Concursul de Poezie „Astenie de primăvară - Hermeneia 2014”

imaginea utilizatorului Virgil
...

Vă mărturisesc că am fost foarte înclinat să anulez concursul acesta. În mare parte din respect pentru ideea de concurs literar și pentru Hermeneia. Dar au fost voci, din partea celor din juriu care m-au convins să nu-l anulez. Și nu o voi face dar nici nu vom putea acorda premiul întîi în aceeste condiții. Vreau să nu îi dezamăgesc sau descurajez pe cei care au participat la concurs pentru că nu este drept față de ei. Dar datorită acestei participări modeste nu cred că este corect să acordăm premiul întîi. Și asta nu datorită faptului că eu ar trebui să plătesc pentru el. La urma urmei cam atît ofer lunar ca Hermeneia să continue să funcționeze. Și vreau ca discuția despre bani să se oprească aici. Nu, motivul nu sînt banii ci, așa cum spuneam, respectul față de poezie și față de ideea de concurs. Iar slaba participare nu are nicio legătură cu project management-ul așa cum idiotic sugera cineva care probabil nici nu știe cu ce se mănîncă aia. Participarea este legată organic de pasiunea pentru poezie, pentru artă și așa mai departe. Iar acestea nu se pot nici cumpăra, nici planifica și nici organiza. Acestea există sau nu. De fapt acest interes slab pentru poezie mă determină să iau niște decizii radicale cu privire la Hermeneia în viitorul apropiat. Dar asta este o altă poveste.
Deci, vom avea în următoarele aproape cinci zile, subliniez cinci zile, votul publicului, la care va putea participa orice membru hermeneia. Votarea este simplă. Vă rog să trimiteți la adresa hermeneia@gmail.com (și nu la altă adresă) primele 10 texte din cele trimise la concurs, pe care le considerați cele mai bune dintre cele trimise la concurs. ÎN ORDINE DESCRESCĂTOARE. Deci va trebui să trimiteți la adresa hermeneia@gmail.com un email folosind la trimitere ADRESA DE EMAIL CU CARE SÎNTEȚI ÎNSCRIȘI PE HERMENEIA. Apoi puneți la început penName-ul pe care îl aveți pe Hermeneia și apoi cele 10 texte în ordine descrescătoare. Nimic altceva. Oricare nerespectare a uneia din aceste condiții va duce la anularea votului. Nu veți putea vota decît o singură dată și nu se permite modificarea votării inițiale. Deci cîntăriți bine. Vom lua în considerare toate voturile corecte trimise pînă Miercuri, 28 Mai 2014, ora 24:00 ora României.

După aceasta vom purcede la votul juriului al cărui rezultat va fi anunțat probabil sîmbăta viitoare.

Notă: cele două texte al căror titlu începe cu „lullaby” vor putea participa la votul publicului dar nu vor putea participa în cadrul votului oficial al juriului.Textele participante la concurs pot fi citite aici

Comentarii

bună ziua,

cred că ar fi nimerit să confirmaţi, pe aceeaşi cale, retur, primirea votului, altfel, datorită eventualelor probleme tehnice, ar putea fi posibilă neprimirea votului, iar votantul să creadă că şi-a făcut treaba, în final votul acestuia neregăsindu-se în hermeneia@gmail.com.

urez tuturor concurenţilor mult succes şi îi felicit că au avut curajul, dorinţa, respectul cuvenit poeziei şi saitului de a participa. fie ca în această competiţie să câştige cei mai buni!

Am o rugăminte Virgil,

Am o rugăminte Virgil, fiindcă am avut şi eu o umilă participare la acest concurs....eu sunt întrutotul de acord cu tine cu o singură nedumerire...putem vota propriile texte? Eu consider că nu prea ar fi corect, de fapt eram obişnuită de la concursuri de haiku cu alt sistem, poate aici e mai bine aşa, fiindcă se presupune că orice membru poate să se judece pe sine.

multumesc cristina, pentru

multumesc cristina, pentru observatii si interes. da, vpi face cum spui tu. voi trimite confirmare la primirea fiecarui vot. subliniez insa ca votul trebuie sa vina de la adresa de email cu care membrul hermeneia este inscris pe site.
in ce priveste a doua intrebare, raspunsul este cel care l-am dat: „votul publicului, la care va putea participa orice membru hermeneia”, deci inclusiv autorul textului. așa am procedat data trecută și așa vom proceda și acum. da, cum spui tu., „orice membru poate să se judece pe sine”.

ceva e putred in danemarca...

