Pierrot

imaginea utilizatorului Sapphire

Eu nu cânt. Oamenii însă mă aud cântând. În special copiii. Umblu străin prin oraș. Caut priviri. În noaptea aceasta a plouat, blocurile, casele, mașinile, trotuarele, copacii murdari s-au micșorat, s-au înnegrit. Dimineața am dat nas în nas cu o privire verde-albăstruie, îmbrăcată cu un palton roșu. Roșu! Mă fascinează culoarea asta. Mâinile mele nu-s niciodată roșii. Spun unii copii că am gura roșie, dar eu nu știu. Am găsit odată un creion colorat în buzunarul de la haină, probabil ca mi-l strecurase o fetiță căreia îi povestisem despre acele de brad. L-am ținut cu teamă în mână, am întors buzunarul apoi pe dos: nu se murdărise. Apoi mi-a venit o idee și, cu sete, am apropiat vârful creionului de pantalonul alb și-am tras. Nimic. Vârful roșu nu lăsa nici o urmă. Mi-am scris în palmă atunci și-am încercat să ma șterg pe haină. Nimic.
Și-acum privirea aceasta albăstruie cu palton roșu. Dacă ea ar fi mama mea, oare aș putea purta și eu roșu? Pare destul de rațională purtătoarea ochilor acestora frumoși, s-ar putea să-mi spună ca băiețeii nu poartă astfel de culori... Dar sunt sigur că măcar un pulover cu o inimioară mică roșie m-ar lăsă să port. Poate chiar l-aș găsi sub bradul de Crăciun, împachetat frumos!
M-a atins! A trecut pe lângă mine plutind... ca o regină și m-a atins! Și-a dat mănușa jos, și-a lăsat degetele să îmi treacă peste umăr. Mi-a zâmbit; în același timp părea puțin uimită, după care a șoptit, fără să se aplece măcar: Știi că ți-ai murdărit hainele, Pierrot?
Am luat-o la fugă. Nu mai vreau roșu. Nu mai vreau nici albastru, nici verde-albăstrui măcar. Hainele mele sunt albe-albe. Eu sunt Pierrot și copiii mă aud cântând și mă ating cu mânuțele lor când trec pe lângă ei. Ei sunt toate culorile curcubeului, iar degetele lor sunt de cele mai multe ori murdare de mâncare, de praf, de pământ, dar eu am încercat tot ce se poate... tot alb rămân. Ei râd în hohote. Într-o zi voi învăța și eu să râd, știu sigur. Chiar dacă porțile raiului îmi sunt închise, știu că odată si-odată colțurile gurii se vor întinde singure în sus, trupul îmi va fi zgălțâit ca de un cutremur, lumea va începe să se coloreze ca un balon de săpun, și voi fi și eu un copil la fel ca toți ceilalți, cu același acoperiș sub să mă trezesc în fiecare dimineață, cu o pijama din bumbac, cusută de mama la guler...
M-am întors în dimineața aceea, demult, și am dat să intru. Mă iubiseră toți copiii pe care îi întâlnisem, ești atât de frumos, atât de alb, cum îți dă voie mama ta să te îmbraci în alb nu te ceartă când te murdărești? Și eu clipeam și mă foiam și mă mândream, și-mi doream să fiu alb, cât mai alb, și să nu am o mamă care să mă certe dacă hainele nu ar mai fi albe... dar serile eu eram tot alb, iar hainele copiilor colorate și pline de pete, uneori rupte, fețele lor însă zâmbeau pe sub urme amestecate de praf și lacrimi... și-mi erau mai dragi ca oricând. Și-atunci m-au oprit la poartă și au strigat hainele tale au pete negre, du-te fugi caută...
Umblu acum și cânt. Noaptea mi se scurge de pe umeri ca o apă, caut hohotul de râs care mă va duce din nou pe poarta deschisă, cu hainele mele alb, negru, și toate culorile curcubeului. Mâinile copiilor nu murdăresc...
Eu nu sunt alb, sunt Pierrot, și raiul e-al meu printr-un zâmbet.*

