ca o pălărie veche pe capul lui raj kapoor

imaginea utilizatorului emiemi
fragment

cu greu îmi ţineam echilibru pe gheaţa care începuse să se topească. un fel de pieliţă alunecoasă care ascundea urmele celor care au încetat să mai treacă pe-acolo. pe uliţă mirosea a fum de ciocălăi. apa îmi îmbrăţişa picioarele ca părul magdalenei.

din ogradă dispăruseră toţi merii şi prunii. poate cel mai mult m-a durut moartea părului de la poartă. în fiecare an de sfînta maria băieţii din sat aruncau cu pietre în el să cadă perele grase ca fălcuţele unui prunc. în locul lui se iţise o nişă de beton în care cineva îmi spunea că acolo va sta contorul de la electrica.

*

poarta pe care flăcăii o dărîmaseră cînd se măritase ela. fîntîna în care bunică-miu mă căuta cu cangea crezînd că m-am înecat se căsca acum ca o gură ce suge pentru ultima dată aerul de la suprafaţă. şi nu ştiu de ce iar m-a durut. pe vremuri mă ridicam pe vîrful picioarelor ca să ajung la găleata cu apă. acum eram de patru ori mai înalt decît ea. mi-am zis atunci că probabil unele lucruri se micşorează doar ca noi să putem creşte. dacă toate ar creşte cu noi probabil n-aveam mai avea loc unii de alţii în ceruri.

*

ne-am pus hainele la uscat pe bordul maşinii apoi am ieşit la plimbare prin chamonix. era o noapte clară. lucidă. mont blancul părea un bunic ce-şi leagănă nepoţii pe genunchi. pe străzi o bolboroseală ciudată. oamenii nu mai vorbeau în cuvinte. oricum nu ne-am fi înţeles. am închis ochii şi mi-am imaginat că din gurile lor ies baloane de săpun. o sticlă de whiskey zăcea pe jumătate îngropată în zăpadă. am iubit sticla aia pentru că noi oamenii ne îngropăm unii pe alţii la doi metri sub pămînt apoi ne mirăm de ce ne lipsim.
telecabina era oprită. peste tot lumini care te înconjurau bucuroase că au găsit o formă de viaţă.

*

pe vremuri băieţii lui Cucea se urcau beţi în tractor. erau singurii din sat care aveau drujbă iar pentru un pahar de ţuică tăiau lemne iarna prin sat.

pereţii casei era brăzdaţi de crăpături adînci. ai fi zis că bunică-mea îşi întinde rădăcinile prin pereţii de chirpici în căutarea lui petrea al ei.
la început nu m-a recunoscut. lîngă pat căldăruşa în care îşi făcea nevoile. şi cadrul metalic cu care se deplasa. dacă bunică-miu ar fi fost vreun cristos atunci cadrul metalic ar fi fost suliţa soldatului care-i străpunge coasta. din costa lui n-a curs sînge şi apă. a curs fier topit.

în mînă frămînta o plăcintă cumpărată de la magazin. auzi miluţă să nu care cumva să scrii rău despre guvernanţi.
de ce.
o să-i superi şi-o să te bage la închisoare.
a ciugulit brînza din plăcintă a făcut-o boţ apoi a început s-o molfăie. mîna lui mi se părea un vreasc uscat pe care dumnezeu îmbrăcat în halat de moton îl aruncă înfrigurat într-o sobă.

*

anestezia a coborît pe străzile din chamonix. oamenii se îndreptau tăcuţi spre pîrtie. încă mai aveam limba arsă de la frankfurteri şi conservele de beef curry. după o noapte ghemuit în maşină îmi simţeam genunchii ca o crustă de gheaţă gata să cedeze.
cîntaserăm toată noaptea cu chitara în centru iar ceaţa care se ridica de pe munţi mi se părea inutilă. singurul lucru cert e că niciodată lumina n-a fost mai bogată ca întunericul.

*

iaca nu-i bun. nu-i bun cît cîştigi. de ce n-ai rămas.
păi şi acolo e greu.
cristi?
munceşte şi el pe unde apucă.
iaca nu-i bun.

a adormit cu gura deschisă în timp ce noi mîncam. mă uitam la bărbia lui şi mi se părea că e un gheţar din argentière care în fiecare an e mai aproape de oameni cu doi centimetri.
m-am gîndit atunci oare cum ar fi să iau mogîldeaţa aia de om în braţe să fug cu el pe mont blanc şi cînd se trezeşte să creadă că e încă în armată şi se ascunde de nemţi prin nămeţi.

am ieşit. în curte o casă nouă. stîngace ca o pălărie veche pe capul lui raj kapoor.
da petre am zis. moartea e ca atunci cînd se schimbă garda regală la buckingham palace.
tobele răpăie şi cei care vin salută pe cei care pleacă.

Proză: 

Comentarii

marca Emiemi

mi-era dor de textele tale, disparusesi de-o vreme.

m-am intrebat daca e vreo diferenta intre cel de acum si cele mai vechi. la prima vedere as zice ca nu. apoi...parca am simtit gheatza.
toate amintirile astea au in ele ceva dintr-o jucarie pe care o vezi prizoniera in gheatza.

sa mai scrii.

slăbuț

”perele grase ca fălcuţele unui prunc” mi se pare un eșec. La fel se poate spune și de ”mont blancul părea un bunic ce-şi leagănă nepoţii pe genunchi”. Nu știu dacă stilul Bogza mai e de actualitate.

Autorul dă impresia unei împrăștieri destul de haotice și a unei neputințe de a închega textul. E evident efortul de a scrie despre ”mișcări interioare”, dar din punctul meu de vedere, aici cel puțin, nu reușește să fie convingător.

Ultima parte

Uite că pe mine ultima parte m-a impresionat. Sunt subiectiv, ştiu, dar cumva fragmentul a vorbit pe limba mea (şi a bunicului, care-n ultimii ani nu mai avea nevoie de mine sau de Mont Blanc pentru a crede că e încă în armată şi se ascunde de nemţi). Cei care vin îi salută pe cei care pleacă. Întotdeauna. Şi noi suntem cumva acum liantul. Poate pentru că încă mai ştim cine a fost Raj Kapoor.