netulburarea apelor

imaginea utilizatorului Virgil
...

s-au dus drumurile
zilei de luni
într-o călătorie singulară
etimologică prin subtilități
spre miazănoaptea fiecărui cuvînt
am rămas cu parfumul locului gol
din mijlocul frazelor
ca o gaură perfectă
în diafragma transparentă dintre săptămîni

răstignirea lemnelor pe umerii mei
este doar o umbră grea
stropită cu must
și crăpată de sus pînă jos
ca o pîine
într-o noapte
de praznic

uneori mă strivește
o corabie imensă
chila ei maiestuoasă
ca o pogorîre de îngeri
în mijlocul scăldătoarei
plutesc rămășițele
sufletului meu
obișnuit
cu lumina lăptoasă
a zilei

Comentarii

ultima parte a poemului mi se pare cea mai reusita, din punctul meu de vedere. 'ramasitele de suflet', senzatia de strivire pe care o resimte fiinta coplesita de lumea nevazuta, au un impact puternic asupra cititorului.

da, este un fel de calatorie de sensuri dintr-un teritoriu spre altul. multumesc de trecere si comentariu. cred ca in a doua parte puterea de sugestie a fost mai eficace.

"netulburarea apelor" scrisă în trei părți. sunt poate trei stări; prima stare este o pierdere, o zi de luni, a doua parte este doar "o umbră grea", a treia este "o corabie imensă", un fel de călătorie "ca o pogorîre de îngeri"... am răstălmăcit un pic versurile tale, ca și cum aș fi avut în față o ghicitoare. ghici cine (ne)tulbură apele? nu știu să răspund, poate că de cele mai multe ori sunt altfel de răspunsuri... m-am oprit la timpul 2, acolo am găsit un posibil răspuns... "răstignirea lemnelor pe umerii mei". aparent am crezut că lemnele sunt ușoare... dar... "este doar o umbră grea"... strofa a 2-a este preferata mea. acolo este o pâine caldă... pâinea acestui poem. Madim

Am recitit poezia. I Îmi pare structurată pe trei momente diferite, trei stări de suflet, stări existențiale. Le reunește persoana prin experiența câștigată. Sufletul fărâmițat, în plutire liberă... în final...

Am perceput poezia ta ca un popas inainte de inceputuri... atatea posibile inceputuri si pe umeri si crucea, in suflet corabia, dar care cumva trage a greu sufletului obisnuit poate prea mult cu "lumina laptoasa a zilei". Cateva simboluri m-au trimis departe cu gandul, si asa m-am intors si eu invariabil la "ziua de luni", adica la inceputul poeziei tale, regasind sensurile: "o calatorie singulara/etimologica prin subtilitati". Construita cu delicatete si dibacie, asa imi pare poezia ta, Virgil. Numai ... numai de apele s-ar "tulbura" cu un vant prielnic. Nu mi se pare insa reusita comparatia "parfumul locului gol / ... ca o gaura perfecta".