Deși am simțit nevoia sa îmi limitez opinia doar in ceea ce priveste retragerea textului meu Lullaby pentru candelabre din acest concurs si implicit pentru orice forma de jurizare,precizez cu tristete urmatoarele aspecte: din punctul meu de vedere, mai corect ar fi fost ca textele inscrise sa apara dupa incheierea datei de participare si in felul acesta nu ar fi existat nicio suspiciune de copiere, de inspiratie, de tentatie de a prelua, parafraza titluri si continuturi inscrise deja in concurs. Totodata, mi s-ar fi parut corect ca orice critici aduse numarului si calitatii textelor sa fi fost publicate odata cu rezultatele concursului si nu inca din faza de inscriere sa fie efecuate aceste remarci neplacute si jignitoare la adresa celor care s-au decis sa trimita poezii. Avand in vedere malitiozitatea precum si desconsiderarea maxima din toate notele informative legate de organizarea competitiei, repet, doresc nejurizarea poemului meu Lullaby pentru candelabre indiferent de categorie, de altfel singurul meu text trimis spre acest concurs. Cat priveste Scrisul si mustruluiala scolareasca citita in info de mai sus cat si din cel care m-a determinat sa ma retrag din competitie, nu cred ca genul acesta de atitudine va determina o ameliorare a situatiei... poate ca ar trebui sa reflectati asupra conditiilor de organizare...cu autovotarea si cu versiunea initiala a participarii membrilor juriului in concurs si altele...gând intelept si pana ușoară tuturor la scris...

Întrebare și mirare

Ai vreo suspiciune că cineva s-a inspirat din textul tău?! E o suspiciune gravă din toate punctele de vedere.
Cât despre unele opinii, era mai înțelept dacă ar fi fost sub formă de sugestii atunci când s-a propus formatul acestui concurs.
Acum, la jumătatea lui, opiniile au un fel de iz de superioritate.

mi se pare

chiar obraznic să te votezi pe tine în concurs chiar dacă, să presupunem, ai fi genial. cred însă că geniile nu participă la concursuri, e absurdă ideea în sine!
deci, chiar dacă nu a fost precizat lucrul acesta în regulamentul concursului, mi se pare la mintea cocoşului. în schimb, mi s-ar fi părut obligatorie votarea de către toţi participanţii la concurs pentru o evaluare cât mai reală.

părerea mea sinceră.

Virgil, ideea confirmării votului îmi aparţine.

blah blah blah madam kelaro

probabil madam kalaro ca ar trebui sa va pastrati opiniile ptr dvs. tot probabil ca cel mai bun lucru ar fi fost sa nu organizez nimic, sa nu se vada nimic, sa nu se faca nimic, sa nu se spuna nimic, sa nu existe nimic. cam cum faceti dvs. cind va suparati ca ciobanul pe sat. cine va pus sa va divulgati textul? eu? doar grandomania si ifosareala dvs e de vina. daca cineva vrea sa puna un titlu asemanator are dreptul. regulamentul concursului nu restrictioneaza asta. TREBUIA SA PRICEPETI ASTA ATUNCI CIND V-ATI INTRODUS TEXTUL. nimeni nu v-a interzis sa ginditi. viata nu e roza si are o multime de capcane. daca nu vreti sa o traiti, nu va nasteti. daca alegeti sa participati trebui sa fiti gata sa luptati. cu toate ambiguitatile ei. este MUUUUUULT mai usor sa capitulezi, sa te retragi, sa te bosumflezi, sa te ascunzi si sa arunci cu noroi sau cu sageti parte ATUNCI CIND NU FACI NIMIC si CIND ALTII MUNCESC PENTRU TINE. deci nu ma intereseaza parerile dvs care ati absentat pe hermeneia ani de zile si ati reaparut doar acum ca sa participati in concurs. si eventual sa cistigati. nicio problema cu asta. fiecare face ce vrea. dar si eu aleg sa consider aceasta atitudine cit si comentariul dvs de mai sus ridicol si jenant. si cam lipsit de cap. dar asta e alta problema. m-am saturat de mofturi si de ifose si de oameni care nu fac nimic pe hermeneia decit se folosesc de ea si au pretentii. e o chestiune de bun simt la urma urmei. si iata ca nu retrag cuvintul acesta. dupa cum nu retrag nici deciziile din textul meu de mai sus. dixit.

sorry ottilia, incerc sa fac

sorry ottilia, incerc sa fac prea multe lucruri in acelasi timp.
in ce priveste votarea ptr propriul text nu mi se pare obraznica. dar asta este parerea mea.

eu nu voi proceda aşa!

ba chiar este obraznică! tot părerea mea. pentru că din subiectivism, autorul se va trece pe primele poziţii. ştie el oare că în dragostea de textele sale totuşi nu este de primele locuri?! de aceea zic...
este de evitat o astfel de situaţie jenantă...
sper că voturile vor fi făcute public după ce se va încheia votarea.

singurul vot facut public vor

singurul vot facut public vor fi voturile juriului. votul popular este si ramine ceea ce este: un rezultat al opiniei generale al membrilor hermeneia care aleg sa si-l exprime. stiu ca exista subiectivitate ptr textele proprii dar de vreme ce fiecare va avea dreptul sa si-o exprime influenta se anuleaza reciproc. aceasta este parerea mea.

tocmai de aceea,

nu văd de ce s-ar vota fiecare pe sine. unde mai este farmecul, fair-play-ul...?!

din curiozitate mi-ar plăcea să cunosc voturile celorlalţi. şi nu cred defel că sunt singura. şi nu văd care este impedimentul. de ce să nu cunoaştem opiniile celorlalţi...

