Interlopii din Valea Popii

imaginea utilizatorului fiord

Acest text se află în Șantierul Literar Hermeneia.com

Sile Grozavu e cel mai tare din parcare din toată Valea Popii, o comună situată la hotarul dintre judeţele Dâmboviţa şi Teleorman şi străbătută de la Nord la Sud de pârâul Gârlicea. În timpul verii Gârlicea seacă, dar când vin ploile mari, e o nenorocire pentru românii din câmpie, prin inundaţiile ce le provoacă, de parcă acuşica vine Potopul lui Noe. Ca să se ajungă de la Găeşti la Valea Popii cu maşina, se trece autostrada A1 pe pasarela de la Petreşti şi dacă se cunoaşte drumul, după câteva întretăieri de şosele comunale, se ajunge la destinaţie. Dacă nu se cunoaşte drumul, din cauza lipsei indicatoarelor, există neşansa de a rătăci ca într-un labirint, mai cu seamă noaptea, dând ocol unei singure localtăţi cu nume de legendă...Ştefan cel Mare!... În acest caz cel mai bine e să te adresezi Poliţiei locale, care în mod sigur te va îndrepta spre Valea Popii de pe valea Gârlicei...
Cei mai mulţi locuitori din Valea Popii sunt traficanţi de fier vechi şi cum necum, şi-au înălţat vile arătoase cu ieşiri la uliţe, cu turnuri şi turnuleţe şi balcoane largi de toată minunea. Dar cea mai fastoasă vilă, un adevărat castel, este, fără discuţie, cea a lui Sile Grozavu, cel mai tare din parcare de pe valea Gârlicei, până la locul unde pârâul se varsă în apa Vedei...De la acel loc, altul este tăticul traficanţilor de fier vechi, temutul Ionelul Sparge Dinţi, fost campion de box la CS Târgovişte. Deşi fostul boxer este putred de bogat, având în proprietate mai multe maşini de lux de zeci de mii de euroi, Ionelul se supune ordinelor primite de la bossul Sile...Şi nici nu s-ar putea altfel, deoarece Sile Grozavu a fost politician şi a rămas în relaţii cu politicienii.
Pe acest Sile, Revoluţia din ...89 l-a aflat din întâmplare la Craiova. Acolo Sile Grozavu s-a amestecat printre revoluţionarii fesenişti şi a fondat la plesneală Partidul Revoluţiei Anticomuniste. Apoi a candidat la Alegerile din Duminica Orbului din ...90 şi culmea culmilor a ajuns senator. Prin ...92 a descoperit afacerea cu fierul vechi, văzând şirul de vagoane de marfă ce erau trase pe linii moarte în staţia CFR Roşiori de Vede. Atunci a înfiinţat mau multe SRL-uri, a angajat muncitori de pe valea Gîrlicei şi a luat credite barosane de la bănci şi cu noroc şi evaziune fiscală a strâns o avere colosală pentru aceste vremuri de păcătoasă tranziţie...
Deşi are numai studii liceale, Sile Grozavu şi-a descoperit talentul de a scrie. Hoinărind pe la Paris, ochiul lui ager a observat multe şi mărunte şi a dat la iveală un volum de schiţe intitulat Ţigani fericiţi la Paris... Se înţelege de ce un astfel de personaj al momentului a impus respect semenilor săi şi de ce Ionelul Sparge Dinţi îi este supus austriac!
Minte ascuţită, Sile ştie că cei mai mari duşmani ai oamenilor de afaceri prosperi, sunt procurorii, care ascultă telefoanele şi întocmesc stenograme compromiţătoare. Minte ascuţită, Sile şi-a inventat un limbaj cifrat pentru orice convorbire telefonică. Într-o dimineaţă de toamnă cu un soare strălucitor de primăvară, Sile Grozavu l-a sunat pe telemobil pe Ionelul Sparge Dinţi...
Sile:Alo?...Eu!
Ionelul: O.K.!
Sile: Am nevoie de dentist!
Ionelul: O.K!
După ceva timp, cât să se deplaseze de la comuna Ştefan cel Mare la Valea Popii, Ionelul Sparge Dinţi apelează interfonul de la castelul lui Sile Grozavu. I se deschide poarta şi cu inima cât un purice trece printre cei patru bodyguarzi, mastodonţi şi cu cefe groase şi care ţin de lese patru câini ciobăneşti germani... În salonul de zi, Sile cel mai tare din parcare este satisfăcut printr-un masaj erotic de două tinere rome. La un semn, tinerele părăsesc încăperea şi cei doi afacerişti rămân între patru ochi la sfat de taină.
Sile:Iată-te!
Ionelul:Am venit la ordin!
Sile:Barosanul îşi mărită fata, aia de e parlamentară şi trebuie să-i facem un cadou de nuntă!
Ionelul: O.K!...Facem rost de doi cai de rasă de la Slobozia!...După câte ştiu fata Barosanului călăreşte!
Sile:Prea puţin!...Eu m-am gândit la un Deimler-Benz 4*4!...
Ionelul:Scump!
Sile:Scump, dar face!...Am un plan de afaceri de zeci de milioane!
Ionelul Sparge Dinţi se holbează la Sile cu ochii lui saşii cât cepele...
Ionelul:Ce plan coane Sile?
Sile: Iată-l!...Aranjăm cu oamenii noştri nişte firme fantomă la care noi să fim asociaţi...Aranjăm cu nişte notari pentru umflarea valorii unor gajuri ipotecare, nişte terenuri inundabile pe Valea Gîrlicii...Ne prezentăm cu actele tocmite de notari la bănci unde cerem credite garantate de Fondul de garantare a întreprinderilor mici şi mijlocii...
Ionelul e cu sufletul la gură...
-Şi cine ne garantează de la Fond?
Sile:Şerveţel, pe care îl are la mână Barosanul!...M-am interesat!...Şerveţel are şi pile la FMI, mai exact la tipul ăla cu pantofii găuriţi!
Ionelul lămurit buştean are o străluminare.
-O.K.!...Dar ce facem cu poliţaiul Cioculescu?
Sile: Va face ciocul mic!...De când i-a dispărut nevasta de acasă şi e acuzat de crimă nu mai mişcă în front!

