Meditație

imaginea utilizatorului Gebeleizis
Zen și iluzia realității

Aud curgerea râului de undeva de dincolo de timp. Frunzele abia foșnesc în vântul de primăvară. Gândurile aproape s-au oprit, câteva din ele abia mai trec prin mintea-mi, la fel ca norii de pe cerul de un albastru închis. Simțurile se relaxează. Prin întregul corp trece un flux de energie care umple, în spirale, fiecare celulă. Picioarele așezate încrucișat au prins rădăcini și s-au contopit cu șerpii din fibră vegetală venind de la toți copacii din jur ce perforează pământul. Mirosul de pietre, iarbă, râu și rășină se topește încet odată cu auzul. Câmpul vizual se întunecă puțin câte puțin până când ceea ce e in fața ochilor devine un negativ al imaginii pe care o vedeam în mod normal. Totul este negru iar formele din jur sunt doar o rețea de contururi abia schițate. Iluzia lumii în care trăiesc dispare și adevărata realitate începe să-și facă simțită prezența. Aparenta diferență dintre mine și exteriorul corpului meu nu mai există. Rămâne doar Universul care se percepe pe sine.
Rădăcinile-mi se întind acum peste tot în timp ce continui să curg în apropiere sub forma râului de munte. Frunzele îmi foșnesc mai departe în vânt iar norii-mi continuă să alunece pe cer. Unii din ei apar chiar sub formă da gânduri, dar sunt din ce în ce mai puțini, absorbiți de liniștea din interior. Iar sfera verde a percepției se extinde încet-încet până când cuprinde munții, câmpiile, continentul, oceanele din jur și în final toată planeta. Energiile uriașe din spațiul interplanetar sunt parte din mine acum. Iar undele electromagnetice și gravitaționale transmit, transmit mai departe toate iluziile unei întregi planete în suferința iluziei. Frunzele foșnesc în continuare iar râul curge deja prin întregul Univers. Rădăcinile-mi se întind acum printre stele, ca niște șerpi încolăciți în jurul unor gigantice inimi care pulsează. Nu mai există nici spațiu, nici timp. Ultimele gânduri se topesc și un sentiment de pace adâncă mă cuprinde. Apoi totul se dizolvă în neant.
*
- Ce e în coconul ăsta mic și verde din iarbă? întrebă copilul.
- E o crisalidă de fluture albastru. Pune-o cu grijă, deoparte, ca să nu calce cineva pe ea, răspunse tatăl. În cateva săptămâni va ieși din ea un fluture de toată frumusețea. Din acest cocon și din mulți alții ca el. Vor fi mii de fluturi albaștri printre ramuri și totul în jur va fi un spectacol de forme și culoare. Vor zbura cu toții spre sud iar noi vom marca începutul unei noi veri, pe care sperăm să o vedem cât mai bogată în roade.
Cei doi terminară de pus capcanele pentru pești, își deschiseră aripile cenușii și-și luară zborul spre casă. În urma lor, odată cu apusul giganticului soare roșu, iluzia realității își recucerea, pas cu pas, imperiul din spațiu și timp.

Proză: 

Comentarii

Textul (tip fantasy short stories) m-a trimis la un sf "The butterfly effect" și la Albert Einstein: "God doesn't play dice" (Dumnezeu nu joacă zaruri). Cred că ar putea fi ilustrat perfect de aalizeei.

Dacă aș avea mai mult timp poate că aș putea să ilustrey și eu textul. Din păcate, pe moment timpul e o resursă ceva mai costisitoare pentru mine... Mulțumesc pentru comentariu. Îmi propun să mai scriu schițe în stilul ăsta, sper că mai bune decât cea prezentă.

Credibil :) Chiar daca aici nu e vorba defel despre credinta ci numai despre schita unui jurnal de calatorie.

Partea cu meditația se bazează pe experiențele mele personale din timpul exercițiilor de meditație zen. A fost ușor de scris pentru că doar am povestit ce simțisem de multe ori.

