cum expiră o generație

imaginea utilizatorului christian
CUM EXPIRĂ O GENERAȚIE…

CUM EXPIRĂ O GENERAȚIE…

O inițiativă publicistică interesantă a ziarului Cotidianul a stârnit neașteptate încrâncenări în mica noastră lume intelectuală. Este vorba despre ceea ce ei au numit Generația expirată, cu următoarele argumente, greu de contrazis. „Din rațiuni de igienă socială, trebuie să pronunțăm și să antologăm niște nume care au produs în România handicap - social, cultural, politic […]Va trebui să denunțăm falșii eroi și să ne propunem să îi înlocuim. Pe lista care va rezulta din adunarea acestora vor sta agenții de elită ai stagnării [nefericită formulare n.m.]; ei alcătuiesc GENERAȚIA EXPIRATĂ”. Nu-mi propun să discut aici realizarea propriu-zisă (extrem de discutabilă moral și științific), a actului jurnalistic. Mă mulțumesc să interoghez ideea în sine. Care pe mulți i-a oripilat prin ecoul savonarolic, prin trimiterea directă la liste negre, cenzură, autodaféuri șamd. Ideea este un exemplu tipic de intenție bună, total compromisă prin realizare. Ca și toate topurile cu „primii 100” „cei mai mari 10”, ejusdem farinae. Pentru că se introduce un ce ludic deloc rău ca atare, dar într-un domeniu care încă ne arde și ca atare nu suntem pregătiți să-l privim cu detașarea participantului la un joc (vezi discuțiile, foarte asemănătoare, cu clasamentul „Mari români”). Decapitarea comunistă a elitelor e încă prea dureroasă pentru a ne putea permite să judecăm în funcție de „sondaje” total irelevante sociologic, și de altfel în domenii în care votul popular nu are absolut nici o relevanță. Acest amestec (elită culturală aleasă prin vot) exploziv riscă să transforme inițiativa unor ziariști furtunoși în ceva chiar mai dăunător decât fenomenul pe care cică își propun să îl combată.
Și totuși, fenomenul acesta de „expirare” nu este tocmai nou în cultura română. Contextualizarea lui istorică nu strică. Junii pașoptiști nu se afirmau altfel față de „expiratele” tombatere. La doar două decenii, junimiștii deja se ridicau „în contra direcției” cultural-istorice îmbătrânite, stabilită de pașoptiști. Iar în interbelic – și de aici cred că a venit modelul acestei încercări de dezbatere – a fost o adevărată cruciadă generaționistă. Ba, în condițiile cu totul speciale de seră ideologică, până și afirmarea optzeciștilor se făcea tot prin delimitarea de îngustul realism socialist sau numai social-rural al generației precedente. Ce desparte actuala încercare de cele amintite este absoluta ei precaritate spirituală. În fond, ea nu a pornit din necesitatea de „curățire” a spațiului nostru public, așa cum se proclamă, ci doar dintr-o voință de scandal nu prea deosebit de știrile despre cutare vedetă care și-a măritat cățeaua. Dacă la începutul anilor 90, confruntările despre înnoirea canonică porneau din interiorul lumii intelectuale, încercarea de acum nu poate reuși pentru că reîncălzește o supă deja răcită. Dezbaterea nu se mai poartă la nivelul ideilor, chiar adjectivate („dictatura reumatismului” vocifera tânărul Cioran, „generația bombastică” i se răspundea, sau „generația în pulbere”), precum în anii 30. Nu există amplitudine, dar nici profunzime, nici incandescență. Sunt aduse în discuție nu idei, ci persoane sau posturi. Și chiar postúri. Pot fi indigeste ultimele romane ale lui Breban, nu-i poți elimina opera doar cu 120 pagini de egoficțiuni. Poate să fi scris lucruri condamnabile Radu Cosașu în anii 50, nu rămâne mai puțin unul dintre cei mai abili mânuitori ai limbii române. Oripilant, dar stângismul proletar al lui Păunescu nu este foarte departe de ideologia flower-power, de nu l-ar fi transformat în sinecurism și securism și pupincurism dictatorial. Ne trezim într-o încurcătură moral-estetică de mai mare dragul: este Marquez mai puțin genial ca scriitor pentru că îl adoră pe dictatorul Castro? Și de aici „blestemata chestiune insolubilă”: în ce măsură talentul (sau geniul!) justifică (și până la ce limită) compromisul moral?
