long et douloureux

imaginea utilizatorului aquamarine

piano music

(când primul cântec se derulează,
aproape de marginea cartierului, în centrul soarelui sunt milioane de grade și
o păpușă albă se poate îndrăgosti de o păpușă rusească)

# Lent

mașinile negre nu mai trag dricuri
tu stai pe loc
alerg spre tine
în mijlocul unei intersecții
doar răsuflarea mea caldă se distinge
și lumina fosforescentă a ochilor lor
doar fumul negru al mașinilor
și nota do de jos
aproape de ciment

*
se vorbește în șoaptă
există oameni buni care plâng
există oameni buni care tac
există dungi albe pe betonul cenușiu
lungi, atat de apropiate una de alta
când lampioanele absorb o parte din căldură
și o eliberează
ca pe muzica de pian
ca pe un fir de sânge prin tuburile înguste
și se înfig ace de cupru
direct în rezervoarele mașinilor
direct în inima păpușilor mele

iar ele, lent , lent
se apropie de soare

(o singură operație pe cordul deschis
un singur
pacemaker
și mașinile negre se opresc)

# Douloureux

înainte era un drum vechi și îngust
erau echipa de intervenție
și forțele de ordine care dirijează
toate mașinile, oamenii buni, oamenii răi
erau șocurile și aparate care eliberează șocurile
dintr-o singură mișcare
și dintr-o singură mișcare inimile porneau

*
și inima mea se auzea
de pe un balansoar de metal
și cântecul rusesc
ceva senin care iese din inima blândă a păpușii albe
înainte de răsărit
când nimic nu ajunge la tine
doar răsuflarea de gheață a copiilor
care nu plâng, nu vorbesc, pentru că nu știu să plângă
nu știu să vorbească
nu pot să alerge
dar știu să se roage
știu să asculte
știu cum să meargă în tăcere,
fără durere, fără somn.

Comentarii

- ultima unitate -

Ultimul fragment este de remarcat. E, literalmente, şi un poem în sine.
Textul, sunt sigur, se derulează pe o melodie interioară proprie autorului.

da, ultima unitate se

da, ultima unitate se distinge intr-adevar; pana acolo e o luunga lalaiala in care se spun prea putine. se poate ca tensiunea textului sa creasca gradual, dar si asta ar fi o mare bazaconie. un pic curatat ar face o mare diferenta.

...

Adrian, bineinteles ca toti avem muzica noastra interioara. Ma bucur ca ti- a atras atentia finalul. Pentru mine este doar consecinta celor scrise mai sus de el, ca stare si cand nu-mi va mai pasa de cum suna poeziile mele le voi da unui cenzor care sa le " cenzureze"
Masha, poate ai dreptate, cert e ca mie imi place lalaiala, asa sunt eu un pic mai lalaita. Dar de asemeni ma bucur ca ai gasit ceva care ti - a placut. Nu prea am inteles chestia asta cu gradualul si bazaconia, dar o sa ma mai gandesc, banuiesc ca nu e ceva foarte profund :))

sa nu confundam poezia cu

sa nu confundam poezia cu altceva. ma refeream strict la calitatea si tensiunea care se cladeste vers pe vers, bazaconia era in cazul in care tu ai fi gandit asta, si nu o spun ca sa te jignesc ci pur si simplu pentru ca partea de inceput e apa de ploaie si finalul de parfum, ceea ce nu prea se leaga in viziunea mea.
P.S. poate ca-ti place lalaiala, dar intr-o zi iti vei da seama ca atunci cand te lalai tinzi sa pierzi din vedere multe lucruri poate chiar importante.

.

Pai de asta spuneam si eu ca intr-o zi, la ceva vreme dupa ce scriu poemele, ( eu nu le- as numi poezii, ceea ce scriu eu) ochiul meu sa le mai cizeleze ca sa fie cat mai pe placul iubitorilor de poezie. Pana atunci, imi place sa ma bucur cand scriu, sa ma simt bine si mai tarziu sa-mi fac griji cat de bune sunt textele mele. Altfel, nu as mai putea scrie si nu vreau sa ma otravesc cu boala perfectionismului. ( care o simt in sange). Daca ceva profund, cu substanta, frumos si poetic va iesi la un moment dat, inseamna ca asa a fost sa fie. Dar in general, imi stiu structura "poetica" si e ceva de genul , " what you see, it's what you get". Si, s-ar putea sa ti dai si tu seama la un moment dat, ca unele lucruri sunt importante pentru unii, si deloc importante pentru altii. :) cat despre poezie, masha, sincer, nu prea ma intereseaza ce este poezia. Poezia este cum o simt eu., cand am chef de poezie. Cam asta :)

Am uitat sa adaug ca de fapt,

Am uitat sa adaug ca de fapt, imi place sa tin cont de sfaturile cititorilor, si incerc pe cat cu putinta sa- mi largesc viziunea, dar sa nu se indeparteze prea mult de a mea. De aceea, iti multumesc sincer pentru parere si voi mai medita.

Interesant

Un text foarte interesant atat prin generozitatea semnificatiilor, posibilitatea lectorului de a recepta versul din unghiuri diferite si senzatia de libertate care in mod normal ar contrasta cu indicatiile regizorale abundente. Intre papusa alba si papusa ruseasca - ce ma fac sa ma gandesc, prin recurs la propriul imaginar, la acel instrument prin care vrajitorul isi canalizeaza farmecele - cred ca acel "Douloureux" are o semnificatie mai degraba de durere spirituala, fara insa a putea renunta pe deplin la o anumita senzatie de corporal.

Vladimir, iti multumesc

Vladimir, iti multumesc pentru impresie si ma bucur ca mi- ai impartasit-o. Asa este, eu im cam regizez poemele, e ceva care asa vine, deocamdata.

foarte

frumos fara rasuflarea de gheata a copiilor