* Spune o legendă că într-o zi la poarta Raiului a fost găsit un băiețel, dezbrăcat, fără nici un fel de haine. Sfântul Petru l-a luat în brațe și l-a binecuvântat; fiind iarnă, zăpada de pe trupul micuțului s-a transformat în haine albe, strălucitoare. Sfântul Petru l-a botezat Pierrot (micul Petru), și apoi i-a spus că nu are voie să se joace, în afara porților Raiului, alături de ceilalți copii. Dar Pierrot, micuțul băiețel, a încălcat această regulă, așa că hainele lui au căpătat pete negre, acolo unde îl atingeau copiii. De atunci, porțile Raiului i-au fost închise pe vecie.

Eu cred însă că nu există haine cu adevărat albe predestinate și că râsul copiilor îl va duce înapoi în rai...

Proză: 

Comentarii

mi-ar fi placut sa citesc legenda aceasta. e scrisa probabil si pentru copii, este insa vorba despre un om mare ce ma trimite si la miraculoasa poveste despre Micul Print, e si nedrept ca unui copil sa i se interzica joaca in preajma altor copii ca el, nu inteleg apoi de ce Sfantul Petru, tocmai el, a trebuit sa uite, si-atunci ma leg de atingera aceea de Rosu care confera adevarata substanta povestii, pentru ca mie inca si acum imi place si sa ascult povesti si sa ma joc, si sa ma mocicolesc cu culoare.. numai asa vom fi in stare, cred eu, sa fim noi predestinati straiului, iar, pentru un barbat, Rosul ramane asadar, unica varianta de supravietuire...

Din primele propozitii textul m-a prins prin candoarea povestii rostite de un copil. Personajul Pierrot din commedia del arte se intalneste cu micutul Pierrot de la portile raiului in candoarea lor nemarginita (repet candoare pentru ca mi se pare ca acest cuvant reprezinta textul) o fiinta pura care atinge experienta a lui "a fi viu" prin culoare, care poarta in sine o teama de necunoscutul vietii dar care-si doreste cu forta sa fie, sa traiasca. Incurabila tristete a personajului e provocata de faptul ca nu reuseste sa se "murdareasca" si e sugerata teatral de fata extrem de alba, gura foarte rosie ( el nu o constientizeaza accentuindu-i astfel tragismul) si o lacrima sau doua, desenate. Mi-a placut mult. Cred ca am sa revin asupra lui. "Eu nu cânt. Oamenii însă mă aud cântând.(...)Eu nu sunt alb, sunt Pierrot, și raiul e-al meu printr-un zâmbet." Candid!

Linea, legenda am citit-o si eu foarte pe scurt, si mi s-a parut mult prea trista; unde mai pui ca samburelui de adevar mi s-a parut ca-i lipseste ceva. Intr-adevar, e nedrept, si am cautat sa redau povestea asa cum am "simtit-o" eu... si adaptata la mai mult, ca de obicei, am incercat sa fac o mica parabola, asa cum ai sesizat si tu, si Dahaar. Ceea ce nu poate decat sa ma bucure, intrucat o astfel de incercare nu am mai facut pana acum. Nici nu se putea ca ochiul tau atat de sensibil la culoare sa nu remarce ce-i cu rosul acela... Dahaar, am "simtit" foarte puternic personajul acesta astazi, cand s-a nascut, cand mi-am permis de fapt sa-l reinventez. Stii, comentariile sunt extrem de utile de obicei sa-ti dai seama unde ar mai trebui sa lucrezi, sau ce anume nu lasi sa se vada din ceea ce ai de spus. Dar uneori, ele te fac sa mergi mai departe si sa iti spui ca se merita. L-ai vazut pe Pierrot asa cum mi l-am dorit. Ce-ar mai fi de spus mai mult decat atat?