marynna -
Lume de fier
prăbușită peste
sufletul de sticlă
pasăre cu cioc
ruginit înfipt
în gâtul fragil,
marmoreean.
Mor în noi
luminile cerului
și se nasc
lumânări stilizate -
chipuri de Christ.
Poezie:
Lume de fier
prăbușită peste
sufletul de sticlă
pasăre cu cioc
ruginit înfipt
în gâtul fragil,
marmoreean.
Mor în noi
luminile cerului
și se nasc
lumânări stilizate -
chipuri de Christ.
Comentarii
frumos
Sancho Panza -
mi-au placut mult contrastele puternice redate cu atat de putine cuvinte. imaginea din incipit, mai ales, ramane reverberand. frumos. felicitari.
multumesc
marynna -
Multumesc pentru lectura, apreciere si penita. ma bucur de fiecare data cand reusesc sa starnesc emotii estetice unor cititori.
sancho panza,
Dorel -
cum s-ar putea retrage penițele date nemeritat? Textul de mai sus e de o platitudine crasă. Un text mimetic. De un mimetism pe care eu îl consider fără modele. Și care e cel mai grav.
domnule Cristea
Sancho Panza -
...ca nu-mi permit sa ma adresez cu Dorel...cred ca printr-o jalba la directiune. :) doar ca nu inteleg de ce n-am intelege ca penitele sunt, pana la urma, un semnal subiectiv. iar expresia "data nemeritat" mi se pare destul de agresiva, sa ma scuzati. ca si cum, aluziv, ati spune ca cine stie ce obscure interese m-au determinat sa... nici vorba. imaginea auditiva de la inceput mi-a placut. si-mi cer scuze pentru lipsa calificarii critice - opinia mea este o biata opinie de cititor.
domnu' dorel
marynna -
Stimate domn, in calitatea mea de autor al acestui text imi permit sa va pun o intrebare. Ce anume va deranjeaza? ca tinerii scriu? si din faptul ca tinerii scriu, ce va deranjeaza mai tare? ca sunt tineri? sau ca scriu? va citez afirmatia: "un mimetism pe care eu il consider fara modele". Presupun ca stiti ce inseamna cuvantul mimetism - imitatie a unui model. Lasand la o parte jignirea nefondata pe care mi-o aduceti, va contraziceti singur: o imitatie fara model. De la mine, cititorii poate nu au pretentii foarte mari, sunt abia la inceput de drum. Dar de la dumneavoastra eu as fi avut, avand in vedere ca v-am citit biografia, din curiozitate. Si inca un lucru. Astept explicatia pe text, pentru afirmatiile dumneavoastra. Sunteti critic si probabil stiti cum se procedeaza. By the way, penita era doar un simbol, lasat de un cititor, nu un premiu pulitzer...
mimetism fără modele
Dorel -
Asta înseamnă a imita poezia mediocră, care nu se poate constitui în model. A imita ceva ce seamănă cu poezia. În rest, greșiți profund. Pe mine mă bucură că tinerii scriu. Dar numai dacă scriu bine sau dacă progresează. Aștept să progresați și dvs. Dar calea spre progres presupune, între altele, multă lectură. Dar nu citiți autori care scriu ca și dvs., ci modele.
completare
Dorel -
Ințeleg că așteptați de la mine o analiză. Nu pot face așa ceva, pentru că e limpede că textul e dulceag și atât. Cele trei mici module nu prea au legătură unul cu altul. Iar ideea din al treilea e confuză. În plus, poezia se amorfizează, așa scurtă cum e (scurtă, iar nu concentrată), pe măsură ce se construiește. Poftim, am făcut și observații asupra textului! De adevărul lor o să vă lămuriți, însă, numai citind poezia unor autori de valoare. Eu am încheiat discuția. Voi reveni doar dacă voi observa că începeți să scrieți altfel.
lecturile mele
marynna -
Am citit comentariile, d-le cristea. e dreptul dumneavoastra sa va placa sau nu poezia. cat despre lecturile mele, va pot enumera o parte din autorii cititi in ultimele cateva luni. daca ei sunt sau nu mediocri, astept sa-mi spuneti. Autori romani: Octavian Paler, Augustin Buzura, Nichita Stanescu, Lucian Blaga, Eugen Ionesco, Constantin Noica. Autori straini: Jose Saramago, Haruki Murakami, Yasunari Kawabata, Vladimir Makanin, John Fowles, Herman Hesse.
revenire
Dorel -
Deși am pecizat condițiile în care voi reveni cu un comentariu, retractez, subliniind câte ceva. Mai întâi, sunt încântat că citiți (deși aș fi vrut să remarc în listă mai mulți poeți de luat în seamă sau care sunt incontestabile repere lirice; v-aș recomanda măcar "Panorama poeziei universale" a lui A. E. Bakonski). Apoi, aș observa că lectura nu face (totuși!) scriitori. Ea e o condiție necesară, dar nu și suficientă. Mai trebuie (horribile dictu!) și talentul. Și mai trebuie ca autorul să aibă cu adevărat ceva de spus. M-am făcut că nu observ, totuși, o interogație insidioasă: "și din faptul ca tinerii scriu, ce vă deranjează mai tare? că sunt tineri? sau că scriu?". Am precizat că, dimpotrivă, mă bucur că tinerii scriu. Și că, înainte de a scrie, citesc. M-aș opri, acum, asupra părții mai grave a interogației: dacă mă deranjează că tinerii sunt tineri. Adică, ei sunt tineri, în vreme ce eu nu mai sunt. Ei bine, (trecând peste ineleganța întrebării), e o problemă...faustiană. Dar pe care o înțelegeți greșit. O să fiu tranșant, pentru că, de multe ori, excesul de precizări creează ambiguități. Sigur că mă tulbură faptul că nu mai sunt tânăr. Dar nu mă raportez la tinerețea dvs., la tinerețea copiilor mei, la tinerețea elevilor mei (și, mai ales, a elevelor, care n-ar pune niciodată întrebarea insidioasă pe care ați pus-o), ci la propria mea tinerețe. Mai simplu și mai clar: n-aș schimba niciodată bătrânețea mea pe tinerețea dumneavoastră. Aș putea să citez niște celebrități în favoarea acestei precizări. Prefer să n-o fac. Posed și niște panseuri (tot celebre!) deloc încurajatoare pentru bătrânețe. Nu le transcriu nici pe acestea. Vă asigur, însă, că ați greșit ținta. Singurul lucru care ar putea să dea, totuși, sens discuției noastre ar fi un progres al dvs. în poezie.