Adoriana minus zece

imaginea utilizatorului Maria - Doina

de atâta alb
irişii sunt mai albaştri
suficient cât să cuprindă tot ce iese
din prisma ochiului tău lăuntric

trec dincolo de uşă şi caut o asemănare
un loc pe o stâncă
e bine când masa are trei scaune
doar aşa absenţa devine prezenţă
şi suntem mereu trei
de atâta rotire a iubirii
bucuria devine cerc
cuvintele din singurul meu ungher
sparg plasele de păianjen
găsesc întâmpinare în văzduhul dintre noi
fântâna de alături îşi ridică apele
iar paharele de argint din poveste ne înconjoară
nevăzutul îşi ia ştergarul
şi după mult timp
picioarele mele îşi leapădă lanţurile
şi rugina
urc scările cu un zâmbet nou
minusul sunt eu

Comentarii

Mariana, e a doua oară când citesc această poezie

Mariana, e a doua oară când citesc această poezie superbă și, dacă după prima lectură am rămas cu un zâmbet și cu tăcerea, acum m-am întors să mulțumesc.

eu n-aș schimba nimic. unele lucruri nu necesită schimbare, ci numai largă deschidere a „ochiului lăuntric”. :)

nu te acuzam de nimic, Adrian, așa că nu știu ce ar

nu te acuzam de nimic, Adrian, așa că nu știu ce ar trebui să iert. nici nu intenționez să-ți sugerez o schimbare a dietei. e drept, pâna azi nu știam că un astfel de simbol, vechi de câteva mii de ani(„ochiul lăuntric”, de ex.), poate provoca diabet. :)

dar... probabil că nu facem cumpărăturile din același supermarket.

E drept, nu m-ai dat încă în judecată. Ai insinuat mai

E drept, nu m-ai dat încă în judecată. Ai insinuat mai fin decât se albăstresc irişii. Lumea cu ale ei - unii-s balauri insensibili care scot flăcări (pe nas, evident), alţii-s la douăzeci de cm de talpa dumnezeului liric, gâdilându-l cu fir de borangic. Eu, niciodată la supermarket. Mă mulţumesc cu toneta din colţ. Şi nici batistă nu port; doar patent. Deci, da, nu cumpărăm (şi nici nu vindem, normal) la fel. :).

îmi place,..., simt aceeași căldură binefăcătoare a

îmi place,..., simt aceeași căldură binefăcătoare a autorului, acea liniște împăcată, acea eliberare frumos exprimată. cel mai mult mi-au plăcut următoarele versuri:

găsesc întâmpinare în văzduhul dintre noi
fântâna de alături îşi ridică apele
iar paharele de argint din poveste ne înconjoară
nevăzutul îşi ia ştergarul
şi după mult timp
picioarele mele îşi leapădă lanţurile
şi rugina
urc scările cu un zâmbet nou
minusul sunt eu

frumos, Mariana!

Adrian, am înţeles bine sugestia ta. Mulţumesc.

Adrian, am înţeles bine sugestia ta. Mulţumesc. ,,Ochiul tău lăuntric" e un simbol, un cod, şi mi l-am asumat. La celelalte caut soluţii. Nu e nevoie de ironii. Recunosc, e un poem ,,feminin" :), iar ,,minusul" sunt eu.

Adriana, eu nu ştiu ce să mai spun :), decât că dincolo de o e plusul. Cine are urechi de auzit să audă! Îţi mulţumesc.

Paul, mi-ar plăcea să fim odată la o masă cu trei scaune şi să pot povesti. Da, e eliberare, e bucurie în cerc, e mica mea minune şi mica ei minune. Mulţumesc pentru tot.

Pentru că începe să mă irite scuza asta cu simbolul:

Pentru că începe să mă irite scuza asta cu simbolul: oameni buni, în lumea asta mare, aşa cum o ştim, totul e semn. Orice semn, ori sistem de semne, este ori poate deveni simbol. Faptul că-mi repeţi, repetaţi, că aia/ăla/aialaltă e un simbol, mai ales în cadru liric, e o tautologie cât simbolul de mare. De aia, pretenţia frustă că o sintagmă e valoroasă, ori lirică, ori posibil respirabilă doar pentru că e simbol e ghici ciupercă ce-i, adică gaura în covrig. Aaaa, forţa de a crea simboluri intertextuale proprii autorului, forţa de a le face perceptibile, intact perceptibile şi inteligibile cititorului, asta e altceva! A lua pasărea phoenix, ori ochiul lăuntric, ori pomponul lu' moş crăciun şi a-l trânti liric în indispoziţia de luni dimineaţa nu înseamnă că lucrăm cu simboluri. Înseamnă, cel mult, reproducere brută în spaţiu personal. Fie că nenea simbol are zece ani, fie că-i de pe vremea când sf. Petre îsi rupea sandalele pe pământ. Iar a avea aşteptări ca cititorii să plece în genunchi, profund "revelaţi" şi pocăiţi, asta e utopie infanţilă. În poezie poate interesa ce spui, dar, categoric, e vital cum spui.

