sau „De ce românii ar trebui să meargă la vot duminica viitoare și de ce ar trebui să voteze pentru Klaus Werner Iohannis”
Cred că indiferent de locul unde se află pe glob la ora aceasta, fiecare român își pune cîteva minute pe zi întrebarea „Ce va face duminica viitoare?”. Bineînțeles, dincolo de modul plăcut în care își va petrece week-end-ul, va trebui să se decidă asupra a încă două lucruri. Primul este „dacă va merge să voteze sau nu” iar al doilea este „pentru cine să voteze în cazul în care va merge la urne”. Aș vrea să vă spun ce cred eu despre aceste două lucruri.
La prima întrebare răspunsul are de a face cu ideea de importanță și profit. Majoritatea oamenilor care trăiesc într-o democrație sînt ispitiți să nu voteze pentru că în general nu cred că votul lor are vreo importanță. Și mai ales cred că votul este o pierdere de timp de pe urma căreia nu au nimic de cîștigat. De aceea de multe ori candidații mai puțin onești în alegeri se folosesc de tot felul de trucuri și momeli ca să scoată oamenii la vot. Ei bine am să vă spun că 1) votul fiecăruia dintre dumneavoastră contează, și 2) faptul că veți merge să votați are șanse să vă aducă un profit personal.
1) Votul tău individual contează. Aș vrea să vă imaginați că votul de duminică va fi foarte strîns. Și este foarte posibil să fie așa. Imaginați-vă că, indiferent de dezamăgiri sau cinisme, totuși ați vrea ca unul dintre cei doi candidați să ajungă președinte. La urma urmei, luni cu siguranță, unul din ei va fi numit președintele ales al României și al românilor. Dacă votul va fi strîns, imaginați-vă că ar putea ajunge la 50% - 50%. Legea spune 50% plus unu. Așa spune în esență Legea nr. 370 din 2004 - republicata 2011 - pentru alegerea Președintelui României – la Articolul 1, capitolul 4. Imaginează-ți că votul tău unic are șansa să facă istorie. Dacă rezultatul va fi aproape de 50% - 50% va putea fi ales președinte omul pe care îl vrei tu. S-ar putea să crezi că argumentul acesta este ieftin dar nu îmi poți garanta că nu te vei simți nenorocit dacă vei vedea duminică noaptea că un vot, votul tău, ar fi putut răsturna rezultatul, dar tu nu ai făcut-o.
2) Votul tău îți va aduce profit. De obicei nu ne imaginăm că a ne duce la vot aduce vreun beneficiu material. Considerăm că este o pierdere de timp, jumătate de oră sau poate cîteva ore, pentru nimic mai mult decît o datorie cetățenească. Și nu-i așa, timpul valorează bani. De aceea cred că trebuie să fim pragmatici și să lăsăm emoțiile la o parte. Cu siguranță, niciunul dintre cei doi candidați nu ne va băga bani în buzunar odată ce va deveni președinte. Dar, nu-i așa, majoritatea sînteți convinși că, indiferent cît de corupt este unul sau altul, sau indiferent cît de prezentabil, sau indiferent cît de puternic este unul sau altul, peste cinci ani, fiecare veți avea o anumită sumă de bani în buzunar dacă președinte va fi Victor Ponta, și o altă sumă de bani dacă președinte va fi Klaus Iohannis. Este foarte posibil ca cele două sume să nu fie egale. Și fiecare în adîncul inimii lui știe că nu vor fi egale. Deci, indiferent cine credeți că vă va lăsa cu mai mulți bani în buzunar, știți foarte bine că dacă nu veți merge să votați pentru el duminica viitoare, nu veți face decît să sporiți șansele de a pierde bani în următorii cinci ani. Repet, indiferent de cel pe care îl preferați, dacă nu veți merge să votați veți pierde o șansă de a vă îmbogăți în următorii cinci ani. Dumneavoastră alegeți, dar dacă nu votați să nu vă plîngeți peste cinci ani că nu ați avut oportunitatea să schimbați bunăstarea dumneavoastră. De aceea sînt convins că votul tău îți va aduce profit.
