dezvățatul de a fi I

imaginea utilizatorului Virgil
I

mă gîndesc că într-o zi dumnezeu va veni
îmi va spune nu exist
și va trece pe partea cealaltă a străzii
iar eu va trebui să mă lupt cu hainele de pe mine
cu nevoia asta de a fi moral
sau religios sau logic
el va rîde cu prietenii lui
și va striga
frica de junglă nu este frică de dumnezeu
dragostea nu este axis mundi
iar eu nu am nevoie
nici măcar de ideea de mine
cu atît mai puțin de lipsa ta
de umor

Comentarii

îmi va spune că nu exist

nu prea are umor, dar in fine...

în al doilea vers e ceva fuzzy. Dumnezeu zice de tine că nu exişti sau de El însuşi? din felul cum ţi-ai formulat exprimarea ar reieşi că El zice că nu există şi atunci întreaga ta discuţie e zero.

probabil pentru tine nicodem

probabil pentru tine, nicodem, care ai, din păcate în acest caz, o capacitate atît de redusă de înțelegere.
și da, acolo dumnezeu spune despre sine „nu exist”.
iar întreaga (mea) discuție nu e zero. dar pentru asta trebuie să gîndești

din păcate în acest caz

daca poezia mea "Satira si umor" este lipsita de poezie si trebuia retrasă, atunci "dezvăţatul de a fi I" este pur şi simplu ridicolă. dar întotdeauna bârna din propriul ochi e greu de văzut şi de înlăturat!
eu am fost prea kind cu ante comentariul meu, băiete. mai trebuie să exersezi până scrii poezie. mă gândesc că bla, bla, bla îmi va spune că bla, bla, bla...

ai grija cu limbajul nicodem

nicodem, ai grijă cu limbajul. pentru că dacă la tine acasă ești obișnuit să vorbești mîrlănește, aici nu se poate. te rog să te consideri avertizat. mulțumesc.
p.s. în cazul textului la care faci referință am explicat acolo pe scurt motivul deciziei. mi se pare nepotrivit să discutăm despre alte texte sub alte texte sau să încercăm eventual să ne răzbunăm. puțină cumpătare inteligentă nu cred că ți-ar strica în acest moment. cel puțin ar suplini lipsa de talent.

lipsa de talent

nu ai observat încă de care parte e? priveşte atent în textul tău de mai sus şi o s-o vezi! mediocru e tot ce pot să spun.
nimeni n-a avut "guts" să ţi-o spună? e trist!

psalm

Mi se pare un poem bun și o rescriere modernă a ideii de psalm.
Existența și/sau non-existența lui Dumnezeu la fel ca relația dintre Dumnezeu și poet a făcut obiectul psalmilor pentru mai bine de trei decenii de poezie, hai să o numesc modernă, de la Arghezi încoace. Aici eu văd că Virgil inovează cu o notă de modernism absolut necesară, dacă Arghezi 'înfigea lopata adânc în odaie' pentru a-l descoperi pe Dumnezeu în adâncuri, așa, în urma unei munci asidue specifice acelor vremuri post industrializare, Virgil rămăne fără Dumnezeu așa, pur și simplu, cum ni se întâmplă în epoca noastră când totul (dar mai ales disparițiile) se produc în fracțiuni de secundă. Desigur e și un pic de filozofie în poemul ăsta mie îmi place Nietzsche dar chestia cu Dumnezeu care ne-a părăsit e poate prea evidentă în primele versuri.
Oricum, nu vreau să mă lungesc ca pelteaua, un psalm modern bun.
Iar comentatorul Nicodem mie cel puțin îmi amintește de un personaj foarte în vogă la ora actuală în România și anume de Corneliu V.T. Poet nelipsit de talent dar oricum discutabil, în niciun caz reprezentativ în literatura română, acest om reușește totuși să rămână permanent în atenție printr-un procedeu arhicunoscut dar care iată că nu și-a trăit încă ultimul imperiu... diversiunea intelectualistă.
Oricum, faptul că m-am referit aici la persoana dumitale Nicodem nu înseamnă că cele stabilite anterior între noi s-au schimbat cu ceva. De fapt, după cum am constatat, nimic nu s-a schimbat încă.
Andu

idee

ceea ce pe mine m-a dezamagit in majoritatea situatiilor cind am scris ceva ce poate fi interpretat drept "religios" de catre unii (desi eu nu mai cred de multa vreme in aceste "lagare de concentrare" ale poeziei - cum ar fi "poezie religioasa", "poezie erotica", "de dragoste" sau "poezie patriotica", etc), deci ceea ce m-a dezamagit pe mine este superficialitatea sau neatentia cu care s-a citit ce am scris.
bobadil se apropie oarecu. cel putin este evident ca a depus un efort pentru a analiza, a intelege si poate chiar a interpreta. in orice caz mi-a dat o idee cu "psalmul". nu este exclus sa ii dau curs.

