„Fetița cu crocodil” - de Silviu Dachin

imaginea utilizatorului Maria - Doina

Apariție editorială

La Editura BRUMAR din Timișoara a apărut volumul de poezie „Fetița cu crocodil” semnat de Silviu Dachin.

 photo feticentacucrocodil-1.jpg

Prefața volumului este semnată de Angela Nache Mamier.

„fetiţa cu crocodil”: voiaj în enigmaticul continent
al cuvintelor spuse și nesupuse

„Fetița cu crocodil” este un recent și ultim volum de poezie al unui tânăr poet din Alba Iulia, Silviu Dachin, care a ales un mod de prezentare dintr-o perspectivă sobră, subiectivă, secretă, probabil intenţionat.
În acest fel creează momente emoționale care transmit idei și mai ales stări de spirit care ne trimit la idei de sorginte expresionistă, dar nu numai. Un poem excelent, așa cum e stare de miercuri, este un summum al convingerilor literare afișate cu un anumit curaj și stăpânire de sine.
O gândire proprie, o aplecare serioasă spre înțelegerea lumii, o gândire matură, care face efortul de a ieși din comun destul de des, dovedind o poziție de gust estetic elevat.
Poate că ține să aibă un autocontrol mult prea vigilent asupra momentelor emoționale dictate de experiența sa de om și poet, uneori, textul poate părea prea sec, prea detașat de universul ce ne înconjoară.
Se simt unele revolte împotriva aspectelor lumii reale, universul devine kafkian într-un context în care realul îi apare distorsionat, departe de o lume ideală. Este drumul pe care îl situez în perspectiva viitoarelor sale scrieri.
Autorul are o atracție nedisimulată pentru „jocul dezinteresat al gândirii”, suprapune realitatea cu visul, nu agreează constrângerile și exprimă, prin tensiuni interioare greu de stăpânit, puncte de vedere social-politice juste, pline de compasiune pentru semeni.
Silviu Dachin este captivat de raritatea magică a cuvintelor esențiale, nu practică vorbăria inutilă, cascadele de cuvinte, ne invită la un voiaj inițiatic între diferitele dominante ale scrisului său: una emotiv-lirică sobră, hieratică (eul său poetic), apoi cea care se orientează spre destinatarul căruia dorește să-i atingă conștiința și sensibilitatea (poezie morală și angajată).
Poetul ne „spune” lumea sa, ne cheamă în aceleași mari teme poetice dintotdeauna – dragostea, moartea, singurătatea, angoasa existențială, visul, natura – este unul dintre „dezvăluitorii de lumi”, al acestor „câmpuri magnetice” ce traversează, în lung și în lat, continentul Poeziei.
Angela Nache Mamier, Frontignan

Revistă literară: 

Comentarii

felicitări,

Silviu, o surpriză plăcută să aflu despre ieşirea în lume a "Fetiţei cu crocodil" - titlu aproape fantastic dacă stau să mă gândesc cât de fioros poate fi un crocodil, dar în mâna unei fetiţe poate deveni un element de joacă şi bună dispoziţie. sunt convinsă, cel puţin pe baza acestui titlu, dacă nu cumva în cea mai mare măsură pentru că te citesc frecvent, că este vorba despre un realism metamorfozat, într-un stil care atrage, uneori suprarealism, ludic sau sobru, care emoţionează în cele din urmă, şi, deci, îşi atinge scopul.

iată semnul meu de apreciere.

mai mult decat bucuros!

este un pas important, un moment frumos pentru poezia ta, de care ma bucur sincer.
te felicit cu drag si sper ca sa fie un inceput benefic volumelor care vor veni! eu le astept :)!
Bravo!

o veste minunată

pentru că mi-au plăcut mai mereu versurile tale. au forță, căldură, umor.
la cât mai multe Silviu, să-ți dea Dumnezeu puterea să dăruiești tot mai mult din ceea ce e frumos!

!!

felicitări sincere, Silviu, atât pentru numele ales vulumului (unul care incită...), cât și pentru editura aleasă!!
la mulți cititori!

sper si eu sa fie un inceput!

sper si eu sa fie un inceput! ...ori fiecare volum e un inceput? atunci sa fie unul din inceputuri:) fara voi ar fi fost multe mai complicat! multam tuturor, oameni faini ce sunteti voi!:) zile bune, nopti albe si poezie, asta va doresc!

...

Silviu Dachin, felicitări pentru carte!!! E un dar şi un prilej de maximă fericire pentru orice poet.
Frumoasă şi incursiunea Angelei Mamier Nache în universul tău poetic.

bro

poza de pe copertă aduce a delta Nilului. zic şi eu. despre titlul volumului, personal am o bănuială: fetiţa n-o fi Oxana?

Urale şi de la mine şi cât mai multe volume.

multumesc tuturor!

alt multumesc, la fel de serios ca si celelalte:) Silvia, mare binecuvantare incursiunea cu pricina! multam tuturor!

PS: Nicholas, daca recunosc ca oxana e fetita,,,:)