de nivel. Ȋnclusiv cel de tentă științifico-tehnologică (care pare SF dar după unele rezultate deja obținute, nu prea mai este). 4. Am vorbit tranșant și binar despre cele două tendințe contradictorii numai în scopul unei minime clarități a discursului. De fapt, lucrurile sunt mult mai complicate. Pentru că, deși par a nu se intersecta, ele, de fapt, „interacționează” de la distanță în același soi de „timp real”. O să amintesc numai de anumite aspecte „alchimice” care își fac loc și sunt adoptate cu un entuziasm frenetic de unele abordări postmoderniste. Dar lucrurile se întȃmplă și invers: dinspre postmodernism spre abordările New Age. Spațiul nu-mi permite să detaliez. 5. Există, totuși, vreo soluție benefică de a ieși din ce am intrat? Cred și sper că ea poate fi întrezărită. Dar pentru asta trebuie forat mult mai adȃnc. Și căutare cauzele adevărate și nu cele superficiale de care am încercat să amintesc cȃnd am vorbit de explozia infrastructurilor (mai ales de cea informațională) care a dus la interacțiuni (globale) în timp „real”. 6. O definiție a "inteligenței", pe care am găsit-o pe undeva (Dumnezeu știe unde) spune: 'Un tip inteligent caută să se pună în locul interlocutorului pentru a-l înțelege, revine apoi la propriul punct de vedere și, în fine, se detașează de ambele pentru a putea gândi liber'. Jocul ăsta se poate aplica și atunci când încercăm să înțelegem două (sau mai multe) contexte culturale extrem de diferite, dintr-unul făcând și noi parte. Și adaug, poate fi vorba și de cele două tendințe de care am vorbit. In fond, orice tradiție culturală, care cuprinde: religie, filosofie, artă, știință, societate… sau și una dintre cele două tendințe care încep să aibă pretenția, fiecare în parte, de „universalitate, te condiționează, manevrându-te (și ăsta e cel mai afurisit tip de "manipulare"). 7. Teoria, ca teoria - practica ne omoară. Dar, tot teoretic vorbind: în momentul în care chiar ai reușit să te detașezi de condiționări pentru a "gândi liber", nu cumva ajungi la cea mai perversă manipulare: "auto-manipularea" ? Dar totuși, tot teoretic, parcă e preferabil să te "manipulezi" singur decât s-o facă alții. * Ȋți mulțumesc pentru că m-ai provocat. Și cer mii de scuze pentru modul, uneori poate agramat și, probabil, cu multe typos, în care am prezentat lucrurile. Singura eventuală scuză este că textul l-am scris „dintr-o suflare”. Și n-am chef, acum, să-l revăd. Toate cele bune, G.M. P.S. Aștept părerea ta.