Deci iertaţi-mă că nu tremur ca varga la orice poetizare îndulcită cu simboluri!

o variantă despre care eu cred ca ar avea șanse să fie

o variantă despre care eu cred ca ar avea șanse să fie mai „poetică”:


de atâta alb
irişii sunt mai albaştri
cât să cuprindă tot
ochiului tău

trec dincolo de uşă
caut o asemănare un loc pe stâncă
absenţa prezenţă
suntem mereu trei în jurul mesei
bucurie cerc
din singurul meu ungher
cuvintele sparg plase de păianjen
în văzduhul dintre noi
fântâna de alături îşi ridică apele
iar el ştergarul
după un timp lanţurile
şi rugina
mă părăsesc
minusul sunt eu


Adrian, eu tot nu pricep de ce îmi atribui mie

Adrian, eu tot nu pricep de ce îmi atribui mie intențiile tale, gen „tremuratul ca varga”, mai ales după ce am spus destul de limpede (cred eu) că nu prea mă interesează cât și cum tremuri tu.

dar mă amuză furia ta. și mă gândesc că, dacă lumea ar fi mers cu înflăcărare pe linia lui „cum spui” ocolind, pe cât se poate, linia lui „ce spui”, și-ar fi rupt gâtul la primul colț (i)luminat al istoriei, înainte de a-i da bună ziua lui… G.W. von Leibniz, de exemplu – uite, mă opresc la un nume care-i mai apropiat de dezideratele noaste moderne. păi chiar așa, frate, ce-i acela calcul diferențial și integral? e fumat de decenii bune! cum? și el vorbește de simbol? ei, bine i-a făcut Voltaire, l-a făcut praf! și ce-s alea „monade”? ooo, mai mult, „monadă supremă”?! „armonie prestabilită”?? bbbrrrr… opriți-vă, fraților, că dăm în diabet! cum să evoluăm, dacă privim și-n urmă? pierdem timp prețios! noi trebuie să căutăm ceva neapărat nou, să facem bucăți bucățele tot ce e lipsit de originalitate („originalitatea” nu are nevoie de a face cu „originea”, nu nu, chiar dacă rădăcina (pătrată?) a cuvântului e aceeași…), și să nu ne mai învârtim în cerc. ăăă…cerc? pfui, alt simbol! e clar, și geometria trebuie reinventată!
și, dacă se poate, prima Scrisoare a lui Eminescu arsă pe rug (aprins)și blocată pe toate cărările virtuale, fiindcă e plină de simboluri, de filosofie, de metazizică și de alte chestii dăunătoare sănătății noastre lirice.

Dar, cum spuneam, m-a binedispus furia ta, e o dovadă de forță! ah, cât pe ce să spun „forță vie”, vezi? sunt bucuroasă, am reușit să evit măcar un clișeu!

cât despre afirmația ta, anume că „orice este sau poate deveni un simbol”... eh, dă-mi voie să spun că tu ești mai optimist decât Leipniz însuși! :) cred că ai o idee cam... laxă despre simbol, încărcătura și semnificația lui. repet, „cred”!, nu trag cu praștia-n vrăbii...

Adriana, chiar nu vreau să ne umflăm muşchii în

Adriana, chiar nu vreau să ne umflăm muşchii în semiotică şi filosofie. Astea-s discuţii de purtat fără monitor între. Nici nu mai stau să mă întreb dacă ai înţeles corect ce am vrut eu să spun, dacă tu consideri că am blamat simbolul în sine, când eu m-am referit la folosirea lui. Mă bucur că te-am binedispus şi, în încheiere, dacă pe tine chiar nu te interesează cum tremur, atunci, pe viitor, scuteşte-mă de ironiile mai fine ca urma de tractor, de genul "eu n-aș schimba nimic. unele lucruri nu necesită schimbare, ci numai largă deschidere a „ochiului lăuntric”, care vizează fix cutremuratul meu. În barcă sau nu.
No, fără supărate. Seara bună!

