1. copilăria
toată copilăria am avut pielea zgâriată
era o adevărată poartă prin care intra viața
îmi imaginam pe atunci că la naștere îmi rămăseseră bucăți din coaja de ou din care ieșisem
și păsările transparente care
imediat după naștere ar fi trebuit să vină să îmi ciugulească aceste resturi
din nu știu ce motiv au preferat să nu o facă
mă priveau însă necontenit cu niște ochi de păpușă
grădina din fața blocului mi se părea înfricoșătoare
răsărea prima în fiecare dimineață
când mă uitam pe geam ea era deja acolo
stătea fără să clipească
la un moment dat am avut impresia
că de acolo am venit eu
nu prea făceam diferența între oameni și blocuri
erau la fel de înalți durau cât o clipă pentru mine care
voiam doar să le zic /săru' mâna/
mi se părea singurul rost pe care îl aveam atunci
despre soare am aflat foarte târziu
era iarnă și mă dădeam pe gheață
am alunecat și am căzut pe spate
pentru câteva clipe nu am mai putut să respir
soarele mi-a intrat atunci în ochi
și mi-a ieșit pe gură sub formă de aburi reci
2. adolescența
pe atunci mă simțeam de
parcă m-ar fi furat turcii din sânul satului
eram speriat
orizontul mi se înfășura în jurul gâtului ca un fular
ochii îmi creșteau cu zgomot mâinile se depărtau de zona inimii
tălpile deveniseră urma uriașă plină cu apă
pe care o văzusem cândva în asfalt și în care săream
dorind să stropesc cerul
cunoșteam oameni noi care nu mă cunoșteau
iubeam doar pentru că făcea parte din creștere
mă loveam mereu cu creștetul capului de soare
învățam de la lucrurile pe care nu le aveam
îmi puneam dorințe dezlegate la șiret
mă uitam la oameni aceștia ajungeau acasă
se culcau și mă visau pe mine încă uitându-mă la ei
puneam inima la zid și marcam cu cretă
cât a mai crescut
când făceam dragoste
hainele mele pur și simplu zburau prin cameră
în stoluri amestecându-se cu ale ei
formând o pastă care am aflat că se cheamă noapte
3. treizecideani
azi
norii sunt vata de zahăr pe care o mâncam în copilărie
oamenii își pun multe haine pentru că își reneagă formele și
uită să respire să tragă aer în piept puternic
să inhaleze copacii păsările cerul
ochii li se pierd în orbite
ca niște nave spațiale
furca pieptului li se îngreunează de fân
mă simt mai puternic
fricile stau pe mine ca niște ace de brad
mă urc în fiecare autobuz
crezând că poate acesta va zbura
știu că dacă îmi compostez degetele
prin găurile făcute nu va curge
lapte și miere
iubesc fără șaibă
chiar dacă nimeni nu mai iubește soarele când se apropie mai mult de el
nu mă feresc de picăturile de ploaie
că doar nu sunt pioneze
urăsc oglinda
pentru că dacă îi râcâi spatele își pierde proprietățile
îmi aleg cu grijă lucrurile
pentru că la un moment dat
cineva va veni și mă va duce pe o insulă pustie
mă bucură frigul intrat pe sub guler
nu mă mai sperie depărtările căci sunt în larg
poate doar faptul că umbra mea
nu se așază pe nimic
Comentarii
despre pierdere
Imparateasa -
dacă ai vrut să vorbești despre pierderea inocenței, atunci ți-a ieșit bine. și e mai mult de atât. mi-a plăcut ideea asta, de a scrie trei texte, pe diferite nuanțe... mă întreb dacă în general schimbările sunt majore sau nu. văd că la tine e doar o pierdere și o distanțare nevoită. și că eliberarea de spaime te face să nu te mai simți om. e un text frumos, lucrat în interior.
frisoane
bobadil -
Teribil de slab in idee, teribil de prost scris si pe deasupra infatuat acest text. rareori am citit ceva asa de execrabil. Un text demn de recycle bin fara posibilitate de recuperare, o uitare ar fi o eliberare. Un gunoi integru de la alfa la omega, un record de tampenie literara in vazul tuturor. Andu
raspunsuri
Alexander -
adina, multumesc de popas. eu zic ca fiecare an din viata e o poezie, o stare. desigur irepetabila bobadil, imi pare rau ca vorbesti asa. aveam alta parere. dar parerile se schimba. vorbele astea gratuite sunt frecvente aici. hai, sari la titarenco, da-i penita. pupa-l in cur, dar sterge-te la gura pe viitor cand vorbesti.
pff
Imparateasa -
Aoleu, Bobadil, urât mai vorbești. Nu știu, oare te poți abține? Că na, ai și tu o vârstă, o familie, un job, ești om, nu altceva, right? Mi s-a făcut mie rușine, sincer.