Nu va onoreaza sa imi

Nu va onoreaza sa imi redactati numele gresit (Kelaro si nu kalaro), cum nu va onoreaza nici greseala de ortografie din comentariul pe care mi l-ati adresat. Cu atat mai mult cu cat, in anii mei de formare ca scriitor, ati avut o contributie importanta prin Hermeneia. Daca voi mai posta poeme sau proza pe acest site, ramane la latitudinea mea, a timpului si a inspiratiei precum si a respectului cultivat de comunitatile cu care interactionez. In ceea ce priveste absenta mea de cativa ani de pe siturile de literatura, ea s-a datorat unor cauze extrem de bine motivate si care nu fac obiectul acestei discutii si nici vreunui repros. Multumesc pentru primire...toate bune, intr-o zi dupa ce am primit un verdict de la curtea de apel am simtit nevoia sa redeschid pagini vechi de poezie si am dat de concurs si m-am inscris...in rest, aceeasi maree de furie, frustrare si corali in lupta cu altii si cu sine. Ca noi toti de altfel, cu respect, K

poate invatam despre obiectivitate si fair-play

mie nu mi se pare rea ideea votarii propriilor texte, e doar un apel la obiectivitate si fair-play.
si apoi ce mare scofala ca te votezi pe tine daca nu te voteaza ceilalti? asa cum spunea Virgil, din moment ce fiecare va avea dreptul sa-si exprime neconditionat votul, influenta se anuleaza reciproc.
in schimb mi s-ar parea oportun sa fie afisat votul popular, nu vad care ar fi problema?

este hilar

să mă votez pe mine în ideea că nu mă votează nimeni!
dar mă bucur că ţi-am aflat părerea, dragă Nuţa.

gosh! tocmai am descoperit ca

gosh! tocmai am descoperit ca exista oameni cu energii conflictuale care abia asteapta sa fie dezlantuite doar daca le oferi un prilej, oricit de benign ar fi acesta. cred ca ar trebui sa deschid un site doar pentru refulari de conflicte, orgolii, histrionisme si alte cele, si sint sigur ca nu ramin vreodata fara clienti. ba s-ar putea sa fie mai mult ca pe hermeneia. harța se pare că are farmecul ei irezistibil și generator de orgasme.
a

Virgil,

mi-ar plăcea doar să fie un concurs reuşit.
în rest, nu ştiu ce ai vrut să spui şi cui te-ai adresat.
văd că oricum nimeni nu mişcă în front. e total lipsit de politeţe să faci apropouri celor pe care chiar îi interesează concursul.
toate bune!

Să zicem că intervin şi eu

Să zicem că intervin şi eu din nou, nu din histrionism, ci din fair play. În sinea mea sunt de acord cu Ottilia, fiindcă chiar dacă sunt puţine texte, ar fi frumos să fie un concurs cu fair-play şi cât de cât reuşit. Îmi menţin aceeaşi propunere cu a Ottiliei şi anume că ar fi de dorit cel puţin ca fiecare participant cu texte să voteze şi el pentru a se evita acumularea de mai multe voturi prin lipsa la votare. Nu ar fi drept deloc să câştige votul de popularitate sau o poziţie mai bună cel care nu îi votează pe ceilalţi. La concursuri de haiku cei care nu votează sunt descalificaţi. Poate ar fi fost de dorit să nu ne votăm textele proprii, este puţin mai complicat. În sfârşit mai cred că punctele obţinute pot fi făcute publice, dacă de exemplu considerăm totalul de puncte acumulate prin corespondenţa cel mai bun 10, al doilea 9, ş.a.m.d pentru fiecare vot în parte. Nu cred că e necesar un tabel public al voturilor, dar totalul de puncte al fiecăruia cred că poate fi făcut public.

Ori eventual să fie

Ori eventual să fie considerate numai primele trei poziţii prin corespondenţa primul 3 puncte, al doilea 2, al treilea 1. Cred că şi aşa ar merge. Şi scuze că am întors problema pe toate feţele :)

.

ce am înțeles eu din textul ăsta este că ai fost foarte -înclinat- să anulezi concursul ăsta, dar nu l-ai anulat.
Apelând la logică, înseamnă că nu ai fost -înclinat- destul cât să-ți pierzi echilibrul tău de altfel aproape indestructibil și să cazi cu zgomot, în schimb te-ai îndreptat ca un hopa--mitică și ai început să moralizezi lumea pe aici pentru că nu ți-au plăcut poemele înscrise în concurs. Apoi mai începi și o polemică nervoasă cu MAJUSCULE cu katya (care cred că sunt interzise de Regulament) de parcă asta ar rezolva ceva în afară de adrenalina ta.
Eu cred că o soluție ar fi ca tu, ca organizator, dacă nu ești mulțumit de rezultatul concursului, să-l anulezi așa cum te-ai -înclinat- la început. Fără să împroști aiurea cu cerneală pe aici de pomană.
Părerea mea

ideea e că

Din respect pentru autorii care au trimis, concursul trebuie să fie continuat, indiferent care e calitatea textelor. Și: sunt câteva texte pe care membrii juriului și comentatori de aici nu ar fi fost în stare să le scrie. Așa că "tastatura mică" și treceți la votare.