după douăzeci de ani (V)

imaginea utilizatorului Virgil
the baseline

Ieri s-au împlinit 40 de ani de la nașterea internetului. 40 de ani de cînd un student de la UCLA s-a logat de la distanță la un computer aflat într-un centru de cercetări din Stanford lîngă San Francisco. Evident, pentru unii din noi internetul s-a născut abia acum 5 ani, sau în 2000, sau acum 15 ani, sau abia acum 20 de ani. Dar asta este probabil irelevant. Cert este că s-a născut acum 40 de ani. Dar apoi mi-a venit în minte faptul că noi, românii, abia aniversăm 20 de ani de la revoluție (sau cum vrea fiecare să o numească). Și m-am gîndit că e amuzant cum unele societăți au preocupări/revoluții tehnologice, poate culturale sau cel mult filozofice în timp ce altele simt nevoia asta după dramă istorică și încă se frămîntă la nivel social. Și sîntem rude bune cu francezii, spaniolii, italienii sau grecii la chestia asta. Și am observat anul acesta parcă mai mult ca niciodată asta la români. Eu nu mai trăiesc în România de multă vreme și este foarte posibil să nu vad lucrurile prea bine. Dar mi s-a părut că observ cum se intensifică acest fenomen.. În ultima vreme s-au desconspirat multe din dosarele și personalitățile fostei securități. Economia globală trece prin criză, inclusiv România. Au trecut destul de mulți ani și un anumit gen de „amnezie” își face efectul și tot felul de nostalgici comuniști apar ca ciupercile. Și dintr-odată apar tot felul de voci care simt nevoia să plesnească cu mucii în fasole. Numai de dragul efectului. Simt nevoia asta ciudată de teatral. Și pentru asta trebuie să transfigureze în ambiguu anul ’89. Ni se spune că totul a fost o manipulare. Că ne-a manipulat Gorbaciov. Sau CIA. Sau Mossadul. Că trăim de fapt un alt fel de comunism acum. Că țara a fost furată și vîndută, etc. Că ne-am dezromânizat sau că am fost dezromânizați. Că sîntem manipulați și acum. Că cineva, (masonii, guvernul mondial, Illuminati sau alții..) ne trag și ne duc Dumnezeu mai știe pe unde.
Stau și mă întreb, chiar nu putem trăi fără dramă? Nu putem trăi fără tragedii, revoluții de buzunar, fantasmagorii...? Oare de ce simțim nevoia asta teatrală de a fi mereu în mijlocul unui eveniment istoric.? Chiar atît de puțină semnificație are viața noastră, sau trecutul nostru încît simțim mereu și mereu nevoia să facem o nouă revoluție, un scandal monstru, să desconspirăm o altă iluzorie malefică ostilitate, etc? Chiar atît de provinciali ne simțim? Vorba lui Eminescu, de ce oare nu lasăm strămoșii să doarmă liniștiți în colbul cronicilor, în onoarea lor? Așa cum o fac alte popoare. La urma urmei acum douăzeci de ani au murit oameni. Unii mînați de spiritul de turmă, alții de naivitate, alții de furie, alții de speranță. Unii au murit din greșeală. Dar au murit. Puteau să ne fie rude sau prieteni. De ce oare nu îi lăsăm să doarmă în onoarea sacrificiului lor. Cu atît mai mult cu cît mulți nu au fost nici măcar „răzbunați juridic”. E adevărat că probabil nu s-a murit prin Gorj sau Scornicești sau Botoșani. Dar s-a murit în Timișoara și București, și Brăila și Sibiu. Iar România este în toate aceste locuri, mai mult sau mai puțin „revoluționare”. Oare de ce nu putem să ne respectăm morții și istoria.?... De ce nu putem să acceptăm că atunci, în felul nostru, românesc, mai naiv, mai caraghios, mai neelevat, am făcut istorie... A fost o revoluție, o revoltă, în stilul nostru, poate mai nevolnic, mai primitiv. Dar a fost. Și chiar dacă acum e greu, chiar dacă acum sînt excroci care profită de alți naivi sau „dezinformați politic” sau economic, totuși România e o altă țară. Oamenii aceia nu au murit chiar în zadar. Nu e așa?
Cred că unul din lucrurile pe care mulți români nu le înțeleg încă este că ai nevoie de „momente stabile” în istorie. Că ai nevoie de ceea ce se numește în limbaj modern o „baseline”. Un fel de linie groasă pe care o tragi din cînd în cînd și faci totalul. Și că nu o poți muta în fiecare zi doar pentru că așa ai chef sau pentru că nu îți convine cine guvernează astăzi sau cine a reușit în afaceri ieri. La urma urmei avem nevoie de ceva „sfînt” chiar la modul istoric. „Sfînt” fără fanafare și mausoleuri, fără popi și lumînări, fără ornamente aurite și kitschioase. Sfînt la nivelul conștiinței naționale. Nu la nivelul burții sau al orgoliului personal. Măcar ceva. Mic sau puțin, dar trebuie să fie. Ceva ce să nu ne permitem să ponegrim doar pentru o satisfacție de moment sau pentru un meschin cîștig personal. Sau din cauza unui insucces personal sau de partid/trib. Nu putem abera că în ‘89 a fost revoluție dar că de fapt comunismul nu a fost rău. Sau că Stalin a adus vremuri bune și că în munți au murit doar legionari. Iar noi eram fericiți să ne culturalizăm la librăria Cartea Rusă... Dar că Ceaușescu a pervertit comunismul și apoi noi am făcut revoluție și că acum ne-o fură alții ca pe un breloc. E ridicol.
O „baseline” ar presupune claritate în istorie. Măcar un dram. Chiar dacă ar fi puțină tot ar fi ceva. De fapt nici nu trebuie să fie multă. Asta e o altă problemă cu noi românii. Sîntem ca americanii. Sau ca rușii. Simțim nevoia de mare, de gogoman, de bombastic. Cînd ne mai atrage ispita asta să ne amintim de Casa Poporului. Oare de ce nu putem avea momente discrete, decente, delicate în istorie pe care toți să le onorăm? În fața cărora fiecare să ne plecăm capul și să nu ne hîrjonim ca niște imbecili în fața unui mormînt. Momente pe care să le vadă și copiii noștri prin noi. Fără a face din propria istorie un caraghioslîc pe care ei, adolescenții, să îl disprețuiască tocmai din cauza imaturității cu care simțim mereu nevoia unei doze de ridicol teatral.