abia acum înțeleg de unde „cutremurarea” ta, numai că

abia acum înțeleg de unde „cutremurarea” ta, numai că eu, adresându-mă Marianie, de fapt (nu? așa-mi amintesc...) nu voiam să te ironizez pe tine.(constat că se întâmplă ceva ciudat, sunt ironică fără să am habar!) pur și simplu, îmi spuneam o părere despre un text. tu ai avut o altă părere, am declarat că n-am nimic împotrivă; dar n-a fost de ajuns, ai continuat. din nefericire, n-am putut să tac, deci tot eu sunt de vină.
ok, fie, cred că pot trăi și cu o vină în plus.

mușchi oricum n-am, nici măcar baloane, să le umflu în loc de, și nici timp pentru așa ceva n-am. sinceră să fiu, nici chef...
așa că îți urez, cordial, o zi bună (uite, e aproape dimineață)!

Adrian, am înţeles din primul coment că tu ai rescrie

Adrian, am înţeles din primul coment că tu ai rescrie acele sintagme şi te-aş fi întrebat ,,cum?”, însă ce ai scris după aceea a produs ceva erori în perceperea mesajului tău. Repet, nu e nevoie de ironii. Riscul e să mă pierzi pe parcusul dialogului ori să apară erori în răspunsuri. Când am spus de simbol, nu m-am referit strict la simbolul acela mistic, de veacuri, ci la ,,simbolul” perceput ca un cod, ca un cifru, ca o cheie, ca o parolă între două persoane. Asta pe de o parte. Pe de alta, poemul e construit pe ideea de lumină şi iluminare datorate ,,ochiului interior” real, al unei persoane reale, având ca expresii sinonimice ,,vederea lăuntrică”, ,,vederea duhovnicească”, ,,discernământul duhovnicesc”, ,,vederea prin duhul” . Lumina ascunsă ochiului exterior e o lumină care vede ,,nevăzutul” şi care eliberează. De data asta poemul e un poem ireal de real :). Să nu se creadă că l-am explicat. Dacă aş face-o, aş scrie un text în proză şi aş relata cum a fost acolo, atunci, la masa aceea cu trei scaune şi două persoane văzute :)...şi ,,nevăzutul”.
Am înţeles cum se vede de la tine şi îţi mulţumesc pentru tot.

Nu aş vrea să fie nimeni supărat aici, sub acest text.

Virgil, mulţumesc. Mi-ai luat tot ,,decorul” :). Glumesc. Ai păstrat esenţa. Voi studia mai profund cele două variante.

Alina, bună observaţia, dar să admitem că sunt în ,,locuri geometrice" diferite. Da, alăturarea poate crea confuzii. Mulţumesc mult. Văd eu cum fac. (off: mi-amintesc de un experiment când roteam un pătrat şi la viteză mare devenea cerc. Îmi place ideea ungherului în cerc :) )

Poezia e locul geometric al tuturor cuvintelor care ne

Poezia e locul geometric al tuturor cuvintelor care ne satisfac, întru aceeaşi idee, mintea, inima şi literatura.
O poezie are, în mod axiomatic, un singur loc geometric.

Altfel, devine amestecătură. Ca aici:

Adoriana e din alta poveste

prin prisma ochilor - Aproximativ 34.200.000 (de) rezultate

paharele la fel, din alta poveste sau, mai degraba, din vitrina

trei puncte mereu dau un triunghi si nu un cerc

nevazutul cu stergar seamana cu omul invizibil din film

dupa mult timp nici macar in basme nu s-a folosit niciodata

zambet nou / zambetul vechi era ranjet?

nou / eu - rima facila

Raman de retinut: "de atata rotire a iubirii" si "minusul sunt eu", iar pentru ultimul vers, chiar sunt invidioasa ca nu l-am scris eu prima.

Dar sa stii ca mi-au dat lacrimile citind manuscrisul cu povestirile pentru copii.

Mulţumesc frumos, Alina. Acum văd şi eu că e cam multă

Mulţumesc frumos, Alina. Acum văd şi eu că e cam multă ,,geometrie" în poem, cercuri înscrise şi circumscrise. Paradoxul e că trei persoane ,,coliniare" pot forma oricând un cerc :). Înţeleg tot ce ai semnalat. Evident că îmi doresc să pot scrie acel fel de text care să nu fie o piedică în transmiterea mesajului/stării ci un canal eficient. Deocamdată atât am reuşit, dar pot să asigur că mă străduiesc şi că iau în serios orice opinie.

Eu încă ţin ,,ascunse" povestirile pentru copii :)
Îţi mulţumesc pentru tot, Alina.