Este nevoie de mult talent pentru a materializa prin cuvant repere ale unor astfel de experiente. Eu nu am reusit niciodata decat sa sugerez, poate doar sa aproximez palid astfel de trairi. Te felicit pentru ca tu reusesti mai mult.

Eu roșesc când aud orice fel de laude la adresa mea... Și nu sunt bun cu laudele la adresa altora iar să critic nu îmi place... Voi încerca să scriu mai bine pe viitor. Lucrez zilele astea la o poveste cu vikingi, pe care nu știu când o voi termina. Va fi ceva mai lungă și voi avea grijă ca cititorul să nu se plictisească în timp ce va parcurge textul.

Marian, uite iti marturisesc cat se poate de sincer ca am facut un efort de lectura batranesc pe textele tale si am ajuns la aceasta concluzie: cel mai bine ar fi sa-ti termini doctoratul ala. Si nu uita ! La doctorat nu conteaza tema, ci doar indrumatorul. Bobadil.

Haha, cred că trebuia să dau și eu cu pliciul peste spatele muștelor și ar fi sunat totul mai bine. Lăsând gluma la o parte, aș fi recunoscător pentru o critică mai constructivă: ce e rău, ce trebuie îmbunătățit și cum în scrierile mele. Indiferent cât de rele ar fi, există întodeauna loc de îmbunătățiri și direcții de ameliorare. Scriu pe hermeneia în mare măsură pentru a învăța ceva, pentru a deveni mai bun. Alături de artele marțiale și limbile străine, e o pasiune de timp liber prin intermediul căreia încerc să devin mai bun. Dacă eram perfect, aș fi fost deja o celebritate consacrată, cu milioande de dolari în bancă și zeci de volume publicate. Doctoratul se va termina undeva la sfârșitul anului. Iar tema, la fel ca și universitatea la care se face nu sunt de neglijat. Una este să analizezi, de exemplu, genotipul la Fazeolis vulgaris și alta e să construiești mai mult de unul singur un detector de neutroni pentru experimente de fuziune nucleară cu laser. Deci, aștept o critică mai constructivă, la obiect, pe text, altfel e pierdere de vreme și pentru mine și pentru tine să citim/scriem comentarii. Gata, scuip în sân și sper că voi scrie mai bine pe viitor.

Marian, indreptatesc speranta ta la fel cum am primit mesajul atat de elegant formulat. Ne mai citim, nu? Bobadil

No! Păcat că site-ul nu ne permite să punem emoticonuri, așa că am să îmi exprim în litere figura pe care o am acum: ofofof-acest-text-e-unul-zen. Critică mai constructivă ca asta, de la mine nu cred că ai să primești, dar, scuză-mi modestia (loc pentru emoticon), dacă voi comenta, înseamnă că, ori e de foarte bine, ori de foarte rău, în ambele situații nu mă pot abține să nu îi las un semn omului. Spor la finalizarea tezei, interesant subiect! Spor și la scris. Se spune că, pentru a ajunge un scriitor bun, trebuie să scrii zilnic cel puțin 1500 de cuvinte. Ei, și cu cele din teză, s-or aduna..(loc pentru același emoticon). Că tot am făcut un offtopic de zile mari, am să profit de el și, pentru că azi e o zi mare la ortodocși și se serbează în Moldova, am să las aici un La mulți ani! pentru Maria și Marian!

Văd c-ajung să mă comentez mai mult pe mine ca pe alții, știu că nu-i frumos (sunt și personaje care numai asta fac, nu spunem cine...), dar nici să nu răspund nu e frumos... Mulțumesc, dragă Alina, și pentru acest comentariu, a fost prima mea încercare de proză după multă vreme de "tăcere" iar prima parte e de fapt o descriere fidelă a propriilor mele experiențe din timpul ședințelor de meditație Zen. Partea a doua (conectata cu prima) se dorește o scoatere a cititorului din realitatea cotidiană. În ce măsură mi-a reușit, părerile, printre prieteni și citirori sunt împărțite... Ca întodeauna, e loc de mai bine.