poem de 70 de cenți

imaginea utilizatorului bobadil
se dedică

poete
tu de fapt nu ar trebui
să rostești nimic

pentru că de-ndată ce spui ceva
totul se dă peste cap
dar nimic nu se întâmplă
de parcă lumea ar fi
un hopa-mitică

cine știe? poate mai bine
te-ai fi născut mut
și nici mâna pe carte să n-o fi pus
ever

și orb să fii ar ajuta

dar cel mai
bine-ar fi, poete
să ai toate simțurile
la locul lor

și doar tu
să îți lipsești

Comentarii

- către -

Textul începe prost - clişeic, slăvind eterna tăcerea mult, mult supraapreciată. Ca O. Paler, consider că tăcerea e net inferioară cuvântului. Iar poetul nu ar trebui să tacă mai mult decât scrie. Nici la nivel pur expresiv începutul textului nu e sui-generis.

Tot pseudodiscursul ce urmează e ca o casă pornind din temelie strâmbă. Pe toate palierele. Inclusiv sublimul "ever", care e, oricum, cel mai inspirat lucru de pâna acolo.

"dar cel mai
bine-ar fi, poete
să ai toate simțurile
la locul lor

și doar tu
să îți lipsești" - doar partea aceasta e poezie. Şi nici măcar nu are nevoie de barbologia în notă detaşată de deasupra ei. E firească, are ceva de spus şi o spune în puţine cuvinte. Eu aş şterge tot de până atunci şi aş dezvolta porţiunea asta, dar fără să diluez. Aş dezvolta prin zona inefabilului şi a sugestiei imagistice. Şi aş pune şi virgula necesară, după "poete".

Adrian,

ieri s-au postat trei texte, al meu fiind primul, apoi a apărut textul lui Laurenţiu Belizan (căruia bobadil i-a trimis imediat un com) apoi, la aproximativ 35 de minute a apărut poemul acesta de 70 de cenţi al autorului în discuţie. eram pe line când a apărut, l-am citit şi mi-am dat seama că am primit un "jab" cu mâna stângă, căci dreapta lui boba era ocupată. bolboroseala asta, pt. că nu-l pot considera poem conţine câteva blesteme:

"...mai bine
te-ai fi născut mut
și nici mâna pe carte să n-o fi pus
ever

și orb să fii ar ajuta..."

bobadil n-a avut curajul să scrie un comentariu miştocar, cum o face el, dedesubtul textului meu şi s-a decis să lovească pe la spate. a publicat, scăpându-se pe el, acest text îmbibat de scăparea lui în ideea că bătând şaua va înţelege măgarul. altfel nu înţeleg publicarea acestui text, care e total negândit, total aliterar, total lipsit de consideraţie, scris dintr-un impuls şmecheros, necolegial şi parşiv care pe mine mă lasă rece. disgusting.

- grosolan -

D-le Dinu, mie mi se pare că sunteţi prea suspicios, ca să nu spun paranoic. Omul a scris un text - bun, rău, asta e altă discuţie. Şi chiar de ar fi pornit de la vreo scriere care vă aparţine ori care mi-aparţine, care aparţine Bibliei ori cărţii de telefoane, tot perfect normal ar fi. Nu încalcă nicio regulă, mă tem că nici măcar pe cea a bunului simţ.

D-voastră însă, prin: "am primit un "jab" cu mâna stângă, căci dreapta lui boba era ocupată/ a publicat, scăpându-se pe el, acest text îmbibat de scăparea lui/ scris dintr-un impuls şmecheros, necolegial şi parşiv", atacaţi persoana. Şi nici măcar nu o faceţi într-un mod subtil, ci folosiţi un limbaj grobian. Dar pentru asta avem moderator, deci mă opresc aici.

eurovision

'nil points' pentru acel 'ever' si 'ten points' pentru final. Andu, fa media!

cine dă mai mult ?

un ”poem” de 70 de cenți.
nu ajunge la rotund. un text ieftin, fără valențe artistice, fără...

mulțumesc

Adrian pentru părere, faptul că te-ai pus pe scris în subsolul textului meu înseamnă mult pentru mine, deși viziunile noastre despre poezie deocamdată diferă, dar așa și trebuie, cred eu.
Regret confuzia creată grefată pe orgoliul exagerat al domnului Nicholas. Regret că nu am scris în clar dedicația pentru că eu am scris poemul cu gândul la mica discuție avută cu Emilian Pal dar văd că domnul Nicholas s-a simțit vizat și a făcut chiar și un timetable ridicol. Pesemne că nu ai altceva mai bun de făcut deocamdată stimate domn Nicholas îți recomand mai multă relaxare, plimbare în aer liber, chiar și câteva elemente de yoga.

pentru sebi

dragul meu, dacă nu aș fi avut în familie ziariști adevărul, gândul, jurnalul național and such (deci chiar centrali) mai mai că m-ai fi impresionat cu aplombul tău jurnalistic, jeu-mam-fișistic și ușor pup-în-curistic. Însă așa sorry că nu mă mișcă deloc părerea ta mai ieftină decât textul meu ieftin, la fel ca ziarul la care probabil scrii pentru un salariu probabil încă și mai ieftin.
poezia însă cere mai multă demnitate și mai mult respect decât ești tu, cel puțin deocamdată, capabil să îmi arăți.
însă eu te voi citi în continuare și când voi avea impresia că ai ieșit din tiparul unui ziarist care crede despre el însuși că are vezi-doamne talent... te voi comenta, însă în orice caz nu la fel de lipsit de respect cum ai făcut-o tu aici.
dar nu m-am supărat să știi, ți-am zis că am familia plină de alde ca tine și cred că înțeleg fenomenul.

Avertisment!

Andu, ultimul comentariu este un atac la persoană. De asemenea, ai defăimat o profesie, pe cei ce o profesează, instituții și chiar familia ta. Aceste practici nu sunt compatibile cu Regulamentul Hermeneia. Te rog să te consideri avertizat!

concluzia: doua avertismente

concluzia: doua avertismente. primul pentru nicodem, care se trezeste vorbind de-ale lui cu adrian, peste capul oamenilor intr-un comentariu. cel de-al doilea pentru bobadil, care ataca ad hominem. la urmatoarea abatere a fiecaruia. veti avea contul suspendat. mariana,.care este moderator va supraveghea ca asta sa se intimple rapid si fara convulsii. p.s. vom continua asa pina vom invata sa distingem intre a scrie, a comenta, a avea eventual conflicte intelectual literare, pe de o parte, si a ne barbariza reciproc, pe de alta parte. multumesc.

mea pulpa

Am primit avertismentul și voi încerca să nu mai îmi văd contul suspendat pentru a nu știu câta oară pe Hermeneia în cei nu știu câți ani de activitate. Problema mea Mariana este că nu suport nesimțirea.
Dar promit să nu mai fac și la o adică înțeleg că voi putea comenta la fel ca șufariu fără să primesc avertisment pentru că sunt nesimțit.
Pentru că acest gen de avertisment nu este în Regulament doar atacul la persoană este specificat, nesimțirea este greu de definit, dar ce te faci când nesimțirea este de fapt cel mai mare atac la persoană? Vom vedea...