Mulți au mânuit cu abilitate sau cu neglijență (cazul anchetei luate aici ca pretext) cele două criterii/substanțe, care împreună dau un amestec exploziv, în interes personal. Din numele proprii invocate aleatoriu mai sus se poate desprinde o singură învățătură paradoxală: nu se poate discuta conflictul acesta inter-generaționist la nivel de grup, ci numai strict individual. Sigur că sunt indivizi absolut dăunători, abjecți , în mai toate domeniile, care au făcut mult rău înainte de Anul Sabatului Roșu. Și care ocupă cu seninătate prim-planul și acum. Nu pot da nume, pentru a nu politiza. Pentru că și acum, ca și „înainte de…” ei știu perfect „să se situeze”, să ocupe locurile din lojă sau din primele rânduri. Din această perspectivă, o dezbatere asupra „expirării” este bine venită. S-a spus că ea vine și dinspre celebrul liicean apel către lichele. Apel a cărui asurzitoare lipsă de ecou asupra „adrisanților” este un motiv suficient pentru a scrie o nouă psihologie a poporului român. S-a greșit însă așezând discuția pe tărâm ideologic, acut personalizat. Câtă deosebire între ardența spirituală a dezbaterii din interbelic și sicitatea faulturilor tipărite de acum. Care are prea mult și prea adesea aspectul unui „ridică-te tu să mă așez eu” și o miză culturală insignifiantă. Aceasta este adevărata durere. Ghinionul nostru a fost să ieșim dintr-o ideologie antielitară – comunismul, pentru a intra într-alta la fel de antielitară – postmodernismul corectitudinii politice. Având, în plus, simptomul refuzului de memorie. Generația lui Eliade nega având o deplină cunoaștere a ceea ce se scrisese și se scria în românește. Generația de azi are lacune provenite dintr-o școală superficială și un dispreț bine cultivat față de autohton. O foarte bună prozatoare din generația tânără recunoștea cu seninătate mai acum o săptămână că nu a citit romanul lui Mihail Sebastian „De două mii de ani”. Totuși una din cărțile esențiale ale literaturii noastre, având, în plus, o imensă bibliografie în jurul ei. E doar un exemplu din multele ce se pot da.
Sigur că și pe mine mă scot din sărite tot felul de figuri de vizibilitate publică pe care le-aș dori topite în ceață. Dar la fel mă enervează și un Cătălin Avramescu, de pildă, care nu este deloc expirat. Sau e expirat înainte de a fi inspirat. Oamenii au, pesemne, moduri și ritmuri cu totul diferite de expirare socială și intelectuală. România nu s-a despărțit cum trebuie de trecutul ei comunist (recent, Alina Mungiu Pippidi făcea un foarte sugestiv inventar al lucrurilor pe care nu le știm despre comunismul românesc). Purtăm acest trecut tumoral cu noi. El trebuie mai întâi numit, și dacă n-ar fi fost numai resentimente și prejudecăți ci și cercetări aplicate în inițiativa celor de la Cotidianul, ar fi fost mult mai bine. Așa, am găsit aceleași acuzații cu vânătoarea de vrăjitoare, inchiziția, mijloace securistice folosite de anticomuniști etc. Intelectual vorbind, profit zero. E drept că unul dintre lucrurile care ne-au fost extirpate este tocmai știința (sau arta?) dezbaterii. Îl vedeți pe Buzura polemizând cu Luminița Marcu? Sau invers. Acest autism generațional explică golul spațiului public intelectual. Nestrăbătut de nimeni între cele două tranșee care doar își aruncă branduri. Ba mint, pe câmpul plin de ciulini dintre cele două tranșee, trec imuni niște neo-ciobani deloc mioritici. Ei sunt invulnerabili și deci nu au termen de expirare.