* * *

Planul lui Sile Grozavu a mers uns aşa cum a fost el născocit la Valea Popii. Şi în urma lui, grupul infracţional de pe Valea Gârlicei şi-a umplut buzunarele doldora cu euroi. La asemenea pleaşcă, Sile îşi trase o amantă mult visată, pe Gilda avocata. Cu această frumuseţe de femeie şi-a croit planuri matrimoniale şi fără a mai sta mult pe gânduri a zburat cu ea la Monte Carlo. Acolo petreceau zile şi nopţi ca într-o povestire de iubire din lumea miliardarilor. Peisajul mirific mediteranian îl predispunea pe Sile la frământări lăuntrice, visând lângă Gilda la noi planuri de îmbogăţire. În timp ce era mângâiată pe tot trupul, avocata nu se lăsa transpusă de simţuri şi era atentă la peroraţiile amantului, ea fiind prin natura meseriei o femeie foarte pragmatică.
-Gilda voi pleca în Bermude!
Ridicându-şi superbele picioare în echer, Gilda, cu vocea ei languroasă îşi interogă amantul, fără ca Sile să-şi dea seama că era tras de limbă.
-Ce să faci tu Silică în Bermude?...Pe mine cui mă laşi?
-În Bermude e paradis fiscal şi mă voi apuca de afaceri cu petrol. Când voi fi şi mai bogat voi veni în România şi ne vom căsători!
Apoi ca de obicei Sile Grozavu începu să bată câmpii...
-Gilda, mă munceşte o idee care nu-mi dă pace!
-Ce idee?
-Cum de se face că oltenii, muntenii, moldovenii, bănăţenii, ardelenii şi maramureşenii vorbesc aceeaşi limbă, deşi se deosebesc între ei ca firi şi obiceiuri?
-Foarte simplu, fiindcă se trag din daci şi romani!...Aşa am învăţat la şcoală!
-Nu-i aşa!...Românii se trag numai din daci!
-Asta de unde ai mai scos-o?
-De la un profesor de istorie universitar!...Auzi, universitar!...Un profesor universitar nu poate să mintă!
-Şi ce ţi-a zis universitarul?
-Că lupta dintre daci şi romani nu a încetat nici un moment, deoarece rudele dacilor: iazigii,costobocii şi carpii au hărţuit în permanenţă legiunile romane până ce în cele din urmă Împăratul Aurelian a fost nevoit să părăsească provincia Dacia cu toată administraţia romană!
-Şi acolo cine au rămas?
-Vorbitorii de limbă dacă, adică dacii, iazigii, costobocii şi carpii!
-Şi mă rog ce-au făcut ăştia?
-S-au refugiat în munţi din calea năvălirilor popoarelor barbare, au rămas sedentari, au întreţinut legături cu slavii de Nord şi cu slavii de Sud şi-au luat numele generic de rumâni şi nu i-au lăsat pe evreii rătăcitori să se aşeze în spaţiul carpato-danubiano-nistro-pontic!... Aicea au greşit-o rumânii!
-Unde au greşit-o?
-Cu evreii!...Dacă aici am avea evrei cu bani, n-ar mai fi trebuit să mă ocup eu cu mişmaşuri cu fier vechi!
-Sile, dar tu de ce neam eşti?
-Eu sunt ţigan-evreu, foc de descurcăreţ!