Proză: 

Comentarii

in Romania

Am pus mana prima data pe un computer in 1991, in primul an de facultate si am folosit prima data internetul in ianuarie 1997. De prin 1994 am auzit de email, dar nu pricepeam cum functioneaza. Inca mai sunt in Romania persoane care scuipa in san si zic ca internetul e ochiul drqului.

Brain storm

Virgil, m-a amuzat oarecum protestul tau: codul eticii romanesti - de ce romanii sint asa, de ce nu sint...altfel...unde este respectul In Ro? o simpla metoda de analiza ar fi utilizarea piramidei lui Abraham Maslow care sugereaza ca oamenii in general (indiferent de locatie geografica, cultura, rasa) nu pot face tranzitia la un stadiu avansat de self-actualization decit dupa ce nevoile de baza au fost atinse. este doar un concept, e-adavarat, dar comparind Romania si America e ca si cind ai compara merele cu portocalele: singurul numitor comun este faptul ca sint fructe... ramin la ideea ca fara satisfacerea cerintelor primare ale populatiei etica in Romania va ramine la acelasi nivel nesatisfacator 1-2-3(if lucky) aici, bine-nteles aici referindu-ma in mod general. daca ar fi sa facem un cross-section in societate, exceptie fac doar cei care prin educatie/ situatie finnciara/ ori alte circumstante (nature vs nurture) au reusit sa atinga nivelele superioare ale acelei ierarhii... *no offence, Virgil, dar faptul ca pui intrebarea este o dovada sigura ca dimineata ai mincat eggs on toast over-easy, streaky bacon si pancakes with maple syrup...so to speak..:D ...educatia pe burta goala e facuta degeba... cit mai e pina la self-esteem in Ro?....ce zici?...inca 20? cheers, Corina PS vezi ca ai mincat un i si un r la 'copii noști'...