Și când cele două tabere își vor fi terminat muniția, blânzii păstori vor sări elegant peste șanț și vor porni spre cetate. De nu sunt cumva deja înăuntru…

Comentarii

domnule cristian, in primul rind daca tot vorbiti de un anumit tip de decenta, eu cred ca ati da o dovada minima a ei daca inainte de a pubilca asa ceva aici, v-ati edita pagina personala si v-ati pune acolo o fotografie si o biografie ca sa stim si noi cu cine avem de a face. Altfel, cred ca va dati seama ca ce faceti dvs aici e cel putin de prost gust. Eu va inteleg ca aveti o nemultumire cultural-politica dar nu se procedeaza cum faceti dvs. Parol. Apoi, nu neg ca ce scrieti dvs e interesant dar eu tot nu inteleg ce anume va deranjeaza. De fapt nici nu am citit despre ce spuneti dvs in Cotidianul. Poate ne faceti o trecere succinta si obiectiva in revista mai intii ca sa intelegem contextul textului dvs mai bine. Apoi eu nu inteleg ce nu va place dvs in aceasta poveste, folosirea termeneului GENERATIE EXPIRATA, definirea lui, aplicarea lui, ce anume? Apoi nu inteleg daca nu va place faptul ca (am impresia) se foloseste votul popular pentru asa ceva sau e vorba de altceva. Ati fi fost mai multumit daca numea Iliescu o comisie? Sau Basescu? Cine trebuia sa judece chestiile astea? Magariile oamenilor de cultura roamani care s-au prostituat cu comunismul si dictatura. Sau nu trebuiau judecate sau condamnate? Credeti ca este vorba doar de acea "stam pe spatele inaintasilor si le dam in cap"? Doar acea revolta a noii generatii fata de cea veche? Credeti ca nu se justifica o judecata morala a membrilor cultului si culturii care s-au incalzit in pat cu ciuma rosie in timp ce noi, multi altii tremuram in frig si in bezna ignorantei si a fricii? Sint intrebari juste, nu credeti? Sau e corect sa spunem ca Iliescu "pai cam toti am fost comunisti"? Ce ati vrut sa spuneti cu "S-a greșit însă așezând discuția pe tărâm ideologic, acut personalizat. "? Spuneti "Acest autism generațional explică golul spațiului public intelectual." Si cine ar trebui sa faca primul pas? Prima mea culpa? Oare apelul lui liiceanu nu a fost suficient si la timp scris ca sa trezeasca lichelele? Intrebarea e "ce mai vor lichelele"? Ca pensii grase au multi din ei. Ce mai vor? Amnistie din partea Cotidianului? sau a poporului roman? Dupa cum vedeti am destul de multe nelamuriri. Poate ma luminati dvs. As vrea insa sa mai spun ceva. Afirmatia dvs cum ca "Ghinionul nostru a fost să ieșim dintr-o ideologie antielitară – comunismul, pentru a intra într-alta la fel de antielitară – postmodernismul corectitudinii politice." mi se pare daca nu aberanta cel putin amuzanta si ignoranta. Numai a asemana cenzura comunista cu dezbaterea culturala (oricit de intransigenta sau populista) din democratie mi se pare ca va plaseaza intr-o postura extrem de jenant-rosie. Parol.