Femeie pragmatică şi curioasă ca orice avocată, Gilda se interesase de originea etnică a lui Sile Grozavu. Acesta era rom sadea, dar din aceia stilaţi, care nu mai vroia să ştie de modul de viaţă ţigănesc dedat mizeriei şi milogelii. Sile se îmbăia zilnic, purta numai lucruri curate şi se juca serile cu banii strânşi peste zi din afaceri. Pe Gilda o interesase banii lui Sile şi mai puţin ifosele lui de amant.
-Sile, presimt că noi ne vom despărţi curând!
-Gilda, frumuseţea mea, sigur că da, ne vom despărţi!...Eu plec în Bermude, iar tu te vei întoarce în România. În România tu vei candida la alegerile europarlamentare ca independentă!...Banii de campanie ţi-i dau eu!...Dacă fata Barosanului a ajuns europarlamentară, n-ai să ajungi tu, ditamai avocata?
* * *
O maşină a Jandarmeriei opri în faţa Postului de Poliţie din Valea Popii...Poliţistul Cioculescu simţi rece pe şira spinării, gândindu-se la procurorul care l-a interogat în cazul soţiei sale Marilena dispărută fără urmă de mai multe luni de zile. Răsuflă uşurat când află că cei de la DNA veniseră să inspecteze afacerile cu fierul vechi ale firmelor de pe Valea Gârlicei. Procurorul Vasile Gârneaţă este un zdrahon de bărbat cu care nu e bine să intri în divergenţe procedurale.Trebuie să-i răspunzi scurt şi la obiect!
-Agent Ciocuescu ce ştii de firmele cu obiect de activitate recuperarea şi traficarea fierului vechi de aici din Valea Popii?
-Domnule procuror sunt mai multe firme cu obiectul de activitate fierul vechi...Astfel avem aici în Valea Popii: Puerta del Sol SRL, Mercur SRL, Venus SRL, Terra SRL, Marte SRL, Jupiter SRL, Saturn SRL, Neptun SRL, Pluto SRL, Andromeda SRL, Galaxy SRL…şi cam atât!
-Dar ce sunt patronii ăstora, cumva astronomi?
-Nu, sunt patroni romi!
-Şi cine crezi că e bossul lor, că doar nu lucrează de capul lor?
-Patronul de la Total SRL, Sile Grozav!...Ăsta stă mai mult pe la Bucureşti şi Paris!...E putred de bogat!
La câteva zile de la descinderea procurorului Vasile Gârneaţă, la Valea Popii a avut loc o amplă acţiune a Jandarmeriei care a vizat patronii firmelor de fier vechi. Totul s-a desfăşurat în prezenţa reporterilor de specialitate de la diversele televiziuni, astfel încât publicul de gură-cască să aibe ce comenta zile în şir!...Mascaţii au confiscat înscrisuri şi mari sume de bani, dar nu au putut da de urma lui Sile Grozavu şi nici de a lui Ionelul Sparge Dinţi…
La ceva timp de la aceste întâmplări, Ionelul Sparge Dinţi a fost găsit spânzurat de un copac pe malul Vedei, iar bancherul Şerveţel a fost arestat preventiv pentru cercetări de către DNA.