A LA CARTE

Un text revoltat frumos, chiar încantator (literar vorbind), care cam încurcă, totuși, lucrurile. Francezii rostesc sintagma din titlu pentru a denumi un meniu (sau altceva) conceput pe loc. Ce te supara, oare, Virgil? Faptul că ai absentat o bună parte din acești 20 de ani din România, unde noi, cei rămași (ca să stingem lumina, la sfârșit, după cum îmi preciza, la plecarea sa în Canada, fiul meu, care, între timp, deși n-a clacat pe-acolo, și-a mai revizuit opiniile), ne-am mâncat amarul și ne-am hrănit iluziile? Dar am și încercat să supraviețuim și să luptăm (din păcate, fără sorți de izbândă) contra celor care au deturnat totul? Ceea ce sugerează textul tău (cam confuz, iartă-mă...) ar fi că am ratat ceea ce părea a ni se fi oferit în acel decembrie tulburător. Pe care, probabil, tu l-ai trăit ca și mine. Ca și fiul meu, care putea fi ucis la Sibiu. Să-ți spun eu care a fost rezultatul (mi se pare că ți-am mai spus): cel puțin șaptezeci de miliarde de euro datorie; bani care n-au devenit nici uzine, nici autostrăzi, nici edificii gen Casa Poporului, nici chiar blocuri din tipul așa de ironizat, dar bine vândut, nici căi ferate, ci palate de potentați ai zilei sau conturi secrete prin băncile străine. Mă solidarizez, Virgil, cu revolta ta haotică, pentru că haosul nu poate genera revolte coerente.

alma

cred că acești oameni sînt o minoritate pe cale de dispariție în România

Corina

În primul rînd trebuie să precizez că nu prea cred în valoarea piramidei lui Maslow. Mi se pare o abordare extrem de simplistă și școlărească. Știu că se predă prin școală și poți citi despre ea în reviste de știință populară dar nu cred că trece dincolo de acest nivel. Oamenii și societățile sînt cu mult mai complicați decît ce spune ea și decît ceea ce spui tu aici. E naiv să mai susții astfel de copilării marxiste. Există comunități sărace care au valori morale extrem de înalte. Și există societăți care abundă material și care sînt niște... canalizări etice. Așa că nu prea ține ce vrei să spui tu aici. Oamenii fac ceea ce fac pentru că aleg să facă ceea ce fac. Iar alegerile lor sînt destul de libere. În două cuvinte, eu nu cred nici în determinismul social și nici în cel biologic. Nu spun că nu există presiuni, tentații, dificultăți. Dar în ultimă instanță oamenii aleg în mijlocul furtunii care se numeste conștiința lor. Iar aceea nu are nici o legătură cu Maslow. On top of that românii sînt un popor destul de „selfactualizat”. Cel puțin în comparație cu majoritatea popoarelor din Europa. Mă tem că românii s-ar lupta cu aceleași dileme interioare și daca ar fi de două ori mai bogați decît acum. Sau de cinci ori. Dar problema este că eu nici măcar nu vorbeam despre asta. Eu nu am scris nici despre etica la români și nici despre respectul la români. Menționarea accidentală a „respectului anumitor morți” nu s-a vrut nici o discuție despre respect și nici despre respectul față de morți. și, la urma urmei, nici măcar despre respectul „față de acei morți” per se. Probema pe care am ridicat-o (singura de altfel) a fost despre nevoia aceasta neobișnuită după dramă și teatralism. Incapacitatea de asumare calmă și obiectivă a istoriei. Dacă nu am reușit să te fac să înțelegi asta probabil că vina este la mine. Am recitit textul și tot nu am reușit să găsesc locul în care îi compar eu pe români cu americanii. Poate îmi arăți tu. Eu cred că „cerințele primare ale populației” (gosh! ce socialist sună!) din România sînt asigurate. Este greu dar nu este catastrofal. Evident există cazuri dramatice dar asta nu este reprezentativ. Iar etica, așa cum spuneam, nu cred că are nici o legătură cu asta. Conștiința nu trece prin stomac. Dacă principiul tău ar fi valid atunci toți săracii ar fi criminali iar toți burghejii ar fi gentlemani. Dar toți știm că asta este o prejudecată absurdă. Și nu, întrebările mele nu au nici o legătură cu ce mănînc eu. Am senzația că ai dezvoltat deja o fixație pe chestia asta. Și nu, nu amîncat nimic în dimineața aceea. De fapt nu mănănc nimic dimineața și cu atît mai puțin ouă. Mi-am băut yerba mate, ca de obicei, și m-am simțit excelent. Glumițele tale gastronomice (dincolo de fixație) mă fac să înțeleg îmcă o dată că fie nu ai citit cu atenție ce am scris, fie nu ai înțeles. Iar în România există self-esteem. Are particularități regionale dar există. Dar nevoia de dramă nu îmi spune că nu există ci doar că de prea multe ori caută să se hrănească din prea mult spectacular.