Și acum „dilema prezidențială” sau „cele 7 motive pentru care românii ar trebui să voteze pentru Klaus Werner Iohannis la președinția României”.
1) În primul rînd pentru că ar trebui să aleagă cu rațiunea și nu cu emoțiile. Cu siguranță există foarte multe emoții în aceste zile, legate de această campanie electorală, în România. Emoții de frică, de indignare, emoții de ură, de disperare, de nerăbdare sau de dispreț. Și noi românii sîntem prin excelență un popor emotiv. Dar a alege mînat de emoții, mai ales emoții de frică sau ură, este o mare prostie. Înțelepciunea din bătrîni spune că alegerile importante trebuie făcute cu mintea limpede. Emoțiile tulbură mintea. Sînt convins că mulți dintre cei care îl preferă pe unul sau pe celălalt o fac pentru că unul este român și nu neamț, sau pentru faptul că unul este ortodox sau nu, sau pentru că este ardelean, sau pentru că este mai tînăr, sau mai șmecher, etc. Toate acestea sînt motivații emoționale. Nu au absolut nicio valoare în contextul președinției României. Absolut nicio valoare sau importanță. Din păcate Victor Ponta este preferat de unii din simplul motiv că le este frică de o țară în care s-ar putea să existe mai puțină hoție. Alții îl preferă pe Victor Ponta din emoția mândriei că este ortodox. Alții din disprețul față de Iohannis că este neamț. Toate aceste emoții, oricît ar fi de reale, sînt o piedică în calea minții limpezi de care vorbeau bătrînii noștri. Indiferent de emoții, dacă stăm strîmb și judecăm drept, majoritatea dintre noi știm că este mai înțelept să îl alegem pe Iohannis ca președinte. Este mai cu scaun la cap să alegem în felul acesta. E ca și cum am avea de ales între un Mecedes și o Dacie. Da, Dacia este românească, este a noastră, este poate interesantă, dar un Mecedes este și rămîne un Mercedes. Dacă cineva mîine te pune în fața alegerii pe gratis între o Dacie sau un Mecedes, ce ai alege? Ai prefera un patriotism ieftin și o Dacie, sau ai prefera un patriotism isteț și ți-ai lua Mecedesul pe gratis? Orgoliile, fricile și emoțiile generate de ele nu valorează doi bani. Dimpotrivă te împing la alegeri proaste.
2) Dar dacă totuși preferați să vă lăsați mînați de emoții, atunci alegeți măcar emoțiile eroice și nu pe cele ale învinșilor. Așa cum am spus, impresia mea este că mulți din cei care îl preferă pe Ponta nu o fac dintr-o convingere ideologică sau pragmatică. Mulți o fac din teamă, teama de schimbare (chiar daca în mai bine), teama de a nu vota diferit de cei din familia sau orașul sau satul lor, teama de un viitor necunoscut. Și așa mai departe. Evident unii votează pentru el din interese personale sau partinice. Dar majoritatea sînt mînați de acest vag sentiment de teamă. Unora poate le este teamă de Iohannis ca de un fel de ardelean care nu ari fi pe deplin român. Și tot felul de astfel de temeri ciudate. Ei bine, numai oamenii învinși, victimele, acționează din teamă. Oamenii curajoși calcă peste propriile temeri și aleg, nu motivați de frică ci motivați de curaj. Cu siguranța ambii candidați au mai multe sau mai puține defecte. Indiferent de acestea însă, unul din candidați este preferat de oamenii curajoși iar celălalt de cei ce se tem. Care este motivația ta fundamentală în fața acestui vot?
3) Al treilea motiv pentru care ar trebui ca românii să voteze pentru Iohannis este Sibiul. La urma urmei trebuie să fim pragmatici. Nu participăm la un concurs de frumusețe ci alegem pe cel care va trebui să supravegheze gospodărirea țării. Și vrem să avem un anumit fel de garanție pentru aceasta. O garanție a unei munci de aceeași natură. Este adevărat că Victor Ponta a fost prim ministru al României pînă acum. Deci amîndoi au ce să ne prezinte. Rezultatul este matematic de simplu: România continuă să fie cea mai săracă țară din Europa cu excepția Bulgariei, iar Sibiul a devenit unul dintre cele mai frumoase și bine gospodărite orașe din România, chiar în contextul situației în care este România. Deci nu văd nici un fel de dilemă aici. Vrem să avem o țară care să fie bine gospodărită și să devină o mîndrie în Europa, sau vrem să continuăm să fim tot cum am fost în ultimii 25 de ani? Peste 5 sau 10 ani să nu vă întrebați de ce ați ajuns unde ați ajuns. Răspunsul îl veți da duminica viitoare.
