Atâta abis

imaginea utilizatorului Călin Sămărghiţan
ciclul "Cameleonicele"

Se întunecă...
am aprins făclii
să mă găsească gândul,
și măștile aruncă
umbre prelungi pe perete,
din privirile lor
apasă-nserarea
cu întrebări.
Poiana unui gând despre tine
înecat
sub oceane de apă
scufundă zile
și inimi
albastre de atâta abis.

Comentarii

Călin, m-a găsit cumva aproape imaginea poemului tău, chiar dureros de familară aș spune, dar nu știu ce să spun de formă... Îmi dau seama că e elaborată, sunt legăturile aproape invizibile pe care și le țes ele singur lucrurile, și totuși, nu mă pot împaca deloc cu, de exemplu, repetiția ideii în versurile "umbre prelungi pe perete, ca privirile lor înzidite", greutatea expresiei în "Poiana unui gând despre tine înecat sub oceane de apă" (aici aș fi văzut mai degrabă poiana înecată, cu inversiunea în oglindă necesară), și oarecum lipsa de originalitate a expresiei "înfioară înserarea / cu-ntrebări". Ai să-mi spui, probabil, că am "spart" toată poezia, iar eu te voi întreba dacă nu crezi că ideea este suficient de puternică pentru a o lua de la capăt. Pentru că eu așa simt aici.

....ca încă o idee, m-am oprit aici : "Poiana unui gând despre tine/ înecat /sub oceane de apă" Poate ar ajuta curgerea imaginilor să folosești "înspre" în locul lui "despre". Altfel, multă singurătate și liniște, masca întreabă, eul așteaptă.

Mulțumesc. Safir, forma nu e ea prea elaborată, dar legăturile acelea invizibile există. "înzidite" ar trebui să dispară, la "înfiaoară..." e clar că trebuie altă formulă. O s-o iau de la capăt sigur, Mulțumesc. Crinu', "înspre" sună întradevăr bine, iar cu măștile nu e numai o figură de stil, ele stau pe perete și mă privesc în fiecare zi cu privirile lor severe. Mai treceți, data viitoare dau și o cafea.

Am schimbat ceva. Dau și varianta primă ca să vedem unde ajungem. Se întunecă... am aprins făclii să mă găsească gândul, și măștile aruncă umbre prelungi pe perete, ca privirile lor înzidite, ce-nfioară-nserarea cu-ntrebări. Poiana unui gând despre tine înecat sub oceane de apă scufundă zile și inimi albastre de atâta abis.