Dorel

Nu am înțeles ce lucruri încurcă acest text. Poate îmi explici tu. Nu înțeleg de unde se înțelege că m-ar supăra ceva. Și nu înțeleg ce legătură are persoana mea sau viața mea cu acest text. În principiu, aici pe Hermeneia, noi descurajăm ca în comentarii să fie abordată sau atacată persoana autorului unui text sau comentariu. Cred că dacă ai urma acest simplu „precept” ar fi mai bine. Eu zic să ne oprim atenția la text și să lăsăm în pace persona sau localitatea unde locuiește autorul. Nu cred că este relevant decît în măsura în care autorul dorește să vadă așa lucrurile. Eu am menționat faptul că nu locuiesc în România doar ca o potențială cauză pentru o cunoaștere nu tocmai perfectă a ceea ce se întîmplă în România. Dar asta nu înseamnă că mă supără ceva sau că sînt necunoscător despre ce se petrece în România. Textul meu nu sugerează (nici confuz și nici altfel) ceea ce menționezi tu. Pentru simplul motiv că nu urmărește asta. De fapt nici nu cred că s-a ratat ceva. Cred că lucrurile se desfășoară normal. În contextul a ceea ce sînt și a modului în care funcționează și gîndesc românii. Textul meu nu a vrut (și cred că de acum mă repet) decît să se mire de această nevoie de dramatic și fantasmagoric în modul de a(-și) percepe/înțelege istoria la români. Și, din păcate, comentariul tău nu face decît să dovedească ceea ce scriam eu. Asta pe lîngă faptul că am impresia că nu înțelegi cum funcționează capitalismul. Dar cred că nu este spațiul ca să explic eu asta aici. În orice caz palate de potentați și conturi secrete sînt lucruri normale. Îmi vine și să rîd. Tu dacă ai avea un milion de dolari într-o bancă ne-ai spune nouă care este numărul de cont? Sau daca ai avea zece milioane nu ți-ai construi vilă, nu ți-ai cumpăra Ferrari și nu ți-ai cumpăra yacht în Delta Dunării. But, whatever. Se pare că ești blocat într-o anumită școală de gîndire și preferi să rămîi așa. Evident tot ce spui sună fascinant și cu siguranță sînt români care își explică realitatea prin astfel de fantasmagorii în loc să privească obiectiv la lucruri. Această tendință (stranie după părerea mea) a făcut obiectul textului meu. Și nu văd nimic haotic în asta.

Virgil

...revin pentru ca si tu, la rindul tau ai scapat unghiul din care am privit eu acest text - comparatia cu americanii ai facut-o chiar de la inceput: 'Ieri s-au împlinit 40 de ani de la nașterea internetului...' apoi 'Dar apoi mi-a venit în minte faptul că noi, românii, abia...' ..scuze, eu asta am luat-o precum comparatie.. ..scuze si pentru stereotipie, mie personal mi-au placut eggs Benedict chiar si cele on toast over easy si waffles cu maple syrup cind am trecut prin US of A - a fost un compliment adus artei gastronomice americane...never again! ..scuze, am folosit acea piramida ca un simplu tool de assessment - it is allowed in this free world of ours! - am avut senzatia ca este un text al carui mesaj se bazeaza pe intrebarea DE CE? intentia mea nu a fost sa impingem aceasta discutie inspre extremitati, ci exprimarea unei opinii care, by the way, ramine aceeasi: fara educatia facuta de foarte devreme respectul si self-esteem nu vor creste in copacii Romanesti...stabilitatea emotionala a unei natii oglindeste un oarecare echilibru care momenatn nu exista...si nu exista pentru ca la baza zidului societatii romanesti lipseste ceva, citeva caramizi solide de sustinere a moralului... 'so hard to love, so much to hate...' Oamenii nu au incredere in ei insisi, in cel de alaturi, suspiciunea, nevoia de teribilism este doar o reactie, in lant, Virgil, este the tip of the iceberg! problema aici nu este una de suprafata, is a long way down... ramin fidela determinismului nature vs nurture - balanta este in continua miscare... *faptul ca ai luat umorul meu ad litteram nu ma deranjeaza, totusi se pare ca l-ai simit ca un atac personal si ai reactionadeci, pentru aceasta perceptie si discomfortul cauzat neintentionat, scuze! o zi buna...