4) Un alt motiv pentru care românii ar trebui să îl voteze duminică pe Iohannis este Rusia. Nu aș vrea sub nici un motiv să provoc emoții antirusești sau xenofobe. Și nu aș vrea să folosesc argumentul cum că sovieticii au fost părinții ideologici ai lui Iliescu, Iliescu care a fost părintele ideologic al PSD-ului, iar PSD-ul este familia și trupa din care, și cu care, vine Victor Ponta. Deci Ponta ar avea o influență ruso-comunistă. Nu vreau să pun așa problema. Dar la ora actuală Rusia este o amenințare semnificativă în răsăritul Europei. Adică situația nu este foarte pașnică. Întrebarea este „Cine dintre cei doi candidați ar fi mai gata să accepte un compromis cu rușii?” Nu că l-ar fi făcut deja. Ci într-o situație în care ar trebui să aleagă între supunere față de ruși sau decizie fermă pro-europeană, ce ar alege? Aș vrea să nu uităm că nu este de glumit cu rușii. Generațiile mai în vîrstă știu că odată ce ai făcut un compromis cu rușii sau cu comuniștii ei te înghit în întregime. Fără să mestece. Ei nu respectă decît pe cei care li se opun categoric. Gîndiți-vă la aceasta cînd veți vota duminică. Mai vorbim peste cîțiva ani.
5) Al cincilea motiv este România. România este o țară dificilă și este într-o poziție dificilă. Toată zona asta, începînd cu Ucraina, România și Balcanii, este o zonă dificilă din multe motive. Slavă Domnului că datorită probabil latinității nu sîntem în situația Ucrainei și nici nu am experimentat soarta Iugoslaviei. Dar au trecut 25 de ani și România nu seamănă cu nimic. Pînă și cei mai naționaliști români recunosc că este uneori dificil să numești România o țară de calibru european. Uneori, pe alocuri aduce mai degrabă cu o chinuită democrație post-sovietică din Caucaz. Și n-aș vrea să priviți aceste afirmații ca pe o jignire la adresa României. Pentru că există republici în Caucaz care au teatru, operă și mașini străine. Dar asta nu te face să fii european. Ce vreau să spun eu este foarte simplu: vreți ca România să continue la fel ca în ultimii 25 de ani, sau nu? Nu uitați, sînt 25 de ani! Și e tragic. Sau, vreți o ruptură categorică cu trecutul și o intrare adevărată în Europa? Dacă doriți o ruptură cu trecutul și o altfel de Românie, va trebui să vă întrebați serios care dintre cei doi candidați la președinție este un om mai degrabă orientat spre Europa. Indiferent de defecte sau simpatii. Sînt convins că orice român normal și onest va spune că indiferent cît de simpatic este Victor Ponta, Klaus Iohannis este evident un individ cu mentalitate ceva mai europeană. Știți, problema lui Iliescu a fost nu că nu ar fi fost un tip simpatic ci că a avut în permanență o indigestie cu privire la modul european de a fi. Pur și simplu s-ar fi simțit mult mai acasă la Moscova decît în Paris. Victor Ponta cred că nu se simte confortabil într-o lume de valori europene. Klaus Iohannis se vede că este european prin jena pe care o are față de comportamentul manelist. La urma urmei România cred că are nevoie de o locomotivă nemțească.