dezamagire

serios vorbind, mai intai am citit tecstul fara sa vad autorul. ai dat-o-n bara virgil, ai ajuns sa scrii ca aia de atelier, plin de clisee, plin de cosuri, serios. e un tecst copilaros, si naiv in sensul al mai urat, nu se salveaza prin nimic. e un tecst ce trebuie sters, serios vorbesc, cu parere de rau si de bine in acelasi timp.

dezamagire 2.0

dragul meu bartinatragator,
ai reusit sa ma dezamagesti in versiune superioara. nu iti pot raspunde decit cu ultimele versuri:
"dragostea nu este axis mundi
iar eu nu am nevoie
nici măcar de ideea de mine
cu atît mai puțin de lipsa ta
de umor"

dezamagire 3.0

uite cat de plin de tine poti sa fii, fara sa vezi cat de mult gresesti.

dragostea - axis mundi - e o banalitate, un fact obisnuit, intrat in constiinta oricarui pampalau, stii asta. dragostea ca o chestie in jurul careia se invarte lumea mai e si atat de slaba, de feminina, ruinata de sensuri si corupta in traire incat aproape ca imi vine sa ma intreb daca nu e chiar gay.

ideea de mine/lipsa ta de umor - autoclamare de dragul egoismului, fara fior poetic, fara traire, fara nimic adanc. pur si simplu lauda de sine, exacerbare a eului, umflarea in pene sau cum vrei sa-i mai zic. nema filosofie.

in dragoste nu exista o filosofie aparte, totul se simte si nu se construieste. se ia ca atare, efectiv, fie ca-i o vorba dulce sau una grea, fie ca e complicata sau simpla, vulgara, ultravulgara sau doar sirop.

despre diabet poetic nu o sa tin teorii acum, dar spu doar ca responsabilitatea scrisului inseamna si a nega propria carne atunci cand miroase a parfum ieftin. una e sa mergi la curve si sa vii cu o poezie, alta e sa transfomi poezia in curva propriilor ambitii.

dezamăgire 4.0

batrinuleatragator.

ai dreptate cu „una e sa mergi la curve si sa vii cu o poezie, alta e sa transfomi poezia in curva propriilor ambitii”. dar marea, cumplita intrebare este daca ti-ai pus vreodata problema daca nu cumva acest lucru este mai intii de toate valabil cu privire la tine. uite, eu de exemplu nu am crezut nici o clipa atunci cind am scris „chestia asta” ca ar fi ceva de capul ei. dar furia asta plina de gelozie pe care a nascut-o in tine chiar m-a convins ca am „comis” ceva. iar daca imi vei cere argumente cu privire la aceasta iti voi oferi aceleasi „argumente” pe care mi le oferi tu. adica „parerea mea”.
de fapt lucrurile merg chiar mai departe. faptul ca tu te legi de „subiecte” (dragostea - axis mundi, ideea de mine/lipsa ta de umor, etc) si ignori (din nestiinta sau din neglijenta (?!!)) relatiile, intriga, „predicatele”, contextul) ma convinge si mai mult ca esti un diletant atit in ce priveste scrisul dar si cititul. dar nu iti fa probleme. stai pe aproape si poate inveti ceva. dar mai itii trebuie sa fii muuuuult mai exigent cu ceea ce scrii si cu modul in care citesti. anyway, succes!

fursecul de langa cafeaua de dimineata

din textul acesta mi-a placut mai mult prima jumatate si mai putin finalul, dar trebuie sa recunosc ca unele afirmatii din subsol sunt de-a dreptul delicioase.
de ex., asta:
"dragostea - axis mundi - e o banalitate, un fact obisnuit, intrat in constiinta oricarui pampalau" - primul "pampalau" fiind, fara indoiala, Pavel din Tars. E adevarat ca nici macar Echart n-a indraznit sa-l numeasca asa atunci cand, secole mai tarziu, afirma ca nu dragostea e totul, ci "Detasarea e totul". Dar, evident, Echart nu era Leonard Ancuta si, nefiind, nu si-a permis...
"dragostea ca o chestie in jurul careia se invarte lumea mai e si atat de slaba, de feminina, ruinata de sensuri si corupta in traire incat aproape ca imi vine sa ma intreb daca nu e chiar gay."

daca Elton John (sir Elton John, pardon) a insinuat ca Isus a fost gay, iata ca Leo merge mai departe...dupa Pavel din Tars, cine mai urmeaza?
poate daoistii si Aristotel, avanad ei vina de a fi facut vorbire de centrul imobil al rotii si de "motorul imobil". astept cu nerabdare urmatoarele deductii, nu neaparat logice, insa cu totul si cu totul nediscriminatorii...