Ce este Hermeneia.com?

imaginea utilizatorului Virgil
sau invitație pe hermeneia

Ce este Hermeneia.com? Poate părea paradoxal dar în ciuda faptului că Hermeneia există de aproape șapte ani niciodată nu ne-a preocupat prea mult promovarea ei în mod artificial. Nu o vom face niciodată dar probabil nu ar strica o introducere pentru cei care ajung aici pentru prima dată. Deci...

Hermeneia.com este un spațiu virtual generos dedicat celor care vor să creeze și să publice literatură în limba română și nu numai. Aici veți întîlni tineri care își încearcă pana pentr prima dată dar și scriitori consacrați care aleg Hermeneia pentru publicarea textelor lor (uneori chiar în premieră) datorită calităților verificate în timp ale acestei comunități. Pentru că Hermeneia nu este doar un site ci este o comunitate literară în care zilnic poți citi ceva nou și mai ales îți poți exprima opiniile și întrebările fără îngrădire sub orice text. Autorii sînt mai mult decît binevoitori să răspundă comentariilor. Deci, dacă încă nu ești membru Hermeia și îți place să scrii poezie sau proză, articole sau scenete, ești invitat să îți deschizi un cont și să devii parte a unui spațiu literar care zilnic îți va oferi surprize.

Comentarii

Aș vrea să știu și eu, și poate și alții, cine face

Aș vrea să știu și eu, și poate și alții, cine face selecția textelor trimise la remarcate. Este o selecție făcuta computerizat, pe baza citirilor, valorii textelor, autorii, sau care este criteriul? Sau selecția o faci tu! Pentru că nu văd alți autori pe texte remarcate decât: Titarenco, Pal, Agheorghesei, Blaj, Cozan, Ioana Barac Grigore. E ca și când s-ar face reclamă unui produs. La "cele mai comentate texte" e clar, computerul face selecția. Ar trebui o mai obiectivă intervenție la "remarcate", poate opinia a doi, trei, critici literari. Uite, textul tău ultim nici nu i s-a uscat bine cerneala și e și pus la remarcate!!! Nu obiectez din invidie, (cum mă aștept să fiu pleznit), n-am nimic de câștigat, nimic de pierdut, dar se impune această întrebare.

Iată un comentariu care m-a făcut să zîmbesc. Dacă tu,

Iată un comentariu care m-a făcut să zîmbesc. Dacă tu, nicodeme, îți imaginezi că eu îmi pun propriile texte la „remarcate” înseamnă că imaginația ta a lut-o realmente razna. Dar se mai întîmplă, nu, la poeții valoroși? Mă refer la imaginație și la razna.
În orice caz, îmi pare rău că nu citești Regulamentul Hermeneia pe care îl poți găsi aici: http://hermeneia.com/content/regulament_hermeneiacom
Dacă l-ai fi citit, așa cum ar fi bine să îl citească fiecare membru, ai fi descoperit la paragraful 25 răspunsul la întrebarea ta:
25. Editorii/moderatorii Hermeneia pot decide evidenţierea unui text prin promovarea lui la rubrica textelor remarcate.
Cu siguranță nimeni nu își propune vreodată propriile texte și, în plus, de o bucată destul de lungă de vreme, o propunere trebuie să fie însoțită de susținerea a cel puțin încă a unui membru al Consiliului. Astfel că, chiar dacă un anumit editor ar putea fi suspectat de părtinire, este greu de crezut că ar putea să coopteze (și mai ales în mod repetat) participarea altuia. Bineînțeles acesta este scenariul cel mai urît și deranjant. Și nu cred că membrii Consiliului Hermeneia sînt în stare de așa ceva. Dar, evident, dacă cineva are cea mai mică dovadă că așa ceva s-ar petrece noi sîntem deschiși oricărui scrutin.
Evident, părtinire nu este tot una cu subiectivitate. Aprecierile, ca orice apreciere umană, de la premiul întîi la recitări la grădiniță pînă la Pulitzer sau Grammy, sînt sume de aprecieri subiective. Dar valoarea și respectabilitatea unei aprecieri, evidențieri sau premieri stă în însăși valoarea, respectabilitatea și competența celor ce o fac. Și aici te rog să îmi permiți să am o convingere personală: în momentul de față Hermeneia are o echipă de editori excelentă. Atît în ce privește competența cît și deontologia. Atît de convins sînt de aceasta încît aș fi gata oricînd să plec șase luni de pe Hermeneia și sînt convins că la întoarcere aș găsi-o chiar mai bine decît atunci cînd am plecat.
Deci, expresia ta cum că „Ar trebui o mai obiectivă intervenție la "remarcate", poate opinia a doi, trei, critici literari.” este incorectă încă din start. Nu mă îndoiesc că prezența a încă „doi, trei critici literari” ar fi benefică în Consiliul Hermeneia. Deocamdată îi așteptăm să se înscrie pe Hermeneia și să își manifeste disponibilitatea. Dar prezența și activitatea lor nu ar aduce „obiectivitate”, din motivele pe care, sper că destul de logic, le-am înșirat mai sus. Ar aduce poate mai multă încredere, respectabilitate, etc. Și nu ne opunem acestui lucru. Oriunde e loc de mai bine. Dar subiectivitatea va rămîne. În ce privește măsura în care deciziile de evidențiere la „texte remarcate” ar fi cu mult mai diferite dă-mi voie să mă îndoiesc. Sînt convins că variațiile s-ar afla într-o plajă de eroare admisibilă. Probabil ar fi un text sau două la cîteva luni care ar fi diferit dar nu ar exista schimbări majore. Adică, te asigur, un text trebuie realmente să se remarce, să lase urme, să se ridice cel puțin cu un cap peste celelalte ca să „miște” exigența editorilor Hermeneia. Iar dacă faptul că un text scris de mine ajunge acolo te asigur că nu are nici o legătură cu faptul că Hermeneia îmi aparține. Ba chiar mai mult, cred că există o exigență mai mare în cazul textelor mele tocmai din grija ca nu cumva probitatea aprecierilor să fie pusă la îndoială. Te asigur că aș putea oricînd să îmi exclud textele de la acest proces dar mă tem că asta ar introduce un aer artificial, nenatural pe site. Și la urma urmei există multe texte ale mele care nu ajung acolo.
Dar da, anumiți autori au texte acolo în mod frecvent în timp ce alții mai deloc. Explicația este că nu sîntem „Cîntarea României” unde fiecare județ trebuia să cîștige pe rînd premiul. Ci căutăm să evidențiem ceea ce credem că se remarcă. Și o facem cu imparțialitate. Iar unii autori postează texte remarcabile mai des în timp ce alții nu. Noi (cei din Consiliu) ne străduim să îi îndrumăm pe cei ce postează să citească mai mult, să fie exigenți cu ce scriu, etc. Dar calitatea textelor postate aici rămîne în ultimă instanță opera autorilor lor. Chiar dacă nu putem fi „obiectivi” așa cum îți dorești tu, te asigur că sîntem corecți. Cel puțin pînă la proba contrarie.