Stimate Profet! Îmi cer scuze pentru indispoziția provocată prin nepostarea profilului. N-a fost un gest de impolitețe, pur și simplu fiind un amator în ceea ce privește netul, după vorba lui Caragiale un om vechi care preferă cartea pe hârtie, nu cunosc toate subtilitățile. Între timp, cum vedeți, lipsa a fost remediată. Am intrat pe Hermeneia îndemnat de o bună prietenă și atras de calitatea textelor, mult peste media a ceea ce am întâlnit în spațiul literar electronic. Să trecem la cestiune… Regret că, în răspăr cu numele sitului, ați aplicat textului meu o hermeneutică ciudată. Să începem cu sfârșitul: eu vorbesc despre antielitismul comunismului și al corectitudinii politice (ceea ce este totuși o axiomă asumată și abundent teoretizată de aceasta din urmă), dvs. mă trimiteți la „cenzura comunistă și dezbaterea culturală”? Care este legătura? Recunoașteți apoi că nu cunoașteți dezbaterea din Cotidianul. Ei au pornit de la o idee la care am aderat fără rezerve, cum și dvs, curățenia necesară a spațiului public, inclusiv cel cultural, de impostură și lichelism. Ceea ce mi-a atras dezaprobarea a fost modul jurnalistic deficitar, vânătoarea de senzațional cu orice preț într-o chestiune, trebuie să recunoașteți, deosebit de gingașe. Să luăm un exemplu ipotetic, pentru a fi mai ușor (nu e tocmai greu de găsit nici practic): să ne închipuim un roman foarte antisistem apărut înainte de 89, dar teribil de precar din punct de vedere estetic. Unde-l trecem: la valabil (pt. atitudine) sau la expirat (pt. formula literară)? Intrăm apoi într-o veche dezbatere asupra raportului etic – estetic. Rămân Junger sau Celine mai puțin mari scriitori datorită opțiunilor lor politice? Făcând „topuri” și „clasamente” cu excluzabili, liste negre, autorii demersului jurnalistic riscă să compromită prin hei rupism tocmai ideea de la care porniseră. Asta m-a supărat, și se vede destul de clar pentru cine citește cu bună credință. Mă încăpățânez apoi să cred că glumiți când susțineți valabilitatea votului în domeniul recunoașterii valorii. Democrația nu-și are aici nici un rost. Nici Shakespeare, nici Joyce, nici Eminescu n-ar fi cucerit la vremea lor un număr cât de cât reprezentativ de voturi. Putem milita din toată inima pentru o lustrație, inclusiv în sfera culturii, dar în nici un caz prin referendum: acesta poate să rămână, acesta nu. Ignorând aceste lucruri simple, autorii anchetei (speculez voit ambiguitatea termenului) au alunecat pe nesimțite de la o chestiune (pe care nici ei n-au știu în ce plan să o așeze: moral? estetic?) într-adevăr esențială pentru buna așezare a societății românești, spre una cu o miză intelectuală derizorie: conflictul inter-generaționist. Judecata morală pe care o invocați, stimate domn, e lucru care presupune multe și, înainte de toate competență morală. Nu intru în arcanele definirii sintagmei, dar presupun că nu v-ar plăcea să vă fie judecate poeziile de cineva care nu a citit în viața lui un volum de versuri. Aidoma, achiziționarea unei competențe morale îmi pare necesară înaintea emiterii unei judecăți aspre. A judeca pur și simplu pe criteriul după care oricine a avut ghinionul să trăiască „înainte de…” este în principiu vinovat de – măcar – complicitate, mi se pare simplist și periculos. Ne mișcăm într-un teritoriu al nuanțelor infinitezimale, unde și bisturiul e prea grosolan, trebuie finețea laserului. Cu atât mai mult nu voi fi de acord cu cei care vor să tranșeze chestiunea cu toporul. Conflictele inter-generaționiste au o frumoasă tradiție în cultura noastră, pe care am invocat-o fugar în eseul meu. Cu apogeul în interbelic. Atunci însă (ca și la junimiști mai devreme) cherela avea o miză intelectuală majoră. Mă interesa tocmai mutarea discuției în acest spațiu strict cultural, vreau să văd miza acestei dezbateri. Ciudat e că, pentru a da un exemplu recent, dacă un troglodit ca Dinu Săraru vine să dea public lecții de estetică și patriotism se revoltă tot un „vechi” precum Mircea Dinescu, nu cei care strigau împotriva „expiraților”. Sunt multe astfel de incongruențe supărătoare care pot compromite o idee necesară ca aerul. Asupra lor am meditat, câtuși de puțin roșu cum spuneți, mai degrabă negru de supărare și dezamăgire. Și, pentru că veni vorba de incongruențe… îngăduiți-mi, ca încheiere, să-mi exprim oarece nedumeriri „stilistice” față de tonul în care este compus Regulamentul Hermeneia, care sună foarte „tovărășește” prin îndemnurile la o nouă calitate și la accesul „pe noi culmi” de împlinire estetică, de tipul, citez: „Cu cât un membru este mai „sus” pe traiectoria novice – autor – maestru cu atât trebuie să se aștepte la și mai multă exigență din partea cititorilor și criticilor săi”. Cum bine știți, pentru orice scriitor, evoluția liniară este o himeră, după o capodoperă poate urma un eșec, sau invers. Urările ca fiecare text să fie mai presus decât precedentul sună, cum să spun, naiv-școlărește. Cel puțin. Cu respect și admirație pentru munca dumneavoastră de construcție literară!

