Despre ștergerea textelor

imaginea utilizatorului Virgil
delete


Am observat de multă vreme o anumită tendință la unii membri sau foști membri hermeneia. O tendință legată de prezența textelor lor pe hermeneia. Există o categorie de oameni care simt nevoia să își tot șteargă textele. Fie din supărare, fie din răzbunare, fie din orgoliu, fie din dezamăgire. Apoi unii revin la sentimente mai bune și vor să le aducă înapoi. Evident aceasta este o judecată morală și poate nu fac neparat bine că o exprim aici dar cred că nimeni nu se îndoiește că lucrurile în multe cazuri stau așa. Textele aparțin autorilor lor, așa cum spune nota de copyright și regulamentul, iar ei sînt îndrituiți să facă după buna lor plăcere ceea ce vor cu ele. Inclusiv să le șteargă. Evident însă că la fel are dreptul și conducerea hermeneia să facă ceea ce dorește cu site-ul vis a vis de această problemă. De aceea începînd de astăzi am decis să nu mai acceptăm recuperarea textelor unui autor de pe hermeneia. Odată șterse ele nu vor mai putea fi puse la loc. Indiferent de justificare. Singura excepție o vor reprezenta ștergerile din greșeală și cele motivate artistic. Adică există ocazii pe care le-am numit „motivate artistic” atunci cînd un autor simte că un text nu îl mai reprezintă sau îl consideră irecuperabil. O astfel de motivație se va bucura de înțelegerea noastră. La fel și ștergerile accidentale. Dar altele nu. Bineînțeles însă că accidentele sau excepțiile nu se pot întîmpla cu un grup de texte așa că nu va fi vorba decît despre fenomene rare. O ștergere a unui text de către autorul său motivată sau explicată sub o altă formă va fi respectată de noi dar nu va mai putea fi recuperată.
Reiterez, un text poate fi șters de către autorul lui dar nu voi mai sta așa cum am făcut-o pînă acum să petrec zeci de minute sau ore pentru recuperări.
Sîntem înclinați să credem că o astfel de decizie va face pe cei ce se hotărăsc să își șteargă textele din porniri mai mult sau mai puțin copilărești să facă o pauză mai lungă de gîndire înainte de a apăsa tasta Delete.
Aș mai vrea să fac o precizare. Acest amendament nu se aplică la ștergerile făcute pînă acum. Ele vor putea fi recuperate și făcute vizibile la cerere așa cum am făcut pînă acum. Orice ștergere care va avea loc de astăzi înainte însă va fi sancționată de acest amendament.
Principiile de funcționare ale Comunității Literare Hermeneia și ale site-ului Hermeneia.com vor fi amendate în conformitate.

Virgil Titarenco,
- director Hermeneia.com

Comentarii

Mi se pare, in principiu, corect. Numai ca trebuie emise niste "reguli de aplicare". Cum se va sti, de exemplu, ca un text a fost sters din motive acceptabile (stergeri din greseala sau din motive autocritic-artistice)?

raspunsul este simplu. se va sti pentru ca un moderator sau eu vom pune respectivului memmbru hermeneia intrebarea aceasta