* * *

Avocata Gilda Temniceru îşi trăia din plin frumoasa vârstă de 40 de ani, când o femeie atinge apogeul înfloririi sale. Gilda şi-a dorit mult un copil şi a crezut că poate să-l conceapă cu Sile Grozavu, dar s-a lăsat păgubaşă când şi-a dat seama de apucăturile specifice etniei rome, de care miliardarul de carton nu era străin. Pe scurt, Sile era violent, insolent şi ahtiat după bani.
În apogeul înfloririi sale, Gilda Temniceru era o femeie extrem de bine făcută.
Cu părul vopsit blond, ca şi cum ar fi fost de la natură, cu bustul proeminent şi formele perfecte, cu o figură charismatică, Gilda, pe unde se învârtea, avea numai succese.
Blonda de la Tribunal, cum era numită printre avocaţi, bolnavă după notorietate, se hotărâ să nu mai aştepte alegerile europarlamentare şi să candideze la alegerile parlamentare din partea partidului aflat la putere în colegiul de la Fundătura Moldovei.
Fiind în campanie electorală, Gilda Temniceru a fost interviată de incomodul gazetar Dan Ţâfnescu Proletarul de la postul de televiziune Oglinda Moldovei.
Întrebările au fost tăioase, dar şi răspunsurile pe măsură.
-De ce vreţi să intraţi în politică?
-Nici pentru bani şi nici pentru imunitate parlamentară?
-Atunci pentru ce?
-Pentru fericirea poporului!
-Cum adică?
-Vreau să ajut oamenii la strâmtoare, vreau să folosesc experienţa mea de jurist pentru a face legi de la popor pentru popor!
-Acum să trecem la alt subiect!
-Vă rog!
-O parte a presei vă acuză că sunteţi ofiţer SRI sub acoperire!
-Şi chiar de aş fi, care e problema?...SRI nu are nimic în comun cu fosta Securitate comunistă. Fiecare cetăţean român cu sentimente patriotice are obligaţia să sprijine activitatea SRI!...Eu, domnule, sunt o patriotă şi punctum!
Răspunsurile Gildei Temniceru l-au pus cu botul pe labe pe incomodul om de televiziune Dan Ţâfnescu Proletarul şi urmarea imediată a fost creştera în sondaje a Blondei de la Tribunal…Cu sprijinul necupreţit al primarului Ilie Pintilie, Gilda Temniceru, femeia surpriză, a fost aleasă deputat la Fundătura Moldovei. Cum s-ar zice la aşa vremuri, aşa deputate!
* * *
În zorii dimineţii, fie iarnă,fie vară, poliţaiul Cioculescu din Valea Popii îşi face rondul pe Valea Gârlicei la volanul unei Dacii Duster al Poliţiei Rurale. De cele mai multe ori rondul se sfârşea fără evenimente deosebite. Cazul Ionelul Sparge Dinţi a fost unul excepţional.În momentul în care l-a găsit spânzurat de copac pe malul Vedei a sunat imediat la 112 după un echipaj SMURD şi la Procuratură. Oficialităţile l-au scos din cauză pentru cazul Ionelul dar l-au menţinut în cercetări pentru cazul soţiei sale, Marilena Cioculescu...
Brusc, înaintea unei pante de pe şosea, i-a apărut înaintea ochilor o lumină orbitoare. Cineva, vorbind la porta-voce a strigat:
-Agent Cioculescu opreşte!...Eşti arestat preventiv!
Cioculescu puse o frână bruscă. Imediat, ca la un semnal, mascaţii ieşiră din maşina Jandarmeriei şi Cioculescu a fost imobilizat.
-Este un abuz!...Nu eu am ucis-o pe soţia mea, avocata Marilena Cioculescu!...Căutaţi-o în Dubai!
În acea clipă, nu departe de locul unde unde oprise duba Jandarmeriei, se auzi un pocnet de armă. Poliţistul Cioculescu Marin se prăbuşi la pământ ca secerat. Fusese ucis. Jandarmii intrară în dispozitiv de luptă, dar totul fuse zadarnic. Atacatorul nu a putut fi prins. Expertiza balistică a arătat că se trăsese cu o puşcă de vânătoare cu lunetă.
* * *
Parlamentara Gilda Temniceru şofa automobilul personal, o Dacie Duster metalizată, pe autostrada A1. Mergea la Râmnicu Vâlcea de unde era de fel. În calitatea ei de proaspătă parlamentară, primise o scrisore de la un grup de salariaţi de la combinatul OLTCHIM, disperaţi că îşi vor pierde locurile de muncă după ce guvernanţii au închis în mod abuziv producţia la toate secţiile, începând cu ziua de 23 auguat 2012.Documentul se intitula „OLTCHIM DE LA JAF LA TRĂDARE” şi pentru adevărurile expuse cu curajul unor salariaţi disperaţi, merită să fie cunoscut şi de cititorii acestei proze dramatice, de fapt o ficţiune reală, dacă ne putem exprima aşa în fermecătoarea noastră limbă literară...