domnule Cristian, nu e nevoie sa vorbiti cu mine la plural. va sint junior cu destul de multi ani. asa ca nu este cazul. incep cu sfirsitul si va multumesc pentru cuvinte. nu stiu de ce dar simt ca sint sincere. si desi nu cred ca sint nici pe departe ceea ce credeti despre mine sau despre hermeneia, va multumesc ca vorbiti asa. In ce priveste "regulamentul", sint de acord cu dumneavoastra, si eu am avut o retinere cind am formulat acolo acele rinduri. si mie mi s-au parut relativ sforaitoare. dar era un text "de bucatarie", un text "explicativ" al regulilor. Orice recomandare din partea dumnezvoasta ar fi bine primita. Am rezerve chiar si fata de distinctia "novice", "autor", "maestru" dar n-am gasit alta solutie. pe de alta parte ar exista optiunea sa le desfiintez in totalitate, idee care ar rezona cu principiul initial al Hermeneia cum ca pe hermeneia nu exista elitismul autorilor ci al textelor. Pe de alta parte sint toti "autori", in sensul de scriitori? si daca nu sint, sa resping din capul locului candidatura "novicilor"? Si asa sint oameni care depun cerere de inscriere si Consiliul Hermeneia ii respinge. Sa nu mai acceptam "novici" de loc? Cum vor fi incurajati sa evolueze cei care deocamdata sint doar "novice" daca i-am accepta ca "autori" de la inceput? Iata citeva din intrebarile cu care ma framint si ne framintam pe hermeneia. Sint de acord cu dumneavoastra ca orice scriitor are o evolutie imprevizibila dar in acelasi timp imi este greu sa cred ca cineva care a ajuns la o anumita exigenta artistica sa decada in gafe de proportii. Altfel spus, in acceptiunea mea (si a consiliului Hermeneia) prapastia intre novice si autor e destul de mare si clara incit sa nu se poata trece "din greseala". Despre raspunsul dumneavostra, in primul rind imi cer scuze pentru tonul meu de la inceput (nu e neaparat scuzabil dar uneori obosesc sa tot fac ordine pe hermeneia si ma mai infierbint). Ma bucura comentariul dumneavoastra si il vad ca o prelungire a textului. Continui insa sa cred ca daca exista (macar) un element pozitiv in aceasta punere a problemei cu "GENERATIA EXPIRATA" e tocmai faptul ca a fost pusa. La urma urmei cred ca e catalizatorul unei discutii nationale intr-o tara debusolata etic dupa atitia ani de dictaturi de toate felurile. Pe de alta parte cred ca si acest gen de exprimare a "votarii publice" e un exercitiu folositor pentru unui popor care nu are traditia "juriului" si nici sentimentul ca opinia lui conteaza. Sint de acord cu dumneavoasta ca asa ceva poate suna foarte populist si poate fi manipulat intr-un fel de "la Terreur" si ca nu e nici pe departe drept si ca lama guilottinei e mult prea bruta decit a bisturiului sau decit laserul pe care il invocati. Dar, personal cred ca pe noi romanii ne-a caracterizat mai degraba acceptarea musamalizarii si inclusivitatea promiscua decit curajul adevarului sau (si mai rar) demnitatea reconcilierii. Niciodata mizeria maturata sub pres nu va aduce nimic bun decit si mai multa mizerie, si mai multa neglijenta. Stiti, cind eram adolescent am trait in comunism, si nu am sa uit o vorba a unui profesor de literatura si limba romana care ne spunea ca "poetul este glasul si constiinta cetatii". M-au urmarit mereu acele cuvinte. Astazi cred ca daca poetul roman ar fi (sau ar fi fost) "glasul si constiinta cetatii" am trai intr-o altfel de Romanie. (sau ma rog, cei care traiesc in ea).