Personale
bobadil -
Imi pare rau si imi cer scuze daca cineva s-a simtit jignit, eu nu am intentionat sa jignesc pe nimeni, am spus doar ca TEXTUL e un gunoi si uite, l-am citit inca o data si tot execrabil mi se pare. La o adica, imi cer scuze pana si ca mi-am lasat scrisa parerea cat se poate de sincera aici, am crezut ca asta e un site de oameni majori, pe cuvant de onoare. Andu
tralala
Imparateasa -
Nu, Bobadil, suntem toți minori și facem mișto unii de alții :) Eu te iert că-s iertătoare (sau, mă rog, pentru că nu pun preț pe reacții de genul) și cred că și Ștefan, fiindcă e un om inteligent, dar, pe de altă parte, știi și tu că n-a fost o SIMPLĂ părere sinceră. Puteai să o expui altfel, într-un mod constructiv și cu tot cu argumente, dacă tot aduci vorba pe ici, pe colo :P
Stefan,
Sancho Panza -
in opinia mea, Andu Moldovan si-a exprimat (cam neargumentat, ce-i drept) o parere despte textul (!) tau - nu tocmai magulitoare, cei drept. i-ai raspuns cu un atac la persoana. folosind un vocabular care nu-si are locul, aici. considera-te, te rog, avertizat.
raspunsuri
Alexander -
imi cer scuze pentru iesire, nu insa pentru ce am zis. adina, si eu ma gandeam la ceva constructiv. dar deh! sancho panza, don quijote intreaba: ce inseamna avertisment? nu mai am dreptul sa postez in republica socialista hermeneia? ce-i drept a fost un comentariu de-a dreptul neargumentat (ce-i drept al lui andu moldovan). ce nu-i drept este reactia ta. ce-i drept i se poate gasi o explicatie. ce-i drept:) multumesc celui (celei) care a trecut textul la recomandate.
erata
Alexander -
remarcate, aici:)
purtătorul de cuvânt al Republicii Socaliste Hermeneia zice
Sancho Panza -
e prea multă strâmbătate printre atâția drepți și dreptăți ... Ștefan, "averisment" înseamnă că, la o următoare ieșire de genul ăsteia, consiliul Hermeneia va discuta despre niște penalități. Deci, poți publica liniștit, deocamdată, în R.S.H. (care, să nu uităm, are granițele larg deschise - aviz amatorilor!) cât despre comentarii și modul de a le răspunde...vezi tu, eu (și sunt convinsă că nu-s singura) te consider un autor suficient de inteligent și de talentat pentru o șarja elegantă, nu pentru un salt cu barda la gâtul adversarului. (mai ales că, venind într-un astfel de loc, pretindem că ne îmbrăcăm în stofe, nu în piele abia argăsită.) Nu ne dezamăgi! sper că mi-am exprimat destul de limpede punctul de vedere. :) multă inspirație.
despre poem, acum
Sancho Panza -
eu am găsit aici niște asocieri și niște imagini care m-au captivat. de pildă, acei "ochi de păpușă" (într-adevăr, câtă răceală în privirea lor înlemnită!), ca și comparația dintre oameni și blocuri ori incipitul de la Adolescență. ( "pe atunci mă simțeam de/ parcă m-ar fi furat turcii din sânul satului") dar cea mai puternică mi se pare partea a treia: "ochii li se pierd în orbite ca niște nave spațiale furca pieptului li se îngreunează de fân [...] mă simt mai puternic fricile stau pe mine ca niște ace de brad mă urc în fiecare autobuz crezând că poate acesta va zbura știu că dacă îmi compostez degetele prin găurile făcute nu va curge lapte și miere iubesc fără șaibă chiar dacă nimeni nu mai iubește soarele când se apropie mai mult de el"... ...și cred că aș putea să o citez în întregime. sunt, totuși, câteva versuri care, deși frumoase, mi se păr că încărca inutil textul: "orizontul mi se înfășura în jurul gâtului ca un fular" sau "norii sunt vata de zahăr pe care o mâncam în copilărie" sau "îmi puneam dorințe dezlegate la șiret" mai precis îmi par prea...(pardon!) efeminate. dar, per ansamblu, consider că este un poem bun și că își merită locul la "remarcate". și o peniță.
gata
Alexander -
incerc pe viitor sa rabd. recunosc ca astfel de comentarii nu ajuta nici autorul nici cititorii de aici. deci am un avertisment, e bine de stiut. multumesc pentru comentariu. stiu despre pasajele acelea, urmeaza sa fie modificate cand o sa ma aplec asupra ei iar. seara buna