“Acum 40 de ani Combinatul OLTCHIM din Jud.Vîlcea a fost conceput să funcţioneze integrat cu Combinatul petrochimic ARPECHIM din oraşul Piteşti, asigurând locuri de muncă pentru zeci de mii de oameni din cele două judeţe. Materia primă, petrolul brut, era trimis prin conducte la ARPECHIM, procesat prin rafinare şi transformat în produse petrochimice necesare Combinatului OLTCHIM. Etilena şi propilena erau trimise tot prin conducte de la Piteşti la Râmnicu Vîlcea.Era singura cale pentru a face rentabile cele două mari unităţi ale industriei chimice. În acelaşi timp, OLTCHIM a fost proiectat să funcţioneze integrat cu o secţie de electroliză a clorurii de sodiu, care produce, utilizând catodul de mercur, clor, hidrogen, acid clorhidric şi hidroxid de sodiu. Substanţa cea mai periculoasă,clorul, este adiţionată la etilenă şi se obţine pe această cale dicloretanul simetric, care la piroliză elimină acid clorhidric şi furnizează clorura de vinil, materia primă pentru PVC. Clorura de sodiu, sub formă de saramură, este adusă prin conducte de la Ocnele Mari, unde exploatarea se realizează prin forare. La Ocnele Mari s-au produs în timp deteriorări grave ale mediului, astfel că exploatarea sării de acolo ridică mari probleme tehnologice. Am prezentat aceste detalii tehnice pentru ca cititorii să poată să înţeleagă dedesupturile afacerii OLTCHIM, unde s-au întâlnit jaful şi subminarea economiei naţionale. Primul pas al subminării economiei naţionale a fost făcut de guvernul Adrian Năstase prin privatizarea PETROM, care a condus la închiderea ARPECHIM. Prin acest act, OLTCHIM a fost lipsit de materii prime ieftine şi obligat să importe etilenă şi propilenă la preţuri dezavantajoase. Managerul Constantin Roibu a încercat prin retehnologizări costisitoare să rentabilizeze produsele OLTCHIM. În acest scop au fost făcute împrumuturi la AVAS şi la diverse bănci. După cum a declarat recent Constantin Roibu, împrumuturile de la bănci sunt garantate prin ipotecare de instalaţii, clădiri şi terenuri aparţinând OLTCHIM, deci Statului Român. O asemenea măsură luată voluntar sau în colaborare cu Ministerul Economiei, ridică mari semne de întrebare, deoarece factorii de risc au fost şi sunt de neocolit. Devenit insolvent, OLTCHIM va fi executat silit, adică lichidat!
Un alt moment crucial pentru OLTCHIM a fost pur şi simplu închiderea lui la ordinul lui Victor Ponta. Fără funcţionarea integrată şi numai cu pornirea secţiei de electroliză, la OLTCHIM există riscul acumulări şi poluării cu clor, un gaz extreme de toxic!...Toate amînările luării unei decizii, sunt jocuri de gleznă electorale. Se va vedea după 9 decembrie 2012 că soarta OLTCHIM a fost déjà pecetluită de către FMI, prin lichidarea acestuia. Dacă se dorea cu adevărat privatizarea OLTCHIM, nu s-ar fi regizat circul mediatic Dan Diaconescu în direct la OTV. La tot acest lanţ de trădări, s-a adugat în cursul anilor, jaful firmelor căpuşe organizate de partidele de la putere, gen marca Boureanu Cristian. În acest caz de ce nu acţionează DNA?”

