Înșir`te mărgărite

imaginea utilizatorului Younger Sister
rune de toamnă

coacăzul roșu
pe zidul mănăstirii
boabe de mărgean

brumă pe câmpuri
o buburuză zboară
printre mărăcini

pe malul apei -
în oglinda mărgărit
coacăze și spini

Comentarii

subtitlul e primul de

subtitlul e primul de remarcat. îmi place foarte mult expresia ”rune de toamnă”. poate că ideea în sine ar merita dezvoltată. faptul că runele aveau un dublu sens, alfabetic, dar era folosit și în predicție, în magie, oferă o perspectivă interesantă.
prmul grupaj mi se pare cel mai reușit.

atenție la titlul !

O serie interesantă de haikuri

Toate trei au elemente kigo (care sugerează anotimpul) și cele două planuri conectate între ele. Trebuie citite lent, cu pauză de un minut sau mai mult între strofe, altfel se pierde tot farmecul și toată esența poetică. Merita pusă o pauză mare intre ele, să oblige cititorul să mediteze puțin la fiecare imagine. Eu văd un haiku ca pe o fotografie. Oricine crede că poate face fotografii reușite, dar se înșeală. Și de multe ori trecem prea rapid peste imaginile maeștrilor și pierdem mesajul. Un haiku nu e plin nici de senzații tari, nici de banalitate ca multe din versurile moderne, trebuie savurat pe îndelete, și atunci vom simți acel ceva special din el. Iar din acest punct de vedere, Naan Lea e un fotograf foarte bun!

Expoziţie!

Iar am trei tablouri pe acelaşi perete :)
Riscul este acela al evaluării prin comparaţie, al ierarhizării, al umbririi valorice.
Titlul grupajului este sugestiv ( trebuie corectat urgent!).
Al doilea poem este preferatul meu, fiindcă dincolo de captura fotografică se vede o legătură cauză/efect între cele două planuri. Poemul are o tensiune interioară, o zbatere ca aripa buburuzei care nu mai găseşte alte plante înflorite şi se consolează cu nişte mărăcini, singurii ce pot înfrunta bruma. Un singur aspect deranjează un pic, disonanţa ,,ză-zboa...".
La primul poem am o întrebare: eşti sigură că preferi varianta ,,mânăstire" în loc de ,,mănăstire" ?
Aştept cu drag următoarele poeme. Atenţie să nu aluneci prea mult spre metaforizare. Natura are ,,metaforele" ei. Trebuie doar descoperite şi înrămate în cuvinte.

În primul rând,

În primul rând,
mă bucur foarte mult de prezența oaspeților dragi.
Sebi, taina, magia este a coacăzului roșu, eu doar am încercat să înțeleg ce are el de spus. M-a oprit din drumul meu grăbit spre niciunde, cu explozia lui de lumină, de frumusețe și seninătate. Coacăzul roșu vorbea.
Marian, ne-ai lipsit! Da, așa am ascultat: în șoaptă, vorbea încet, cu pauze lungi, ca adierea vântului printre ramuri.
Doina, am efectuat corecțiile cuvenite, mulțumesc mult pentru ajutor, e un dar important ce faci tu pentru noi. Am folosit același ecran de proiecție pentru cele trei tablouri, pentru că împreună spun ele povestea.
Vă mulțumesc și vă aștept oricând cu mare drag.