6) Un alt motiv pentru care românii ar trebui să îl aleagă duminică pe Klaus Iohannis pentru președinția României este nevoia de pace socială. Mi-am pus întrebarea ce se va întîmpla dacă va fi ales Victor Ponta. Este adevărat că și față de Klaus Iohannis există o anumită cantitate de antipatii, mai mult sau mai puțin raționale. Dar Victor Ponta a acumulat o cantitate enormă de antipatie din partea unei mari părți dintre români. Cum va putea fi el președintele țării dacă a reușit să aprindă ostilitatea atîtor români intelectuali, țărani, muncitori, tineri sau bătrîni? Mă tem că dacă va fi ales Victor Ponta, țara se va îndrepta către o perioadă de frămîntare socială și politică. Deci după 25 de ani, în loc ca România să o ia în sfîrșit din loc, se va îngloda încă 5 ani în stagnare și mizerie. Oare asta își doresc românii? Este foarte posibil ca Iohannis să nu fie un om perfect, dar cu siguranță că prezența lui ca președinte are mult mai multe șanse să aducă pace socială în România. Mi se pare mult mai cumpătat, onest și anti-violent în comparație cu Victor Ponta.
7) Iar în al șaptelea rînd, cred că un motiv pentru care românii ar trebui să îl aleagă pe Iohannis ca președinte al României, este reprezentat de modul cum gîndesc și cum votează românii din diaspora. E uimitor cum dint-odată majoritatea românilor din țară nu îi mai privesc pe cei din diaspora ca fiind niște trădători, nepatrioți, etc, etc. Și asta este bine. Pentru că nicăieri nu îți este mai abitir pus la încercare patriotismul și românismul ca atunci cînd ești departe de România. Dacă românii care sînt departe de România încă mai sacrifică timp și interes ca să voteze pentru ce se întîmplă în țara lor asta înseamnă că le pasă. Și asta are o mare valoare. Dar este în același timp semnificativ modul cum au votat acești oameni, cărora le pasă de România. Mulți din acești români sînt istorii vii ale curajului, hărniciei, ingeniozității și perseverenței românești. Oamenii aceștia știu ce înseamnă să trăiești și să muncești în țări democratice europene, nord-americane sau de oriunde altundeva pe glob. Politic vorbind ei pot fi scînteia ideologică care poate declanșa transformarea României în bine după toți acești ani de comunism și cripto-comunism. Ei știu pe pielea lor ce înseamnă viață și muncă într-o civilizație democratică. La fel cum cîndva au fost generația pașoptistă sau cea interbelică. România nu poate deveni europeană fără să accepte infuzia aceasta de mentalitate a omului european. Iar acești români din diaspora sînt în marea lor majoritate cei mai buni candidați pentru a produce această influență. Și se știe cum au votat acești români în primul tur. Nu este nici un secret. Oare toți acești oameni greșesc? Sînt cumpărați de cineva? Au vreun alt interes decît binele țării lor? Dimpotrivă, se poate spune că toți acești oameni sînt mult mai obiectivi, mai realiști, mai informați, mai pragmatici și mai educați politic. Cu alte cuvinte ei știu cum ar trebui să arate un președinte al României. Categoric, votul de duminică va fi al dumneavoastră, personal și individual. Dar dacă tot ne place să plecăm urechea la o voce sau alta, nu ar fi mai bine să vedem cum gîndesc oamenii care nu numai că vor să ajungă în lumea occidentală, dar au și ajuns deja acolo?
Vreau să închei precizînd că nu sînt sub nicio formă asociat vreunei campanii electorale din România și nici nu aparțin vreunei formații politice din România sau străinătate, nu mi s-a cerut și nu am fost rugat de nimeni să scriu aceste rînduri. De asemenea vă asigur că succesul și prosperitatea mea personală și profesională nu sînt și nu vor putea fi niciodată afectate de persoana care duminică va cîștiga votul alegerilor prezidențiale din România.
Am scris aceste rînduri pentru că am simțit datoria să o fac de vreme ce sînt român american.
Indiferent ce sau pe cine veți alege duminică vă asigur de respectul și simpatia mea.
Virgil Titarenco
Comentarii
să vedem ce o să facă neamțul
Virgil -
să vedem ce o să facă neamțul dar e clar că eu încă o dată am avut dreptate.
Articol foarte bine argumentat
NiKiTa -
Sa speram ca Romania va intra intr-adevar pe usa din fata a Europei, intr-un sfarsit ...