Gilda şofează cu prudenţă, cum se zice în limbaj automobilistic, preventiv. Prin oglinda retrovizoare, proaspăta parlamentară vede un bolid care a schimbat banda de circulaţie şi se îndreaptă spre maşina ei cu intenţia de a o lovi din spate. Gilda schimbă imediat banda şi vede cum bolidul iese din decor lovindu-se de parapeţi. Gilda, revenind-şi din grozava sperietură, sună la 112. După câteva minute apare echipajul SMURD cu descarcerarea. Şoferul bolidului este găsit mort şi este identificat a fi interlopul dat în urmărire generală, Sile Grozavu din Valea Popii.
La ceva timp de la aceste evenimente semnalizate de televiziuni şi ziarele noastre libere şi indepandente, politicianul Barosanul, prieten cu Berbecea Scandal se retrage din viaţa politică, adică nu va mai fi parlamentar, şef de comisie parlamentară şi nici preşedintele partidului din opoziţie. Întrebat de ziarişti de ce a făcut aceast pas, Barosanul a zis-o în stilul lui caracteristic:
-Uite de aia fiindcă aşa m-a dus pe mine capul!...Hă,hă,hă…!

P.S. Ieşind din politică Barosanul s-a apucat de afaceri. A cumpărat instalaţiile puse pe butuci de la combinatul OLTCHIM , care erau în lichidare. Pe acestea le-a tăiat şi le-a dat la fier vechi prin firmele interlopilor din Valea Popii pe care le achizitionase imediat după „accidentul” lui Sile Grozavu.

Grozavă afacere!

Proză: 

Comentarii

- of -

Textul e plin de plăcinţele gramaticale, ortografice şi de punctuaţie, dar chestia asta m-a cucerit:

"Pe mine cu-i mă laşi?"

Nivel artistic nu există.

Citez dintr-o biografie pe care aţi postat-o altundeva:

"-Preşedinte de Comisie de Bacalaureat- 1989,1991, 1993, 1999, 2002, 2006,2007,2008".

Sper ca disciplina la care aţi fost preşedinte să fi fost sport. Altfel, e grav.