Balada lui Serghei Esenin

imaginea utilizatorului cvasiliu

Motto:
“В этой жизни умирать не ново,
Но и жить, конечно, не новей.
Nu-i nou să mori în astă lume
Și nici în ea să viețuiești.”
Serghei Esenin

I

_Asculta-mă iubito, nu te mint; era o seară rece, de absint. Mă întorceam la tine ca din arc săgeată, prin gubelnie și-n parc nu știu ce s-a-ntâmplat și nu știu cum, într-un târziu, m-am rătăcit de drum.
Treceam pe iaz și luna mai lucea-n adâncurile sumbre de catran. Tăcere-n jur și doar departe, hăt, o lebădă cu aripi de omăt zbura pieptiș iar salcia încet se unduia a jale și-a regret. La țărm pândeau copacii goi și grei lovindu-se cu crengile-ntre ei și ascultam năvalnicul cuvânt al toamnei biciuind pe sub veșmânt.
Am stat o oră veșted și vrăjit cu ochii pironiți spre asfințit, dar focurile – licurici prin văi mi-au amintit deodat’ de ochii tăi.
_Te cred Serioja dar de ce miroși a votcă din joben până-n galoși?

II

_Ascultă-mă iubito, nu te mint; era o noapte rece, de absint.
Am mers pe lângă murii străvezii, ademenit la orele târzii, ca un moroi viclean sau ca un fur, de dragoste, de viața și azur, pe urmele de piatră și de fum ce se-mleteau într-un covor, pe drum, iar pașii mei de vifor spre apus, la crâșma spânzurată-n deal m-au dus.
Tăcere-n jur și doar spre cer, sfârșit, urla un lup cu blana de-antracit; treceam tiptil prin holdele de cruci, iar vulpile-o zbugheau printre uluci. Ca lacrima luminile prin geam curgeau printre nămeți, iar eu cântam de viață, de păduri și zurgălăi, dar mai ales cântam de ochii tăi.
Cu sufletul pierdut departe, hăt, prin dalbe ținereți, să mă îmbăt, m-am dus la crâșmă unde-am petrecut, până-am ajuns de purpură și lut. Am stat o oră vesel și viteaz, jumate amețit, jumate treaz, dar corbul croncănind a moarte, rău, mi-a amintit deodat’ de părul tău.
_Te cred Serioja dar de ce măsori podeaua cu privirile, în zori?

III

_Ascultă-mă iubito, nu te mint !; era o dimineață de absint.
M-am răsucit și m-am întors din drum, la zvonul mătăsosului parfum. M-a-ntâmpinat mireasa în zăvoi, cu trup subțire mângâiat de ploi, cu buze moi de smirnă și cu stropi, zvântați duios de vântul printre plopi, curgând atât de limpezi pe obraz. Credeam că-s mort; credeam că nu sunt treaz, că s-a întors aceea ce-o aștept, că dorul tainic pripășit în piept, stârnit de vodca aspră și de vin a răbufnit și nu pot să-l alin, de parcă plumbul dragostei, încet, s-adăpostea sub coaste-n creuzet.
Am implorat, în pragul zilei mut, o oră-ntregă ultimul sărut, încolăcit sub coajă și duium de gânduri lungi s-au prefăcut în scrum. Dar ea s-a stins și vaietul din hău mi-a amintit deodat’ de glasul tău.
Și iată că mă-ntorc la tine-ncet, spășit – tu poezie, eu poet. Mă iartă ! Simt vecii și-un orizont de sânge alb mi-a înflorit pe mont.
_Te iert Serioja dar – să nu mă minți – de ce te urci pe sfoară către sfinți ?

25 noiembrie 2007

Comentarii

O baladă al cărui lirism rezonează câteodată și celorlalți prin încăperea iernii de absint. Cele trei variațiuni (sau strofe) par să alcătuiască întregul, ca un refren binevenit. Un descriptiv reușit "Tăcere-n jur și doar spre cer, sfârșit, urla un lup cu blana de-antracit; treceam tiptil prin holdele de cruci, iar vulpile-o zbugheau printre uluci." Superbă metafora: "Te iert Serioja dar – să nu mă minți – de ce te urci pe sfoară către sfinți ?" un typo:"S-a-ncolocit".

Un poem deosebit de bun, dupa umila mea parere. Asta poate si pentru ca il indragesc pe Esenin, poetul caruia i-ati dedicat acest text si care v-a inspirat. Ati realizat acea atmosfera ruseasca pe care am intalnit-o si in opera genialului poet rus. Sa nu se inteleaga de aici ca e o pastisa, nu e nicidecum asa, "Balada lui Serghei Esenin" e originala si dispune de o curgere muzicala deosebita. Superb finalul, mai ales pentru cei care cunoastem biografia lui Esenin si presupun ca multi de pe aici o stiu. Un typo in comentariul Marinei (prin continut, egal de competent ca si alta data) : corect este "o balada al carei lirism". si un alt typo in textul dumneavoastra: "se-mleteau ". Gata, nu ma mai uit ca devin carcotasa si nu prea imi sta in fire. Mai ales ca si eu fac greseli destule... Violeta

Se întâmplă să ai dreptate, Violeta. Nimeni nu e perfect... Intre timp, recitind textul, am găsit alt typo: "oră-ntregă" ... Am remarcat că a fost adăugat și motto-ul din Esenin, remarcabil prin profunzime.